Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawNews

Headlines

news
Ten Years of Energy Law in Groningen
When:14 December 2017

On 8 December 2017, the Groningen Centre of Energy Law (GCEL) organised a conference in The Hague to celebrate its 10-year anniversary.

International Human Rights Law and Public International Law LLM students visit the European Court of Human Rights
When:13 December 2017

On the 6th of December, sixteen LLM Students from the International Human Rights Law and Public International Law LLM programmes , accompanied by Dr. Katerina Tsampi, visited the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg, France.

Jan Bouwman: 'Plan om op handen zijnde Duitse tolheffing aan te vechten heeft zeker kans van slagen'
When:13 December 2017

Het plan van het kabinet om de op handen zijnde Duitse tolheffing bij het Europese hof aan te vechten, heeft zeker kans van slagen. Dat zegt Jan Bouwman, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Groningen, in de Volkskrant. In het Duitse plan wordt de Duitse automobilist volledig gecompenseerd voor de tolheffing, buitenlandse autorijders krijgen die korting niet.

Thesis Prize of the Dutch Energy Law Association awarded to Dinand Drankier
When:11 December 2017

At a meeting of the Dutch Energy Law Association (Nederlandse Vereniging voor Energierecht) at the Benelux secretariat in Brussels on 24 November 2017, Dinand Drankier was presented with the Dutch Energy Law Association’s bi-annual thesis price.

Arvin Kolder: 'Vergoeding affectieschade zou goede stap voorwaarts zijn'
When:09 December 2017

In de nasleep van dodelijke verkeersongelukken krijgen nabestaanden naast hun verlies, vaak ook een juridische nasleep op hun bord. In de documentaire Teken van Leven van Omrop Fryslan vertelt RUG-onderzoeker en letselschadeadvocaat Arvin Kolder dat er een wetsvoorstel voor affectieschade aanhangig is. Volgens hem zou dat een grote rol kunnen spelen in de verwerking van het verlies van een dierbare door de schuld van iemand anders.

Leon Verstappen: 'Dit moet je weten over het vernieuwde trouwen met huwelijkse voorwaarden'
When:06 December 2017

Na bijna twee eeuwen komt er een einde aan het automatisme van trouwen 'in algemene gemeenschap van goederen'. Iedere partner behoudt zijn privévermogen. Wat als je eerst jarenlang samenwoont voordat je trouwt? 'De regel is simpel', zegt Leon Verstappen, hoogleraar privaatrecht in Groningen en een van de aartsvaders van de wetsverandering in De Wereld van de Ondernemer: 'Alles wat je vóór het huwelijk samen hebt gekocht, zoals een huis of de Ikea-meubels, valt in de gemeenschap van goederen'.

Jan Brouwer: 'Onafhankelijk onderzoeksinstituut WODC onder druk gezet door politiek, klokkenluidster wordt weggezet'
When:06 December 2017

De onafhankelijkheid van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) is ernstig aangetast. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek van Nieuwsuur. Het WODC heeft een grote invloed op het politieke beleid van Nederland. De politiek heeft jarenlang onderzoeken beïnvloed om uitkomsten te krijgen die het eigen gelijk van ministers en topambtenaren zouden moeten bewijzen. Volgens hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer is de Tweede Kamer bedrogen en dat is nader onderzoek waard.

Arvin Kolder: 'Ontwikkel een nieuw soort verzekering voor voetballers'
When:05 December 2017

Dat is het pleidooi van advocaat en onderzoeker Arvin Kolder, die al jarenlang een juridische strijd voert om de medische kosten van zijn cliënt Trienko Smit vergoed te krijgen en daardoor op dit idee kwam. Smit verloor na een tackle op het voetbalveld zijn been en zag zijn leven compleet veranderen. Hij doet zijn plan uit de doeken bij Langs de Lijn En Omstreken.

Arvin Kolder: 'Letselschadeverzekering sporters voorkomt jarenlang juridisch getouwtrek'
When:05 December 2017

Een letselschadeverzekering voor voetballers. Het is volgens RUG-onderzoeker en jurist Arvin Kolder de oplossing voor langslepende kwesties na een ernstige sportblessure. 'Het eeuwige steggelen over waar de aansprakelijkheid ligt, wordt dan door verzekeringsmaatschappijen onderling op de achtergrond uitgevochten', zegt hij in het Dagblad van het Noorden.

Naar een nieuw verzekeringsproduct voor de voetbalsport
When:05 December 2017

Arvin Kolder, docent en onderzoeker aan de RUG, tevens advocaat bij PUNT Letselschade Advocaten te Groningen, pleit in een aankomende publicatie in het tijdschrift Aansprakelijkheid, Verzekering & Schade (AV&S) voor een verbetering van de positie van voetballers die letselschade lijden door een ernstige blessure.

Dr. Mando Rachovitsa wint Docent van het Jaar-verkiezing 2017
When:04 December 2017

Op dinsdag 28 november vond de jaarlijkse facultaire Docent van het Jaar-verkiezing 2017 plaats.

Douwe Jan Elzinga: 'Er voltrekt zich een stille bestuurlijke revolutie. Ik vind het een vrij ernstig probleem'
When:02 December 2017

Het kabinet Rutte III zet de polder in de hoogste versnelling. De komende jaren worden tientallen akkoorden, deals en convenanten gesloten over de meest uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Is hier sprake van bestuurlijke innovatie of juist van politieke armoede, omdat ze er in Den Haag zelf niet uitkomen? Staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga in het Financieele Dagblad: 'Ik vind het een vrij ernstig probleem. Waar is de democratische controle?' (Registratie vereist)

Dr Aikaterini Tsampi joins Department of International Law
When:29 November 2017

As of October 2017, Dr Aikaterini (Katerina) S. Tsampi has been appointed Assistant Professor of Public International Law in the Department of International Law.

Hans Vedder: 'Boete Volkswagen duidelijk signaal, maar hoogte slaat geen deuk in pakje boter'
When:28 November 2017

Volkswagen heeft de consument misleid bij de verkoop van haar dieselauto's met type EA 189-motor. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De autofabrikant krijgt een boete van 450 duizend euro. Volkswagen prees namelijk deze auto’s aan als milieuvriendelijk, maar de resultaten van de emissietests bleken gemanipuleerd te zijn met verboden software. Hoogleraar economisch recht Hans Vedder zegt op BNR Nieuwsradio dat de imagoschade groter is dan de financiële. Het item begint op ca. 1.05.

Berend Roorda en Adriaan Wierenga: 'Burgemeesters doen vaak te weinig om grondrechten als demonstreren en de vrijheid van vergadering te beschermen'
When:25 November 2017

De verboden anti-Zwarte Piet demonstratie bij de nationale intocht in Dokkum staat niet op zichzelf. In Nederland zijn de afgelopen jaren vaker demonstraties misgelopen of verboden, omdat tegendemonstranten met succes de oorspronkelijke demonstratie wisten te blokkeren. Tegenacties leiden steeds vaker tot een demonstratieverbod. Hoe gevaarlijk is dat? 'De overheid beloont groepen die andere burgers een grondrecht ontnemen', zeggen Berend Roorda en Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen in de Volkskrant.

Henry Prakken: 'Een computer kan nog lang geen echte juridische en sociale afwegingen maken'
When:25 November 2017

Online zoeken in gerechtelijke uitspraken, zelflerende computers die patronen berekenen - technologie zal de rechtspraak de komende jaren diepgaand veranderen. Gaan robots binnenkort op de stoel van de rechter zitten? Nee. Voor het nemen van de uiteindelijke beslissingen blijven mensen nodig. Hoogleraar rechtsinformatica en juridische argumentatie Henry Prakken denkt niet dat autonoom beslissende robots ooit op de stoel van de rechter zullen plaatsnemen, zo zegt hij in Trouw.

Jan Brouwer: 'Tegendemonstratie effectief middel om oorspronkelijke manifestatie te laten verbieden'
When:23 November 2017

Verbieden van demonstraties is terug van weggeweest. Burgemeesters doen dat liever dan risico lopen op wanordelijkheden. Dit jaar staat de teller op vier, met verboden demonstraties in Rotterdam (stille tocht voor Israël), Veldhoven (Eritreeërs), Enschede (Pegida) en nu Dokkum. Demonstrerende partijen lijken daar handig op in te spelen. 'Terwijl het misbruik is van de bestaande spelregels', zo zegt hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de NRC.

Michelle Bruijn: 'Wet Damocles, een dichtgetimmerde wet?'
When:22 November 2017

Burgemeesters sluiten elk jaar honderden coffeeshops, woningen en andere panden vanwege drugshandel en hennepteelt. Dat gebeurt op grond van artikel 13b Opiumwet, ook wel de Wet Damocles genoemd. Deze wet is bedoeld om illegale verkooppunten te sluiten en niet om drugsgebruikers en henneptelers uit hun woning te zetten. Promovenda Michelle Bruijn schreef een gastopinie voor het Brabants Dagblad.

Kai Lindenberg: 'Zedenwetten roepen nu te veel vragen op'
When:21 November 2017

Wanneer is seks ontucht? De grenzen zijn vaag, zei strafrechtadvocaat Gerard Spong 24 oktober in tv-programma Pauw. Maar als er sprake is van een machtsverhouding, zijn seksuele relaties verboden, zei hij. 'Een leerkracht met een leerling, dat mag sowieso niet.' Ook niet als de leerling meerderjarig is. Hij wees naar artikel 249 van het Wetboek van strafrecht. Spong ging vast uit van de nuancering ‘in beginsel’, zegt hoogleraar straf- en strafprocesrecht Kai Lindenberg in de NRC, en dan kun je de stelling als waar bestempelen.

Fokko Oldenhuis: 'Een moslima die een hoofddoek draagt moet bedenken dat bij ons godsdienst geen heilige koe is'
When:21 November 2017

Het politiebeleid dat agenten die met het publiek in contact komen geen hoofddoek mogen dragen, blijft gehandhaafd, zo heeft minister Grapperhaus (Justitie) laten weten. Het College voor de Rechten van de Mens verklaarde een klacht van agente Sarah Izat, die geen hoofddoek mocht dragen, gegrond. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft gemengde gevoelens bij de hoofddoekdiscussie. Enerzijds vindt hij dat een agente best haar werk kan doen met een hoofddoek, anderzijds is hij kritisch over voorvechters van brede invoering van de hoofddoek bij de politie. 'Soms moet die hoofddoek gewoon af', zegt hij in het Reformatorisch Dagblad (PDF).

Berend Roorda: 'Verbod betoging Dokkum erg marginaal gemotiveerd'
When:21 November 2017

Vreedzaam betogen is een grondrecht dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden mag worden ingeperkt. De burgemeester kan het alleen doen in een situatie van bestuurlijke overmacht. ,'Uit het Dokkumer verbod kun je niet zo’n bestuurlijke overmachtssituatie afleiden'’, vindt Berend Roorda, onderzoeker bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen, in de Leeuwarder Courant.

Wilbert Kolkman: 'Voorkom familieruzie, bespreek erfenis aan goed doel'
When:20 November 2017

Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament. Alleen durven ze dat veelal niet te vertellen aan familieleden. Toch is het een goed idee om de nalatenschap te bespreken met familie en vrienden, vindt Wilbert Kolkman, hoogleraar familievermogensrecht. 'Er is wel wat behoefte aan verwachtingsmanagement', zegt hij op NOS.nl.

Irene Woudstra-Veenstra wint Scriptieprijs SRG 2017
When:20 November 2017

De Scriptieprijs Stichting Rechtsgeleerdheid Groningen 2017 is in de wacht gesleept door Irene Woudstra-Veenstra met haar scriptie getiteld: Onderzoek naar boeteoplegging aan bijstandsontvangers in Friese gemeenten.

Jan Brouwer: 'Het betogingsrecht is duizend jaar na Bonifatius bij Dokkum vermoord'
When:19 November 2017

Friese actievoerders hebben zaterdag zo’n 120 demonstranten uit Rotterdam en Amsterdam fysiek belet om in Dokkum vreedzaam te betogen tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet door hun bussen op de snelweg de pas af te snijden en te laten stoppen. Er was geen enkele reden dat de geoorloofde demonstratie na het ‘A7-incident’ niet gewoon kon doorgaan, schrijft hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de NRC.

Fokko Oldenhuis: 'Soms mag D66 een toontje lager zingen, over 'voltooid leven' bijvoorbeeld'
When:18 November 2017

‘Ik woon in een gebied waar nog veel gereformeerden wonen. In onze buurgemeente wordt de raadsvergadering nog geopend met gebed. Hoe gaan we daar mee om?’ Een vraag tijdens het congres van D66, zaterdag in Leeuwarden met als onderwerp ‘D66 en christelijk Nederland’ – actueler dan ooit, nu D66 in een kabinet zit met het CDA en de ChristenUnie. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, was panellid tijden het D66-congres op 18 november. Het Nederlands Dagblad deed verslag.

Seminar over schade na gaswinning in Groningen
When:16 November 2017

Op vrijdag 17 november a.s. organiseert de Faculteit Rechtsgeleerdheid het seminar 'Schade na gaswinning in Groningen'. Het seminar wordt georganiseerd voor oud-studenten (alumni) van de faculteit.

University of Groningen the best broad traditional university in the Netherlands
When:15 November 2017

University of Groningen the best broad traditional university in the Netherlands

Birgit Snijder-Kuipers: 'Bedrijven niet klaar voor nieuwe anti-witwaswet'
When:15 November 2017

Een nieuwe anti-witwaswet levert banken en andere financiële instellingen flinke koppijn op. De nieuwe wet gaat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar al in, maar banken zijn hier nog lang niet klaar voor. Docent notarieel recht Birgit Snijder-Kuipers pleit  op BNR Nieuwsradio voor een overgangsperiode. 'Dat zou de kwaliteit en integratie van die wetgeving ten goede komen.'

André de Hoogh: 'Onafhankelijke eilandstaatjes van Paypal-miljardair bijna onmogelijk'
When:14 November 2017

Miljardair Peter Thiel wil rond 2020 de eerste drijvende natie ter wereld stichten. Meerdere eilanden in de Grote Oceaan. Kan iemand zomaar zeggen dat hij zijn eigen onafhankelijke staat in het leven roept? Universitair hoofddocent internationaal recht André de Hoogh geeft antwoord in het AD.

Willem Bruil: 'Meer controle en hogere boetes nodig tegen mestfraude'
When:14 November 2017

Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege ruzie over geld, vaak een erfenis. Het aantal conflicten over nalatenschappen blijft toenemen. Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman deed in 2016 onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal rechtszaken die over erfrecht gingen en stelde een sterke toename vast tussen 2010 en 2015. 'De welvaart is toegenomen, dus er is nu meer geld gemoeid met erfenissen', zegt hij in De Volkskrant (registratie vereist).

Rosalie Koolhoven onderzoekt consumentenbescherming in de platformeconomie
When:14 November 2017

Rosalie Koolhoven heeft in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar Public de opdracht gegund gekregen van het ministerie van Economische Zaken, om onderzoek te doen naar consumentenbescherming in de platformeconomie, in het bijzonder de deeleconomie.

Michel Vols: 'Gemeenten schreeuwen al jaren moord en brand over malafide pandeigenaren'
When:14 November 2017

Studentensteden willen malafide huisbazen harder kunnen aanpakken. Die gaan nu vaak nog ongestoord hun gang. Michel Vols, hoogleraar Openbare-orderecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht hoe gemeenten 'malafide pandeigenaren' aanpakken. Zijn conclusie in de NRC: 'Gemeenten schreeuwen al jaren moord en brand over malafide pandeigenaren, maar er is nog steeds weinig grip op dit probleem.'

Workshop on 'Financing and the Right to Science in Technology Sharing for the SDGs'
When:14 November 2017

We are happy to announce that the Department of International Law, University of Groningen organises the Workshop on 'Financing and the Right to Science in Technology Sharing for the SDGs'.

Wilbert Kolkman: 'Erfenis leidt steeds vaker tot rechtzaak en familiebreuk'
When:10 November 2017

Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege ruzie over geld, vaak een erfenis. Het aantal conflicten over nalatenschappen blijft toenemen. Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman deed in 2016 onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal rechtszaken die over erfrecht gingen en stelde een sterke toename vast tussen 2010 en 2015. 'De welvaart is toegenomen, dus er is nu meer geld gemoeid met erfenissen', zegt hij in De Volkskrant (registratie vereist).

Rechtenstudent uit Groningen maakt kans op 75.000 euro met zorginnovatie
When:08 November 2017

De Groningse startup IVWear strijdt samen met prof. Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw.

Hoe werkt het recht in Nederland? Rijksuniversiteit Groningen biedt gratis online cursus
When:08 November 2017

Op maandag 20 november 2017 start de Rijksuniversiteit Groningen voor de vierde keer met de online cursus ‘Inleiding Nederlands recht’. Met deze gratis cursus laat de Faculteit Rechtsgeleerdheid iedereen die daarin geïnteresseerd is – zowel (toekomstig) student als professional – kennismaken met het recht.

Kai Lindenberg: 'Zaak Brandt Corstius had niet in media uitgevochten moeten worden'
When:02 November 2017

Het conflict over seksueel misbruik tussen journalist Jelle Brandt Corstius en televisieproducent Gijs van Dam is gecompliceerd geworden doordat het in de media wordt uitgevochten. Wat is het gevolg voor beide aangiften? Kai Lindenberg, hoofddocent straf(proces)recht aan de Universiteit van Groningen, zegt op NU.nl dat het er bij lasterzaken om draait dat er sprake moet zijn van het opzettelijk verspreiden van onwaarheden.

Pim Geelhoed: 'Als Spaanse rechtbank arrestatiebevel uitgeeft moet België Puigdemont overleveren'
When:02 November 2017

De Catalaanse leider Carles Puigdemont zit in Brussel, maar de regering van Spanje wil dat hij voor de rechter verschijnt. De Spaanse openbaar aanklager heeft de rechtbank in Madrid daarom gevraagd om een Europees arrestatiebevel. Als de aanklager dat krijgt, heeft Puigdemont bijna geen opties meer. 'Binnen de EU-landen geldt namelijk een overleveringsverdrag', zegt Pim Geelhoed, docent EU-strafrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen tegen de NOS.

Gerrit Voerman: 'Ik vrees het ergste voor Rutte III'
When:01 November 2017

De kansen dat het nieuwe kabinet de eindstreep heelhuids haalt, zijn niet zo groot. Gerrit Voerman, directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), zegt in De Hofvijver: ‘De coalitie van twee christelijke en twee liberale partijen is gebouwd op tegenstellingen. Het kabinet heeft in het parlement een minieme meerderheid. De ploeg bestaat uit onervaren ministers. En bovendien blijven de partijleiders, op Rutte na, in de Kamer om het profiel van de eigen partij te bewaken.’

Adriaan Wierenga: 'Noodbevel en noodverordening: paardenmiddel van de burgemeester?'
When:01 November 2017

Eind 2016 kwam, onder redactie van Adriaan Wierenga van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid (COOV) van de Rijksuniversiteit Groningen, een rapport uit bij Politie & Wetenschap. Het rapport beschrijft het gemeentelijk noodrecht van noodbevelen en noodverordeningen. In een gesprek met Burgemeestersblad licht onderzoeksleider Wierenga de belangrijkste bevindingen toe (pag. 8).

Archief Amsterdamse Notarissen op UNESCO Memory of the World Register
When:01 November 2017

Het archief van de Amsterdamse Notarissen is op de UNESCO Memory of the World Register geplaatst. Hiermee zijn de notariële akten ook voor de buitenwereld bestempeld als van 'world significance and outstanding universal value'.

Michel Vols: 'De buurtbemiddelaar: voor eerste hulp bij burenruzies'
When:31 October 2017

Jarenlang werden buren bij een conflict pas doorverwezen naar een buurtbemiddelaar als zij contact hadden gehad met de politie of een woningcorporatie. Nu de bekendheid van buurtbemiddeling groeit, melden ook steeds meer mensen zich rechtstreeks. Sinds juli van dit jaar is de Wet Aanpak Woonoverlast ingevoerd. Ook wil het nieuwe kabinet bovenop de bemiddeling een buurtrechter inzetten, die zittingen houdt in de wijken zelf. Hoogleraar openbare-orderecht Michel Vols zegt in NOS Nieuwsuur dat beide maatregelen ervoor kunnen zorgen dat buurtbemiddeling nog vaker wordt ingeschakeld.

Michelle Bruijn: 'Burgemeester mag woning sluiten als er drugs wordt aangetroffen of verkocht'
When:27 October 2017

Niet alle burgemeesters zijn even streng in de aanpak van drugscriminaliteit. In de grote steden, Noord-Nederland en Limburg worden bewoners vaker hun woning uitgezet bij een drugsvondst dan in andere regio's. BNR Nieuwsradio spreekt met promovenda Michelle Bruijn, deskundig op het gebied van cannabis regulering.

Douwe Jan Elzinga: 'Duo-ministers niet ongrondwettelijk'
When:25 October 2017

De Eerste Kamer heeft formateur Rutte opheldering gevraagd over zijn nieuwe kabinet. Er komen vier ministeries met een tweede minister en Kamervoorzitter Broekers wil weten wie op deze ministeries de baas wordt. Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga begrijpt de zorg, maar denkt niet dat de nieuwe opzet ongrondwettelijk is. Volgens hem is al duidelijk wie de baas wordt en wie 'toch een beetje een tweederangsminister is die zich naar de echte minister moet schikken', zo zegt hij op NOS.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Handen af van de Arbiter Bodembeweging'
When:25 October 2017

En dan opeens is daar op 13 april 2017, de brief van de minister van Economische Zaken, waarin een nieuwe procedure voor afhandeling van schades als gevolg van gaswinning wordt aangekondigd. In de nieuwe opzet is, aldus de minister van Economische Zaken, geen plaats meer voor de arbiter Bodembeweging … Lees de column van prof. Fokko Oldenhuis in het novembernummer van straatmagazine De Riepe.

Huub Willems: 'Niet alleen met Nederlandse bril naar Tata Steel kijken'
When:25 October 2017

Niet alleen de directie en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland zijn tegen de fusie van Tata Steel Europa en het Duitse ThyssenKrupp, ook de raad van commissarissen ziet een samengaan niet zitten. Huub Willems, hoogleraar corporate litigation in Groningen, vindt dat de raad van commissarissen bij zijn besluitvorming ook het belang van het concern moet laten meetellen, zo zegt hij in het Financieel Dagblad.

University of Groningen offers online course about the EU General Data Protection Regulation (GDPR)
When:24 October 2017

On 25 May 2018 the General Data Protection Regulation (GDPR) will become binding law. The GDPR aims to improve data protection across the EU and is the most significant change to data protection regulation in 20 years. A new online course, offered by the University of Groningen, provides the necessary insight on how to implement the GDPR in processing activities in order to comply with the new legislation.

Martina Althoff: 'Geen verklaring voor dodelijke reeks in Friesland'
When:20 October 2017

Negen mensen kwamen dit jaar in Fryslân al om het leven door (vermoedelijk) een misdrijf. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar een patroon ontbreekt, en een verklaring is niet te geven. Zeker, kijkend naar voorgaande jaren is het aantal (vermoedelijke) moorden en doodslagen hoog, beaamt Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie bij Rijksuniversiteit Groningen in het Friesch Dagblad.

Michiel Scheltema en Leo Damen over 25 jaar Algemene wet bestuursrecht: Te weinig oog voor de burger
When:18 October 2017

Meer mens en minder formaliteiten. Zelfs het heilige besluitbegrip mag een minder prominente plaats krijgen in de Algemene wet bestuursrecht, ten gunste van meer procedurele rechtvaardigheid. Dat is de uitkomst van een rondetafelgesprek over deze wet, in Mr. Magazine. Michiel Scheltema, oud-staatssecretaris, emeritus hoogleraar bestuursrecht aan de RUG en founding father Awb: 'Toen was het goed, maar dat wil niet zeggen dat het nog steeds zo is.' Emeritus RUG-hoogleraar bestuursrecht Leo Damen: 'Het schort vooral aan de uitvoeringspraktijk. Daar moeten de eerste veranderingen plaatsvinden.'

Jan Brouwer: 'Racisme in stadions komt weinig voor'
When:17 October 2017

De racistische uitlatingen die enkele VVV-supporters zondag richting PSV’er Joshua Brenet deden, vormen slechts een incident. In zijn algemeenheid komt racisme in de Nederlandse voetbalstadions maar weinig voor, zegt hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen in het Nederlands Dagblad.

Joep Koornstra: 'Er zitten nogal wat haken en ogen aan een verbod op motorbendes'
When:13 October 2017

De eerste zitting in de civiele zaak om het verbod van de Bandidos MC vond dinsdag plaats. Het Openbaar Ministerie wil de Outlaw Motorcycle Gang zo snel mogelijk ontbinden. Volgens onderzoeker Joep Koornstra moet er worden aangetoond dat de motorclub zeggenschap heeft gehad over of leiding heeft gegeven aan de orde verstorende gedragingen. 'Nogal pittig om aan te tonen', zegt hij op NU.nl.

Sofia Ranchordás nieuwe Rosalind Franklin Fellow
When:11 October 2017

Per 1 oktober 2017 is Sofia Ranchordás gestart als adjunct-hoogleraar European and Comparative Public Law en Rosalind Franklin Fellow bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde.

ERC Starting Grant for Dr. Panos Merkouris: ‘All through my academic studies I have been known as the interpretation guy’
When:10 October 2017

Dr Panos Merkouris, soon te be associate professor Public International Law, has received an ERC Starting Grant . The European Research Council (ERC) awards these personal grants of EUR 1.5 million to excellent researchers in order to stimulate groundbreaking research in Europe.

Dr Adamantia Rachovitsa presents research at conference 'Islamic Law and its implementation in Asia and the Middle East'
When:10 October 2017

On Friday October 6 Dr Adamantia Rachovitsa presented her research at the conference 'Islamic Law and its Implementation in Asia and the Middle East'.

Jan Brouwer: 'Een coffeeshop runnen is uiterst lucratief'
When:09 October 2017

Honderden aanmeldingen van mensen die graag een nieuwe coffeeshop in Deventer willen runnen. Waarom is het bestieren van een wietzaak zo populair? De verklaring is volgens experts eenvoudig: deze business is zeer lucratief. Maar er klinken ook waarschuwingen. Hoogleraar Jan Brouwer zegt in De Stentor: 'Deze handel bevindt zich niet in een grijs gebied, maar in een zwart gebied.'

Michel Vols overhandigt boek over malafide pandeigenaren aan Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
When:09 October 2017

Vandaag overhandigt prof. Michel Vols, hoogleraar openbare-orderecht bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid, het boek ‘De aanpak van malafide pandeigenaren & de handhaving van de Woningwet’ aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

André de Hoogh: 'Wanneer je als nieuwe staat niet wordt toegelaten tot internationale organisaties is dat lastig, niet onoverkoombaar'
When:07 October 2017

Met het referendum in Catalonië is de roep van regio's om onafhankelijkheid weer volop in het nieuws. Maar is een onafhankelijke nieuwe staat oprichten eigenlijk nog wel mogelijk in het Europa van nu? André de Hoogh, universitair hoofddocent Internationaal Recht, zegt in NOS Nieuws: 'Een van de grootste gevaren is, dat je als nieuwe staat geïsoleerd raakt.'

Fokko Oldenhuis: 'Elke partij zou moeite moeten hebben met billboard datingsite'
When:06 October 2017

Religie wordt meer aan banden gelegd dan commercie, vindt hoogleraar religie en recht Fokko Oldenhuis. 'Het is vreemd dat reclame met bijna blote vrouwen die een datingsite aanprijzen wel mag, terwijl de woorden ”Jezus redt” op het dak van een boerderij niet werden toegestaan.' Het Reformatorisch Dagblad haalt de uitspraak aan die tijdens een drukbezochte conferentie ”Ruimte voor religie” in het Calvijn College in Amsterdam werd gedaan.

Quality of Nationality mapped
When:06 October 2017

On wednesday 20 September Prof. Dimitry Kochenov launched the second edition of the Quality of Nationality Index (QNI) he publishes in co-operation with Henley and Partners, a leading global citizenship and residence law firm. The launch, which took place at Tate Modern in London, attracted a number of leading practitioners and reporters covering the investment migration field.

Expansion of collaboration between UG and Osaka University Japan
When:05 October 2017

The University of Groningen (UG) and Osaka University Japan have extended their collaboration. On Monday 4 October 2017, Rector Magnificus Elmer Sterken and Prof. Shojiro Nishio signed the updated collaboration agreement. Osaka University is one of the UG’s strategic partners.

Heinrich Winter: 'Kwart burgemeesters bedreigd door criminelen, een fors percentage'
When:05 October 2017

In grote en kleine gemeenten proberen criminelen lokale politici en ambtenaren te beïnvloeden. In die zin is het een landelijk probleem, maar van 'grootschalige beïnvloeding' is geen sprake, luidt de conclusie. Het bureau Pro Facto deed in opdracht van het WODC onderzoek onder bijna vierduizend burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren. Hoogleraar bestuurskunde Heinrich Winter is één van de onderzoekers en te gast in Nieuwsuur.

Brigit Toebes, Marie Elske Gispen and Yi Zhang attended conference European Association of Health Law
When:04 October 2017

Prof. Brigit Toebes, Dr Marie Elske Gispen and Yi Zhang attended the 6th conference of the European Association of Health Law, in Bergen (Norway).

New book Ruven Fleming: 'Shale Gas, the Environment and Energy Security'
When:03 October 2017

On Friday September 29 Assistant Professor of Energy Law Law Dr Ruven Fleming has published his book titled 'Shale Gas, the Environment and Energy Security' with Edward Elgar Publishing.

Jan Brouwer: 'Bandidos kunnen hun naam veranderen en vrolijk doorgaan'
When:02 October 2017

Een compleet verbod op motorclub Bandidos is ondenkbaar. Dat zegt de internationale federatie van de motorclub, waarbij de Nederlandse chapters zijn aangesloten. Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer vraagt zich ook af of een verbod überhaupt zin heeft. 'In België is het Vlaams Blok verboden, daar is Vlaams Belang voor teruggekomen. De Bandidos kunnen hun naam veranderen en ze gaan vrolijk fluitend door', zo zegt hij op NOS.nl en in de Volkskrant.

In the news: Michel Vols and the battle against drug dens
When:28 September 2017

Mayors in the Netherlands are increasingly closing down premises where drugs have been found or sold, but at the same time many of their options for tackling nuisance are not being implemented enough. The extra powers to tackle domestic nuisance are not very effective, is the conclusion drawn by UG researchers headed by Prof. Michel Vols. They were commissioned by the Ministry of the Interior and Kingdom Relations to investigate how unscrupulous premises owners are being tackled using the Housing Act Enhanced Enforcement Act.

&samhoud consultancy trekt AFM bestuurder en bijzonder hoogleraar Femke de Vries aan
When:27 September 2017

AFM-bestuurslid Femke de Vries sluit zich per 1 januari 2018 als senior partner aan bij &samhoud consultancy. Dat maakt de AFM bekend in een persbericht. “Hoewel ik de AFM met pijn in het hart verlaat, is dit een kans die ik niet voorbij kon laten gaan”, aldus De Vries op Consultancy.nl. De Vries blijft ook als zij in dienst treedt bij &samhoud actief als bijzonder hoogleraar Toezicht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek RUG: extra bevoegdheden tot aanpak woningoverlast beperkt effectief
When:27 September 2017

In opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Rechtsgeleerdheid, onderzoek gedaan naar de aanpak van malafide pandeigenaren met behulp van de Wet versterking handhaving van de Woningwet.

printAlso available in: Nederlands