Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Actueel Nieuws

Nieuws

nieuws
Het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken automatiseren met behulp van AI
Geplaatst op:09 oktober 2024

Kan het afnemen van getuigenverklaringen in strafzaken worden geautomatiseerd met behulp van kunstmatige intelligentie (AI)? De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Capgemini Nederland en Scotty AI hebben vandaag een letter of intent getekend om gezamenlijk onderzoek te doen naar de ontwikkeling van een 'AI witness interview assistant’ die mogelijk in de toekomst voor dit doel kan worden gebruikt.

Pepijn Tukker, Tim van Zuijlen en Zoé Christoff krijgen beurs Stimuleringsfonds toegekend voor multidisciplinair AI-onderzoek
Geplaatst op:25 september 2024

Pepijn Tukker en Tim van Zuijlen, beiden werkzaam bij de sectie IT-recht van onze faculteit, hebben een beurs van 6000 euro toegekend gekregen vanuit het Stimuleringsfonds interdisciplinaire projecten. Ze verkregen de beurs voor een multidisciplinair AI-onderzoek waarvoor ze gaan samenwerken met Zoé Christoff, universitair docent Cognitive Artificial Intelligence bij de Faculty of Science and Engineering.

Auto's zonder bestuurder: wie is er aansprakelijk als het misgaat?
Geplaatst op:17 september 2024

Zelfrijdende auto’s worden de komende jaren mogelijk steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Maar wie is er aansprakelijk als het fout gaat?

Rianne Herregodts en Heinrich Winter werken mee aan onderzoek tuchtrecht voor bankmedewerkers
Geplaatst op:17 september 2024

Sinds 1 april 2015 kent de Wet op het financieel toezicht (Wft) de verplichting voor banken om hun medewerkers te onderwerpen aan tuchtrecht. Inmiddels is er meer dan negen jaar verstreken sinds de invoering van het tuchtrecht. Het bestuur van Stichting Tuchtrecht Banken (STB) heeft daarom de Rijksuniversiteit Groningen en Pro Facto gevraagd het tuchtrecht te evalueren. Dr. Rianne Herregodts en prof. Heinrich Winter hebben een bijdrage aan het project geleverd.

Landen aansprakelijk stellen voor cyberaanvallen nog lastig
Geplaatst op:20 augustus 2024

Evgeni Moyakine onderzoekt of landen aansprakelijk kunnen worden gesteld voor cyberaanvallen door hackersgroepen. Volgens hem stelt het internationaal recht te hoge eisen aan de bewijslast.

View this page in: English