Dr. Marc Wever krijgt subsidie Gratama Stichting toegekend

Marc Wever, universitair docent Bestuursrecht aan onze faculteit, heeft een subsidie van de Gratama Stichting toegekend gekregen. Wever gaat met behulp van die subsidie onderzoek doen naar opvattingen van het begrip ‘dienstbaarheid’ onder overheidsmedewerkers, wetgevers, rechters en burgers.
Relatie tussen overheid en burger
Ongeveer tien jaar geleden stond de eigen verantwoordelijkheid van de burger centraal in diens relatie met de Nederlandse overheid. Veel wetgeving en beleid van de overheid was gebaseerd op wantrouwen ten opzichte van de burger.
Inmiddels wil de overheid de bureaucratische rechtsstaat omvormen tot een responsieve rechtsstaat, waarbij de overheid er voor de burger is (en niet andersom). In het contact met de burger wil de overheid de menselijke maat hanteren en bij besluitvorming maatwerk leveren.
Om de ambities van de overheid op het punt van menselijke maat en maatwerk concreet te maken, is voorgesteld om het dienstbaarheidsbeginsel in artikel 2:4a van de Algemene wet bestuursrecht als volgt te formuleren: ‘Het bestuursorgaan stelt zich bij het uitoefenen van zijn taak dienstbaar op’.
Opvattingen over dienstbaarheid
Wat houdt het begrip ‘dienstbaarheid’ in volgens overheidsmedewerkers van wie een dienstbare opstelling wordt verwacht? Wat houdt het in voor burgers tegenover wie de overheid zich dienstbaar moet opstellen? Verstaan overheidsmedewerkers hetzelfde onder dienstbaarheid als de wetgever, rechter en burgers? Dat zijn de vragen die in het onderzoek van Wever zullen worden beantwoord. Het onderzoek gaat binnenkort van start en zal in mei 2026 worden afgerond.
Gratamasubsidie
De Gratama Stichting biedt in samenwerking met de Stichting Groninger Universiteitsfonds de mogelijkheid om wetenschappelijke projecten van kleine omvang, opgezet en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, financieel te ondersteunen. Jaarlijks worden alle faculteiten van de RUG in de gelegenheid gesteld om een subsidie bij de stichting aan te vragen. Het toe te kennen subsidiebedrag ligt tussen €5.000 en €25.000.
Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Rechtsgeleerdheid.
Laatst gewijzigd: | 26 juni 2025 12:35 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Nieuwe podcastreeks ‘De strijd tegen de maffia’ onthult de stille oorlog achter de rechtsstaat
Hoe infiltreert georganiseerde misdaad onze instituties? Wat is de prijs van rechtspreken onder dreiging? En wat kunnen we leren van Italië, het land met decennialange ervaring in de strijd tegen de maffia? In de achtdelige podcastserie De strijd...
-
01 juli 2025
Björn Hoops benoemd tot Extraordinary Professor aan University of the Western Cape
Björn Hoops, hoogleraar privaatrecht en duurzaamheid aan onze faculteit, is per 1 juli benoemd tot Extraordinary Professor aan de University of the Western Cape (UWC) in Zuid-Afrika. Zijn benoeming geldt voor een periode van drie jaar, tot en met 30...
-
30 juni 2025
Ramses Wessel co‑auteur van invloedrijk juridisch rapport over Israël en Gaza
Prof. dr. Ramses Wessel, vicedecaan en hoogleraar Europees recht aan onze faculteit, heeft meegewerkt aan een nieuw juridisch rapport over over de verplichtingen van de Europese Unie en haar lidstaten in relatie tot de situatie in Israël en Gaza. Het...