Skip to ContentSkip to Navigation

Centre of expertise In the LEAD

Faculty of Economics and Business
Blog
Header image In the LEAD

Kabinet met crisismanagers wint nooit het vertrouwen: column in het FD

Datum:27 september 2022

In deze tijd van meerdere crises is grote behoefte aan leiderschap. Een goed leider biedt een verhaal, creëert wij-gevoel en geeft het goede voorbeeld. Tot nu toe weten premier Rutte en zijn kabinet dat niet te bieden, schrijven hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwste column voor het Financieele Dagblad.

Als Prinsjesdag één ding heeft duidelijk gemaakt, dan is het dat we na de coronacrisis terecht zijn gekomen in tijden van nog grotere onzekerheid. We zitten middenin een polycrisis, waarin meerdere crises tegelijk op ons afkomen en elkaar versterken. De onzekere tijden leiden tot veel ontevredenheid, en vergroten het wantrouwen in de politiek – zo bleek ook uit het boegeroep tijdens de koninklijke rijtoer en balkonscène.

De behoefte aan leiders die in deze onzekere tijden perspectief bieden is groot. Om in deze tijden houvast en toekomstperspectief te bieden, moeten politiek leiders komen met een inhoudelijk kloppend en overtuigend verhaal, stelden Stoker en Garretsen in hun vorige column. Een verhaal dat staat of valt met met eigen voorbeeldgedrag: Show, don’t tell. Wat is hier de afgelopen maanden van terechtgekomen?  In elk geval géén poging tot een echt gemeenschappelijk verhaal over waar en waarom Nederland moet veranderen, aldus Stoker en Garretsen.

Lees de volledige column op de website van het FD.