Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
LLM Energy and Climate Law Students met Representatives of the European Commission in Brussels
Wanneer:22 maart 2018

On 19-20 March 2018 students of the LLM Energy and Climate Law visited Brussels under the supervision of Dr. Ruven Fleming. The two-day trip was part of the course Energy Investment and Trade Law within the LLM Energy and Climate Law.

Solke Munneke deskundige Eerste Kamer intrekkingswet raadgevend referendum
Wanneer:21 maart 2018

De commissie voor Binnenlandse Zaken van de Eerste Kamer houdt dinsdagmiddag 27 maart een expertmeeting over het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren om de Wet raadgevend referendum in te trekken.

Carien de Jager: 'Herstel van het vertrouwen in de financiële sector klinkt nobel, maar is niet wenselijk'
Wanneer:20 maart 2018

Het voorstel om ING-topman Ralph Hamers een loonsverhoging van 50 procent tot maar liefst 3 miljoen euro te geven is onder maatschappelijke en dreigende politieke druk ingetrokken. Door dergelijke incidenten laait de verontwaardiging en het wantrouwen richting financiële instellingen weer even op. Dat het juist van belang is dat vertrouwen in de financiële sector niet wordt hersteld legt promovendus Carien de Jager uit in een artikel in het Nederlands Dagblad.

Heinrich Winter: 'Groninger gemeenteraden beter dan in de rest van het land? Niet te onderbouwen, maar ook niet uit te sluiten'
Wanneer:19 maart 2018

De burgemeesters in Groningen geven hun eigen gemeenteraad gemiddeld een 8,0. Dat blijkt uit een enquête van RTV Noord die anoniem is ingevuld door twaalf van de negentien burgemeesters. 'De uitkomst wijkt af van het landelijke beeld', ziet hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen. 'En niet alleen het cijfer, maar ook de kritiek die er landelijk is op het functioneren van de gemeenteraad', zegt hij op RTV Noord.

Jan Bouwman: 'Hoofdkantoor Unilever in Rotterdam levert niet meer belasting op'
Wanneer:15 maart 2018

Unilever heeft besloten om terug te gaan naar één hoofdkantoor en dat te vestigen in Rotterdam, maar dat levert de Nederlandse schatkist nauwelijks iets extra's op, zeggen belastingdeskundigen. Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht, beaamt dat er nu al belasting wordt betaald door bepaalde onderdelen van Unilever. Dat het enige hoofdkantoor van Unilever straks in Nederland staat hoeft in principe niet zo veel uit te maken, zegt hij op RTLZ.

Bijdrage Berend Roorda aan rapport Nationale ombudsman 'Demonstreren, een schurend grondrecht?'
Wanneer:15 maart 2018

Op 14 maart heeft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen het rapport 'Demonstreren, een schurend grondrecht?' gepubliceerd. Van Zutphen constateert dat het gemeenten en politie niet altijd lukt het demonstratierecht te waarborgen.

Jaap Waverijn wins People’s choice award at 3 Minute Competition
Wanneer:15 maart 2018

Being the single PhD student of our faculty to pass the selection stage, the Faculty of Law is represented by Jaap Waverijn.

Groningen Top-Rated for Global Criminal Law LLM
Wanneer:15 maart 2018

In addition to the Faculty of Law’s LLMs in International Human Rights Law and Public International Law being 'Top-Rated' again by the Keuzegids Higher Education Guide 2018 – Master’s programmes, the LLM in Global Criminal Law (GCL) * has also been given this award for 2018.

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
Wanneer:14 maart 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Brigit Toebes deelnemer in Aletta Jacobs School of Public Health
Wanneer:14 maart 2018

Op 15 maart wordt de Aletta Jacobs School of Public Health officieel gelanceerd . Een van de deelnemers in dit initiatief is Brigit Toebes, als adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow in het gezondheidsrecht verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Jan Brouwer: 'Bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden'
Wanneer:09 maart 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst. De bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden, zegt ook hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer op Nieuwsnl.

Groningen Top-Rated for international law in the Netherlands again
Wanneer:08 maart 2018

The International Law Department at the Faculty of Law is again “Top-Rated” for its international law LLMs. The ranking is according to the latest Keuzegids Higher Education Guide 2018 – Master’s programmes, which includes descriptions of all higher education master’s programmes officially registered in the Netherlands.

Dr. Ruven Fleming invited to present his findings on 'Shale Gas in Europe' at the University of Aberdeen
Wanneer:08 maart 2018

On 7 March 2018 Assistant Professor in Energy Law, Dr. Ruven Fleming, presented his latest book 'Shale Gas, the Environment and Energy Security' and his findings on the topic at the University of Aberdeen, UK.

Jan Brouwer: 'Verzoek Den Oudsten preventief fouilleren Koningsdag heel gewoon'
Wanneer:07 maart 2018

Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil in verband met de komst van het Koninklijk Huis op Koningsdag de bevoegdheid krijgen om één of meerdere gebieden aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Volgens rechtsgeleerde Jan Brouwer is het verzoek van Den Oudsten aan de raad heel gewoon. 'Sinds 'Apeldoorn', toen de koninkljike familie belaagd werd, wordt er altijd preventief gefouilleerd', zegt hij op RTV Noord.

Jaap Waverijn to present legal research on energy and climate finance at 3 Minute PhD Competition
Wanneer:07 maart 2018

Being the single PhD student of our faculty to pass the selection stage, the Faculty of Law is represented by Jaap Waverijn.

Leon Verstappen: Land Portal ontvangt een subsidie ter grootte van 1,3 miljoen Britse pond
Wanneer:07 maart 2018

De Britse regering heeft Stichting The Land Portal in het kader van haar Legend programma van de Department for International Development, een vervolgsubsidie toegekend van 1,3 miljoen Britse pond. Daarmee is de continuïteit van het werk van de stichting voor drie jaar weer zekergesteld.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
Wanneer:06 maart 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes wijst op Tabaknee naast het kaderverdrag tabaksontmoediging ook op de mensenrechten, met name het WHO-kinderrechtenverdrag.

Dimitry Kochenov: 'Without support European Commission Slovenia unlikely to win case against Croatia'
Wanneer:03 maart 2018

Prof. Dimitry Kochenov, an expert in EU constitutional law, explained in the Croatian newspaper Vecernji how Article 259 TFEU works. This provision outlines the procedure allowing Member States of the Union to bring each other to the Court of Justice of the EU for breaches of EU law.

Martina Althoff: 'Minder misdaad, combinatie van factoren en vertekenend'
Wanneer:03 maart 2018

Fryslân wordt steeds veiliger. Dat lijkt althans zo op basis van de officiële politiecijfers die donderdag gepubliceerd werden. Maar hoe kan dat? En is het werkelijk zo of wordt de criminaliteit alleen minder zichtbaar? Martina Althoff, universitair hoofddocent criminologie bij de Rijksuniversiteit Groningen, legt in het Friesch Dagblad uit dat er meerdere mogelijke verklaringen zijn voor de afname.

Jonida Milaj-Weishaar: 'Will We Get Back Control of our Data?'
Wanneer:01 maart 2018

The EU legislator promised to give us back the control on our data but does this mean that as of 25 May 2018, when the General Data Protection Regulation (GDPR) becomes fully binding, we will be the masters of our own data? Not quite, says Jonida Milaj-Weishaar, Assistant Professor, STeP Research Group, in her article in Infosecurity Magazine.

Jan Brouwer over dwangsommen criminelen: 'Zo'n dwangsom innen, dat kan nog een hele heisa worden'
Wanneer:27 februari 2018

Gemeenten die criminelen boetes en dwangsommen opleggen. In Ermelo en Putten lijkt deze aanpak uitstekend te werken. Steeds meer gemeenten volgen het Veluwse voorbeeld. Niet iedereen is er blij mee. Gaan bestuurders niet op de stoel van rechter en justitie tegelijk zitten? Jan Brouwer, hoogleraar Recht en Samenleving, is betrokken geweest bij het bedenken van deze aanpak. 'Om een extra mogelijkheid te creëren om criminaliteit aan te kunnen pakken, is deze bestuurlijke maatregel bedacht', zegt hij in De Stentor.

Edwin Woerdman benoemd in Carbonkiller's Raad van Advies
Wanneer:23 februari 2018

Prof. dr. Edwin Woerdman, co-directeur van het Groningen Centre of Energy Law (GCEL), is per 1 februari 2018 benoemd tot lid van de Raad van Advies van Carbonkiller.

Vijf vragen aan Edwin Woerdman over de emissiehandel
Wanneer:23 februari 2018

In een paar zinnen uitleggen wat ETS is en hoe het precies werkt is lastig. In plaats daarvan kiezen we voor wat verdieping. Vijf vragen dus, aan Hoogleraar Markten en Regulering Edwin Woerdman. Lees de antwoorden op Green Choice.

Brigit Toebes: 'Aangifte nog niet geleid tot vervolging tabaksproducenten, er is wel degelijk wat gewonnen'
Wanneer:22 februari 2018

Het OM ziet met de huidige regels geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van tabaksproducenten. Tegelijkertijd stelt justitie dat roken dodelijk is en het ontwerp van sigaretten daar aan bijdraagt. Daarmee legt het OM de bal weer bij de overheid, zegt Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, tegen de NOS.

Solke Munneke: 'Nieuwe lokale democratie: goedbedoeld maar ondoordacht'
Wanneer:22 februari 2018

Drie jaar lang stimuleerden het ministerie van Binnenlandse Zaken en de VNG lokale proeven met participatief bestuur. Onlangs riep het projectteam gemeenten op hun democratie nu echt flink te gaan ‘verfrissen’. Riskant, vinden Solke Munneke en Annemarie Kok: de experimenten getuigen van een naïeve democratie-opvatting. Lees hun artikel op Sociale Vraagstukken.

GroenLinks grootste partij onder gemeenteambtenaren
Wanneer:22 februari 2018

GroenLinks grootste partij onder gemeenteambtenaren

Marc Hertogh benoemd als voorzitter Onderzoekscommissie WODC
Wanneer:22 februari 2018

Hoogleraar Rechtssociologie Marc Hertogh is door de minister van Justitie en Veiligheid benoemd als voorzitter van de Onderzoekscommissie WODC II. Deze commissie onderzoekt, samen met twee andere commissies, de relatie tussen het WODC en beleidsafdelingen van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Brigit Toebes: 'Drie jaar geleden hadden we het nog over rechten van de roker, nu over zaken als rechten van het kind'
Wanneer:21 februari 2018

Het Openbaar Ministerie (OM) besluit donderdag of er strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar aanleiding van een aangifte tegen de tabaksindustrie.In de aangifte wordt de tabaksindustrie onder meer beschuldigd van zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Hoeveel kans van slagen heeft de aangifte? Brigit Toebes, adjunct-hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht, heeft de maatschappelijke beweging tegen roken in kracht en hevigheid zien toenemen, zo zegt zij op nu.nl.

Herman Bröring over windmolenparken: 'Rijk heeft Veenkoloniën in de steek gelaten'
Wanneer:21 februari 2018

De plaatsing van 45 windmolens in de Drentse Monden en het Oostermoergebied gaat door. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend geoordeeld. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring heeft veel kritiek op de manier waarop de rijksoverheid de komst van de windmolens heeft geregeld. Zo mankeerde er van alles aan de inspraakmogelijkheden, zegt hij in de ZuidOosthoeker.

Douwe Jan Elzinga: 'Omstreden wethouder Jo Palmen vormt geen hoog en ernstig integriteitsrisico'
Wanneer:21 februari 2018

Dit concluderen de hoogleraren Douwe Jan Elzinga (Rijksuniversiteit Groningen) en Arno Korsten (Universiteit Maastricht) in een second opinion-onderzoek naar de omstreden wethouder Jo Palmen van Brunssum. Palmen wordt vaak verweten dat hij zich grof en onbehoorlijk uitlaat, wat vaak ook als niet integer wordt gezien. Het rapport, dat zij in opdracht van de gemeenteraad hebben opgesteld, is vanmiddag gepresenteerd, zo meldt de Volkskrant.

Edwin Woerdman benoemd tot hoogleraar markten en regulering
Wanneer:21 februari 2018

Edwin Woerdman, co-directeur van het Groningen Centre of Energy Law (GCEL), is per 1 februari 2018 benoemd tot hoogleraar markten en regulering.

Hans Engels: 'Taken en verantwoordelijkheden van waarnemer precies hetzelfde als die van burgemeester'
Wanneer:20 februari 2018

Elf van de twintig gemeenten in onze provincie hebben een waarnemend burgemeester. Heeft een waarnemer een andere rol dan een burgemeester? Nee, is het heldere antwoord van Hans Engels, hoogleraar Staatsrecht en Eerste Kamerlid voor D66. 'Het verschil zit hem met name in de manier van aanstellen', zegt hij op RTV Noord.

Jan Brouwer: 'Een online coffeeshop maakt in Nederland geen kans'
Wanneer:19 februari 2018

Twee keer deed Wiesman een poging om een coffeeshop op te richten, eerst in de gemeente Oost Gelre, later in buurgemeente Berkelland. Beide keren zei de gemeenteraad nee, onder meer vanwege de kans op overlast. Toen kreeg hij het idee voor een online coffeeshop. 'Verkoop van wiet via internet past wel in deze tijd', zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenscha Jan Brouwer in Tubantia. Toch denkt hij dat het Openbaar Ministerie tot vervolging over zal gaan.

Adriaan Wierenga: 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal?'
Wanneer:19 februari 2018

Het blijkt kinderlijk eenvoudig om binnen te dringen in de werkkamer van burgemeester Jan Seton van de gemeente Borger-Odoorn. Veiligheidsexpert Adriaan Wierenga is verbaasd als hij de beelden ziet. 'Je deur op slot doen, dat is toch heel normaal? Dat doen wij hier ook als je niet op je kantoor bent. Als er vertrouwelijke dossiers zouden liggen dan is dit wel een beetje naïef, zegt hij op RTV Noord.

Mathieu Paapst over vendor lockin Europese Commissie
Wanneer:19 februari 2018

Wannacry heeft de wereld wakkergeschud. De gijzelsoftware trof in mei 2017 honderdduizenden computers in meer dan 100 landen. Dat deze malware zoveel schade kon aanrichten komt mede door de afhankelijkheid van ICT-leveranciers zoals Microsoft. Universitair docent Transboundary legal studies Mathieu Paapst legt in deze ARD-documentaire uit dat de Europese Commissie de aanbestedingswet niet goed naleeft.

Joep Koornstra: 'Verbieden vereniging omdat leden bijvoorbeeld salafistisch zijn niet erg kansrijk'
Wanneer:17 februari 2018

Met de presentatie van het verkiezingsprogramma, dat deze week door de PVV is gepresenteerd, doet een nieuw begrip zijn intrede in de Rotterdamse politiek: 'de-islamiseren', zoals Wilders het onomwonden noemt. Moskeeën dicht en geen islamitische scholen meer. Volgens onderzoeker Joep Koornstra is dat lastig. 'Een vereniging of stichting kan alleen verboden worden als zij een gevaar vormt voor de openbare orde', zo zegt hij in het AD.

Willem Bantema: 'Sociale druk voor niet-rokers om zich in rookruimtes te begeven nooit onderzocht'
Wanneer:13 februari 2018

Het is gedaan met de rookruimtes in café's en restaurants. Het hof baseert zich bij de uitspraak mede op een onderzoek van voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema. Op basis van dat onderzoek zegt het hof in een persverklaring: 'niet-rokers kunnen sociale druk voelen om zich bij de rokers in de rookruimtes te voegen'. Bantema reageert in Radio EenVandaag verrast en zegt dat hij dat nooit heeft onderzocht.

Hans Engels: 'Ingrijpen Sint-Eustatius geeft aan dat de situatie ernstig is'
Wanneer:12 februari 2018

Voor het eerst sinds de jaren vijftig heeft het Rijk met een wet ingegrepen in het lokale bestuur. Op Sint-Eustatius maakt het bestuur zich schuldig aan ‘grove taakverwaarlozing’. De maatregel is ‘heel bijzonder’, zegt Hans Engels, hoogleraar recht ­decentrale overheden op SC Online.

Heinrich Winter: 'Omkoping, infiltratie en omkoping lokaal bestuur komt in heel Nederland voor'
Wanneer:12 februari 2018

Criminelen die raadsleden bedreigen of intimideren, het komt zeker voor. Maar vaak zijn het juist inwoners of belanghebbenden uit de gemeente die de lokale politici intimideren, bedreigen, uitschelden of hun spullen vernielen. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter deed in opdraht van het ministerie van Justitie onderzoek naar ondermijning van het lokale bestuur. In Een Vandaag zegt hij dat het in 20 tot 30% van de gemeenten in Nederland voorkomt.

Dimitry Kochenov invited as expert in front of LIBE committee of European Parliament
Wanneer:12 februari 2018

Prof. Dimitry Kochenov has been invited to testify as an expert in front of the LIBE committee of the European Parliament. The hearing next week will focus on the most acute aspects of EU citizenship law.

Brigit Toebes: 'Overheid neem verantwoordelijkheid zodat kinderen niet gaan roken'
Wanneer:10 februari 2018

De steun voor de aangifte van advocate Benedicte Ficq tegen de tabaksindustrie is verder gegroeid. Want na een aantal ziekenhuizen, maakten deze week ook de gemeenten Amsterdam en Utrecht bekend de aangifte te zullen steunen. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes denkt dat tabaksaccijns een effectief middel is om de consumptie terug te dringen, maar de voorgenomen beperkte prijsverhoging lijkt niet effectief in het licht van ervaringen elders,m zo zegt ze in Nieuwsweekend op Radio 1.

Jan Brouwer: 'Vroeger waren het de belwinkels, nu storten criminelen zich op andere branches'
Wanneer:10 februari 2018

Brabant bindt de strijd aan met het witwassen via bedrijfjes en winkels zoals kapsalons en zonnestudio's. Daartoe leggen gemeenten de vrije vestiging van winkels aan banden. Volgens deskundigen zijn witwaspraktijken in bijvoorbeeld nagelstudio’s , boetiekjes en kapsalons waar nauwelijks een klant binnenstapt, aan de orde van de dag. 'Het is wijdverbreid', zegt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer in BN DeStem.

Saskia Peters: 'Werkgever moet zorgen dat werk en privé gescheiden blijven'
Wanneer:09 februari 2018

Mensen melden zich ziek als ze een gebroken been hebben, een burn-out of misschien een chronische ziekte. Maar de verzuimcijfers van mensen die gescheiden zijn liggen een stuk hoger dan die van mensen met een gezonde relatie. Hoogleraar Arbeidsrecht Saskia Peters zegt in radioprogramma Dit is de Dag dat het goed is als er bepaalde dingen bespreekbaar worden gemaakt op de werkvloer, maar je kan de werkgever niet laten betalen voor bijvoorbeeld een therapeut.

Jan Brouwer: 'Bedreigen officier van justitie is een van de meest grove schendingen van de rechtsstaat'
Wanneer:09 februari 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst. 'De bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden', zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de Volkskrant.

Peter van den Berg: 'Nederland moet goed voor bevolking Sint-Eustatius zorgen'
Wanneer:05 februari 2018

Het kabinet neemt het bestuur van Sint-Eustatius over. Op het eiland is een 'grove taakverwaarlozing' geconstateerd. De eilandsraad wordt ontbonden. Ook de gedeputeerden en de waarnemend gezaghebber worden van hun functie ontheven. Bestuursdeskundige Peter van den Berg zegt in RTL-Nieuws dat Nederland internationaalrechtelijk de verplichting heeft om goed voor de onderdanen in Sint-Eustatius te zorgen. Het item begint op minuut 15.00.

Douwe Jan Elzinga: 'Extra financiële afspraken met ex-burgemeester Hoekema niet in overeenstemming met wettelijke regelingen'
Wanneer:03 februari 2018

Alle politieke partijen in Wassenaar zijn al een jaar op de hoogte van het feit dat achter de schermen werd gewerkt aan een extra uitkering voor oud-burgemeester Jan Hoekema. Bovendien wisten alle politieke partijen dat Hoekema en diens vrouw Marleen Barth na zijn vertrek nog langer in de dienstwoning mocht blijven wonen. Zelf stelt hij dat er niets mis is met de extra uitkering. Juristen zoals hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga zien dat anders, zo meldt Omroep West.

Gerrit Voerman: 'Zoektocht naar kandidaten gemeenteraad is een hardnekkig probleem'
Wanneer:03 februari 2018

Wie wil er nog in de gemeenteraad? Partijen hebben al jaren moeite om genoeg goede kandidaten te vinden. Hoogleraar Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen, onderzocht de afgelopen drie gemeenteraadsverkiezingen. 'Idealiter heb je een groot aanbod van mogelijke kandidaten. Tegenwoordig kun je minder selecteren op kwaliteit', zegt hij in Trouw.

Douwe Jan Elzinga: 'Screening gekozen raadsleden door AIVD zou ons democratisch systeem juist ondermijnen'
Wanneer:03 februari 2018

Criminoloog Emile Kolthoff stelt dat de AIVD gekozen raadsleden moet screenen voordat zij worden geïnstalleerd. Hij merkt in zijn praktijk dat de lokale fracties amper iets ondernemen tegen kandidaten die willen infiltreren. Volgens hoogleraar constitutioneel recht Douwe Jan Elzinga is AIVD-screening erger dan de kwaal, zo zegt hij in Trouw.

Hans Vedder adviseert Tweede Kamer over Marktdominantie internet- en technologiebedrijven.
Wanneer:01 februari 2018

Hoogleraar Recht der Economische Ordening Hans Vedder nam op 31 januari deel aan een rondetafelgesprek met de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, op uitnodiging van de Tweede Kamer, om te praten over marktdominantie van internet- en technologiebedrijven.

Buitenlandse financiering politieke partijen aan banden
Wanneer:01 februari 2018

Het wordt niet langer mogelijk voor politieke partijen om giften te ontvangen uit het buitenland. Met deze aanbeveling van de Evaluatie- en Adviescommissie Wet financiering politieke partijen gaat minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties direct aan de slag.

Hoogleraren Bröring en Lennarts over geheime stukken gaswinning: 'De Staat zit er tot haar nek toe in'
Wanneer:01 februari 2018

Al jaren werd er naar gezocht: de geheime overeenkomst over de gaswinning uit 1963. Tot nu. Wat blijkt? De rol van de staat is beduidend groter dan gedacht. En opzeggen kan zomaar niet. 'De partijen zijn zo elkaars gevangene', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in het Dagblad van het Noorden. 'Het is een pokerspel', zegt hoogleraar ondernemingsrecht Loes Lennarts. 'Dit zal nog jaren duren.'

Herman Bröring in Nieuwsuur over nieuw protocol aardbevingsschade Groningen
Wanneer:31 januari 2018

Groningers kunnen hun aardbevingsschade voortaan melden bij één loket, de 'Tijdelijke commissie mijnbouwschade Groningen'. De commissie moet vanaf 19 maart operationeel zijn. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring, als adviseur betrokken bij de opstelling van het nieuwe schadeprotocol, zegt in Nieuwsuur dat het protocol er goed uitziet, maar dat het nog lastig wordt om zo snel de uitvoeringsorganisatie op te tuigen.

Loes Lennarts: 'Felle kritiek op Shell leidt af van waar aandacht eigenlijk naar uit zou moeten gaan'
Wanneer:29 januari 2018

Shell ligt onder vuur. Het bedrijf heeft de verdenking op zich geladen af te willen van de aansprakelijkheid voor de aardbevingsschade die is veroorzaakt door dochterbedrijf NAM. 'De Staat heeft de vergunningen voor de gaswinning afgegeven', verduidelijkt hoogleraar ondernemingsrecht Loes Lennarts in RTV Noord Nieuws. 'Dat aspect is deze week helemaal naar de achtergrond verdwenen. De Nederlandse overheid heeft de taak er voor te zorgen dat Nederlandse burgers veilig kunnen wonen en die taak heeft zij verwaarloosd.'

Dimitry Kochenov on the state of the Rule of Law in Romania, Hungary and Poland
Wanneer:28 januari 2018

Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, was interviewed by the Catalan newspaper El Punt Avui about the state of the Rule of Law in Romania, Hungary and Poland. He points out that although the EU is doing its best, there are not enough tools at its disposal to make these countries, in particular Hungary and Poland, to change track and return to compliance with the basic values on which European integration rests.

Herman Bröring: 'Reëel scenario dat Nam volloopt met verplichtingen en Shell handen er daarom vanaf trekt'
Wanneer:27 januari 2018

Olieconcern Shell heeft ongemerkt de aardgasdochter Nam op afstand geplaatst. Deskundigen stellen dat het bedrijf daardoor mogelijk niet langer aansprakelijk is voor schikkingen die Nam treft om de aardbevingsschade in Groningen te vergoeden. De Nam zelf heeft nauwelijks reserves, en kan de schade alleen betalen als het bedrijf gas blijft oppompen. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben, beaamt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in Trouw.

Jeroen ten Voorde: 'Djinnuitdrijving met behulp van geweld is mishandeling'
Wanneer:25 januari 2018

Het Openbaar Ministerie beschuldigt een 39-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst van langdurige mishandeling van haar inmiddels 9-jarige zoon om een djinn uit te drijven. Zij moet donderdag voor de rechtbank verschijnen van Roermond. Hoogleraar strafrechtfilosofie Jeroen ten Voorde van de Rijksuniversiteit Groningen zegt in de Volkskrant: 'Djinnuitdrijvingen met behulp van geweld waardoor een ander pijn of letsel krijgt, zijn niet gerechtvaardigd. Dat de betrokkene dat zelf anders ziet, zal dat niet anders maken.'

Willem Bruil: 'Invloed agrarisch adviseurs mogelijk verklaring omvang kalverfraude'
Wanneer:24 januari 2018

Adviseurs, accountants en mengvoerleveranciers verspreiden als moderne boodschappers verhalen over effectief gesjoemel over Nederland. Dat zegt Maarten Leseman van LTO Nederland in een reactie op het bericht dat melkveehouders op grote schaal frauderen met de registratie van rundvee. Ook Willem Bruil, bijzonder hoogleraar Agrarisch Recht aan de Universiteit van Groningen, noemt in AgriHolland de invloed van agrarisch adviseurs als mogelijke verklaring voor de omvang van de fraude.

Grant for Project on the Regulation of Social Media Influencers
Wanneer:24 januari 2018

Sofia Ranchordas (University of Groningen) and Catalina Goanta (Maastricht University) have been awarded a Flexible Grant for Small Groups by the Independent Social Research Foundation (UK) for their project 'DIY (Do-It-Yourself) Marketing: Regulating Social Media Influencers’.

RUG-onderzoekers pleiten voor codificatie van bestaande voorwaarden voor erkenning van buitenlandse vonnissen
Wanneer:23 januari 2018

In opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Justitie hebben  prof. mr. M.H. ten Wolde, mr. J.G. Knot en mr. K.C. Henckel onderzoek gedaan naar de werking van artikel 431 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Rosalie Koolhoven adviseert Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat over ontwikkeling deeleconomie
Wanneer:22 januari 2018

Rosalie Koolhoven (Recht & ICT) adviseerde de Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat op 17 januari jl over de ontwikkeling van de deeleconomie.

New Scholarship for LLM Programmes: EU Talent Grant Law
Wanneer:18 januari 2018

The new EU Talent Grant Law scholarship is a one-time scholarship of €500 for talented LLM applicants from the EU.

Charlotte Pavillon over e-court: 'Consumenten staan voor een onmogelijke keuze'
Wanneer:17 januari 2018

Ondernemers hebben een private schaduwrechtbank opgezet die handelt in strijd met het EU-consumentenrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Toch dagen nu bijna alle zorgverzekeraars hun klanten bij betalingsproblemen voor deze ‘robotrechter’. ‘Het is gissen’, zegt hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon in De Groene Amsterdammer. ‘Zelfs ik, als gespecialiseerd jurist, zou niet weten hoe ik zou moeten kiezen.’

Cum laude promotie Emil Verheul
Wanneer:17 januari 2018

Op donderdag 11 januari verdedigde Emil Verheul, docent bij de vakgroep Privaatrecht en Notarieel recht, zijn proefschrift getiteld ‘Eigendomsvoorbehoud geen zekerheidsrecht’. Hiervoor heeft hij het judicium cum laude toegekend gekregen.

Aline Klingenberg spreker op bijeenkomst bescherming burgerrechten
Wanneer:16 januari 2018

Het Platform Bescherming Burgerrechten organiseert een publieke bijeenkomst over de risico’s die deze instrumenten vormen voor zowel het individu als de samenleving

Special Pre-packxit, bijdragen van Loes Lennarts, Saskia Peters en Frank Verstijlen
Wanneer:15 januari 2018

Pre-pack exit? Het arrest FNV/Smallsteps (ook wel 'Estro' genoemd) dat het Hof van Justitie van de Europese Unie op 22 juni 2017 wees, heeft een waar schokgolfje door juridisch Nederland doen gaan.

Michiel van der Wolf: 'TBS moet aangepast'
Wanneer:14 januari 2018

Deze week pleiten een aantal tbs-advocaten voor een aanpassing van het tbs-systeem op een aantal cruciale punten. De tbs functioneert niet altijd evengoed, zeker als het gaat om de medewerking van onder tbs-gestelden aan een psychiatrisch onderzoek. Werkt het wel? En hoe voorkom je dat tbs-gestelden op proefverlof ernstig de fout ingaan? Jurist en psycholoog Michiel van der Wolf, schrijver van ‘Veroordeeld tot vooroordeel’, is te gast in VPRO's Onvoltooid Verleden Tijd.

Jan Brouwer: 'Gebiedsverbod omstreden imam haaks op wat in grondwet is afgesproken'
Wanneer:13 januari 2018

Fawaz Jneid, de salafistische imam uit Den Haag mag niet meer preken in zijn eigen moskee. Hij heeft vorig jaar een gebiedsverbod opgelegd gekregen van de minister van Justitie, op verzoek van de burgemeester van Den Haag, Paulien Krikke. Volgens hoogleraar Jan Brouwer is dit in strijd met de grondwet, zo legt hij uit in VPRO-radioprogramma Argos.

Dimitry Kochenov: 'Kiribati above mother Russia?'
Wanneer:09 januari 2018

Prof. Dimitry Kochenov, a constitutional-law expert at Groningen University, was interviewed on Dozhd (in Russian), the biggest Russian independent TV channel, to discuss the position of the Russian passport in terms of visa-free travel around the world. Stunningly, the passport of a huge country with a large economy is worse in terms of international travel than even the documents issues by Kiribati, Timor Leste and former Soviet Republics of Moldova, Georgia and Ukraine. His only explanation for this is the isolationist course of the current Putin regime.

Online cursus over Algemene Verordening Gegevensbescherming opnieuw van start
Wanneer:03 januari 2018

Wat mag je wel en niet doen met klantgegevens? Hoe moet je ze bewaren? De nieuwe gratis online cursus van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geeft inzicht in de gevolgen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van kracht wordt. De AVG is de belangrijkste wetswijziging met betrekking tot gegevensbescherming in 20 jaar. De cursus geeft bedrijven en instellingen inzicht in deze nieuwe verordening.

printOok beschikbaar in het: English