Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Pilot Spreekuurrechter is een 'gekwalificeerd succes'
Wanneer:25 september 2018

Op 1 oktober 2016 is de Rechtbank Noord-Nederland een pilot gestart met de Spreekuurrechter. Deze nieuwe en experimentele procedure Spreekuurrechter beoogt snel en laagdrempelig contact met de rechter te bieden gericht op het oplossen van geschillen.

Michelle Bruijn: 'Als de burgemeester je woning sluit, ligt de bewijslast bij de burger'
Wanneer:24 september 2018

Burgemeesters sluiten steeds vaker en sneller een woning, en doen dat bijna altijd zonder eerst een waarschuwing te hebben gegeven, zo blijkt uit een rondgang van NRC langs de vijftien grootste gemeenten van Nederland en onderzoek van promovenda Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Het is oorspronkelijk een herstelsanctie, en is dus niet bedoeld om te straffen, want daar hebben we het strafrecht voor. In het strafrecht ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen', zegt Bruijn in NRC.

Groningen Again Named Among Top 10 Places in the World to Study Energy Law
Wanneer:24 september 2018

LLM-Guide.com recently released its Top 10 List of Energy Law LLM Programmes for 2018, which again lists Groningen as a top destination to study energy law. Groningen’s mentioned programmes include its LLM in Energy and Climate Law, and it participation in the North Sea Energy Law Programme (NSELP).

Dimitry Kochenov: 'No reasons to believe that Polish government is turning in context of long-term approach to judicial independence'
Wanneer:21 september 2018

Despite expectations to the contrary, the European Commission decided not to refer the Polish Supreme Court law to the EU’s top court on Wednesday (19 September), following a meeting of EU affairs ministers that heard Poland’s arguments on Tuesday. But it does not necessarily mean a detente is on the cards. Dimitry Kochenov, professor of EU constitutional law at the University of Groningen, told EURACTIV “In the end, we have only one institution in Europe that is potentially able to change the situation for the better and that is the Court of Justice of the European Union.”

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
Wanneer:20 september 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Succesvolle klimaatconferentie adviseert internationale klimaatonderhandelaars
Wanneer:20 september 2018

Een interactief debat tijdens een conferentie over klimaatregulering in Wroclaw heeft geleid tot enkele beleidsadviezen voor de internationale klimaatonderhandelaars (COP24) die bijeen zullen komen in Katowice in december 2018.

Een juridisch kader voor een grensoverschrijdende duurzame energievoorziening
Wanneer:19 september 2018

Met het Smart Energy Region Emmen-Haren (SEREH) project willen de gemeente Emmen (Nederland) en de stad Haren (Duitsland) de randvoorwaarden scheppen voor de realisatie van een decentrale grensoverschrijdende duurzame energiemarkt.

Nynke Vellinga: 'Unclear how Geneva and Vienna conventions, which govern traffic regulations in most countries, can be changed to accommodate driverless cars'
Wanneer:18 september 2018

The ITS World Congress kicked off in Copenhagen amid a general sense of optimism about the opportunities provided by new technologies to make public and private mobility smarter. At the same time, participants at the annual event focused on the barriers to implementation, setting the stage for five days of discussions that are expected to cover every aspect of today’s transportation revolution. With regard to the regulatory environment, Nynke Vellinga, who is doing advanced research on the legal aspects of the AV revolution at the University of Groningen, said on AutomotiveIT: 'This is ultimately a political issue.'

Fokko Oldenhuis: 'Even dimmen, zou mijn advies aan Halsema zijn'
Wanneer:15 september 2018

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, wil ‘in het aller-, alleruiterste geval’ gebedshuizen kunnen sluiten. Ze wil meer mogelijkheden om in te grijpen, bijvoorbeeld 'als een imam een aantal keren in preken heeft gezegd dat vrouwen onderdanig moeten zijn, of dat homoseksualiteit misdadig is.' Fokko Oldenhuis, honorair hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vind de uitlatingen van Halsema 'zeer onhandig'. 'Een burgemeester is er voor iedereen. Sluiting is een stap te ver. Even dimmen, zou mijn advies aan Halsema zijn', zegt hij in Trouw.

Herman Bröring: 'Wiebes zag in dat de versterking onbetaalbaar dreigde te worden'
Wanneer:15 september 2018

Als er één dossier is waarbij wordt gegoocheld met cijfers en bedragen, dan is het wel het gasdossier. Het kabinet draait de Groningse gaskraan dicht vanwege de veiligheid. Maar is dat wel de belangrijkste reden? 'De versterking van gebouwen zou veel meer kosten dan de afhandeling van schades. Alle inspecties van huizen, ook onder de grond, het renoveren of slopen en herbouwen: dit probleem werd onhanteerbaar', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in het AD.

Carien de Jager: 'Er zijn in de financiële sector zoveel perverse prikkels'
Wanneer:15 september 2018

Carien de Jager promoveert op een onderzoek naar financiële bijsluiters. Ze is na een wetenschappelijk onderzoek expert in financiële bijsluiters, maar de speurtocht heeft haar meer geleerd. 'Die bijsluiters en allerlei andere maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen in de financiële sector te verbeteren, maar ik snap niet waarom men dat wil. Zo gauw het vertrouwen hoog is, gaat het namelijk meteen fout in die sector. Enig gezond wantrouwen is daarom wel op zijn plaats', zegt ze in het Dagblad van het Noorden.

Willem Bantema: 'Online handhaven? De burgemeester is tandeloos'
Wanneer:14 september 2018

Burgemeesters weten nog altijd niet precies wat ze aanmoeten met online-provocaties die kunnen escaleren op straat. 'Ergens is dat gek, want de fysieke wereld en online zijn volledig met elkaar verweven geraakt', zegt voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema van de onderzoeksgroep Cybersafety.

Thiescheffer en Pavillon laten weinig heel van werkwijze e-court
Wanneer:11 september 2018

Kritiek op e-Court was er al vanaf het begin. De procedure was dan wel snel en goedkoop, maar niet transparant. Alle juridische bezwaren zijn nu op een rij gezet: een recht op een eerlijk proces en de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de arbiters zijn niet gegarandeerd. Oud-RUG-studente Dorien Thiescheffer schreef een kritische scriptie over e-Court die in boekvorm verschijnt. Ook hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon kijkt bezorgd naar e-Court. E-Court zelf wijst in een reactie alle kritiek van de hand. Lees het artikel in Mr.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters niet geschikt voor consumenten'
Wanneer:10 september 2018

Financiële bijsluiters bij ingewikkelde financiële producten schieten aan hun doel voorbij, concludeert Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen in een promotieonderzoek. Mensen lopen daardoor nog steeds veel risico op financiële verliezen. Volgens De Jager zijn deze documenten ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van, zo meldt NU.nl.

Consumenten onvoldoende beschermd door ‘financiële bijsluiters’
Wanneer:10 september 2018

Informatiedocumenten bij complexe financiële producten schieten hun doel voorbij, waardoor mensen nog steeds veel risico lopen op financiële verliezen. Dat concludeert Carien de Jager op basis van haar onderzoek waarop ze 20 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens De Jager zijn ‘financiële bijsluiters’ ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van.

Heinrich Winter: 'Dit kan zo lang duren omdat je, na afwijzing asielprocedure, opnieuw aanvraag kunt indienen'
Wanneer:08 september 2018

Lang zag het ernaar uit dat Lili en Howick vandaag op het vliegtuig naar Armenië zouden worden gezet. Op het laatste moment maakte staatssecretaris Harbers gebruik van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid. De kinderen kwamen in 2008 naar Nederland en probeerden sindsdien asiel te krijgen. Ze groeiden volledig in Nederland op. 'Dit kan zo lang duren omdat je in Nederland, na het afwijzen van een asielprocedure, opnieuw een aanvraag kunt indienen', legt hoogleraar bestuursrecht Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen uit op NOS Nieuws.

Toon van Mierlo: 'Zet KEI door en trek de portemonnee'
Wanneer:05 september 2018

Een kwart eeuw geleden werd advocaat Toon van Mierlo hoogleraar burgerlijk (proces)recht aan de Erasmus Universiteit, in de stad van 'zijn' Feyenoord. Werken op grote kantoren, KEI, het bewijsrecht - alles zou volgens hem beter lopen als men maar meer 'inclusief' zou denken. Toon van Mierlo is sinds 2016 tevens hoogleraar burgerlijk (proces)recht aan de RUG. Lees het interview met hem in Mr.

Heinrich Winter: 'Om infiltratie van drugsbendes te vermijden, moeten politieke partijen kandidaten goed screenen'
Wanneer:04 september 2018

Politieke partijen moeten de kandidaten die ze op hun lijsten zetten goed screenen om te voorkomen dat lokale besturen worden geïnfiltreerd door de onderwereld. Dat zegt professor Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen in 'De Ochtend' op de Belgische Radio1.

Hans Engels: 'Ik heb veel zin om aan de slag te gaan in de prachtige gemeente Loppersum'
Wanneer:03 september 2018

Hans Engels is maandagavond door commissaris van de Koning René Paas benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, zo meldt RTV Noord. Hij volgt Albert Rodenboog op die eerder dit jaar na vijftien jaar afscheid nam als burgemeester. Engels is lid van D66 en zit namens deze partij ook in de Eerste Kamer. Ook is hij universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Groningen students participated in successfull summer school in Washington D.C.
Wanneer:29 augustus 2018

From 22 August 2018 until 27 August 2018 students of the Groningen Honours College participated in a joined summer school on energy law issues.

Dimitry Kochenov: 'Functioning of EU paralysed if governments were in position to cherry-pick among decisions Court of Justice'
Wanneer:29 augustus 2018

The European Court of Justice (CJEU) is investigating if the recently adopted legislation on the retirement age of Polish Supreme Court judges complies with EU law, but a top Polish official has hinted that the country might ignore future ECJ rulings in this matter. 'EU law is quite clear on this point: it can only work fairly for all the member states of the Union if it is uniformly applied throughout the territory of all the member states', Dimitri Kochenov, professor of EU constitutional law at the University of Groningen, told EURACTIV.

Berend Roorda: 'Burgemeester mag beperkingen stellen aan blokkadeactie als zich wanordelijkheden voordoen'
Wanneer:28 augustus 2018

Vandaag is de zitactie van start gegaan bij de NAM-locatie in Farmsum. In de studio van Noord Vandaag van RTV Noord zit Berend Roorda, gespecialiseerd in het demonstratierecht. Hij legt uit dat wanneer een acie langer duurt, dit niet betekent dat die actie geen bescherming meer toekomt, maar zodra het wanordelijkheden oplevert, mag de burgemeester ingrijpen.

Marcel Brus, Panos Merkouris en Brigit Toebes bij ILA-congres in Sydney
Wanneer:25 augustus 2018

Marcel Brus, Panos Merkouris en Brigit Toebes waren van 19 tot 24 augustus 2018 in Sydney om de tweejaarlijkse conference van de International Law Association bij te wonen.

Workshop on “Corruption, Human Rights and the Sustainable Development Goals”
Wanneer:23 augustus 2018

The Department of Transboundary Legal Studies, University of Groningen cordially invites you to participate in our 6th Workshop on “Corruption, Human Rights and the Sustainable Development Goals” - 25th September 2018, 14.00-18.00

Frank Verstijlen: 'Het is sowieso in het algemeen belang als het OM optreedt tegen failissementsfraudeurs'
Wanneer:18 augustus 2018

Frank Verstijlen, hoogleraar Privaatrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat het OM de meest voor de hand liggende partij is om frauderende bestuurders aan te pakken. 'Veel curatoren vinden dat ze er zijn om de belangen van de schuldeisers te behartigen. Die schuldeisers hebben geen enkel baat bij een bestuursverbod', zegt hij in Follow The Money.

Herman Bröring: 'Het ministerie moet zijn taak als betrouwbare schadeafhandelaar nog waarmaken'
Wanneer:04 augustus 2018

Groningse gemeenten, maatschappelijke organisaties en de provincie maken zich zorgen over het wetsvoorstel voor de afhandeling van schade als gevolg van aardbevingen. Ze zijn het niet eens met het opheffen van de aansprakelijkheid van de Nam. De Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring spreekt van een 'systeembreuk' nu alleen de overheid nog is aan te spreken op de schade, en niet de Nam. "De vraag is of de wetgever dat zomaar kan doen", zegt hij in Trouw.

Aline Klingenberg: 'We hebben er als burgers belang bij dat we niet overal worden gefilmd in de openbare ruimte'
Wanneer:01 augustus 2018

Mag je zelf camera's ophangen om bijvoorbeeld de brandstichter van Hoogezand te betrappen? Volgens rechtendocent Aline Klingenberg van de Rijksuniversiteit Groningen is het gecompliceerd. In Hoogezand gingen dit weekend een auto, bedrijfsbus en container in vlammen op. De buurt is de wanhoop nabij en wil snel een oplossing. Een camera ophangen om je eigen huis of tuin te filmen is geen probleem. 'Dat is huishoudelijk gebruik', legt de Klingenberg uit op RTV Noord. Maar zodra je de camera op de openbare weg of tuin van de buren richt wordt het moeilijker.

Huub Willems: 'Top SNS Reaal moet netjes meewerken'
Wanneer:28 juli 2018

Het besluit tot een onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal is 'de enige juiste beslissing en niet verrassend'. Dat zegt voormalig voorzitter van de Ondernemingskamer en bijzonder hoogleraar Corporate Litigation aan de Rijksuniversiteit Groningen Huub Willems in de Financiële Telegraaf. (Pagina 35, abonnement vereist.) Willems pleitte al in 2013 voor een onderzoek naar het wanbeleid bij de genationaliseerde bankverzekeraar.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters gooien veel te snel drugspand op slot'
Wanneer:18 juli 2018

Burgemeesters gooien veel te makkelijk drugspanden op slot. Dat vindt onderzoekster Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar zou het effect ervan eerst eens moeten worden onderzocht. Deze week hingen burgemeesters van Hardenberg en Zutphen een hangslot op een pand in hun gemeente. 'Er zijn genoeg andere juridische instrumenten die ingezet kunnen worden', zegt Bruijn in De Stentor.

Evenementenorganisatoren zien weinig bedreigingen op digitaal gebied
Wanneer:12 juli 2018

De gemeente moet geen voorschriften stellen aan de evenementenvergunning met betrekking tot digitale veiligheid. Dit is een van de conclusies van een onderzoek naar de digitale veiligheid van evenementen, verricht in opdracht van de gemeente Leeuwarden door vier studenten van de Rijksuniversiteit Groningen.

Marc Hertogh: 'Het uitgangspunt is: misschien ben jij een fraudeur'
Wanneer:11 juli 2018

Uitkeringsgerechtigden achter de broek zitten is politiek gezien in de mode, maar effectief is het zeker niet altijd. Dat concludeert een team van de Rijksuniversiteit Groningen na vier jaar onderzoek. ‘Als 8 procent fraudeert, doet 92 procent dat niet’, zegt hoogleraar rechtssociologie Marc Hertogh. Lees het interview in Sociale Vraagstukken.

Nieuwe editie van de postacademische opleiding Energierecht op Locatie gaat in september 2018 van start
Wanneer:10 juli 2018

De cursus, die uit zes modules bestaat, begint in september 2018 en loopt tot en met juni 2019. Cursisten kunnen losse modules volgen of hun kennis nog extra verdiepen door te kiezen voor de opleiding als leergang.

Hans Engels: 'Ambtelijke organisaties van kleinere gemeenten zijn kwetsbaar'
Wanneer:09 juli 2018

De fracties in de Eerste Kamer stonden maandagavond tijdens het debat over de gemeentelijke herindelingen uitgebreid stil bij de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer. Hans Engels woont en werkt in Groningen en is D66-fractievoorzitter in de Senaat en woordvoerder op het gebied van herindelingen. Tevens is hij hoogleraar Decentraal Bestuur is aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn partij staat pal achter het besluit van minister Ollongren, zo zegt hij op RTV Noord.

printView this page in: English