Hoe herken je fake news op het internet? Wat zijn de gevolgen van autisme voor taalgebruik? Wat vertelt Max Havelaar ons over Nederland nu? En hoe maak je je eigen presentaties tot een succes?
Taal, literatuur en communicatie zijn de drie centrale thema’s in de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen. Dit zijn urgente thema’s in een globaliserende cultuur met een toenemend diverse identiteit. Taal raakt alles en iedereen, variërend van poëzie en performance tot politiek debat, straattaal, spraakcomputers, en kindertaalontwikkeling. De bachelor heeft een pragmatische benadering: hoe functioneert taal in het dagelijks leven? Je leert patronen in schijnbaar vanzelfsprekend taalgebruik herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat metaforen niet alleen in literatuur, maar op alle niveaus van ons denken werkzaam zijn? Bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur word je opgeleid tot expert op het grenzeloze gebied van taal.
Heb je een brede culturele belangstelling? Wil je patronen in alledaags taalgebruik leren doorgronden? Wil je de Nederlandse taal in al haar vormen tot in de puntjes leren beheersen? Zie je jezelf werken in de culturele sector, het boekenbedrijf, het onderwijs, marketing of de media? Dan is Nederlandse Taal en Cultuur de aangewezen studie voor jou.
Hallo allemaal! Mijn naam is Silke van der Land en ik studeer Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Momenteel zit ik alweer in mijn derde jaar van de studie en mag ik me een halfjaar verdiepen in mijn minor Journalistiek. Naast studeren houd ik me veel bezig met muziek, zo speel ik viool in een orkest en schrijf ik zelf nummers achter de piano. Verder kun je me ook vaak in de stad vinden wanneer ik in verschillende commissies actief ben binnen onze studievereniging ZaZa.
De studie Nederlands is heel erg breed. Binnen de studie houden we ons bezig met drie vakgebieden: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Waar we ons binnen de Taalkunde en Taalbeheersing onder andere bezighouden met het ontstaan en de ontwikkeling van een taal, verdiepen we ons binnen de Letterkunde in literatuur vanaf de middeleeuwen tot nu. Je ontwikkelt je dus op meerdere gebieden.
Bovendien zijn er niet heel veel mensen die Nederlands studeren, dit maakt deze studie ontzettend persoonlijk. In de collegezaal is het eigenlijk altijd erg gezellig, zelfs wanneer we debatteren over controversiële maatschappelijke onderwerpen waarover iedereen een andere mening heeft.
Lees meer over Silke en waarom zij koos voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen!
Vragen? Stuur Silke een e-mail!
Benieuwd waar studenten Nederlands zich precies mee bezighouden? Lees hier elke week een nieuwe blog van een van onze studenten.
Mieke Breukelman, 26 jaar, doet promotieonderzoek in het Radboudumc. ‘Ik hoop dat ik iets kan betekenen voor zorgverleners, kinderen/jongeren en ouders die tegen onzekerheid aanlopen.’
Lees meer over Mieke en haar ervaring als onderzoeker bij het Radboudumc
Boudewijn de Bont, 29 jaar, is docent Nederlands. ‘Tijdens de lessen Nederlands ben ik voornamelijk bezig met het individueel begeleiden van leerlingen.
Lees meer over Boudewijn en zijn ervaring als docent in Amsterdam
Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Nederlands biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte online cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Nederlands door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.
Interesse? Meld je dan aan voor de webklas.