Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Tussen nationale ambities en een krachtige EU: column in het FD

Datum:04 juni 2024
Janka Stoker en Harry Garretsen
Janka Stoker en Harry Garretsen

‘Brussel’ is niet langer de grote boeman voor partijen op de rechterflank, zolang ze er maar hun eigen politieke doelen kunnen verwezenlijken. Voor de positie van Europa op het wereldtoneel is dat een doodskus, stellen hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwe column voor het Financieele Dagblad.

Deze week gaat Europa naar de stembus voor de Europese parlementsverkiezingen. Nadat pas op 9 juni alle landen aan de beurt zijn geweest, zullen we weten of de voorspelde Europese ruk naar rechts zich daadwerkelijk heeft voorgedaan. In veel landen, waaronder ook Nederland, doet radicaal-rechts het goed in de peilingen.

Dit tekent de nieuwe houding van deze partijen tegenover ‘Brussel’. De euroscepsis is nog steeds groot, maar in plaats van de Europese Unie voortdurend te bekritiseren, zien politici als Giorgia Meloni in Italië of Marine Le Pen in Frankrijk kansen om via de EU hun nationale zin te krijgen. Hoe pakt de PVV van Wilders dit aan en wat betekent deze opkomst van radicaal rechts in de EU voor de positie van Europa op het wereldtoneel? Lees de volledige column van Stoker en Garretsen op de website van het FD.