Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Column Janka Stoker en Harry Garretsen: Sturen zonder richting

Datum:17 december 2021

Hoogste tijd voor een ondernemersvisie in het coronabeleid van ons kabinet, daarvoor pleiten onze eigen leiderschapsdeskundigen en RUG hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in de nieuwe column van noordz.nl. Het grote verschil met een gemiddeld bedrijf is namelijk dat het kabinet geen duidelijke lange termijn visie heeft, en daardoor ook een kader mist waarin duidelijk staat wat, waarom, wanneer te doen.

Het resultaat is dat consistent en helder beleid afwezig is, en het handelen van de regering vooral bestaat uit acties die worden gestuurd door de dagcijfers van het RIVM. De verschillende routekaarten, die een soort lange termijn perspectief zouden moeten bieden, spelen in het feitelijke coronabeleid geen rol.

Hierdoor ‘overkomt’ ons, met onze politieke leiders voorop, de coronacrisis en de benodigde maatregelen voortdurend. In het begin van de pandemie was de noodzaak tot acuut en actiegericht crisismanagement natuurlijk groot. Maar dat is ondertussen bijna twee jaar geleden. Demissionair premier Mark Rutte heeft een hekel aan het woord, maar zijn nieuwe kabinet ontkomt niet aan een ‘Visie’ hoe Nederland structureel denkt om te gaan met een virus dat zich hier definitief lijkt te hebben gevestigd.

Lees de volledige column >>