Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Door winst BBB dreigt bestuurlijke overmoed: column in het FD

Datum:10 mei 2023
Janka Stoker en Harry Garretsen
Janka Stoker en Harry Garretsen

De overgang van politieke buitenstaander naar bestuurlijke insider is vooral voor populistische partijen een grote stap. PVV, FvD en de LPF lukten het niet of nauwelijks, schetsen Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwste column voor het Financieele Dagblad. Ze zijn benieuwd wat de BBB gaat doen.

Hoe de coalitievorming in de provincies precies gaat aflopen is nog onbekend, maar het lijkt haast zeker dat de BoerBurgerBeweging (BBB) bijna overal daadwerkelijk gaat besturen. Op D66 na, lijkt de BBB in staat met zo ongeveer alle politieke partijen zaken te kunnen doen.

In coalitieonderhandelingen is geven en nemen altijd een vereiste, maar de uitgangspositie van de BBB is zo sterk dat de partij weinig zal willen inleveren op haar verkiezingsbeloftes.

De BBB lijkt zich qua (onderhandelings)toon anders op te stellen dan populistische voorgangers als FvD of de PVV, die er niet of nauwelijks in slaagden om toe te treden tot het bestuur. Maar feit blijft dat het een populistische partij is die op een aantal beleidsterreinen radicaal wil breken met staand beleid en de ‘oude’ politiek van de zittende bestuurlijke elite in Den Haag en de provinciehoofdsteden, stellen Stoker en Garretsen in hun column.

Lees de volledige column op de website van het Financieele Dagblad.