Onderzoek naar aardbevingen in Groningen
Onderzoekers aan de RUG doen volop onderzoek naar de aardbevingen veroorzaakt door gaswinning in Groningen, vanuit verschillende invalshoeken. Hier vindt u een selectie van recent nieuws en onderzoek. Lees meer op de website van het Gronings Perspectief en Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen.
Promotieonderzoek aan de RUG
Kaart van risco’s op aardbevingen in Nederland
Janneke van Ginkel onderzocht het gedrag van aardbevingsgolven in de slappe ondergrond van Nederland. Deze kennis is van belang voor de analyse van seismische risico’s en vervolgens voor de planning van woonwijken etcetera en de versterking van gebouwen en infrastructuur in de op dit moment bekende kritieke gebieden. Maar ook voor die streken waarin in de toekomst geïnduceerde aardbevingen kunnen ontstaan.
Op basis van grote hoeveelheid seismische waarnemingen van aardbevingen en achtergrondruis, ontwikkelde Van Ginkel een methode om de ‘Opslingerkaart voor Nederland’ te maken. Lees meer over het promotieonderzoek van Janneke van Ginkel
Groningse aardbevingen beïnvloeden taxaties van makelaars
Nicolas Duran onderzocht de indirecte en onvoorziene effecten van Groningse aardbevingen op de huizenmarkt. Hij toont aan dat deze indirect impact hebben op de taxaties van makelaars, en dat de gevolgen voorkomen in een groter gebied en voor een langere duur dan gedacht. Daarnaast vond hij dat huisprijzen daalden door een stijging in risicoperceptie en schade, maar ook door demotivatie om te investeren in de reparaties. Lees meer over het promotieonderzoek van Nicolas Duran
Zes masterclasses Groninger aardbevingen in Groningen nu voor iedereen te zien
24 maart - Door de huidige aardbevingsproblematiek in Groningen is er behoefte aan kennis over de Groninger aardbevingen onder de betrokkenen. Daarom deelt de Rijksuniversiteit Groningen haar kennis over dit onderwerp door middel van zes masterclasses over deze aardbevingsproblematiek. In deze masterclasses van de Rijksuniversiteit Groningen worden de achtergronden van de aardbevingen uitgelegd door:
De bodem onder Groningen biedt ook kansen

8 maart - Het is al bekend dat gaswinning bodemdaling en aardbevingen veroorzaakt in de provincie Groningen. Maar hoe gebeurt dat precies? Adjunct-hoogleraar geo-energie Johannes Miocic bestudeert het gesteente waaruit het gas wordt gewonnen. Met zijn onderzoek deelt hij inzichten over de dynamiek van de diepe ondergrond. Miocic legt uit hoe we gebruik kunnen maken van lege gasvelden door er bijvoorbeeld waterstof in op te slaan.
Lees meer over wat er nog gaat gebeuren in de gasvelden
Nieuw onderzoek Gronings Perspectief: toename stress door schade en versterking in gaswinningsgebied
25 januari - De gezondheid van Groningers met gaswinningsschade neemt, na een stijging in 2020, duidelijk af in 2021. Ook is er sprake van verminderd vertrouwen in de Rijksoverheid. Katherine Stroebe en Michel Dückers concluderen dat de indirecte gevolgen van de gaswinning, zoals de procedures en oplossingen voor de problematiek, als stressor niet lijken onder te doen voor bevingen en schade.
Lees meer over het onderzoek
Beleggers in Shell en ExxonMobil ongevoelig voor aardbevingen Slochterenveld
21 december - Beleggers in Shell en ExxonMobil reageren nauwelijks als er aardbevingen zijn die samenhangen met de winning van fossiele brandstoffen. Dit blijkt uit onderzoek van Matthijs Jan Kallen en Bert Scholtens. Zij onderzochten honderden zogenaamd geïnduceerde aardbevingen in Groningen (Slochteren) en Oklahoma (Anadarko) in de Verenigde Staten. Die aardbevingen worden toegeschreven aan de winning van fossiele energie.
Volgens Kallen en Scholtens achten beleggers de bevingen niet relevant voor de waarde van de ondernemingen, ook niet als dit maatschappelijke schade teweegbrengt. Beleggers zullen de effecten al in hun waardering verrekend hebben.
Lees meer over het onderzoek naar beleggers
Gaswinning in Groningen: niet alleen huizen, maar ook mensen en relaties zwaar beschadigd

30 juni - De schade van de gaswinning in Groningen beperkt zich niet tot huizen, ook mensen en relaties zijn getroffen. Dat blijkt uit het nieuwe kennisoverzicht Inzicht in Impact dat het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen op 28 juni heeft gepubliceerd. Het kennisoverzicht geeft een totaaloverzicht van de gevolgen van de gaswinning voor bewoners en samenleving en is gebaseerd op de inzichten van ruim 250 publicaties.
Lees meer
Nulmeting laat noodzaak Nationaal Programma Groningen zien
Maart 2021 - Groningen wacht een flinke opgave om het imago en de brede welvaart te verbeteren. Uit een nulmeting in opdracht van het Nationaal Programma Groningen (NPG) blijkt dat het aardbevingsgebied in vergelijking met soortgelijke gebieden niet goed scoort op onder meer brede welvaart en imago.
De meting van brede welvaart en imago is ontworpen door Aletta Advies*, en vormde onderdeel van een bredere nulmeting waarin een groot aantal indicatoren in beeld werd gebracht. 39 indicatoren van het CBS zijn verwerkt in één maatstaf, die bovendien een ‘Gronings accent’ heeft doordat de verschillende indicatoren zijn gewogen voor het belang dat Groningers aan die aspecten hechten. Door met CBS-indicatoren te werken konden onderzoekers Raun van Ooijen (UMCG/RUG) en Jeroen van der Vaart (RUG) een vergelijking maken met ‘referentiegemeenten’. Voor elke gemeente in het aardbevingsgebied stelden zij een groep van maximaal 10 gemeenten samen die vergelijkbaar zijn naar bevolkingsomvang, sociaal-economische samenstelling en verstedelijking.
Lees meer
Het Nationaal Programma Groningen (NPG) is een compensatiepakket voor het aardbevingsgebied ter waarde van 1,15 miljard euro. Uit dit fonds worden verschillende gemeentelijke en provinciale projecten gefinancierd om het wonen, werken en leven in Groningen aantrekkelijker te maken.
*geworteld in de Aletta Jacobs School of Public Health
Lees ook dit RTV-Noord-artikel
DeepNL-subsidie voor onderzoek naar zandsteenverdichting en bodemdaling

05 maart - De aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door de verdichting van zandsteen als gevolg van aardgaswinning. Dit verdichtingsproces hangt af van het type zandkorrels, hun vorm, de ruimte tussen de korrels en van de mineralen die de korrels verbinden - ofwel: de petrografie. Dr. Johannes Miocic van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) heeft een DeepNL-subsidie ontvangen om Groningse zandsteenmonsters te bestuderen. De resultaten van zijn onderzoek zullen helpen om te voorspellen waar zandsteen in de toekomst waarschijnlijk gaat verdichten en waar de bodem zal gaan dalen.
Lees meer
Aardbevingsproblematiek maakt systeemslachtoffers

09 februari 2021 - Bewoners in het gaswinningsgebied in Groningen met een lange schadegeschiedenis houden een gezondheidsachterstand. Er is een groep ‘systeemslachtoffers’ ontstaan die ondanks jarenlange schade- en versterkingstrajecten nog geen passende oplossing krijgt. Sommigen van hen kiezen voor een verhuizing om de ‘gaswinningsellende’ te ontvluchten.
Lees meer
Professionals aardbevingsproblematiek over het systeem

Er zijn veel instanties betrokken bij het oplossen van de problemen door de aardbevingen in Groningen. Dit systeem van aanpak is complex en zorgt voor veel belemmeringen. Dat vertellen professionals op verantwoordelijke functies in dit systeem. Zij ervaren ze hun werk als veeleisend en soms ‘gekmakend’. Dit concluderen prof. dr. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe op basis van een nieuw onderzoek van Gronings Perspectief.
Lees meer