Onderzoekers Faculteit Rechtsgeleerdheid starten onderzoek naar kwaliteitsinstrumenten in rechtsbijstand voor asielzoekers

Heinrich Winter, Bert Marseille, Barbara Brink en Hati Ruigrok, allen verbonden aan de vakgroep Staatsrecht, Bestuursrecht en Bestuurskunde, voeren in opdracht van de Raad voor Rechtsbijstand een onderzoek uit naar de werking van kwaliteitsinstrumenten in de rechtsbijstand voor asielzoekers. Het onderzoek richt zich op de specifieke kenmerken van asielzaken en de bijzondere kwetsbaarheid van de rechtzoekenden in deze procedures.
Intercollegiale toetsing centraal
Een belangrijk onderdeel van het kwaliteitssysteem zijn de commissies CIT (Commissie Intercollegiale Toetsing), KRAV (Kwaliteitsbeoordeling Rechtsbijstand Asielzaken Vluchtelingen) en LARAV (Landelijke Adviescommissie Rechtsbijstand Asielzaken Vluchtelingen). De focus van het onderzoek ligt op de CIT. Centraal staan vragen als: functioneert de CIT zoals beoogd? Draagt de commissie bij aan kwaliteitsborging en verbetering van de rechtsbijstand in asielzaken? En hoe verhouden de KRAV en LARAV zich tot dit proces?
Verschillende onderzoeksmethoden
De onderzoekers hanteren een mix van onderzoeksmethoden. Zo wordt onderzocht hoe de toetsing door de CIT in de praktijk verloopt en op welke manier bevindingen worden teruggekoppeld. Daarnaast voeren de onderzoekers interviews en groepsgesprekken met asieladvocaten en andere betrokkenen.
Eindrapport in 2025
Het onderzoek wordt begeleid door een commissie waarin leden van de CIT, KRAV en LARAV zitting hebben, evenals een medewerker van de Raad voor Rechtsbijstand. Bij de samenstelling van deze begeleidingscommissie is gekozen voor een brede vertegenwoordiging vanuit de advocatuur, wetenschap en Vluchtelingenwerk Nederland.
Het eindrapport van het onderzoek wordt eind 2025 verwacht. De uitkomsten moeten bijdragen aan het goed functioneren van het kwaliteitssysteem voor rechtsbijstand in asielzaken.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 28 mei 2025 10:49 |
Meer nieuws
-
22 mei 2025
Nieuwe podcastaflevering ‘Recht op Nieuws’: Soevereinen - Schijt aan de overheid
Wat drijft duizenden Nederlanders ertoe om zich af te keren van de overheid en de wet? In de nieuwe aflevering van de podcast Recht op Nieuws duikt emeritus hoogleraar Jan Brouwer samen met onderzoeker Luuk de Boer in het fenomeen soevereinen: mensen...
-
14 mei 2025
Podcastserie Universiteit van Nederland: paralellen tussen Italiaanse maffia en Nederlandse georganiseerde misdaad
Nederland krijgt te maken met steeds gewelddadigere criminaliteit: liquidaties op klaarlichte dag, bedreigde journalisten, en explosies bij woningen. In Nederland zijn we dit niet gewend.
-
07 mei 2025
Publieksacademie lezing 'Demonstratierecht' 22 mei 2025
In Nederland vinden er jaarlijks duizenden demonstraties plaats. Die demonstraties roepen veel vragen op over hoe het zit met het recht om te demonstreren. Over dit thema gaat de Publieksacademie voor de Rechtspraak op 22 mei om 19.30 - 21.00 uur....