Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit RechtsgeleerdheidActueel

Nieuws

nieuws
Berend Roorda: 'Het is belangrijk dat minderheden de vrijheid houden om te demonstreren'
Wanneer:15 november 2018

Het grootste gedeelte van Nederland vindt demonstraties bij de landelijke intocht van Sinterklaas onacceptabel en bijna de helft heeft sympathie voor de actie van de blokkeer-Friezen die een snelweg blokkeerden om activisten tegen te houden. Roorda vindt de ontwikkelingen zorgelijk. Hij kan begrijpen dat mensen het misschien niet wenselijk vinden dat er bij een sinterklaasintocht wordt gedemonstreerd, maar dat ze het onacceptabel vinden is alarmerend, zo zegt hij in radioprogramma Dit is de Dag.

Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top
Wanneer:15 november 2018

Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede Klassieke Universiteiten 2019’ heeft de universiteit van het Noorden deze keer stuivertje gewisseld met de Radboud Universiteit.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'De jacht op de student'
Wanneer:15 november 2018

In Nederland wordt een universiteit of hbo-instelling door de overheid per student betaald. Hoe meer studenten zich aanmelden des te groter het bedrag dat je als instelling van de overheid elk jaar ontvangt. De directies van een drietal Nederlandse hogescholen (Nijmegen, Rotterdam en Utrecht) hadden een gat in de onderwijsmarkt ontdekt.

Jan Brouwer: 'Weg met dat woord: Ondermijning'
Wanneer:14 november 2018

Het is inmiddels een DWDD traditie:  ‘Weg met dat woord!’ In eerdere edities moesten onder meer valorisatie, depriminderen en ombuiging het veld ruimen. Het Instituut voor de Nederlandse Taal organiseerde de afgelopen vijf jaar deze verkiezing, en wij deden elk jaar mee. Dit jaar geen officiële verkiezing, maar het instituut heeft de meest irritante woorden van de afgelopen 5 jaar verzameld in het boek 'Kids, koffietjes & comfortzone'. Gelukkig zetten wij de traditie toch voort en is het vanavond tijd voor 'Weg met dat woord! 2018'. Hoogleraar Jan Brouwer kiest voor 'ondermijning'.

Faculty-wide panel discussion about the Urgenda case
Wanneer:13 november 2018

This morning, Ceciel Nieuwenhout, PhD researcher at GCEL, organised a faculty-wide panel discussion about the Urgenda case.

Michelle Bruijn: 'Burgemeesters zoeken de grens op, en rechters rekken die grens steeds verder op'
Wanneer:10 november 2018

Met het sluiten van een drugspand moet de overlast uit een wijk verdwijnen. Maar wat zijn de gevolgen voor de uitgezette bewoners? Gaat het drugscriminaliteit tegen? We weten het niet. Michelle Bruijn, promovenda en docent aan Rijksuniversiteit Groningen, deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar de Opiumwet. Volgens haar is de verklaring voor de toename van het gebruik van de maatregel dat de toepassingsmogelijkheden steeds groter worden, zo zegt ze in het Friesch Dagblad.

NWO Bezoekersbeurs voor ontvangst prof. Scott Burris, Temple University
Wanneer:09 november 2018

Prof. Brigit Toebes heeft NWO Bezoekersbeurs toegekend gekregen voor ontvangst prof. Scott Burris, Temple University.

Dimitry Kochenov: 'There Are Ways to Minimize Ethnic Discrimination in Latvia by Makinh Latvian “Non-Citizens” EU Citizens'
Wanneer:09 november 2018

In a large interview to Baltnews on citizenship, statelessness and the promise of EU citizenship in the Baltics, Dimitry Kochenov explained how the holders of the “non-citizen” passport of Latvia — a de facto nationality of remarkably low quality reserved in the country exclusively for the ethnic minorities — Belorusians, Jews, Russians and Ukrainians —could see their legal status upgraded to the Citizens of the European Union via a unilateral declaration of the Latvian Republic.

Dimitry Kochenov: 'Comments on the recent developments in the EU Rule of Law for El Punt Avui'
Wanneer:09 november 2018

Professor Dimitry Kochenov gave an interview to El Punt Avui, the main Catalan newspaper, on the state of the Rule of Law in the EU, focusing on the gradual learning curve on how to deal with the outstanding problems, which the European Union institutions, especially the Court of Justice and the Commission, demonstrate. The future is bright, even though there are definitely more difficulties ahead.

Michel Vols: 'Ondermijning is containerbegrip, van drugscriminaliteit tot lange arm van Erdogan'
Wanneer:08 november 2018

Het kabinet wil de verstrengeling van boven- en onderwereld harder bestrijden en kondigt voorstellen aan voor ruimere bevoegdheden van burgemeesters. Maar over de wenselijkheid van meer law and order bestaat discussie. Michel Vols, adjunct-hoogleraar openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, is een van de grootste critici: ‘Je kunt er pas wat aan doen, als je precies weet waar je mee te maken hebt’, stelt hij in het FD.

Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten
Wanneer:06 november 2018

De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan een universiteit in Nederland is iets meer gestegen, naar bijna 5% ten opzichte van 2017.Vooral opleidingen aan de faculteiten Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, Science and Engineering, en Economie en Bedrijfskunde zijn in trek. En de nieuwe faculteit Campus Fryslân in Leeuwarden is in september van start gegaan met 40 studenten.

Hoe werkt het recht in Nederland? Faculteit Rechtsgeleerdheid legt het uit
Wanneer:06 november 2018

Op maandag 19 november 2018 start de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen voor de vierde keer met de online cursus ‘Inleiding Nederlands recht’. Met deze gratis cursus laat de Faculteit Rechtsgeleerdheid iedereen die daarin geïnteresseerd is – zowel (toekomstig) student als professional – kennismaken met het recht.

Michelle Bruijn: 'Nooit onderzoek gedaan naar wat gebeurt nadat burgemeester drugspand sluit'
Wanneer:05 november 2018

Burgemeester Crone heeft in 2018 al veertien drugspanden gesloten. Onderzoeker Michelle Bruijn van de RUG betwijfelt of dat effectief is. 'Is het sluiten van een woning niet het verplaatsen van het probleem van drugsoverlast? En help je de bewoner niet verder in de problemen? Zeker omdat burgemeesters steeds vaker overgaan tot woningsluitingen lijkt mij onderzoek noodzakelijk', zo zegt ze in de Leeuwarder Courant.

Rosalie Koolhoven: 'Uber kan zeggen dat het niet verantwoordelijk is voor zijn chauffeurs'
Wanneer:02 november 2018

In de rechtszaak tegen Jasmin M. (22), de Uberchauffeur die vorig jaar de 22-jarige Mare Welkers doodreed, bleek deze week dat Uber zich goeddeels aan zijn verantwoordelijkheden kan onttrekken. Hoe komt dit? En worden het bedrijf en zijn chauffeurs wel genoeg gecontroleerd? Rosalie Koolhoven, universitair docent aan de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen, acht in de Volkskrant de kans dat de rechter Uber mede-aansprakelijk stelt voor strafbare feiten die door een chauffeur zijn gepleegd klein.

Conference: The Modernization of the Energy Charter Treaty
Wanneer:02 november 2018

The Groningen Center of Energy Law (GCEL) of the University of Groningen organizes the Conference on the Modernization of the Energy Charter Treaty on the 13th of December 2018 in the Academy Hall at the premises of the Peace Palace in the Hague.

Dimitry Kochenov Discusses the Future of Ius Soli in the US on BBC Radio's 'Talk Back' show
Wanneer:01 november 2018

Appearing on BBC Radio, Professor Dimitry Kochenov underlined the difficulties of moving away from the ius soli principle by way of an executive order and also put the current US citizenship acquisition regime in the context of the global legal practice.

Woerdman helpt met redigeren tijdschrift en workshop over vervuiler-betaalt principe
Wanneer:01 november 2018

Edwin Woerdman is gevraagd om een special issue te redigeren van het internationale tijdschrift "Climate Law" over het vervuiler-betaalt principe in klimaatwet- en regelgeving.

Evgeni Moyakine keynotespreker tijdens conferentie ‘Unleashing Cyber Security’
Wanneer:26 oktober 2018

Op 25 oktober 2018 verzorgde Evgeni Moyakine de keynote speech tijdens de conferentie ‘Unleashing Cyber ​​Security’, georganiseerd door Global Executive Events in Amsterdam. Het evenement was bedoeld om meer dan 100 professionals op het gebied van cyber- en informatiebeveiliging uit verschillende sectoren samen te brengen, ervaringen en kennis uit te wisselen, van elkaar te leren en oplossingen te vinden voor verschillende problemen die zich vandaag de dag voordoen op dit zeer dynamische terrein.

Herman Bröring: 'De uitkomst via de burgerrechter en de bestuursrechter horen dezelfde te zijn'
Wanneer:24 oktober 2018

Pieter Bouwman uit Siddeburen doet aangifte tegen de NAM wegens vernieling aan zijn monumentale boerderij. 'De NAM is verantwoordelijk voor de schade en ik wil mijn boerderij weer terug in oude staat', zegt hij. Op die manier kan hij naar de burgerrechter stappen. Als de nieuwe mijnbouwwet straks wordt ingevoerd is de Staat verantwoordelijk en zijn gedupeerden aangewezen op de bestuursrechter. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan de Rijksuniversiteit Groningen denkt daar anders over. 'Maar ik snap het wantrouwen van de mensen, want er zijn veel ervaringen die tot wantrouwen hebben geleid', zegt hij op RTV Noord.

John Morijn: 'Betrek mannen meer bij de emancipatiediscussie'
Wanneer:24 oktober 2018

Bij discussies over vrouwenemancipatie wordt de (nieuwe) positie van mannen bijna altijd buiten de haakjes geplaatst. Dat is niet alleen onbevredigend, maar ook contraproductief. Ook voor mannen. Feministen (v/m) moeten concreter worden en minder snel aannemen dat barrières die vrouwen ervaren zichtbaar zijn voor mannen, of dat mannen weten wat ze kunnen of moeten doen of laten, betoogt John Morijn in een opiniestuk in de Volkskrant.

Berend Roorda: 'Shockeren valt onder het recht op demonstreren'
Wanneer:22 oktober 2018

Binnen een week hebben burgemeesters in Utrecht en Den Haag besloten om een geplande demonstratie bij een moskee te verplaatsen. Schenden de betrokken burgemeesters daarmee het recht op demonstreren? ‘Shockeren valt onder het recht op demonstreren’, zegt universitair docent Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen, gepromoveerd op demonstratierecht, in de Volkskrant. ‘Voor gemeenten is het vervelend dat de groep voortdurend de grenzen opzoekt.’

Brigit Toebes: 'Wat helpt is dat de sigaret helemaal verdwijnt uit de belevingswereld van kinderen'
Wanneer:18 oktober 2018

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent. Op de tafel bij staatssecretaris Blokhuis ligt nu al een omvangrijk pakket aan plannen en maatregelen. ‘Het effect van het verhogen van de prijs is het duidelijkst aangetoond’, zegt hoogleraar gezondheidsrecht Brigit Toebes in de Volkskrant.

Prof. Panos Merkouris presents at the 1st Greek ERC Grantees Meeting at FORTH (Heraklion, Crete)
Wanneer:18 oktober 2018
On 15-17 October 2018, Prof. Panos Merkouris attended  the 1st Greek ERC grantees meeting at the Foundation for Research and Technology - Hellas (FORTH) institute in Heraklion, Greece.
Carolin Kaiser: 'Aanpak witwassen is in strijd met bescherming privacy'
Wanneer:17 oktober 2018

De huidige aanpak van het witwassen van crimineel geld is in strijd met de bescherming van persoonsgegevens en het recht op privacy. Dat stelt Carolin Kaiser, die binnenkort op dit onderwerp promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens Kaiser wordt er bij financiële transacties onvoldoende rekening gehouden met privacy- en identiteitskwesties, zo meldt RTV Noord.

Herman Bröring: 'Het is echt niet mals, hoor, wat er in dat Rekenkamerrapport staat'
Wanneer:17 oktober 2018

De kritiek van burgemeester Loohuis en wethouder Slomp van Hoogeveen op het Rekenkamerrapport over het ijsbaanplan (met zwembad) is ‘niet verstandig’ en ‘zeldzaam’, zeggen een bestuursjurist en een bestuurskundige. Volgens Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, moet de provincie alvast na gaan denken over een nieuwe procedure voor vijf miljoen euro subsidie, waarin ook de plannen voor een winters attractiepark in Assen weer aan bod komen. 'Zet nou een stap terug', is zijn advies in het Dagblad van het Noorden.

Dimitry Kochenov Joins the FCT Panel to Assess the State of Legal Research in Portugal
Wanneer:16 oktober 2018

Prof. Dimitry Kochenov has been called to participate in the international panel of experts convened by the Portuguese national authority for the funding of scientific research (Fundação para a Ciência e a Tecnologia) and tasked with the assessment of the state of legal research in the country.

Douwe Jan Elzinga: 'Deze slip of the tongue kan vooral schadelijk zijn voor onze betrekkingen met Rusland'
Wanneer:15 oktober 2018

Het cyberdomein is enkele jaren terug toegevoegd aan het rijtje ‘land, zee en lucht’ van het beroemde artikel 5 van het NAVO-verdrag: een aanval tegen één, is er een tegen allen. De bewering van Ank Bijleveld, minister van Defensie, is daarom zo opmerkelijk: volgens haar is Nederland we in een ‘cyberoorlog’ beland met de Russen. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt de uitspraak van Bijleveld 'ongelukkig', zo zegt hij in NRC.

Rosalie Koolhoven lid van BSI Steering Group voor deeleconomie-norm
Wanneer:15 oktober 2018

Rosalie Koolhoven (IT-recht – Transboundary Legal Studies) is lid geworden van de British Standards Institute ‘Steering Group’ voor de deeleconomie.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters beschermen consumenten onvoldoende'
Wanneer:13 oktober 2018

Ken je de effectenlease-affaires en de woekerpolissen nog? Die producten werden massaal verkocht terwijl de koper meestal geen idee had wat hij kocht en wat bijvoorbeeld de risico’s waren. En die risico’s bleken er te zijn, miljoenen Nederlanders werden er in meer of mindere mate door getroffen. Dat zou nu niet meer moeten kunnen, maar Carien de Jager concludeert in haar promotieonderzoek dat dat financiële bijsluiters consumenten onvoldoende helpen om financiële producten begrijpelijk en vergelijkbaar te maken. Ze legt het uit in Kassa.

Ruven Fleming comments on Groundbreaking Climate Case: The Urgenda-Appeal Verdict
Wanneer:12 oktober 2018

On 9 October 2018 the Hague Court of Appeals issued a ground-breaking verdict in the appeals case Urgenda Foundation v The Netherlands. The court of appeals upheld the initial verdict of 2015 and rejected the appeal of the Netherlands, ordering the State to achieve a level of reduction of greenhouse gas emissions by end-2020 that is more ambitious than envisioned by the State in its current policy.

Nicolle Zeegers presenteert op lustrumeditie Economy and Business conferentie
Wanneer:12 oktober 2018

Op vrijdag 5 oktober 2018 presenteerde Nicolle Zeegers (vakgroep Transboundary Legal Studies) haar visie als politicoloog op de stelling Multinationals are the Authorities of Tomorrow in de Theaterzaal van Martini Plaza in Groningen.

Paulien de Winter: 'UWV kan veel informatie uit systemen halen, met extra mankracht'
Wanneer:11 oktober 2018

Het UWV gaat strenger controleren op fraude met WW-uitkeringen. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Nieuwsuur onthulde dat uitkeringsinstantie UWV niet of nauwelijks controleert of aanvragers daar wel recht op hebben. Paulien de Winter, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie handhaving in de sociale zekerheid, is te gast bij BNR-radioprogramma Ask me Anything van Jörgen Raymann.

Oud-rechtenstudent is nieuwe Metropoliet van Larisa en Tyrnavos
Wanneer:11 oktober 2018

Oud-rechtenstudent Ieronymos Nicolopoulos is vrijdag 5 oktober 2018 geïnstalleerd als Metropoliet, oftewel bisschop van de Grieks-Orthodoxe kerk, van Larisa en Tyrnavos in de regio Thessalië, Griekenland.

Prof. Panos Merkouris speaks at the Conference on Evolutionary Interpretation in Different International Legal Systems organized by the University of Geneva
Wanneer:10 oktober 2018
On 4 October 2018, Prof. Panos Merkouris delivered a presentation on the topic of ‘Protection of the Environment as the Object of and Tool for Evolutionary Interpretation’.
Charlotte Pavillon: 'Zoals E-Court nu functioneert kan het voor bedrijven aantrekkelijk zijn - met de verkeerde redenen'
Wanneer:09 oktober 2018

E-Court mag dan snel, efficiënt en goedkoop zijn, maar daar houden de voordelen dan ook op. 'Niet transparant, geen recht op een eerlijk proces, de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de arbiters zijn niet gegarandeerd, consumenten worden onvoldoende beschermd', sommen juristen op. Volgens hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon controleren de arbiters onvoldoende of het consumentenrecht wel correct wordt toegepast, zo zegt ze in Mr.

Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?
Wanneer:09 oktober 2018

Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

Berend Roorda: 'Als je actievoert heb je je te houden aan de grenzen die de wet stelt'
Wanneer:08 oktober 2018

In Leeuwarden is maandag de rechtszaak tegen 'de blokkeerfriezen' begonnen. Er staan 34 verdachte Friezen terecht omdat zij een jaar geleden de snelweg bij Joure blokkeerden. Dit deden zij om anti-Zwarte Piet activisten tegen te houden die op weg waren naar de intocht van Sinterklaas in Dokkum. Columniste en jurist Sietske Bergsma neemt het in radioprogramma Dit is de Dag op voor de Friese dadendrang. Berend Roorda, gespecialiseerd in demonstratierecht, doet dat niet.

John Morijn: 'Waarom is de EU juist in de economisch presterende landen de pispaal?'
Wanneer:08 oktober 2018

De EU-landen die steeds als zorgenkindjes de krant halen, schitteren op andere fronten. Uit recente Eurostat-statistieken blijkt dat de top 10 EU lidstaten met de minste werkloosheid tevens de lidstaten bevat waartegen de EU op dit moment allerlei acties onderneemt om instorting van de rechtsstaat te voorkomen. Om scherpe vragen te stellen en te oordelen moeten algemeenheden en eenzijdige verhalen worden doorgeprikt, betoogt universitair docent Europese mensenrechten John Morijn in een opiniestuk in de Volkskrant.

Berend Roorda: 'Kinderfeest Sinterklaas verworden tot hoofdpijndossier voor burgemeesters'
Wanneer:08 oktober 2018

Vierendertig Friezen moeten zich de komende dagen verantwoorden voor de strafrechter voor het blokkeren van de A7 tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. Door de snelweg af te sluiten met hun auto’s wilden ze voorkomen dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet zou demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht. 'Het protest in Dokkum had moeten doorgaan', zegt Berend Roorda op EenVandaag. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar het demonstratierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Brigit Toebes benoemd tot hoogleraar Gezondheidsrecht in internationaal perspectief
Wanneer:08 oktober 2018

Brigit Toebes is per 1 september 2018 benoemd in de leerstoel Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief. Deze leerstoel richt zich op het bestuderen en doceren van het gezondheidsrecht als rechtsgebied, met een nadruk op de rol die internationale juridische standaarden spelen op dit terrein.

Michel Vols: 'Mensen uit hun huis zetten en dakloos maken lost niets op'
Wanneer:06 oktober 2018

De nieuwe 'aso-wet', die burgemeesters meer middelen geeft om woonoverlast aan te pakken, wordt nog amper gebruikt, stelt het AD. Ruim een jaar na de invoering is ze in deze regio slechts één keer toegepast. De Wet aanpak woonoverlast werd vorig jaar juli aangenomen om gemeenten meer mogelijkheden te geven om eerder in te grijpen tegen ernstige aanhoudende woonoverlast. Volgens hoogleraar Openbare-orderecht Michel Vols, deskundig op het gebied van aanpak woonoverlast, biedt die gedragsaanwijzing burgemeesters de mogelijkheid om eerder, maar minder ingrijpend, op te treden.

Michel Vols: 'Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand'
Wanneer:06 oktober 2018

Het rapport Integraal Appel over de wietteelt in Tilburg is gebaseerd op drijfzand. Dit concluderen hoogleraar Michel Vos van de Universiteit Groningen en onderzoeker Nicole Maalste van de Universiteit Utrecht in Argos. Het rapport speelt een belangrijke rol in de discussie over de ondermijning van de samenleving door de georganiseerde misdaad. 'Om te stellen de gemeentebegroting is kleiner dan de drugsindustrie, dat bekt lekker, maar dat kan niet op basis van dit rapport', zegt Vols.

Masterclass Brigit Toebes 'Meer gezonde jaren'
Wanneer:05 oktober 2018

Op 9 oktober geeft Brigit Toebes een masterclass in het kader van 'Meer gezonde jaren'. De masterclass vindt plaats in de Healthy Aging Living Room op de Grote Markt en begint om 16.00.

Aline Klingenberg: 'Met het online zetten van beelden doe je iets strafbaars als reactie op iets strafbaars'
Wanneer:04 oktober 2018

Veel DvhN-lezers hebben geen moeite met het verspreiden van beelden van inbrekers op sociale media. Is uitbreiding van de wet een goed idee? 'De wet is hier heel duidelijk over', zegt Aline Klingenberg, hoofddocent en coördinator van de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, in het Dagblad van het Noorden. 'Mensen herkenbaar online zetten mag gewoon niet in dit geval.'

Herman Bröring: 'Naar de rechter stappen is het enige dat Stint nog kan doen als ze niet ten onder willen gaan'
Wanneer:03 oktober 2018

Rondom Stint, het bedrijf dat de elektrische bolderkar produceert, is een enorm juridisch getouwtrek losgebarsten. De fabrikant van Stint sleept het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport voor de rechter. 'Waar het om gaat is het verkennend technisch onderzoek dat de politie, het NFI en de ILT de afgelopen dagen hebben uitgevoerd', zegt hoogleraar Herman Bröring. 'Wat opvalt aan dat onderzoek, is dat er slechts enkele Stints zijn onderzocht en dat het onderzoek nog loopt', vertelt hij aan RTLZ Business.

Berend Roorda: 'Demonstranten zoeken de grenzen op van het toelaatbare'
Wanneer:02 oktober 2018

Gemeenten zijn de laatste jaren diverse keren in de fout gegaan bij hun taak om demonstraties te faciliteren en beschermen. Zeker bij demonstraties die weerstand oproepen. Tegen de islam bijvoorbeeld, of tegen Zwarte Piet. Daarom publiceert de gemeente Amsterdam nu een handboek om de omgang met protest te stroomlijnen. 'Zo’n handboek helpt om onder tijdsdruk geïnformeerde keuzes te maken', zegt universitair docent Berend Roorda in NRC.

Michel Vols: 'Publiek pakt stad terug van grote jongens'
Wanneer:02 oktober 2018

Groningen heeft een landelijke primeur met zijn gloednieuwe verhuurdersvergunning, die huurders moet beschermen tegen malafide pandjesbazen. In de UK vijf vragen aan RUG-hoogleraar Michel Vols, wiens onderzoek de basis was voor de nieuwe vergunning. ‘Het komt erop neer dat je pandjesbazen moet benaderen als ondernemers. Die moeten zich aan regels houden, anders mogen ze hun bedrijf niet voortzetten.'

Jan Brouwer: 'Wijkrechter gaat ten koste van grotere en belangrijkere zaken tenzij er meer geld wordt vrijgemaakt'
Wanneer:01 oktober 2018

De proef om met wijkrechters kleine geschillen snel te kunnen oplossen is maandag 1 oktober van start gegaan in Den Haag. De evaluatie van een vergelijkbare proef die in Groningen is gehouden is grotendeels positief. Toch heeft een hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer enkele bewaren bij het plan. 'Als jouw buurman de ins en outs van het recht weet, moet jij het afleggen', zegt hij op Den Haag FM.

Jan Brouwer: 'Als een rechter zijn tijd eerst gaat besteden aan ruziënde buren, moeten grote zaken nog langer wachten'
Wanneer:27 september 2018

De rechtspraak experimenteert vanaf dit najaar met nieuwe vormen van rechtspraak. Zoals de buurtrechter. Die lost burenruzies op. Thuis, in een buurthuis of in de rechtbank. Begin dit jaar was die er al in Noord-Nederland, bij wijze van proef. Jan Brouwer heeft bedenkingen bij de buurtrechter. Volgens de hoogleraar algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen lijkt het een succes te zijn, maar 'er zitten te veel haken en ogen aan', zo zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

Willem Bantema en Herman Bröring: 'Handhaving rookverbod is belangrijk, maar wordt overschat'
Wanneer:26 september 2018

De gemeenteraad van Groningen beslist woensdag over het voorstel om roken te verbieden in delen van de publieke ruimte. Hoe effectief is zo’n verbod? Hoe zinvol is een rookverbod, als de handhaving beperkt blijft tot informatieborden en vriendelijke oproepen? 'Handhaving is belangrijk, maar de norm is belangrijker', stelt rechtssocioloog Willem Bantema, die in 2016 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde op de naleving van het rookverbod in cafés, in het Dagblad van het Noorden. Hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring: 'Het is een manier om mensen te overreden om zich aan de sociale norm te houden.'

Kamervragen onderzoek Carien de Jager over moeilijk te begrijpen financiële bijsluiters
Wanneer:26 september 2018

Kamerleden Joost Sneller van D66 en Erik Ronnes van het CDA hebben kamervragen gesteld aan minister van Financiën Wobke Hoekstra over het bericht dat financiële bijsluiters niet geschikt zijn voor consumenten.

Pilot Spreekuurrechter is een 'gekwalificeerd succes'
Wanneer:25 september 2018

Op 1 oktober 2016 is de Rechtbank Noord-Nederland een pilot gestart met de Spreekuurrechter. Deze nieuwe en experimentele procedure Spreekuurrechter beoogt snel en laagdrempelig contact met de rechter te bieden gericht op het oplossen van geschillen.

Michelle Bruijn: 'Als de burgemeester je woning sluit, ligt de bewijslast bij de burger'
Wanneer:24 september 2018

Burgemeesters sluiten steeds vaker en sneller een woning, en doen dat bijna altijd zonder eerst een waarschuwing te hebben gegeven, zo blijkt uit een rondgang van NRC langs de vijftien grootste gemeenten van Nederland en onderzoek van promovenda Michelle Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Het is oorspronkelijk een herstelsanctie, en is dus niet bedoeld om te straffen, want daar hebben we het strafrecht voor. In het strafrecht ben je onschuldig totdat het tegendeel is bewezen', zegt Bruijn in NRC.

Groningen Again Named Among Top 10 Places in the World to Study Energy Law
Wanneer:24 september 2018

LLM-Guide.com recently released its Top 10 List of Energy Law LLM Programmes for 2018, which again lists Groningen as a top destination to study energy law. Groningen’s mentioned programmes include its LLM in Energy and Climate Law, and it participation in the North Sea Energy Law Programme (NSELP).

Dimitry Kochenov: 'No reasons to believe that Polish government is turning in context of long-term approach to judicial independence'
Wanneer:21 september 2018

Despite expectations to the contrary, the European Commission decided not to refer the Polish Supreme Court law to the EU’s top court on Wednesday (19 September), following a meeting of EU affairs ministers that heard Poland’s arguments on Tuesday. But it does not necessarily mean a detente is on the cards. Dimitry Kochenov, professor of EU constitutional law at the University of Groningen, told EURACTIV “In the end, we have only one institution in Europe that is potentially able to change the situation for the better and that is the Court of Justice of the European Union.”

Brigit Toebes: Rechtszaak Menzis tegen AstraZeneca past in ‘hoognodige discussie over ethiek farmaceuten’
Wanneer:20 september 2018

Zorgverzekeraar Menzis klaagt de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca aan, omdat het bedrijf in de ogen van de zorgverzekeraar onterecht vasthield aan een patent. Hierdoor bleef de prijs van een medicijn tegen psychoses jarenlang veel te hoog, wat de zorgverzekeraar in totaal ruim 4 miljoen euro extra heeft gekost. ‘Wat deze zaak laat zien, is dat er echt een beweging op gang komt die de moraal en de ethiek van de farmaceutische bedrijven ter discussie stelt’, zegt Birgit Toebes, adjunct hoogleraar Internationaal Gezondheidsrecht  in de Volkskrant.

Succesvolle klimaatconferentie adviseert internationale klimaatonderhandelaars
Wanneer:20 september 2018

Een interactief debat tijdens een conferentie over klimaatregulering in Wroclaw heeft geleid tot enkele beleidsadviezen voor de internationale klimaatonderhandelaars (COP24) die bijeen zullen komen in Katowice in december 2018.

Een juridisch kader voor een grensoverschrijdende duurzame energievoorziening
Wanneer:19 september 2018

Met het Smart Energy Region Emmen-Haren (SEREH) project willen de gemeente Emmen (Nederland) en de stad Haren (Duitsland) de randvoorwaarden scheppen voor de realisatie van een decentrale grensoverschrijdende duurzame energiemarkt.

Nynke Vellinga: 'Unclear how Geneva and Vienna conventions, which govern traffic regulations in most countries, can be changed to accommodate driverless cars'
Wanneer:18 september 2018

The ITS World Congress kicked off in Copenhagen amid a general sense of optimism about the opportunities provided by new technologies to make public and private mobility smarter. At the same time, participants at the annual event focused on the barriers to implementation, setting the stage for five days of discussions that are expected to cover every aspect of today’s transportation revolution. With regard to the regulatory environment, Nynke Vellinga, who is doing advanced research on the legal aspects of the AV revolution at the University of Groningen, said on AutomotiveIT: 'This is ultimately a political issue.'

Fokko Oldenhuis: 'Even dimmen, zou mijn advies aan Halsema zijn'
Wanneer:15 september 2018

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, wil ‘in het aller-, alleruiterste geval’ gebedshuizen kunnen sluiten. Ze wil meer mogelijkheden om in te grijpen, bijvoorbeeld 'als een imam een aantal keren in preken heeft gezegd dat vrouwen onderdanig moeten zijn, of dat homoseksualiteit misdadig is.' Fokko Oldenhuis, honorair hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vind de uitlatingen van Halsema 'zeer onhandig'. 'Een burgemeester is er voor iedereen. Sluiting is een stap te ver. Even dimmen, zou mijn advies aan Halsema zijn', zegt hij in Trouw.

Herman Bröring: 'Wiebes zag in dat de versterking onbetaalbaar dreigde te worden'
Wanneer:15 september 2018

Als er één dossier is waarbij wordt gegoocheld met cijfers en bedragen, dan is het wel het gasdossier. Het kabinet draait de Groningse gaskraan dicht vanwege de veiligheid. Maar is dat wel de belangrijkste reden? 'De versterking van gebouwen zou veel meer kosten dan de afhandeling van schades. Alle inspecties van huizen, ook onder de grond, het renoveren of slopen en herbouwen: dit probleem werd onhanteerbaar', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring in het AD.

Carien de Jager: 'Er zijn in de financiële sector zoveel perverse prikkels'
Wanneer:15 september 2018

Carien de Jager promoveert op een onderzoek naar financiële bijsluiters. Ze is na een wetenschappelijk onderzoek expert in financiële bijsluiters, maar de speurtocht heeft haar meer geleerd. 'Die bijsluiters en allerlei andere maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen in de financiële sector te verbeteren, maar ik snap niet waarom men dat wil. Zo gauw het vertrouwen hoog is, gaat het namelijk meteen fout in die sector. Enig gezond wantrouwen is daarom wel op zijn plaats', zegt ze in het Dagblad van het Noorden.

Willem Bantema: 'Online handhaven? De burgemeester is tandeloos'
Wanneer:14 september 2018

Burgemeesters weten nog altijd niet precies wat ze aan moeten met online-provocaties die kunnen escaleren op straat. 'Ergens is dat gek, want de fysieke wereld en online zijn volledig met elkaar verweven geraakt', zegt voormalig RUG-onderzoeker Willem Bantema van de onderzoeksgroep Cybersafety.

Thiescheffer en Pavillon laten weinig heel van werkwijze e-court
Wanneer:11 september 2018

Kritiek op e-Court was er al vanaf het begin. De procedure was dan wel snel en goedkoop, maar niet transparant. Alle juridische bezwaren zijn nu op een rij gezet: een recht op een eerlijk proces en de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de arbiters zijn niet gegarandeerd. Oud-RUG-studente Dorien Thiescheffer schreef een kritische scriptie over e-Court die in boekvorm verschijnt. Ook hoogleraar consumentenrecht Charlotte Pavillon kijkt bezorgd naar e-Court. E-Court zelf wijst in een reactie alle kritiek van de hand. Lees het artikel in Mr.

Carien de Jager: 'Financiële bijsluiters niet geschikt voor consumenten'
Wanneer:10 september 2018

Financiële bijsluiters bij ingewikkelde financiële producten schieten aan hun doel voorbij, concludeert Carien de Jager van de Rijksuniversiteit Groningen in een promotieonderzoek. Mensen lopen daardoor nog steeds veel risico op financiële verliezen. Volgens De Jager zijn deze documenten ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van, zo meldt NU.nl.

Consumenten onvoldoende beschermd door ‘financiële bijsluiters’
Wanneer:10 september 2018

Informatiedocumenten bij complexe financiële producten schieten hun doel voorbij, waardoor mensen nog steeds veel risico lopen op financiële verliezen. Dat concludeert Carien de Jager op basis van haar onderzoek waarop ze 20 september promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens De Jager zijn ‘financiële bijsluiters’ ongeschikt om consumenten te beschermen en verwacht de overheid er te veel van.

Heinrich Winter: 'Dit kan zo lang duren omdat je, na afwijzing asielprocedure, opnieuw aanvraag kunt indienen'
Wanneer:08 september 2018

Lang zag het ernaar uit dat Lili en Howick vandaag op het vliegtuig naar Armenië zouden worden gezet. Op het laatste moment maakte staatssecretaris Harbers gebruik van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid. De kinderen kwamen in 2008 naar Nederland en probeerden sindsdien asiel te krijgen. Ze groeiden volledig in Nederland op. 'Dit kan zo lang duren omdat je in Nederland, na het afwijzen van een asielprocedure, opnieuw een aanvraag kunt indienen', legt hoogleraar bestuursrecht Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen uit op NOS Nieuws.

Toon van Mierlo: 'Zet KEI door en trek de portemonnee'
Wanneer:05 september 2018

Een kwart eeuw geleden werd advocaat Toon van Mierlo hoogleraar burgerlijk (proces)recht aan de Erasmus Universiteit, in de stad van 'zijn' Feyenoord. Werken op grote kantoren, KEI, het bewijsrecht - alles zou volgens hem beter lopen als men maar meer 'inclusief' zou denken. Toon van Mierlo is sinds 2016 tevens hoogleraar burgerlijk (proces)recht aan de RUG. Lees het interview met hem in Mr.

Heinrich Winter: 'Om infiltratie van drugsbendes te vermijden, moeten politieke partijen kandidaten goed screenen'
Wanneer:04 september 2018

Politieke partijen moeten de kandidaten die ze op hun lijsten zetten goed screenen om te voorkomen dat lokale besturen worden geïnfiltreerd door de onderwereld. Dat zegt professor Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen in 'De Ochtend' op de Belgische Radio1.

Hans Engels: 'Ik heb veel zin om aan de slag te gaan in de prachtige gemeente Loppersum'
Wanneer:03 september 2018

Hans Engels is maandagavond door commissaris van de Koning René Paas benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Loppersum, zo meldt RTV Noord. Hij volgt Albert Rodenboog op die eerder dit jaar na vijftien jaar afscheid nam als burgemeester. Engels is lid van D66 en zit namens deze partij ook in de Eerste Kamer. Ook is hij universitair hoofddocent Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. Panos Merkouris speaking at the ELSA Summer School Investment Law
Wanneer:30 augustus 2018

On 24 August 2018, Prof. Panos Merkouris delivered a presentation at the ELSA Summer School on Investment Law on “Interpretation of Customary Rules of International Investment Law”. The summer school brought together academics and practitioners in a series of lectures and workshops intended to give the participants an overview of cutting-edge issues in international investment law.

Groningen students participated in successfull summer school in Washington D.C.
Wanneer:29 augustus 2018

From 22 August 2018 until 27 August 2018 students of the Groningen Honours College participated in a joined summer school on energy law issues.

Dimitry Kochenov: 'Functioning of EU paralysed if governments were in position to cherry-pick among decisions Court of Justice'
Wanneer:29 augustus 2018

The European Court of Justice (CJEU) is investigating if the recently adopted legislation on the retirement age of Polish Supreme Court judges complies with EU law, but a top Polish official has hinted that the country might ignore future ECJ rulings in this matter. 'EU law is quite clear on this point: it can only work fairly for all the member states of the Union if it is uniformly applied throughout the territory of all the member states', Dimitri Kochenov, professor of EU constitutional law at the University of Groningen, told EURACTIV.

printView this page in: English