Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Nieuwe leider maakt nog geen nieuw leiderschap: column in het FD

Datum:25 augustus 2023
Janka Stoker en Harry Garretsen
Janka Stoker en Harry Garretsen

Politiek op de inhoud, niet op de persoon? Er lijkt momentum én kritische massa te zijn voor nieuwe Haagse mores. Dat zijn succesfactoren voor het slagen van verandering, aldus Janka Stoker en Harry Garretsen in hun column voor het Financieele Dagblad. De campagnetijd wordt een aardige testcase.

Deze verkiezingen kennen bijzonder veel nieuwe politiek leiders. Geen van de vier coalitiepartijen heeft nog dezelfde lijsttrekker als bij de verkiezingen van ruim twee jaar geleden. Ook veel andere partijen kozen deze zomer voor nieuwe gezichten.

In Nederland gaan verkiezingen niet in de eerste plaats over leiders: wij kiezen geen premier, we hebben een coalitiestelsel, en uiteindelijk gaat het in een democratie vooral om de inhoud en niet om de poppetjes. Toch zijn politieke leiders bij verkiezingen met de jaren belengrijker geworden. En in verkiezingstijd is een nieuwe leider een enorme troef, stellen Stoker en Garretsen. Meer weten over hoe dit zit? Lees de volledige column op de website van het Financieele Dagblad.