Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Janka Stoker over de androgyne leider in De Jortcast

Datum:15 juni 2020
De Jortcast
De Jortcast

Op donderdag 11 juni 2020 was Janka Stoker, hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de RUG, te gast in De Jortcast. In deze podcast gaat ze met Jort Kelder in gesprek over haar onderzoek naar leiderschap, en hoe we vrouwelijke en mannelijke eigenschappen in leiders waarderen in het bijzonder.

Expertisecentrum In The LEAD doet al enkele jaren onderzoek naar de ideale leider. Uit recent onderzoek blijkt dat men ten tijden van de coronacrisis het meest tevreden is met een leider die zowel masculiene als feminiene kenmerken heeft.

Ook is er onderzocht of leiders tijdens de coronacrisis directiever worden of meer zijn delegeren. Maar het verschil met deze crisis ten opzichte van voorgaande crises, is dat we nu op afstand zitten. Leiders worden zodoende door de situatie gedwongen om minder directief te zijn. Daarnaast blijkt dat leiders minder zijn gaan delegeren, maar daar denken ze zelf anders over. 

Afluitend vraagt Jort Kelder of er nog wel verschillen blijven tussen mannen en vrouwen. Janka Stoker: "Als onderzoeker naar leiderschap zou ik het heel fijn vinden als we meer leiders krijgen die zowel goed richting geven als goed kunnen luisteren. Dan zijn we een heel eind."

Beluister hier de hele podcast >>