Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters zijn maar beperkt effectief om consumenten te beschermen'
Wanneer:15 maart 2019

Financiële bijsluiters bij complexe financiële producten zijn ongeschikt om consumenten te beschermen. De overheid verwacht er te veel van, zo concludeerde mr. dr. Carien de Jager in haar recente proefschrift.

Heinrich Winter: 'Prestige kan reden zijn dat veel geld in Groninger vliegveld wordt gestoken'
Wanneer:15 maart 2019

Door het kleine aantal vluchten is het voor Groningen Airport Eelde moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. In 2017 werd weliswaar een winst van bijna 300.000 euro behaald, de jaren ervoor lag het verlies tussen een half miljoen euro en ruim 2 miljoen euro.

Jan Brouwer: 'Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw'
Wanneer:14 maart 2019

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen.

Michiel Herweijer: 'Forum Voor Democratie vult het gat op rechts in de politiek'
Wanneer:13 maart 2019

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers.

Nieuwe masteropleiding: duale master Ondernemingsrecht
Wanneer:13 maart 2019

Per 1 september 2019 biedt de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen een nieuwe variant van de master Nederlands recht aan: de duale master Ondernemingsrecht.

Hoe werkt het recht in Nederland? Rijksuniversiteit Groningen biedt gratis online cursus
Wanneer:13 maart 2019

Op maandag 18 maart 2019 start de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw met de online cursus ‘Inleiding Nederlands recht’.

Charlotte Pavillon: 'Vergeten me in te schrijven voor tentamen Europees recht'
Wanneer:11 maart 2019

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005.

Charlotte Pavillon: 'De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld'
Wanneer:11 maart 2019

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

John Morijn benoemd tot lid van het College voor de Rechten van de Mens
Wanneer:11 maart 2019

De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van vier nieuwe leden van het College voor de Rechten van de Mens.

Laura Peters: 'Als er geen bewijs is, kan de rechter niet anders'
Wanneer:08 maart 2019

Niet zeker wie baby Jairo mishandelde, dus dan maar vrijspraak? De acht maanden oude baby overleed in 2010 nadat hij ernstig was mishandeld. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat het gerechtshof nu tot een ander oordeel komt dan de rechtbank indertijd.

Laura Peters over haar aanzet tot verandering van het strafrechtsysteem
Wanneer:08 maart 2019

21 februari j.l. organiseerde docent en onderzoeker Laura Peters het congres ‘Dealen met ondermijningsdelicten’. Het congres bleef niet onbesproken.

Workshop 8 Sustainable Development Goals: Renewable Energy in the SDGs: Barriers, Opportunities, Interaction
Wanneer:07 maart 2019

On Thursday 28 February 2019, the inter-departmental research programme on energy and sustainability organised a workshop on the Sustainable Development Goals and renewable energy.

The Faculty of Law again Top-Rated by Keuzegids for its LLM programmes
Wanneer:05 maart 2019

Today, the latest rankings from the Keuzegids Higher Education Guide 2019 – Master’s programmes , which includes descriptions of all master’s programmes officially registered in the Netherlands, were announced.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslanggestraften houden het alleen vol door zich op een hobby te storten’
Wanneer:01 maart 2019

Moet Willem Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen? Vandaag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hem. Verwachte eis: levenslang. Maar levenslang is in Nederland niet meer per se levenslang.

Groningen Again Ranked Among Top 10 Places in the World to Study Energy Law and Public International Law
Wanneer:27 februari 2019

LLM-Guide.com yesterday released its Top 10 Lists for Specialty programmes for 2019, which again lists Groningen as a top destination to study Energy Law and Public International Law.

Oratie Charlotte Pavillon: Geen loterij zonder nieten: Sancties in het consumentenrecht anno 2019
Wanneer:26 februari 2019

Misleidende loterijen lopen zelden tegen sancties aan. Geen boete voor het bedrijf, geen schadevergoeding voor gedupeerde klanten. Telefoonproviders die adverteerden met gratis mobieltjes kregen daarentegen wel een erg zware sanctie opgelegd.

Jan Brouwer: 'Gemeentebesturen gedogen wel vaker onwettige gedragingen'
Wanneer:25 februari 2019

Het Haagse gemeentebestuur heeft zich decennialang actief ingezet om de gedoogde vreugdevuren op de stranden te laten doorgaan. De gemeente regelt – en betaalt – sinds de jaren tachtig steeds meer.

Hans Vedder: 'Ik verwacht niet dat ACM overname Sandd door Postnl zal goedkeuren'
Wanneer:25 februari 2019

De overname van Sandd door Postnl moet zorgen voor één groot, sterk postbedrijf. Postnl legt €130 miljoen neer voor Sandd en wil het bedrijf dan volledig integreren. Toch is deze overname nog niet zeker.

Annalies Outhuijse beantwoordt tien vragen aan Mr. Studenten
Wanneer:25 februari 2019

Afgelopen week publiceerde Mr. Studenten een interview met mr. Annalies Outhuijse. Zij is meerdere malen in het nieuws geweest vanwege haar uitmuntende cijferlijst.

Prof. Panos Merkouris speaks at Conference on The Belt and Road Initiative in the Hague
Wanneer:22 februari 2019

On 21 February 2019, Prof. Panos Merkouris spoke at 'The Belt and Road Initiative' Conference organized by the GLOBTAXGOV Project at Leiden University in The Hague.

Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
Wanneer:21 februari 2019

In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.

TRICI-Law Project Hosts Workshop: 'Customary International Law and its Interpretation in International Tax & Investment Law'
Wanneer:21 februari 2019

On 20 February 2019 the TRICI-Law project hosted a workshop on 'Customary International Law and its Interpretation in International Tax & Investment Law' at the University of Groningen.

Laura Peters: 'Ondermijningszaken typeren zich doordat we een vermogende verdachte hebben'
Wanneer:20 februari 2019

In Amerika en de meeste landen om ons heen gebeurt het al: vonnisafspraken tussen aanklagers en verdachten en hun advocaten. Verdachten tekenen dan voor een lagere straf in ruil voor medewerking.

Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
Wanneer:20 februari 2019

Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?

Alternatieve Europese kieswijzer mede door RUG-docent John Morijn ontwikkeld
Wanneer:20 februari 2019

Universitair docent Europese mensenrechten John Morijn vindt het van groot belang dat de kiezer beseft dat Nederlandse partijen samenwerken met andere partijen in Europa.

Rianne Herregodts: 'Tuchtcolleges moeten meer zware zaken krijgen'
Wanneer:20 februari 2019

De tuchtcolleges voor advocaten, accountants en artsen zouden meer van elkaar kunnen leren teneinde genoeg zware en principiële zaken voor de tuchtrechter te krijgen. Dat is een van de voornaamste conclusies in een onlangs gepubliceerd proefschrift van voormalig advocaat Rianne Herregodts.

Laura Peters: 'Oplossing overbelasting strafrecht: deals met verdachten'
Wanneer:19 februari 2019

Ondermijnende criminaliteit staat boven aan de politieke agenda, maar juist op die misdaad is het strafrecht slecht toegerust, stelt wetenschapper Laura Peters vast. Zij pleit voor afspraken tussen verdachten en justitie, bezegeld door de rechter

Fokko Oldenhuis: 'Christelijke homobeweging heeft sterke zaak tegen opstellers Nashvilleverklaring'
Wanneer:18 februari 2019

De christelijke homobeweging heeft een sterke zaak als ze een civiele rechtszaak begint tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Die is ‘onnodig grievend’ en daarmee juridisch gezien over de schreef.

Douwe Jan Elzinga: 'Kamerlid Achraf Bouali (D66) potentieel chantabel door berisping'
Wanneer:18 februari 2019

Kamerlid Achraf Bouali (D66) blijkt als diplomaat ernstig te zijn berispt. Dat maakt hem kwetsbaar volgens deskundigen.

Fokko Oldenhuis: 'Sekte moet aan banden'
Wanneer:18 februari 2019

De Nederlandse overheid moet zich veel harder inspannen om misstanden bij sektes tegen te gaan. „We raken de grip kwijt”, stelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fokko Oldenhuis: 'Overheid moet in actie komen tegen sektes'
Wanneer:18 februari 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar sektes in ons land. Hij roept de overheid met klem op misstanden te signaleren en in te grijpen.

Adriaan Wierenga: 'Als justitie niet genoeg doet, zoek je als burgemeester naar alternatieven'
Wanneer:15 februari 2019

De hele bestuurlijke gereedschapskist is inmiddels uitgeprobeerd in de strijd tegen de overlast van een kleine groep criminele asielzoekers uit veilige landen, die asielzoekerscentra terroriseren en diefstallen plegen. Maar steeds blijken maatregelen niet te werken, of worden ze illegaal verklaard.

TRICI-Law Team Presents the Project at ‘TLS: TaLkS’ Seminar
Wanneer:15 februari 2019

On 13 February 2019 Prof. Panos Merkouris, Nina Mileva and Marina Fortuna presented the TRICI-Law project at the monthly departmental seminar of the Transboundary Legal Studies ‘TLS: TaLkS’.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrecht gebaat bij meer zware en principiële zaken'
Wanneer:14 februari 2019

Tuchtcolleges zouden er goed aan doen van elkaar te leren, zegt promovenda Rianne Herregodts. Wellicht biedt dat een oplossing voor de grootste uitdaging van de ­tuchtstelsels: het voor de tuchtrechter krijgen van genoeg zware en principiële zaken.

Fokko Oldenhuis: 'Ik kan mij voorstellen dat vereniging als Christen Queer route naar burgerlijke rechter omarmt'
Wanneer:14 februari 2019

De uitingsvrijheid is niet onbegrensd. Maar waar ligt het punt dat iemand bij het uitdragen van z’n boodschap rekening moet houden met de gevoelens van anderen en moet inbinden? En is met de recente publicatie van de ‘Nashville-verklaring' die onder verwijzing naar de Bijbel oproept om de homoseksuele identiteit af te zweren dit punt gepasseerd?

Gerrit Voerman: 'Snel stijgend ledental van Forum voor Democratie uitzonderlijk'
Wanneer:12 februari 2019

Forum voor Democratie is afgelopen jaar qua ledenaantal de vierde partij van het land geworden. De partij heeft nu bijna 31.000 leden. Dat blijkt uit het overzicht van de ledentallen dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks publiceert.

Charlotte Pavillon: 'De zzp'er is een gewilde prooi, omdat daar het consumentenrecht omzeild kan worden'
Wanneer:11 februari 2019

"Goedemiddag, ik bel u met een mooie aanbieding voor gunstige energietarieven, stoor ik u?" Wie als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heeft ongetwijfeld ooit zo'n telefoontje gekregen. Via telemarketeers krijgen ondernemers een aantrekkelijke aanbieding voor gas en elektra, vaak op hun thuisadres.

Redmar Wolf: 'Met het stellen van doelen komt de inspiratie vanzelf'
Wanneer:11 februari 2019

Redmar Wolf (52) studeerde Nederlands recht in Utrecht en fiscaal recht in Amsterdam.  Vervulde – als een van de laatsten – zijn dienstplicht als officier op de toenmalige Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland).

Redmar Wolf: 'Rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair'
Wanneer:11 februari 2019

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

Rob Wertheim: 'Overheid heeft behoorlijke mate van vrijheid om marktconforme grondprijzen te vragen'
Wanneer:10 februari 2019

In de polder tussen Almere en Zeewolde loopt een internationaal bejubeld experiment: honderden particulieren bouwen er samen hun eigen dorpjes, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De bouwrevolutie gaat met horten en stoten: deze week verdubbelde de gemeente plotseling de grondprijs.

Michiel Herweijer: 'De provincie is in hoge mate nodig'
Wanneer:05 februari 2019

Hef de provincies op, zegt hoogleraar Michiel de Vries (oud-Harlinger). Niet doen, regeert hoogleraar Michiel Herweijer, docent in Leeuwarden. Ze zijn allebei hoogleraar bestuurskunde.

Berend Roorda: 'Je moet je dus aan de wet houden. Ook aan de Leerplichtwet'
Wanneer:02 februari 2019

De klimaatdemonstraties van leerlingen onder schooltijd waaien over naar Nederland. Scholen gaan er verschillend mee om. Sommige scholen willen protestfoto’s zien.

Hans ter Haar: 'Hoorcolleges spelen een cruciale rol in ons onderwijs'
Wanneer:01 februari 2019

Als student kun je tegenwoordig aan de meeste universiteiten je colleges online volgen of terugkijken. Handig als je een keer ziek bent, maar aan de Rijksuniversiteit Groningen zien ze dat studenten vaker wegblijven uit de collegezaal en de lessen bingewatchen voor de tentamenweek.

Provincie ondersteunt programma voor digitale veiligheid
Wanneer:30 januari 2019

De provincie Groningen start samen met noordelijke onderwijsinstellingen en bedrijven het programma Cybersecurity Noord-Nederland. Dit programma heeft als doel het bedrijfsleven beter te beschermen tegen cyberaanvallen en daarmee de samenleving veiliger te maken. Verder moet het programma de innovatie in het Noorden stimuleren en zorgen voor meer werkgelegenheid. Het programma Cybersecurity Noord-Nederlandgaat vier jaar duren en kost ruim 6 miljoen euro. De Rijksuniversiteit Groningen is penvoerder van het programma. De provincie draagt ruim 3 miljoen euro bij.

Huub Willems: 'Ik zou niet graag in schoenen van bestuurders en commissarissen failliet Imtech staan'
Wanneer:30 januari 2019

Ruim vier jaar na het faillissement van Imtech slepen gedupeerde beleggers veertien bestuurders en commissarissen van het installatiebedrijf voor de rechter. De beleggers vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

Gerrit van der Veen: Nog geen dwangsom voor Nederlandse staat in Urgendazaak
Wanneer:29 januari 2019

De Nederlandse staat gaat de door de rechter opgelegde reductie van CO2-uitstoot in 2020 niet halen. In een zaak die milieuorganisatie Urgenda had aangespannen legde de rechter een afname van 25 procent op. Die uitspraak hield in hoger beroep stand.

Redmar Wolf: Kun je belasting heffen over data?
Wanneer:29 januari 2019

Radio 1-programma Focus interviewde Redmar Wolf, fiscaal advocaat bij Baker en McKenzie in Amsterdam en Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zijn oratie over data, en dan vooral, kun je ook belasting heffen over data?

Hans ter Haar: 'Afschaffen, die onlinecolleges'
Wanneer:29 januari 2019

Onlinecolleges zijn handig, maar ze stimuleren een zwakke vorm van kennisverwerving en zouden daarom moeten worden afgeschaft. Dat vindt Hans ter Haar, docent notarieel recht en genomineerd voor Docent van het Jaar.

Pim Geelhoed: 'Als in verzoek het woord terrorisme voorkomt staat niets samenwerking tussen Europese landen in de weg'
Wanneer:25 januari 2019

Een kleine week na de uitzetting van journalist Ans Boersma door Turkije, blijft veel onduidelijk over de omstandigheden, en over haar ex-vriend Aziz.

Evgeni Moyakine Research Fellow bij het Center for Cyber Law & Policy in Haifa, Israël
Wanneer:25 januari 2019

Evgeni Moyakine is eind 2018 aangesteld als Research Fellow bij het Center for Cyber Law & Policy van de Universiteit van Haifa, Israël, voor de periode van drie jaar.

Marcel Brus: 'Erkenning VS van Juan Guaidó als president Venezuela wel erg prematuur'
Wanneer:24 januari 2019

Rusland heeft de erkenning door de regering-Trump van Juan Guaidó als president van Venezuela veroordeeld als een schending van het internationaal recht en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrechter beoordeelt vaktechnische kwaliteit advocaten niet sterk'
Wanneer:24 januari 2019

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen.

Heinrich Winter: 'Je hebt als overheid afspraken met de burgers gemaakt, hou je daar dan aan'
Wanneer:23 januari 2019

Hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen herkent en begrijpt de frustraties van omwonenden van luchthavens in Rotterdam en Limburg.

Kai Lindenberg: 'Niet duidelijk of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting'
Wanneer:22 januari 2019

De rechtbank Limburg heeft een 55-jarige man uit Kerkrade veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers.


Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'
Wanneer:22 januari 2019

Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

Het recht van de zwakste
Wanneer:22 januari 2019

De onderkant van de samenleving, daar komt Gijs Vonk voor op. Eigengereid stort hij zich in het maatschappelijk debat. Zijn werk en aanpak leverde hem een nominatie op voor de nationale Huibregtsenprijs, maar ook het verwijt een activist te zijn. Een portret van de hoogleraar socialezekerheidsrecht die er geen vrede mee heeft dat het recht soms tot armoede leidt.

Gijsbert Vonk: 'Begrippen als tegenprestatie, vrijwilligerswerk en sociale reïntegratie lopen in de praktijk door elkaar'
Wanneer:21 januari 2019

Gemeenten moeten strenger optreden als niet voldaan wordt aan de bijstandseisen, vindt de staatssecretaris. Wethouders zijn boos. 'Met kortingen dreigen is flauwekul.'

Herman Bröring: 'Management en professionals gemeenten groeien uit elkaar'
Wanneer:19 januari 2019

Midden-Drenthe ontslaat de gemeentesecretaris om de angstcultuur te veranderen, maar ook in andere gemeenten liep het in de afgelopen jaren niet altijd soepel. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring en VVD-raadslid Gezinus Pieters leggen uit wat de gemeente zo’n moeilijk bedrijf maakt.

‘Voer wetten slim uit'
Wanneer:17 januari 2019

Behandel burgers met een uitkering niet standaard als potentiële fraudeurs, maar kijk van geval tot geval welke bejegening de meeste kans op naleving van wettelijke verplichtingen meebrengt. ‘Slimme handhaving’ noemen vijf onderzoekers van de RUG deze aanpak.

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
Wanneer:16 januari 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
Wanneer:16 januari 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
Wanneer:16 januari 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
Wanneer:15 januari 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
Wanneer:15 januari 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Onafhankelijkheid WODC is geschaad
Wanneer:15 januari 2019

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid proberen regelmatig om de inhoud van WODC-onderzoek te beïnvloeden. Belangrijke waarborgen in de relatie tussen JenV en het WODC om oneigenlijke beïnvloeding tegen te gaan schieten bovendien tekort.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
Wanneer:13 januari 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
Wanneer:12 januari 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
Wanneer:08 januari 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
Wanneer:07 januari 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
Wanneer:07 januari 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
Wanneer:07 januari 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
Wanneer:05 januari 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
Wanneer:05 januari 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

John Morijn: 'Kiezer zou op de hoogte moeten worden gebracht van samenwerking tussen EU-partijen'
Wanneer:01 januari 2019

Nederlandse partijen werken in Europa met andere samen. Het is belangrijk te weten hoe dat zit, betoogt John Morijn.

printView this page in: English