Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Kabinet heeft nu de kans crisisreflex te laten varen: column in het FD

Datum:12 april 2021

Door: Janka Stoker en Harry Garretsen

Deze column van Janka Stoker en Harry Garretsen is gepubliceerd op fd.nl op 11 april 2021.

Het coronabeleid was ruim een jaar directief en top-down, schrijven de hoogleraren Harry Garretsen en Janka Stoker. Nu het kabinet mogelijk met een 'openingsplan' komt, is het tijd voor verandering.

Dinsdag vindt de volgende persconferentie over het coronabeleid plaats. Als de RIVM-cijfers meevallen, kunnen we rekenen op enige versoepeling met mogelijk opening van terrassen en winkels vanaf 21 april. Vallen de cijfers tegen, dan gaat het huidige pakket, inclusief de avondklok, waarschijnlijk de maand mei halen.

Sinds ons land in maart 2020 in lockdown ging, is het coronabeleid steeds op de korte termijn gericht geweest. Zeker in de aanvangsfase van de crisis was hier veel voor te zeggen. Een ongekende, onbekende pandemie vroeg om acuut crisismanagement.

Ruim een jaar later zit het kabinet nog steeds in deze crisisreflex. Met een ijzeren regelmaat wordt ons om de paar weken verteld hoe we de komende tijd moeten doorkomen. Wat voor onze regering geldt, zien we ook bij politieke leiders in de omringende landen: een sterk sturend top-down-beleid dat niet voorbij de volgende maand kijkt.

Lees het volledige artikel op fd.nl >>