Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Janka Stoker te gast bij dr Kelder en Co (NPO Radio 1)

Datum:08 juni 2020
Prof. dr. Janka Stoker
Prof. dr. Janka Stoker

Op zaterdag 6 juni 2020 was Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de RUG, te gast bij dr Kelder en Co (NPO Radio 1). Centraal stond de vraag over welke eigenschappen leiders anno nu zouden moeten beschikken.

Expertisecentrum In The LEAD doet al jaren onderzoek naar de ideale leider. Uit recent onderzoek blijkt dat men ten tijden van de coronacrisis het meest tevreden is met een leider die zowel masculiene als feminiene kenmerken heeft.

Prof. dr. Janka Stoker: “Het blijkt dat een masculiene leider wordt gezien als ideale leider, terwijl mensen zelf het meest tevreden zijn over hun eigen leider als hij of zij een androgyne leider is.”  Een androgyne leider betreft iemand die masculien én feminien is. Dit type leider heeft een sterke persoonlijkheid, is krachtig, maar ook warm, invoelend en ondersteunend.

Conclusie: uiteindelijk waarderen we de androgyne leider het meest, maar nog steeds is een masculiene leider het ideaal. Hoewel in de afgelopen tien jaar de waardering voor feminiene eigenschappen wel signficant is toegenomen. 

Beluister hier het hele audiofragment >>