Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Dr. Ruven Fleming presents at St. Petersburg International Legal Forum on 'The balance between ecology and natural resources management – the case of shale gas in Europe´
Wanneer:22 mei 2018

On 18 May 2018 Assistant Professor in Energy Law, Dr. Ruven Fleming, presented findings from his latest book 'Shale Gas, the Environment and Energy Security' at the 2018 St. Petersburg International Legal Forum in St. Petersburg.

Mr. van de week: Arvin Kolder
Wanneer:21 mei 2018

Mr. van de week is Arvin Kolder. Hij hoopt op 31 mei 2018 aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op het proefschrift Aansprakelijkheid van de bedrijfsmatige gebruiker. Over de toepassing van art. 6:181 BW.

Panos Merkouris participates in workshop on Ocean Governance
Wanneer:18 mei 2018

On April 19-20th, Prof. Panos Merkouris participated as commentator in the workshop 'Regime Interaction in Ocean Governance: Problems, theories and methods', which took place in Utrecht.

Viola Bex-Reimert: Mag het Nederlanderschap van Syriëstrijders afgepakt worden?
Wanneer:15 mei 2018

De bestuursrechter zal dinsdag toetsen of het Nederlanderschap van vier bij verstek veroordeelde jihadisten terecht is ingetrokken. Nu.nl vroeg zich af wanneer iemands Nederlanderschap afgenomen mag worden. Daarom belden ze voor de podcast Dit wordt het nieuws met Viola Bex-Reimert, universitair docent migratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Albertjan Tollenaar: 'PGB trekt types aan die geld ruiken, zoals dubieuze zorgverleners en bemiddelingsbureaus'
Wanneer:14 mei 2018

Fraude met het persoonsgebonden budget levert de zorg in Nederland al jaren hoofdbrekens op. Controle op de besteding van het geld is gebrekkig, en de misstanden die aan het licht komen lijken slechts het topje van de ijsberg te zijn. ‘Het pgb is een populair instrument; mensen krijgen een pot met geld zonder dat er al te veel concrete afspraken over de besteding daarvan worden gemaakt,’ zegt Albertjan Tollenaar, universitair hoofddocent Bestuursrecht, op Follow The Money.

University of Groningen Among Top 10 Places in the World to Study Public International Law
Wanneer:14 mei 2018

The popular website LLM-Guide.com has recently launched a new Top 10 List for LLMs in Public International Law , which features Groningen’s Public International Law LLM (PIL) programme.

Moot Court course for Honours College students
Wanneer:14 mei 2018

On May 1st, LLB students who participate in the University of Groningen Honours College programme completed a moot court course organized by staff from the International Law Dept.

Dr Aikaterini Tsampi presents research at the 7th Annual Global Conference of the YCC-ASCL
Wanneer:11 mei 2018

On Saturday April 21st, Dr Aikaterini Tsampi presented her research at the Seventh Annual Global Conference of the Younger Comparativists Committee of the American Society of Comparative Law.

Video's Three Minutes Thesis Competition
Wanneer:08 mei 2018

Een ingewikkeld onderwerp uitleggen in drie minuten aan een lekenpubliek op een begrijpelijke, enthousiaste en fascinerende manier, dat is de Three Minutes Thesis Competition(‘3MT’). Het concept is afkomstig van de University of Queensland en is overgewaaid naar universiteiten over de hele wereld.

Jan Brouwer: 'Kans op verbod Satudarah heel groot'
Wanneer:08 mei 2018

Het zou zomaar kunnen dat motorclub Satudarah binnenkort verleden tijd is. "Ik schat de kans op een verbod heel groot", zegt Jan Brouwer, hoogleraar recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen, op RTL Nieuws. Volgens Brouwer is er binnen Satudarah - nog meer dan bij Bandidos - een 'substantieel patroon van strafbare feiten' waarneembaar.

Marie Elske Gispen: ‘Ik drukte op verzenden en zat in de auto naar Groningen’
Wanneer:07 mei 2018

Vier maanden voordat jurist Marie Elske Gispen haar promotieonderzoek bij oude rot Jenny Goldschmidt afrondde, had ze al een nieuwe baan. De Rijksuniversiteit Groningen wilde haar graag hebben als postdoctoraal onderzoeker bij een groot onderzoek naar de tabaksindustrie en kinderrechten. Universiteitsblad DUB van Universiteit Utrecht publiceerde een artikel over de onderzoekscarrière van 'jonge honden'.

Charlotte Pavillon: 'T-Mobile moet ‘gratis’ telefoon terugbetalen, ik weet niet of dit het consumentenrecht goed doet'
Wanneer:06 mei 2018

Telecomproviders staat een financiële bijltjesdag te wachten nu T-Mobile een klant moet terugbetalen omdat een ‘gratis’ iPhone toch niet gratis bleek. De Haagse rechtbank veroordeelde T-Mobile tot terugbetaling van bijna 1.100 euro in een door de belangenclub Consumentenclaim aangespannen rechtszaak. De Groningse hoogleraar privaatrecht Charlotte Pavillon kan zich wel iets voorstellen bij de onvrede van T-Mobile. ‘Dit gaat wel ver', zegt ze in de Volkskrant.

Wilbert Kolkman: Erfrecht is booming business
Wanneer:04 mei 2018

Het erfrecht zit in de lift. De vermogende babyboomers komen stilaan op leeftijd. Deze generatie was de eerste die gemakkelijker kon scheiden. Dat maakt de verdeling van de erfenis juist moeilijker. In 2016 onderzocht Wilbert Kolkman, hoogleraar Rechtswetenschap en Familievermogensrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van de vFAS erfrechtzaken. De conclusie: het aantal erfrechtzaken steeg verhoudingsgewijs sterk ten opzichte van andere rechts­gebieden. Lees het artikel in Advocatenblad.

Dr. Romain Mauger published article on forced nuclear energy reactors shutdown in France
Wanneer:04 mei 2018

On 24 April 2018, Dr. Romain Mauger just published a new piece in The Journal of World Energy Law & Business entitled ‘Forced nuclear energy reactors shutdown in France: the Energy Transition Act’s mechanisms’.

Dimitry Kochenov: 'Grondleggers EU zijn er altijd vanuit gegaan dat lidstaten democratisch niet zouden afglijden'
Wanneer:02 mei 2018

Het plan om EU-steun op te schorten als een lidstaat inbreekt op de rechtsstaat, is een brisant onderdeel van het voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting. Het FD vroeg een reactie aan Rem Korteweg van Instituut Clingendael, Martin Michelot van Europeum Institute for European Policy in Praag en Dimitry Kochenov, adjunct-hoogleraar Europees constitutioneel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gerrit Voerman over populisme en politieke partijen
Wanneer:02 mei 2018

Gerrit Voerman, hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel aan de RUG en auteur van meerdere boeken over politiek en politieke partijen, pleit voor meer vrijheid voor politieke partijen om zich te organiseren zoals ze zelf willen. ‘De omstandigheden veranderen nu eenmaal.’

Dimitry Kochenov: 'The richest countries with the weakest passports'
Wanneer:01 mei 2018

Citizens of rich nations don’t necessarily have the best passports. In fact, some have incredibly limiting ones. Henley and Partners — Kochenov’s Quality of Nationality Index breaks down the value of nationality into four parts; freedom of travel, freedom of settlement, economic strength, and human development.

PleitVRij verbetert juridisch vaardighedenonderwijs via Virtual Reality
Wanneer:26 april 2018

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU) werken samen in een innovatief onderwijsproject om rechtenstudenten beter te leren pleiten. Door inzet van Virtual Reality (VR) krijgen studenten van beide instellingen de mogelijkheid elkaar te ontmoeten in een virtuele rechtszaal. In deze authentieke maar virtuele setting ontvangen zij realtime feedback van medestudenten via een speciaal ontwikkelde app.

Ko de Ridder Officier in de Orde van Oranje Nassau
Wanneer:26 april 2018

Prof.dr. Jacobus (Ko) de Ridder is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Ridder (Oostvoorne, 1949) was tot zijn emeritaat in 2014 hoogleraar Bestuurskunde en is sindsdien honorair hoogleraar Comparative Public Management bij de faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Hij is een veelzijdige, gezaghebbende hoogleraar die er uitstekend in is geslaagd om de wisselwerking tussen bestuursrecht en bestuurskunde te bevorderen. Zo was hij een van de grondleggers van de voor Nederland unieke onderzoeksgroep die juridisch normatief en sociaalwetenschappelijk empirisch onderzoek combineerde.

Succesvolle Cannabis Expert Meeting in Groningen
Wanneer:26 april 2018

Op dinsdag 17 april 2018 organiseerde Michelle Bruijn, promovenda aan de vakgroep Algemene Rechtswetenschap, de eerste cannabis expert meeting in Groningen. Zij bracht zowel wetenschappers als professionals uit de praktijk bij elkaar en gaf daarmee de aftrap van de internationale dialoog en onderzoekssamenwerkingen op het terrein van cannabisregulering.

Dimitry Kochenov: Measuring the Quality of the Worlds' Nationalities
Wanneer:24 april 2018

The Quality of Nationality Index , which Prof. Dimitry Kochenov releases annually together with Henley & Partners, was updated last Friday. The update was presented to the interested public at the Drapers' Hall in London. The results of the index have been discussed by hundreds of news outlets around the world.

Berend Roorda: 'Lawaaidemonstratie kan normaal gesproken niet zomaar verboden worden'
Wanneer:24 april 2018

'Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering', luidt een opvallende oproep op Facebook. De organisatie Geen 4 Mei voor Mij vraagt mensen om tijdens de Nationale Dodenherdenking herrie te komen maken op de Dam. Berend Roorda, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt op RTL Nieuws dat een lawaaidemonstratie normaal gesproken niet zomaar verboden kan worden. 'Maar als de actievoerders voornamelijk een andere bijeenkomst willen verstoren, dan is het een ander verhaal.'

Joris Fliek winnaar DVDW Scriptieprijs 2016-2017
Wanneer:24 april 2018

De DVDW Scriptieprijs, een initiatief van DVDW Advocaten, is op vrijdag 20 april 2018 uitgereikt aan Joris Fliek (Rijksuniversiteit Groningen) en aan Steffie van den Bosch (Tilburg University).

Nynke Vellinga: 'Wer ist für Unfälle verantwortlich die von automatisierten Fahrzeugen verursacht werden?'
Wanneer:23 april 2018

Selbstfahrende Fahrzeuge und Automatisierung sind nur eines von vielen Themen, denen am zweiten Tag der Transport Research Arena 2018 in Wien nachgegangen wurde. Die Automatisierung des Verkehrs betrifft aber Bahn-, Fracht- und Individualverkehr gleichermaßen. Nynke Else Vellinga von der Reichsuniversität Groningen geht in ihrer Forschungsarbeit diesem zentralen Aspekt der Automatisierung nach.

Herman Bröring: 'Verdwijnende Arbiters Bodembeweging hebben goed werk geleverd'
Wanneer:17 april 2018

Het is wrang. De Arbiters Bodembeweging verdwijnen van het toneel. Toch blijkt uit een evaluatie van de Rijksuniversiteit Groningen dat ze prima werk hebben geleverd. 'Mensen zijn redelijk tevreden over hun inmenging. Het systeem met arbiters heeft naar behoren gefunctioneerd', concludeert de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring op RTV Noord.

Herman Bröring: 'Verantwoordelijkheid gaswinning verschuift van NAM naar minister, aansprakelijkheid ook?'
Wanneer:17 april 2018

'Waar de NAM minder controle op kan uitoefenen, daar kan zij ook minder verantwoordelijkheden voor dragen'. Met dat zinnetje heeft de topman van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, Gerald Schotman, een flinke steen gegooid in een vijver met toch al woelig water. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring zegt in de Volkskrant dat er 'geen enkele onduidelijkheid mag bestaan over wie op welke grond aansprakelijk is wegens onrechtmatig handelen'.

Emil Verheul: VBR-publicatieprijs
Wanneer:16 april 2018

Ter voorjaarsvergadering van de Vereniging voor Burgerlijk Recht op 13 april 2018 is de prijs voor de beste publicatie uit 2017 uitgereikt aan Emil Verheul, van de vakgroep Privaatrecht en Notarieel Recht.

Armin Vorsselman over Besluit mijnbouwschade: 'Vraag of ruimhartigheid ook echt wordt waargemaakt'
Wanneer:15 april 2018

Steeds maar weer beeft de aarde in Groningen. Mr. sprak drie advocaten die zich bezighouden met de juridische aspecten van de aardbevingsproblematiek. Wat voor zaken krijgen zij voorgelegd en welke rechtsgebieden komen daarbij aan bod? Armin Vorsellman, tevens Participant Gronings Centrum voor Aansprakelijkheid en Schade, organisator Gronings Letselschadecongres en(gast)docent Letselschade en Beroepsziekten aan de RUG, is één van hen.

Herman Bröring, kritiek op nieuwe Mijnbouwwet: 'Wie is straks aansprakelijk voor schade?'
Wanneer:12 april 2018

Meer dan veertig belanghebbenden hebben tot nu toe een reactie gegeven op de voorgestelde veranderingen in de Gaswet en de Mijnbouwwet. Veel van hen zetten vraagtekens bij de nieuwe wettekst. De reacties komen onder meer van de provincie, een aantal Groninger gemeenten, het Groninger Gasberaad en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring van de RUG. Hij zegt op RTV Noord: 'Er mag op dit punt geen enkele onduidelijkheid bestaan over wie op welke grond aansprakelijk is.'

Brigit Toebes: 'Mensenrechten verplichten farmabedrijf transparant te zijn over prijzen'
Wanneer:11 april 2018

Op vragen waarom sommige geneesmiddelen zo hoog geprijsd zijn, wijzen farmabedrijven op kostbaar onderzoek dat verloren gaat omdat lang niet elk onderzoek een succesvol geneesmiddel oplevert. Deze standpunten overtuigen pas als de farmabedrijven transparant zijn over hun investeringen en hun kosten. Er bestaan (genoeg) saillante voorbeelden om het ondernemen van farmabedrijven kritisch te bekijken. Adjunct hoogleraar rechtsgeleerdheid Brigit Toebes en advocaat Jan-Koen Sluijs schren een opinie in het FD.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters en de war on drugs'
Wanneer:11 april 2018

Burgemeesters vaak teruggefloten om sluiting 'drugswoningen'. Dertig procent van de woninguitzettingen vanwege de vondst van cannabis blijkt achteraf onrechtmatig. De Groningse onderzoeker Michelle Bruijn zegt dat in Reporter Radio. Ze analyseerde 271 rechterlijke uitspraken.

Lecture: The enforcement of foreign arbitral awards in China
Wanneer:11 april 2018

The event will take place in the:
Heymanszaal, Academy Building of the University of Groningen
Wednesday 18 April 2018 from 11.00 – 12.00 hrs

Brigit Toebes: 'In Japan hebben ze zelfs straten gearceerd waar je niet meer mag roken'
Wanneer:09 april 2018

Dat roken ongezond is weten we al lang, tot voor kort was het aan een ieder hier rekening mee te houden of niet. Al in 2008 werd het rookverbod voor de horeca ingevoerd, maar dat belette de roker niet veelvuldig gebruik te maken van de aanwezige rookruimten. Afgelopen week besloot het kabinet ook deze ruimten te verbieden. Brigit Toebes, hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, sluit zich hierbij aan. Ze zegt op Metronieuws: 'Het verdrag verplicht tot effectieve bescherming tegen de blootstelling aan tabaksrook en een rookruimte voldoet hier niet aan.'

Lintje voor vertrekkende strafrechtexpert Van Hattum
Wanneer:06 april 2018

Wiene van Hattum is vrijdagmiddag door burgemeester Peter den Oudsten koninklijk onderscheiden tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Hattum (Naarden,1952) kreeg de onderscheiding bij haar afscheid als universitair docent bij de vakgroep strafrecht en criminologie van de Rijksuniversiteit Groningen, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslange gevangenisstraf is inhumaan’
Wanneer:06 april 2018

Ze is niet tegen levenslange gevangenisstraf. Maar, benadrukt universitair docent strafrecht Wiene van Hattum, die moet humaan worden uitgevoerd. Ter ere van haar pensioen is er vandaag in Groningen een symposium, met een indrukwekkende lijst sprekers, over levenslange gevangenisstraffen. „In Duitsland is de uitvoering van levenslang beter geregeld”, zegt Van Hattum in het Dagblad van het Noorden.

Arvin Kolder: 'Desinteresse in zieke werknemers kan COA duur komen te staan'
Wanneer:05 april 2018

Ziek door slechte werkomstandigheden. De conclusies over het hoge ziekteverzuim op het asieldorp in Ter Apel kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor het COA.

Jaap-Henk Hoepman: 'Hoe je tegenwoordig altijd en overal in de gaten wordt gehouden'
Wanneer:28 maart 2018

Overal om ons heen hangen camera’s. Niet alleen in sauna’s loop je risico begluurd te worden, ook thuis en op straat kun je zomaar in beeld komen van camera’s, die beelden soms live op internet streamen. Volgens universitair docent Jaap-Henk Hoepman is het een kwalijke zaak. 'Je ziet dat steeds meer dingen volgbaar, waarneembaar en terugkijkbaar zijn, met soms alle gevolgen van dien', zo zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Nooit meer levenslang
Wanneer:27 maart 2018

Jarenlang was Wiene van Hattum voorvechter van een humane uitvoering van ‘levenslang’. In april neemt ze afscheid van de universiteit. ‘Als overheid moet je het signaal geven dat iedereen ertoe doet.’

LLM Energy and Climate Law Students met Representatives of the European Commission in Brussels
Wanneer:22 maart 2018

On 19-20 March 2018 students of the LLM Energy and Climate Law visited Brussels under the supervision of Dr. Ruven Fleming. The two-day trip was part of the course Energy Investment and Trade Law within the LLM Energy and Climate Law.

Solke Munneke deskundige Eerste Kamer intrekkingswet raadgevend referendum
Wanneer:21 maart 2018

De commissie voor Binnenlandse Zaken van de Eerste Kamer houdt dinsdagmiddag 27 maart een expertmeeting over het wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren om de Wet raadgevend referendum in te trekken.

Carien de Jager: 'Herstel van het vertrouwen in de financiële sector klinkt nobel, maar is niet wenselijk'
Wanneer:20 maart 2018

Het voorstel om ING-topman Ralph Hamers een loonsverhoging van 50 procent tot maar liefst 3 miljoen euro te geven is onder maatschappelijke en dreigende politieke druk ingetrokken. Door dergelijke incidenten laait de verontwaardiging en het wantrouwen richting financiële instellingen weer even op. Dat het juist van belang is dat vertrouwen in de financiële sector niet wordt hersteld legt promovendus Carien de Jager uit in een artikel in het Nederlands Dagblad.

Heinrich Winter: 'Groninger gemeenteraden beter dan in de rest van het land? Niet te onderbouwen, maar ook niet uit te sluiten'
Wanneer:19 maart 2018

De burgemeesters in Groningen geven hun eigen gemeenteraad gemiddeld een 8,0. Dat blijkt uit een enquête van RTV Noord die anoniem is ingevuld door twaalf van de negentien burgemeesters. 'De uitkomst wijkt af van het landelijke beeld', ziet hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen. 'En niet alleen het cijfer, maar ook de kritiek die er landelijk is op het functioneren van de gemeenteraad', zegt hij op RTV Noord.

Joep Hubben: 'Bezorgd om Coöperatie Laatste Wil? Doe aangifte'
Wanneer:16 maart 2018

Mensen die vrezen dat Coöperatie Laatste Wil (CLW) hun geliefden heeft geholpen met zelfdoding of van plan is hen te helpen, kunnen het beste zelf aangifte doen. Dat stelt Joep Hubben, hoogleraar gezondheidsrecht Rijksuniversiteit Groningen, in het AD. Hubben reageert daarmee op de commotie over de zelfdoding van de 19-jarige Ximena Knol.

Jan Bouwman: 'Hoofdkantoor Unilever in Rotterdam levert niet meer belasting op'
Wanneer:15 maart 2018

Unilever heeft besloten om terug te gaan naar één hoofdkantoor en dat te vestigen in Rotterdam, maar dat levert de Nederlandse schatkist nauwelijks iets extra's op, zeggen belastingdeskundigen. Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht, beaamt dat er nu al belasting wordt betaald door bepaalde onderdelen van Unilever. Dat het enige hoofdkantoor van Unilever straks in Nederland staat hoeft in principe niet zo veel uit te maken, zegt hij op RTLZ.

Bijdrage Berend Roorda aan rapport Nationale ombudsman 'Demonstreren, een schurend grondrecht?'
Wanneer:15 maart 2018

Op 14 maart heeft de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen het rapport 'Demonstreren, een schurend grondrecht?' gepubliceerd. Van Zutphen constateert dat het gemeenten en politie niet altijd lukt het demonstratierecht te waarborgen.

Jaap Waverijn wins People’s choice award at 3 Minute Competition
Wanneer:15 maart 2018

Being the single PhD student of our faculty to pass the selection stage, the Faculty of Law is represented by Jaap Waverijn.

Groningen Top-Rated for Global Criminal Law LLM
Wanneer:15 maart 2018

In addition to the Faculty of Law’s LLMs in International Human Rights Law and Public International Law being 'Top-Rated' again by the Keuzegids Higher Education Guide 2018 – Master’s programmes, the LLM in Global Criminal Law (GCL) * has also been given this award for 2018.

Michel Vols: 'Mensen uit omgeving Rotterdam en Den Haag ervaren vaker overlast'
Wanneer:14 maart 2018

In gemeenten in het zuiden van Zuid-Holland worden relatief gezien de meeste boetes voor woonoverlast uitgeschreven. In de top 10 van gemeenten met het hoogste aantal boetes per 10.000 inwoners staan maar liefst acht gemeenten uit de regio Den Haag/Rotterdam. Dat verbaast adjunct hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen niet, zo zegt hij op RTL Nieuws.

Brigit Toebes deelnemer in Aletta Jacobs School of Public Health
Wanneer:14 maart 2018

Op 15 maart wordt de Aletta Jacobs School of Public Health officieel gelanceerd . Een van de deelnemers in dit initiatief is Brigit Toebes, als adjunct-hoogleraar en Rosalind Franklin Fellow in het gezondheidsrecht verbonden aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

Jan Brouwer: 'Bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden'
Wanneer:09 maart 2018

Een officier van justitie die bij het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland een onderzoek naar No Surrender leidde, heeft ondergedoken gezeten vanwege ernstige bedreigingen. Ook is ze mede hierdoor eind vorig jaar overgeplaatst. De bedreiging van overheidsfunctionarissen is van alle tijden, zegt ook hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer op Nieuwsnl.

Dr. Ruven Fleming: Decision to Cease Gas Production in Groningen - A Legal Perspective
Wanneer:08 maart 2018

Dr. Ruven Fleming's blog post: Dutch Government Decides to Cease Gas Production in Groningen - A Legal Perspective

Groningen Top-Rated for international law in the Netherlands again
Wanneer:08 maart 2018

The International Law Department at the Faculty of Law is again “Top-Rated” for its international law LLMs. The ranking is according to the latest Keuzegids Higher Education Guide 2018 – Master’s programmes, which includes descriptions of all higher education master’s programmes officially registered in the Netherlands.

Dr. Ruven Fleming invited to present his findings on 'Shale Gas in Europe' at the University of Aberdeen
Wanneer:08 maart 2018

On 7 March 2018 Assistant Professor in Energy Law, Dr. Ruven Fleming, presented his latest book 'Shale Gas, the Environment and Energy Security' and his findings on the topic at the University of Aberdeen, UK.

Jan Brouwer: 'Verzoek Den Oudsten preventief fouilleren Koningsdag heel gewoon'
Wanneer:07 maart 2018

Burgemeester Den Oudsten van Groningen wil in verband met de komst van het Koninklijk Huis op Koningsdag de bevoegdheid krijgen om één of meerdere gebieden aan te wijzen waar preventief gefouilleerd mag worden. Volgens rechtsgeleerde Jan Brouwer is het verzoek van Den Oudsten aan de raad heel gewoon. 'Sinds 'Apeldoorn', toen de koninkljike familie belaagd werd, wordt er altijd preventief gefouilleerd', zegt hij op RTV Noord.

Jaap Waverijn to present legal research on energy and climate finance at 3 Minute PhD Competition
Wanneer:07 maart 2018

Being the single PhD student of our faculty to pass the selection stage, the Faculty of Law is represented by Jaap Waverijn.

Leon Verstappen: Land Portal ontvangt een subsidie ter grootte van 1,3 miljoen Britse pond
Wanneer:07 maart 2018

De Britse regering heeft Stichting The Land Portal in het kader van haar Legend programma van de Department for International Development, een vervolgsubsidie toegekend van 1,3 miljoen Britse pond. Daarmee is de continuïteit van het werk van de stichting voor drie jaar weer zekergesteld.

Brigit Toebes: 'Alle overheidslagen hebben plichten in het kader van tabaksontmoediging'
Wanneer:06 maart 2018

Gemeenten zijn al zes jaar verantwoordelijk voor rookontmoediging. Dat heeft weinig opgeleverd, ontdekte Onderzoeksredactie Tabak. Nu begint men warm te lopen voor het idee van de rookvrije generatie. Maar ook de plannen daarvoor zijn niet erg concreet. Hoogleraar internationaal gezondheidsrecht Brigit Toebes wijst op Tabaknee naast het kaderverdrag tabaksontmoediging ook op de mensenrechten, met name het WHO-kinderrechtenverdrag.

printOok beschikbaar in het: English