Skip to ContentSkip to Navigation
Expertisecentrum In the LEAD
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Expertisecentrum In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Kiezers hebben nu hoge verwachtingen van hun partijleiders. Dat kan alleen maar tegenvallen: column in het FD

Datum:22 december 2023
Janka Stoker en Harry Garretsen
Janka Stoker en Harry Garretsen

De kiezers van NSC, PVV, BBB en VVD stemden niet alleen op de inhoud, maar zeker ook op de partijleider, zo blijkt uit nieuw kiezersonderzoek. Nu die betrouwbaar geachte leiders water bij de wijn moeten doen in coalitieonderhandelingen, ligt teleurstelling op de loer, stellen Janka Stoker, Harry Garretsen en Maite Laméris in een column voor het Financieele Dagblad.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen beloofden zo ongeveer alle partijen dat het dit keer meer over de inhoud en minder over de poppetjes zou gaan. Nieuw leiderschap, of zelfs een heuse nieuwe bestuurscultuur, waarin politiek leiders zichzelf en elkaar minder belangrijk vinden. Aangewakkerd door Pieter Omtzigt en zijn NSC, werd in de campagne de switch van persoon naar inhoud van links tot rechts met de mond volop beleden.

De hamvraag is natuurlijk of kiezers gevoelig waren voor deze mooie woorden. Ging het hen dit keer meer om de inhoud, of gaf de persoon van de leider toch de doorslag in het stemhokje? Voor het antwoord op deze vraag gingen Stoker, Garretsen en Laméris zelf op onderzoek uit. Hun bevindingen lees je in de volledige column op de website van het FD.