Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Het recht van de zwakste
Wanneer:22 januari 2019

De onderkant van de samenleving, daar komt Gijs Vonk voor op. Eigengereid stort hij zich in het maatschappelijk debat. Zijn werk en aanpak leverde hem een nominatie op voor de nationale Huibregtsenprijs, maar ook het verwijt een activist te zijn. Een portret van de hoogleraar socialezekerheidsrecht die er geen vrede mee heeft dat het recht soms tot armoede leidt.

‘Voer wetten slim uit'
Wanneer:17 januari 2019

Behandel burgers met een uitkering niet standaard als potentiële fraudeurs, maar kijk van geval tot geval welke bejegening de meeste kans op naleving van wettelijke verplichtingen meebrengt. ‘Slimme handhaving’ noemen vijf onderzoekers van de RUG deze aanpak.

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
Wanneer:16 januari 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
Wanneer:16 januari 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
Wanneer:16 januari 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
Wanneer:15 januari 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
Wanneer:15 januari 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Onafhankelijkheid WODC is geschaad
Wanneer:15 januari 2019

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid proberen regelmatig om de inhoud van WODC-onderzoek te beïnvloeden. Belangrijke waarborgen in de relatie tussen JenV en het WODC om oneigenlijke beïnvloeding tegen te gaan schieten bovendien tekort.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
Wanneer:13 januari 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
Wanneer:12 januari 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
Wanneer:08 januari 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
Wanneer:07 januari 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
Wanneer:07 januari 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
Wanneer:07 januari 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
Wanneer:05 januari 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
Wanneer:05 januari 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

GCEL organized conference on the modernization of the Energy Charter Treaty
Wanneer:19 december 2018

On the 13th of December 2018, the Groningen Centre of Energy Law (GCEL) organized a conference in The Hague on the Modernization of the Energy Charter Treaty (ECT).

Ruven Fleming delivered opening speech of shale gas conference in Augsburg, Germany
Wanneer:19 november 2018

On 8 November Dr. Ruven Fleming delivered the opening speech of a two day conference in Augsburg, Germany called `Fracking Europe. Multidisciplinary perspectives on a checkered technology`.

Faculty-wide panel discussion about the Urgenda case
Wanneer:13 november 2018

This morning, Ceciel Nieuwenhout, PhD researcher at GCEL, organised a faculty-wide panel discussion about the Urgenda case.

printView this page in: English