Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelNews

Headlines

news
Prosumeter geeft uitleg over rechten en plichten bij online aankopen
When:10 September 2019

Prosumeter geeft uitleg over rechten en plichten bij online aankopen.

Berend Roorda: 'Demonstraties door laten gaan binnen zicht- en hoorafstand van dat waartegen gedemonstreerd wordt'
When:06 September 2019

Pas over ruim twee maanden verwelkomt Nederland Sinterklaas, maar voor veel burgemeesters zorgt zijn komst nu al voor kopzorgen. En dus organiseerde Ollongren een spoedcursus demonstratierecht.

Jan Brouwer: 'Je moet een autoriteit vinden die kan opboksen tegen instanties als SodM'
When:05 September 2019

Inwoners van Pieterzijl en omgeving gaan in beroep tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om gaswinning door middel van de fracking-methode in het gebied toe te staan. En daar is geld voor nodig.

De 423-jarige geschiedenis van de Faculteit Rechtsgeleerdheid door prof. Jan Lokin
When:04 September 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 vierde de RUG haar 405-jarig bestaan met haar alumni. Voor onze faculteit een éxtra bijzondere dag. Prof. Jan Lokin presenteerde namelijk het door hem geschreven gloednieuwe boek ‘De Groninger Faculteit der Rechtsgeleerdheid (1596 – 1970)’.

Gijsbert Vonk: 'Je hoort vaak dat er armoede is op platteland, maar het zijn grote steden waar cijfers afwijken'
When:03 September 2019

In Groningen wonen veel armen in vergelijking met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Dat geldt voor zowel de gemeente als de provincie.

Albertjan Tollenaar: 'Burger is door decentralisatie niet beter af en dreigt vaker te worden vermalen tussen wal en schip'
When:03 September 2019

De decentralisatie van het sociaal domein in 2015 is meer dan alleen het verschuiven van bevoegdheden naar een lagere bestuurslaag. De decentralisatie was ook een transformatie van het sociaal domein resulterend in een nieuwe (rechts)betrekking tussen overheid en burger.

Koen Konings genomineerd voor de Magna Charta Publieksprijs
When:03 September 2019

Met zijn annotatie bij een uitspraak van de Raad van Discipline over het verstrekken van een niet-geanonimiseerd vonnis is Koen Konings genomineerd voor de Magna Charta Publieksprijs voor 'beste artikel' in de categorie Privacyrecht.

Jan Brouwer: 'De vraag is hoe reëel het argument van overlast door drugsgebruik in de openbare ruimte is'
When:02 September 2019

Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Heinrich Winter: 'Er lopen heel veel donorkinderen rond met behoorlijk heftige verhalen'
When:30 August 2019

Maria en haar moeder stappen naar de rechter omdat haar donorvader anoniem wil blijven. En meer kinderen zullen volgen, is de verwachting.

Berend Roorda: 'Burgemeesters kiezen veiligheid boven vrijheid'
When:23 August 2019

Als burgemeesters vreedzame vergaderingen of demonstraties verbieden uit vrees voor gewelddadige tegendemonstraties, dan is dat ‘een perverse prikkel’ om door te gaan met geweld of daarmee dreigen.

Gerard Ritsema van Eck: 'Vaak werd alleen achteraf aan de agenten gevraagd wat ze van de bodycam vonden'
When:16 August 2019

De politie koopt tweeduizend bodycams, die geweld tegen agenten moeten voorkomen. Maar zijn ze echt zo effectief?

Paulien de Winter: 'Tussen de regels is altijd meer te lezen'
When:16 August 2019

Onlangs promoveerde ze op haar proefschrift 'Tussen de Regels' aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij vier jaar onderzoek deed naar handhavingspraktijken bij het UWV en sociale diensten.

Jan Brouwer: 'Verbieden van motorclubs is een dure en zinloze onderneming'
When:14 August 2019

Nederland wil motorbende Caloh Wagoh verbieden. De club, die ook enkele Belgische leden telt, ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een occasioneel huurlingenleger voor drugskartels. Maar heeft een bestaansverbod wel zin?

Jan Brouwer: 'FC Groningen moet oppassen met het aan de leiband lopen van de KNVB'
When:10 August 2019

FC Groningen mag tegen FC Twente onschuldige supporters weren die in hetzelfde vak F zaten als de fans die tegen Ajax vuurwerk afstaken. Dat bepaalde de kortgedingrechter. Hoe wordt tegen die uitspraak aangekeken?

Jan Brouwer: 'Verbod van een motorclub is een lege huls'
When:09 August 2019

De MC Hardliners, een nieuwe motorclub en opvolger van de verboden Hells Angels, heeft zich voor het eerst echt in de openbaarheid getoond. Ruim twintig vooral jonge leden van de club poseerden donderdagmiddag op het bordes van het stadhuis van Haarlem.

Wilbert Kolkman: 'Nederlander massaal naar de notaris'
When:09 August 2019

Wilbert Kolkman in de Stentor: "Het is een trend die we al langer zien. Vooral de toename van het aantal ouderen is daar een reden voor. Zij hebben ook meer vermogen, waardoor het belangrijker is om een testament op te stellen. Dat geldt ook voor het levenstestament"

Aline Klingenberg: 'Wist Siri-gebruiker dat hij afgeluisterd kan worden? Dat is maar de vraag'
When:08 August 2019

Na Google en Amazon blijkt ook Apple mee te luisteren via een slimme spraakassistent. Onbedoeld ontvangt het techbedrijf zo allerlei persoonlijke details.

Aline Klingenberg: 'Dat Apple zegt dat audiofragmenten niet aan Apple ID gekoppeld worden, doet er niet toe'
When:06 August 2019

De Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert.

Martina Althoff: 'Verhalen over geweld en criminaliteit worden altijd interessant gevonden'
When:01 August 2019

Op rechtspraak.nl worden sinds 1999 dagelijks vonnissen geplaatst, ook die in strafzaken. De reden: transparantie. Alle details over gepleegde misdrijven zijn in de uitspraken te vinden, hoe gruwelijk ook.

Jan Brouwer: 'Woningsluitingen opiumwet uit de hand gelopen'
When:01 August 2019

Burgemeesters proberen te pas en te onpas woningen te sluiten waar illegale (hoeveelheden) drugs worden aangetroffen en gaan daarbij vaak voorbij aan het oorspronkelijke doel van artikel 13b van de Opiumwet, zegt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer.

Online course on protecting health data in light of the General Data Protection Regulation (GDPR)
When:31 July 2019

Do you use wearables or apps to track your fitness and health? Do you have a digital patient file? Do you work in healthcare and increasingly use modern technologies? A new (and free) online course, developed by the University of Groningen, provides the necessary insight into the risks involved and the way in which you can and should protect health data following the General Data Protection Regulation (AVG).

Jan Brouwer: 'Veroorzaakt het roken van een joint in de publieke ruimte meer overlast dan het roken van een sigaret?'
When:26 July 2019

Een jointje opsteken in het openbaar, mag dat? De wietwalm die over elk park in Nederland hangt doet vermoeden van wel, maar de praktijk is anders. De Opiumwet meldt niets over het gebruik van softdrugs, terwijl de wet het handelen en produceren ervan verbiedt.

Charlotte Pavillon: 'Zzp’ers zijn aantrekkelijke prooi voor misleidende bedrijven'
When:24 July 2019

Wie zzp’ers te grazen neemt met ondoorgrondelijke contracten, heeft in Nederland vrij spel. Zo zadelt het incassobureau Invorderingsbedrijf al acht jaar lang kleine bedrijven op met hoge kosten. Als je klaagt, wijst het bureau op de kleine lettertjes.

Laura Peters: 'Door speciale proces- en vonnisafspraken kunnen meer zaken worden opgepakt'
When:23 July 2019

In de strijd tegen een overbelaste strafrechtketen bij het Openbaar Ministerie en rechtbanken wordt hoog opgegeven over het maken van procesafspraken tussen justitie en verdachten. Strafzaak Cymbal heeft op dat vlak trendsettende potentie.

Herman Bröring: 'Voor bewoners maakt het niet uit of schade vergoed wordt door NAM of staat, als er maar betaald wordt'
When:21 July 2019

De Hoge Raad deed afgelopen vrijdag een opvallende uitspraak over de Groningse gaswinning. Niet alleen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar ook de Nederlandse staat is indirect aansprakelijk voor de schade die ontstaat door de gaswinning in Groningen.

Dimitry Kochenov: 'EU is zo ontworpen dat het moeilijk is elkaar aan te pakken. Dat is zowel het succes als de vloek van de EU'
When:20 July 2019

De Visegrad Vier zijn met hun verzet tegen te innige Europese samenwerking een luis in de pels van de EU en voerden succesvol campagne tegen de kandidatuur van Frans Timmermans als Commissie-voorzitter. Zijn Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen een nieuwe machtsfactor in Europa?

John Morijn lid van het College voor de Rechten van de Mens
When:18 July 2019

Introductie van John Morijn als lid van het College voor de Rechten van de Mens.

Lucía Berro Pizzarossa: 'Conditional use risks offering loophole to governments wary of embracing medical abortion'
When:15 July 2019

An update on abortion pills from the World Health Organizationundermines how the US regulates them. The update may make mifepristone and misoprostol more readily available worldwide. But in the US, not much is expected to change.

Paulien de Winter: 'De politiek is nu te veel gericht op oppakken van fraudeurs'
When:10 July 2019

Socioloog Paulien de Winter keek naar de praktijk bij uitvoeringsinstanties als het UWV en het verschil met wat de wet voorschrijft. Ze pleit voor meer ruimte. „Medewerkers weten heel goed hoe ze mensen aan het werk moeten krijgen.”

Paulien de Winter: 'Streng WW-regime is gericht op 10 procent die fraudeert'
When:10 July 2019

Wie een WW-uitkering ontvangt van het UWV of bijstand krijgt van de gemeente, wordt onderworpen aan een streng regime van plichten. Politici hebben strikte regels opgesteld om fraude tegen te gaan. Maar leidt die strenge aanpak ook tot brave burgers?

Hans Vedder: 'Met vraagmacht creëer je een gelijk speelveld op de markt voor medische hulpmiddelen'
When:09 July 2019

Twee leveranciers van medische hulpmiddelen slepen acht grote ziekenhuizen in ons land voor de rechter. Volgens de leveranciers kopen ziekenhuizen die hulpmiddelen gezamenlijk in, waardoor sprake zou zijn van kartelvorming.

Successful Summer School Energy Law of ELSA and GCELS
When:09 July 2019

The European Law Students’ Association Groningen (ELSA Groningen) and the Groningen Centre of Energy Law and Sustainability (GCELS) realized a successful Summer School in Groningen between 1 and 7 July 2019.

IT-recht haalt NWO-subsidie binnen
When:08 July 2019

De Rijksuniversiteit Groningen krijgt samen met de Hanzehogeschool, Noorderpoort en 18 regionale partners een subsidie van NWO en TKI Dinalog voor een proeftuin – een Living Lab - voor gedeeld transport en gedeelde mobiliteit.

Rechtenstudent Joachim Bekkering wint GUF-100 prijs
When:05 July 2019

Een jury bestaande uit het GUF-bestuur en het student-lid van het presidium heeft de winnaars van de GUF-100 prijzen bekendgemaakt. De winnaar van de Faculteit Rechtsgeleerdheid is Mareike Hoffmann.

RUG-hoogleraren monitoren ontwikkeling van de markt voor fosfaatrechten
When:05 July 2019

Om te voldoen aan de Europese Nitraatrichtlijn heeft Nederland per 1 januari 2018 een stelsel van fosfaatrechten ingevoerd.

Recht, ICT & Circulaire Economie erkend door Ellen MacArthur Foundation
When:05 July 2019

De Ellen MacArthur Foundation heeft in haar 'Learning Landscape' het vak Recht, ICT & de Circulaire Economie van Rosalie Koolhoven uit de Master IT-Recht opgenomen.

Charlotte Pavillon: 'Veel bedrijven zien mogelijk verbod telemarketing met argusogen aan'
When:04 July 2019

Het kabinet poogt een einde te maken aan de grote irritatie die vele Nederlanders ondervinden bij ongevraagde telefonische aanbiedingen. Goede doelen en commerciële bedrijven mogen binnenkort niet langer zonder toestemming nieuwe klanten telefonisch benaderen.

Jan Brouwer: 'Zo lang Vitesse niet tegen NEC speelt, valt het met de veiligheid wel mee'
When:04 July 2019

De gemeente Arnhem wil Vitesse in het voorjaar van 2020 voetbalwedstrijden buiten GelreDome laten spelen. Zo moet het mogelijk worden om dan het Eurovisie Songfestival in het stadion te organiseren.

Berend Roorda: 'Er is geen duidelijke grondslag om op te treden tegen uiterlijke kenmerken Hells Angels'
When:04 July 2019

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen wil geen uitingen van de Hells Angels op straat zien in zijn gemeente. Dat heeft hij aan de lokale afdeling van de verboden motorclub laten weten, de enige in deze regio.

Commissie kinderopvang en vaccinatie presenteert rapport 'Prikken voor elkaar'
When:04 July 2019

Hoogleraar gezondheidsrecht in internationaal perspectief Brigit Toebes maakte deel uit van de Commissie kinderopvang, die in december 2018 de opdracht kreeg onderzoek te doen naar mogelijke oplossingsrichtingen die bijdragen aan het afnemen van zorgen bij ouders over de veiligheid van kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad.

Subsidie Longfonds voor onderzoek Brigit Toebes
When:04 July 2019

Aan hoogleraar Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief Brigit Toebes is een subsidie toegekend door het Longfonds.

Paulien de Winter: 'Handhaving bij uitkeringen verschilt sterk per gemeente'
When:03 July 2019

Er zijn grote verschillen in de manier waarop sociale diensten en UWV Werkbedrijven wetgeving over sociale zekerheid handhaven. Dat blijkt uit onderzoek van Paulien de Winter.

Jan Brouwer: 'Algeheel verbod op gebruik van drugs in de openbare ruimte in strijd met de Opiumwet'
When:03 July 2019

Het gebruik van drugs in de openbare ruimte is steeds vaker verboden. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat steeds meer gemeenten een algeheel verbod op drugsgebruik hebben afgekondigd voor publieke ruimte, zoals parken, pleinen of openbare gebouwen.

Europese Commissie selecteert Hans Vedder als Non-Governmental Advisor
When:03 July 2019

Hoogleraar economisch recht Hans Vedder is door de Europese Commissie voor het komend jaar 2019/2020 geselecteerd als Non-Governmental Advisor in het kader van de International Competition Network.

Fraud Act does not lead to stricter implementation of social insurance rules
When:02 July 2019

There are huge discrepancies in the way that social services and UWV WERKbedrijven (the work placement branches of the Employee Insurance Agency) enforce the rules for social insurance. These are the findings of research carried out by Paulien de Winter, who studied the enforcement of the conditions for receiving benefits at three social service organizations and two branches of UWV WERKbedrijven. Staff were found to apply the rules and respond to violations in very different ways. De Winter will be awarded a PhD by the University of Groningen on 11 July.

Martina Althoff: 'Mannen plegen vaker fysiek en seksueel geweld, vrouwen stalken en schelden eerder'
When:30 June 2019

Of het nu gaat om individueel geweld, zoals aanranding en doodslag, of groepsgeweld, zoals rellen en oorlog, mannen zijn vaker de schuldigen dan vrouwen. Meer dan 80 procent van de geweldsmisdrijven in Nederland wordt door mannen gepleegd.

Willem Bruil: 'Alleen maar elektrische auto’s in Flevoland en op Veluwe en vliegtaks van € 400 per ticket als compensatie voor vliegveld Lelystad'
When:30 June 2019

De gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beginnen steeds duidelijker te worden. Voor landbouwers die beweiden en/of bemesten: zij moeten binnen 3 maanden een natuurvergunning aanvragen

Björn Hoops: 'Landjepik betreft gemiddeld 20 tot 45 vierkante meter per geval, soms meer dan het tienvoudige'
When:29 June 2019

Opeens hoort een gebied zomaar bij een ander land. Bezet, veroverd, teruggepakt. Of mooier uitgedrukt: geannexeerd, verenigd met het moederland, terug naar het eigen volk, Heim ins Reich. De Krim, of gewoon de groenstrook langs je huis: landjepik is zo oud als de mens.

Jan Brouwer: 'Miljoenen steken in het verbieden van motorclubs haalt niets uit'
When:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout ingaan.

Jan Brouwer: 'Verbieden motorclubs werkt niet, ze richten gewoon een nieuwe club op'
When:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout in gaan.

printView this page in: Nederlands