Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenNederlandse Taal en Cultuur
Header image Nederlandse Taal en Cultuur

Nederlandse Taal en Cultuur

What is the metre of a poem? Who was Bredero and why does Erwin Mortier write? In this programme you will study the Dutch language and communication. You will also look into the ways language is used.

N.B. The courses in this programme are all taught in Dutch, this is not an international BA-programme.

In this programme you will study Dutch literature. You will try to put this in a larger perspective. You will analyse communication processes and focus on the way in which people use language. In addition, you will address the structure and history of the Dutch language.

During the three-year Bachelor programme in Dutch Language and Culture you will study subjects from each of the four specializations: Linguistics, Linguistic Competence, Historic Literature and Modern Literature. In addition, you will develop oral and writing skills.

During the third year, you will specialize in one of the main disciplines. By choosing a minor and electives you can accentuate your programme. 

You will complete your Bachelor's programme by writing a thesis.

De Groningse bachelor Nederlandse taal en cultuur is een degelijke academische opleiding in een verrassend veelzijdig vakgebied.

Tijdens de opleiding bouw je kennis op van de literatuur van de middeleeuwen tot nu en leer je literaire teksten interpreteren en in hun culturele context plaatsen. Verder verdiep je je in de structuur en geschiedenis van het Nederlands en in de manier waarop wij taal gebruiken in mondelinge en schriftelijke interactie. Ook krijg je training in academisch schrijven en presenteren. In het tweede jaar ga je onder leiding van een docent in kleine groepjes onderzoek doen.

Je vult dit major-programma aan met een minorpakket van een semester in het derde jaar, bijvoorbeeld een oriëntatie op de arbeidsmarkt middels een stage, of een tijdelijk studieverblijf aan een buitenlandse universiteit. (Wist je al dat er aan veertig buitenlandse universiteiten Nederlands wordt gegeven?). Het derde jaar sluit je af met een scriptie.

Als je je bachelor hebt afgerond, beschik je over de kennis en vaardigheden die je toegang geven tot een masteropleiding, of tot sectoren op de arbeidsmarkt waar taal, communicatie, en/of literatuur centraal staan.

Meer over deze opleiding
 • Testimonial van Janette Bosma

  Ik vind taalkunde het leukst, het gaat hierbij over het ontstaan, het aanleren en de grammatica van een taal

  Ik ben Janette Bosma, 18 jaar oud en ik studeer Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik zit momenteel in het tweede jaar van de studie en het bevalt me ontzettend goed. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland, maar toen ik ging studeren in Groningen ben ik ook direct hier gaan wonen om zo het studentenleven zo veel mogelijk mee te maken. Ik hou van kunst, poëzie, paardrijden en lezen. Naast het studeren zit ik in het bestuur van de studievereniging van Nederlands, ZaZa.

  Waarom Nederlandse Taal en Cultuur

  Ik heb gekozen voor Nederlandse Taal en Cultuur omdat ik geschiedenis en taal altijd al interessant heb gevonden. De lessen Nederlands over literatuurgeschiedenis en poëzie vond ik zo leuk dat ik daarna ben gaan kijken bij de studie Nederlands. Op een open dag vertelde een student mij over de diverse vakken van de studie, dit maakte mij nog enthousiaster omdat ik afwisseling bij het studeren belangrijk vind. Zo heb je bij Nederlands de letterkunde, taalkunde en de taalbeheersing. Van elk studiegebied volg je per blok een vak zodat je altijd met verschillende onderwerpen bezig bent. Zelf vind ik tot nu toe de taalkunde het leukst, het gaat hierbij over het ontstaan, het aanleren en de grammatica van een taal.

  Lees meer over Janette en waarom ze koos voor Nederlandse taal en cultuur in Groningen.

  Vragen? Stuur Janette een email. 

  Sluiten
  – Janette Bosma
 • Testimonial van Jochem van der Grift

  Na mijn bachelor wil ik de educatieve master Nederlands gaan doen, en vervolgens aan de slag in het onderwijs.

  – Jochem van der Grift
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BA in Nederlandse Taal en Cultuur
Croho code
56804
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Letteren
Studie in CijfersStudie in Cijfers
printOok beschikbaar in het: English