Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek

Onderzoek

De Rijksuniversiteit Groningen bevindt zich in de Europese top van wetenschappelijk onderzoek. Onze onderzoekers werken samen met collega’s over de hele wereld aan fundamentele en grote maatschappelijke vraagstukken. Studenten worden actief bij de onderzoeksthema’s binnen hun faculteit betrokken en helpen mee de vraagstukken op te lossen.

In Beeld

Toebes, mr.dr. Brigit

Hoe kan internationaal recht bijdragen aan bescherming van gezondheid op mondiaal niveau? Video: ‘Gezondheidswetgeving ontwikkelingslanden moet beter’. Zie ook portretten van andere onderzoekers.

Unifocus

Groepen robots leren samenwerken

In de toekomst zal er steeds meer sprake zijn van autonome auto’s en robots die rekening met elkaar moeten houden. Cao werkt voor de ontwikkeling daarvan veel samen met sociologen, wiskundigen en biologen. De algoritmes die voor de robots zijn ontwikkeld zijn bijvoorbeeld deels geïnspireerd op hoe dieren zich bewegen, met name vissen en vogels, die ook in formaties opereren. ‘Vroeger ontwierpen we robots die we simpelweg instrueerden om samen te werken’ aldus Cao. ‘Nu blijkt dat robots die zelf beslissingen kunnen nemen niet altijd van nature samenwerken, vanwege strijdige belangen. Met inzichten uit de sociologie over menselijke samenwerking kunnen we dat veranderen.’  

printView this page in: English