Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Hoe de schaarse werknemer te verleiden: column in het FD

Datum:20 december 2021

De kreet ‘voor jou tien anderen’ wordt voor de verandering nu door de werknemers geuit. Bedrijven hebben daarom goede leidinggevenden nodig die het personeel aan zich weten te binden en weten te behouden, schrijven de hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwe column in het FD

Hoe kunnen we effectief met langdurige arbeidsmarktkrapte omgaan? Organisaties zoeken de oplossing vaak in betere arbeidsvoorwaarden, niet alleen in de vorm van meer salaris maar ook in aantrekkelijkere secundaire arbeidsvoorwaarden (‘bij ons mag je lekker drie dagen thuiswerken!’) en lonkende carrièreperspectieven.

Een alternatief is de dynamische arbeidsmarkt juist in het voordeel van het bedrijf te gebruiken, door zelf meer energie in de selectie van potentiële arbeidskrachten te steken, en daarbij meer in te zetten op het inhuren van arbeid die footloose is en tijdelijk kan worden ingezet.

Maar de oplossing in organisaties ligt vooral bij individuele leiders die hun volgers centraal durven stellen. De beste strategie om mensen ‘te binden en te boeien’ vraagt uiteindelijk namelijk vooral om hoge kwaliteit van de direct leidinggevende. 

Lees het volledige artikel >>