Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Hoogleraren Stoker en Garretsen in NRC over leiderschap in crisistijd

Datum:29 juni 2020
Leiderschap en crises
Leiderschap en crises

Hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen doen onderzoek naar leiderschap en bevroegen managers en medewerkers naar hun ervaringen tijdens de coronacrisis. Want wat voor leider zien we graag in crisistijden?

Aan NRC vertelden Stoker en Garretsen de uitkomsten van hun nieuwste onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de Universtiteit van Keulen en management website MT.

Uit voorgaande onderzoeken naar leiderschap blijkt dat de dreiging van de crisis maakt dat leiders directiever worden, dus controlerender en sturender. Tijdens de coronacris is dat anders volgens Stoker: "Leiders zijn nu juist iets minder directief geworden. Bij deze crisis zijn er enorme dreigingen van buitenaf, maar de context is anders omdat mensen van de ene op de andere dag thuiswerken. Dan kan je nu eenmaal niet veel controle uitoefenen, al zou je het willen".

Bovendien komt naar voren mensen graag een leider hebben met zowel masculiene als feminiene kenmerken, terwijl de ideale leider nog altijd wordt omschreven als iemand met voornamelijk masculiene kenmerken. "Die voorkeur is overigens wel minder groot dan in de eerdere onderzoeken", aldus Stoker. Volgens Garretsen zou het kunnen dat onze beelden over het stereotype van een goede leider zijn veranderd: "Maar het kan ook te maken hebben met het type crisis. Dit is een gezondheidscrisis. Dan hebben mensen wellicht behoefte aan leiders die ter zake kundig zijn, naar andere mensen luisteren en kunnen organiseren.”

Lees hier het hele interview met NRC.