Skip to ContentSkip to Navigation
Expertisecentrum In the LEAD
Faculteit Economie en Bedrijfskunde
Expertisecentrum In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Interview NRC: kunnen managen maakt nog geen goed leider

Datum:26 september 2018

Met alle boeken over leiderschap die verschenen zijn, zou je hele bibliotheken kunnen vullen. En toch misten Janka Stoker en Harry Garretsen, beiden als hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen gespecialiseerd in het onderwerp, er nog een. Dat schreven ze afgelopen jaar dus zelf maar. In Goede leiders zweven niet, dat half oktober uitkomt, verwijzen de twee menig populair idee over succesvol leiderschap naar de schroothoop.

„Er wordt zó veel onzin over leiderschap geschreven”, zegt Stoker. „Het stikt bijvoorbeeld van de boeken van voormalige leiders, die wijze lessen geven. Maar dat zijn ervaringen van één topman of -vrouw en dat is onbevredigend. Net als al die how to-boeken met algemene tips over leidinggeven, gebaseerd op vage theorieën die geen enkele wetenschappelijke grond hebben.” Garretsen: „Alsof een leider in een vacuüm opereert en er universele wetten bestaan over leidinggeven – één recept. Terwijl er uit wetenschappelijk onderzoek zo veel zinnigs bekend is over effectief leiderschap. Daar heb je als leidinggevende meer aan.”

In hun boek analyseren de twee aan de hand van actueel onderzoek verschillende casussen van enkele bekende bestuurders en ceo’s, wier leiderschap op een mislukking uitliep. Hun val blijkt niet zelden voorspelbaar, zeggen de twee. Neem oud-politicus Camiel Eurlings, die in juli 2013 tot bestuursvoorzitter van KLM werd benoemd en in oktober 2014 het veld moest ruimen. Het aanstellen van een outsider als Eurlings, met amper werkervaring in de luchtvaartsector en geen machtsbasis binnen het bedrijf in een voor KLM turbulente periode, dat was vragen om problemen, schrijven Stoker en Garretsen

In interview met het NRC vertellen Stoker en Garretsen onder andere over wat een leider dan wel nodig heeft om succesvol te zijn. Het volledige interview kunt u hier terug lezen.

Meer informatie over het boek Goede leiders zweven niet vind u hier.