Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelNews

Headlines

news
Lea Diestelmeier ontvangt ‘Request-a-copy’-award
Posted on:14 November 2019

Drie RUG-onderzoekers hebben de allereerste ‘Request-a-copy’-award in ontvangst genomen. Zij kregen deze prijs omdat hun wetenschappelijke publicaties tot de meest aangevraagde behoren van de RUG onderzoeksdatabase, via de Request-a-copy-functie.

Marie Curie ITN project KnowGraphs: 2 PhD positions available
Posted on:12 November 2019

Just before the summer, our faculty received the good news that the two Marie Curie ITN projects submitted by the Security, Technology and e-Privacy (STeP) research group in January 2019 have been awarded.

'Healthy eating is a human right'
Posted on:31 October 2019

Prof. Brigit Toebes is calling for human rights guidelines to including healthy eating. Toebes, Professor of Health Law in a Global Context, has published an opinion piece on this topic in the leading medical journalThe British Medical Journal. Toebes wrote the call to action together with Roger Magnusson (from the University of Sydney), Kent Buse (from UNAIDS) and David Paterson (a self-employed academic, affiliated to the UG as a fellow).

Hoe werkt het recht in Nederland? Rijksuniversiteit Groningen biedt gratis online cursus
Posted on:23 October 2019

Op maandag 11 november 2019 start de Rijksuniversiteit Groningen opnieuw met de online cursus ‘Inleiding Nederlands recht’.

UG Faculty of Law moves its facilities to the Public Library building: architect selected
Posted on:15 October 2019

In 2023, The University of Groningen's (UG) Faculty of Law will move into the Public Library building at the Oude Boteringestraat 18. The UG has selected Cruz y Ortiz and Inbo as the renowned architects for the building's required renovation and restructuring. The former of these is known, among other things, for the renovation of Amsterdam's Rijksmuseum. Together, the two architecture firms have extensive experience with educational projects.

Promovenda Astrid Voorwinden ontvangt Sustainable Society PhD Grant 2019
Posted on:10 October 2019

Voor haar onderzoeksvoorstel 'Technology policy public values' ontving promovenda Astrid Voorwinden donderdag 10 oktober de (European) Sustainable Society PhD Grant 2019.

Herman Bröring: 'We buigen ons bijvoorbeeld over de vraag: wanneer is de schade veroorzaakt door gaswinning?'
Posted on:09 October 2019

Het leek schier onmogelijk: een boek schrijven over al die juridische haken en ogen aan het Groningse gaswinningsdossier. Steeds veranderde de nieuwste wet of regeling de situatie.

11 Groningse juristen publiceren boek over de juridische aspecten van gaswinning
Posted on:08 October 2019

11 Groningse juristen publiceren boek over de juridische aspecten van gaswinning

Brigit Toebes: 'De wet eist dat de overheid de gezond­heid van burgers beschermt'
Posted on:05 October 2019

In steden zijn talloze verkooppunten van ongezond voedsel die burgers verleiden tot ongezond eten. Het Rijk en de gemeenten wijzen naar elkaar bij de aanpak ervan; er zouden onvoldoende juridische mogelijkheden zijn.

Michel Vols: 'Overal waar mensen samenwonen, is er gedoe tussen buren'
Posted on:02 October 2019

Stank, herrie en schuurtjes die nét een paar centimeter over de erfgrens worden gebouwd: steeds meer mensen hebben bonje met de buren. Woensdag wordt er in de Tweede Kamer over gepraat.

Berend Roorda: 'Boerenblokkade op de snelweg valt in principe onder het demonstratierecht'
Posted on:01 October 2019

Duizenden boeren zijn de weg op om te protesteren met als gevolg de langste file ooit. Mag dat zomaar?

Xuejun Zhao is awarded the Best Future International Lawyer Award for her outstanding academic prowess
Posted on:01 October 2019

Xuejun Zhao’s essay delves specifically into SDG 13: Climate Action, where the current trend of climate litigation is analyzed. Her essay explores the feasibility of climate litigation, and considers the existing domestic cases, as well as the possibility of turning to the international realm

‘Consumers need better protection’
Posted on:01 October 2019

Someone buys a new mattress online. A simple enough transaction. But what if they then return the product within 14 days? They have tried the mattress out for a few nights and don’t like it. The seller can’t really put it back on the market as a ‘new’ product. For Charlotte Pavillon, it is issues like these that make consumer law so fascinating.

Huub Willems: 'Ondernemingsraden worden steeds professioneler'
Posted on:30 September 2019

Een ondernemingsraad die in een geschil met de werkgever de gang naar de Ondernemingskamer maakt, heeft gemiddeld een slagingskans van bijna 43 procent.

Herman Bröring: 'NAM heeft enorm drukmiddel' en Jan Brouwer: 'Misplaatste grootspraak'
Posted on:25 September 2019

De NAM heeft de Nederlandse overheid gedreigd de gaskraan in Groningen voortijdig dicht te draaien. Dat staat zwart op wit in een geheim verslag dat in handen is van RTV Noord.

Berend Roorda spreekt op Publieksacademie voor de Rechtspraak over het demonstratierecht
Posted on:24 September 2019

Mensen die zich vastketenen aan de hekken rond een boorlocatie van de NAM. Zijn die aan het actievoeren of aan het demonstreren? Met een groep in de winkelstraat zingen - met spandoeken - dat je tegen de roetveegpiet bent. Ben je dan demonstrant? Of toch actievoerder?

Brigit Toebes: 'Farmabedrijven moeten naar maatschappelijke zorgplicht handelen'
Posted on:22 September 2019

Farmabedrijf Leadiant is ‘Het zwarte schaap van de farmaceutische industrie’, zo kopte het FD. Het bedrijf maakte zijn medicijn CDCA wel 500 keer duurder dan de oorspronkelijke kostprijs. Leadiant is de naming and shaming nu beu en bijt van zich af. Is de verontwaardiging terecht?

Edwin Woerdman: 'Moet de overheid stikstof-emissierechten veilen? Of gratis weggeven?'
Posted on:19 September 2019

De varkenshouders komen met een nieuwe oplossing om uit de stikstofimpasse te komen. Ze willen dat het recht om stikstof uit te stoten vrij verhandelbaar wordt op de markt. Kortom, kabinet, introduceer verhandelbare stikstofrechten.

Rosalie Koolhoven: '88% van de bestellers bij Thuisbezorgd.nl gaat naar de eerste vijf restaurants'
Posted on:16 September 2019

Komt je maaltijd wel uit het restaurant waar je hebt besteld? En is het restaurant dat Thuisbezorgd.nl je aanbeveelt op de site wel het restaurant met de beste beoordeling?

Hinke de Groot: 'Knelpunten zorgen ervoor dat sommige partijen liever geen POP3-subsidie aanvragen'
Posted on:11 September 2019

Het aanvragen van Europese POP-subsidie wordt als zeer complex ervaren en dat schrikt belanghebbenden af. Ook vinden zij het aanvraagtraject lang en vol financiële onzekerheid.

Gerrit Voerman: 'Wat moet Wilders anders dan politiek?'
Posted on:11 September 2019

Twee politicologen en zeventien anderen schreven een boek over de leider van de PVV. Wat betekent hij in Nederland en daarbuiten?

Prosumeter geeft uitleg over rechten en plichten bij online aankopen
Posted on:10 September 2019

Prosumeter geeft uitleg over rechten en plichten bij online aankopen.

Douwe Jan Elzinga: 'CvdK Bovens had burgemeester Maastricht moeten waarschuwen voor mogelijke schijn belangenverstrengeling'
Posted on:07 September 2019

De Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens (CDA) had de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-Ter Strake moeten adviseren de koop van een huis van de Heerlense topambtenaar Wim Lousberg aan de gemeenteraad te melden.

Wiene Van Hattum: 'Minister Dekker negeert uitspraak van Europese Hof voor de Rechten van de Mens'
Posted on:06 September 2019

De man die 6 mensen neerschoot in een Delfts café en 36 jaar geleden werd veroordeeld tot levenslang, krijgt wederom geen gratie. Levenslang is in Nederland ook echt levenslang.

Douwe Jan Elzinga: 'Bij koop huis burgemeester Maastricht lopen belangen door elkaar'
Posted on:06 September 2019

Burgemeester Annemarie Penn - Te Strake van Maastricht heeft in het voorjaar van 2018 een pand gekocht van een ambtenaar die een hoofdrol speelde in een politieke affaire in die stad. De onderhandse verkoop is niet officieel bij de gemeente gemeld. Deskundigen spreken van belangenverstrengeling.

Berend Roorda: 'Demonstraties door laten gaan binnen zicht- en hoorafstand van dat waartegen gedemonstreerd wordt'
Posted on:06 September 2019

Pas over ruim twee maanden verwelkomt Nederland Sinterklaas, maar voor veel burgemeesters zorgt zijn komst nu al voor kopzorgen. En dus organiseerde Ollongren een spoedcursus demonstratierecht.

Jan Brouwer: 'Je moet een autoriteit vinden die kan opboksen tegen instanties als SodM'
Posted on:05 September 2019

Inwoners van Pieterzijl en omgeving gaan in beroep tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om gaswinning door middel van de fracking-methode in het gebied toe te staan. En daar is geld voor nodig.

De 423-jarige geschiedenis van de Faculteit Rechtsgeleerdheid door prof. Jan Lokin
Posted on:04 September 2019

Op zaterdag 15 juni 2019 vierde de RUG haar 405-jarig bestaan met haar alumni. Voor onze faculteit een éxtra bijzondere dag. Prof. Jan Lokin presenteerde namelijk het door hem geschreven gloednieuwe boek ‘De Groninger Faculteit der Rechtsgeleerdheid (1596 – 1970)’.

Gijsbert Vonk: 'Je hoort vaak dat er armoede is op platteland, maar het zijn grote steden waar cijfers afwijken'
Posted on:03 September 2019

In Groningen wonen veel armen in vergelijking met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Dat geldt voor zowel de gemeente als de provincie.

Albertjan Tollenaar: 'Burger is door decentralisatie niet beter af en dreigt vaker te worden vermalen tussen wal en schip'
Posted on:03 September 2019

De decentralisatie van het sociaal domein in 2015 is meer dan alleen het verschuiven van bevoegdheden naar een lagere bestuurslaag. De decentralisatie was ook een transformatie van het sociaal domein resulterend in een nieuwe (rechts)betrekking tussen overheid en burger.

Koen Konings genomineerd voor de Magna Charta Publieksprijs
Posted on:03 September 2019

Met zijn annotatie bij een uitspraak van de Raad van Discipline over het verstrekken van een niet-geanonimiseerd vonnis is Koen Konings genomineerd voor de Magna Charta Publieksprijs voor 'beste artikel' in de categorie Privacyrecht.

Jan Brouwer: 'De vraag is hoe reëel het argument van overlast door drugsgebruik in de openbare ruimte is'
Posted on:02 September 2019

Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Vijvers in woonwijken'
Posted on:31 August 2019

Een jongetje van bijna 2 jaar oud, weet te ontsnappen via de kapotte schutting in de tuin van de ouderlijke woning. Hij fietst de voortuin in van een verderop (25 à 50 m) gelegen woning en komt vervolgens met zijn driewieler in de vijver in die voortuin terecht.

Heinrich Winter: 'Er lopen heel veel donorkinderen rond met behoorlijk heftige verhalen'
Posted on:30 August 2019

Maria en haar moeder stappen naar de rechter omdat haar donorvader anoniem wil blijven. En meer kinderen zullen volgen, is de verwachting.

printView this page in: Nederlands