Skip to ContentSkip to Navigation
Centre of expertise In the LEAD
Faculty of Economics and Business
In the LEAD Blog
Header image In the LEAD

Businessschools kweken inhalige managers: column in het FD

Datum:11 april 2022

Een ceo met een managementopleiding creëert lagere beloningen voor werknemers en zorgt niet voor betere bedrijfsprestaties, zo blijkt uit onderzoek. Businessschools moeten hun opleidingen herzien, schrijven de hoogleraren Janka Stoker en Harry Garretsen in hun nieuwe column in het Financieele Dagblad. 

Tegen het idee dat topmanagers vooral de aandeelhouderswaarde dienen te maximaliseren valt volgens hen het nodige in te brengen. Kort gezegd is de kritiek dat het onophoudelijk voorrang geven aan het belang van de aandeelhouder de onderneming én de samenleving schaadt. De eenzijdige focus op het zoveel mogelijk opdrijven van de kortetermijnwinst zou in de hand werken dat ceo’s te vaak en te snel kiezen voor het saneren van kosten.

Het aanstellen van een ceo die aan een businessschool is opgeleid en die het roer overneemt van een ceo zonder zo’n opleiding, leidt tot significante verlaging van de lonen en het arbeidsaandeel, zo toont onderzoek van de bekende econoom Daron Acemoglu en twee van zijn MIT-collega’s aan. 

Wat doen die businessschools dan precies met de managers in de dop, zodat ze later meer voor de winst en minder voor hun werknemers gaan? Stof tot nadenken voor leiders in het bedrijfsleven, en vooral voor diegenen die de managers en leiders van de toekomst opleiden. Enige bescheidenheid past daarbij ook henzelf, als medewerkers van een businessschool, stellen Stoker en Garretsen. 

Lees het volledige artikel op de website van het FD.