Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD
Harry Garretsen en Janka Stoker

Podcast Leiderschap in Onzekere Tijden: aflevering 40 over hoe eigenwijsheid topbedrijven fataal wordt

Datum:19 juli 2024
Hoe kan het dat eens succesvolle bedrijven de realiteit uit het oog verliezen en blijven volharden in hun koers ondanks alarmerende signalen? Waarom zijn ze zo doof en blind dat ze uiteindelijk hun reputatie op bijna fatale manier te grabbel gooien? Aan de hand van schoolvoorbeeld Boeing analyseren Janka Stoker en Harry Garretsen in de veertigste aflevering van hun podcast Leiderschap in Onzekere Tijden dit fenomeen.
Professors Janka Stoker and Harry Garretsen during a live recording of their podcast

Impact case: Leadership in turbulent times

Datum:18 juli 2024
In the last couple of years, the Board of the Faculty of Economics and Business (FEB, of which Centre of Expertise In the LEAD is part) has decided to measure research performance by assessing the societal impact of research. To this cause, they established so-called Impact Cases: ongoing research and public outreach initiatives that have had considerable impact over de last couple of years and have thus received rewards (in the form of either research time or funds) from the Faculty Board. The research on leadership by Professors Harry Garretsen and Janka Stoker is one of the five Impact Cases that has been rewarded by FEB's Faculty Board.
Journalist Kustaw Bessems, Foto: Eva Roefs

Podcast Leiderschap in Onzekere Tijden: aflevering 39 met gast Kustaw Bessems

Datum:09 juli 2024
Zijn we stuurloos en loopt Nederland langzaam vast? En is bestuurlijk en politiek Nederland niet te veel losgezongen van de inwoners van het land. Volkskrant-journalist Kustaw Bessems schreef het boek Stuurloos. Hij is de speciale gast in de extra lange 39ste aflevering van de podcast Leiderschap in Onzekere Tijden.
Janka Stoker

DvhN-interview Janka Stoker: Vrouwen op de glazen rots

Datum:01 juli 2024
Bestaat er 'vrouwelijk leiderschap'? In de slotaflevering van hun artikelenserie 'Topvrouwen' gaat Dagblad van het Noorden in gesprek met hoogleraar Janka Stoker over het vrouwenquotum, de glazen rots en waarom topvrouwen zich geen topvrouwen willen noemen.
Harry Garretsen en Janka Stoker

Podcast Leiderschap in Onzekere Tijden: aflevering 38 over AI en leiderschap van de toekomst

Datum:21 juni 2024
Bijna de helft van alle banen wordt in de nabije toekomst geraakt door AI. Over 10 jaar is 30 procent van alle banen geautomatiseerd." Onderzoekers duikelen over elkaar heen met voorspellingen. Kloppen de voorspellingen en wat betekent kunstmatige intelligentie voor leiderschap? En verdwijnt de zogenaamde leemlaag van middelmanagers? Janka Stoker en Harry Garretsen bespreken het met presentator Edwin Mooibroek in aflevering 38 van hun podcast Leiderschap in Onzekere Tijden.
Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering

Interview Janka Stoker: Europa kent meer premiers zoals Dick Schoof, zonder politieke ervaring: wat zijn daarvan de risico's?

Datum:14 juni 2024
Dick Schoof staat bekend als de macher onder de topambtenaren: zeer behendig in zijn vak. De beoogde nieuwe premier van Nederland heeft alleen geen politieke ervaring. Hoe gebruikelijk is gebrek aan politieke ervaring voor een premier? En wat zijn de gevolgen? Daar is grootschalig onderzoek naar gedaan. De Volkskrant sprak erover met Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering.
Harry Garretsen, hoogleraar International Economics and Business

De Amerikanen doen het niet beter dan Europa: artikel NRC

Datum:14 juni 2024
Bedrijven vergelijken de situatie in Europa met die in Amerika, en klagen over de concurrentiekracht van de EU. Maar dat is lang niet altijd terecht, stellen verschillende experts, waaronder Harry Garretsen, in een artikel van de NRC.
Harry Garretsen en Janka Stoker

Podcast Leiderschap in Onzekere Tijden: aflevering 37 over een nieuw kabinet en nieuw beleid

Datum:11 juni 2024
Een nieuwe regering betekent nieuwe plannen. Waar in de ene sector gejuich klinkt, slaat in de ander de onzekerheid toe. Voor sommigen is de ommezwaai heel fors.Hoe voorkom je paniek, doe je de juiste dingen en zorg je ervoor dat talent dat de bui ziet hangen niet alvast wegloopt? Janka Stoker en Harry Garretsen bespreken het met presentator Edwin Mooibroek in aflevering 37 van hun Podcast Leiderschap in Onzekere Tijden.
Janka Stoker en Harry Garretsen

Tussen nationale ambities en een krachtige EU: column in het FD

Datum:04 juni 2024
‘Brussel’ is niet langer de grote boeman voor partijen op de rechterflank, zolang ze er maar hun eigen politieke doelen kunnen verwezenlijken. Voor de positie van Europa op het wereldtoneel is dat een doodskus, stellen hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwe column voor het Financieele Dagblad.
Boekomslag Goede Leiders in Onzekere Tijden

NRC-column Ben Tiggelaar: Leiderschap in turbulente tijden: niet ‘ik’, maar ‘wij’

Datum:04 juni 2024
Duiders van de huidige tijd zeggen dat we leven in een polycrisis en een permacrisis. Er spelen veel uitdagingen tegelijk – oorlog, migratie, vergrijzing, klimaatverandering, de opkomst van AI – en dat blijft nog wel even zo. Hoe gaan we hiermee om en wat voor leiderschap hebben we daarbij nodig? Ben Tiggelaar schrijft erover in zijn NRC column en haalt daarbij het onderzoek (en het tweede boek) van Janka Stoker en Harry Garretsen aan.