Hoe herken je fake news op het internet? Wat zijn de gevolgen van autisme voor taalgebruik? Wat vertelt Max Havelaar ons over Nederland nu? Met welke spreektechnieken vergroot Obama de impact op zijn publiek? En hoe maak je je eigen presentaties tot een succes?
Taal, literatuur en communicatie zijn de drie centrale thema’s in de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen. Dit zijn urgente thema’s in een globaliserende cultuur met een toenemend diverse identiteit. Taal raakt alles en iedereen, variërend van poëzie en performance tot politiek debat, straattaal, spraakcomputers en kindertaalontwikkeling. De bachelor heeft een pragmatische benadering: hoe functioneert taal in het dagelijks leven? Je leert patronen in schijnbaar vanzelfsprekend taalgebruik herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat metaforen niet alleen in literatuur, maar op alle niveaus van ons denken werkzaam zijn? Bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur word je opgeleid tot expert op het grenzeloze gebied van taal.
Heb je een brede culturele belangstelling? Wil je patronen in
alledaags taalgebruik leren doorgronden? Wil je de Nederlandse taal
in al haar vormen tot in de puntjes leren beheersen? Zie je jezelf
werken in de culturele sector, het boekenbedrijf, het onderwijs,
marketing of de media? Dan is Nederlandse Taal en Cultuur de
aangewezen studie voor jou.
Leuk dat je dit leest en belangstelling hebt voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen! Mijn naam is Jan van Gulik. Ik ben 20 jaar oud en een derdejaars student Nederlandse Taal en Cultuur aan de RUG. Inmiddels ben ik gestart met mijn minor Religion in the Modern World. Naast studeren, vind ik het leuk om te voetballen, te wandelen door het mooie Groningen en om actief te zijn bij onze studievereniging ZaZa.
Op de middelbare school vond ik het erg moeilijk om een studiekeuze te maken. Met een natuurprofiel koerste ik af op een studie als Geneeskunde, maar na het bezoeken van een open dag kwam ik er al vrij snel achter dat dit niet voor mij was weggelegd. Mijn sterke punten waren lezen, schrijven en presenteren. Toen mij werd aangeraden om een kijkje te nemen bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur was ik snel om. De kleinschaligheid van de opleiding zorgt voor een gezellige sfeer die mij meteen aansprak. Daarnaast viel het mij op dat de studie Nederlands niet op het schoolvak Nederlands lijkt, omdat er meer ruimte is voor creativiteit en inhoud. Binnen de bachelor zijn er drie vakgebieden waarmee je in aanraking komt: Taalkunde, Taalbeheersing en Letterkunde. Mijn voorkeur ligt bij de literatuurvakken, omdat het verschillende vakgebieden zoals geschiedenis en filosofie combineert.
Lees meer over Jan en waarom hij koos voor de studie Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen!
Ik ben dol op lezen en voortdurend bezig met taal, toneel en muziek. Uiteindelijk besloot ik mij voor de studie Nederlands in Groningen in te schrijven. Dit was gemakkelijk omdat ik er al op kamers woonde in verband met een eerdere studie, maar ook omdat de stad een gemoedelijke sfeer ademt.
Wat de vakken betreft is er voor ieder wat wils. Ik merkte dat het schrijven mij goed af ging en het verbaasde me dat ik taalkunde eigenlijk net zo leuk vond als letterkunde. Het ironische is dat ik enigszins moeite had met de tentamens van taalkunde. Maar daar ligt de uitdaging: goed opletten, doorzetten en plannen, ook als het moeilijk wordt. Maar dat leer je snel genoeg!
Een paar jaar geleden ben ik aan de studie Nederlandse taal en cultuur begonnen en ik vind het nog steeds ontzettend leuk. Vooral de literatuurvakken vind ik geweldig. Binnen de studie is veel vrijheid: je hebt weinig contacturen waardoor je je week zelf goed kunt indelen en ruimte hebt voor extra dingen. Ik volg nu bijvoorbeeld ook Italiaans en wil een halfjaar in Italië gaan studeren om daar vakken over literatuur en geschiedenis te gaan volgen.
Ik ben al vanaf mijn eerste jaar actief bij de studievereniging ZaZa en heb hier ook een jaar in het bestuur gezeten. Bij ZaZa kent iedereen elkaar en er is intensief contact met medestudenten en docenten van de opleiding. Het is altijd erg gezellig bij ZaZa en van een functie binnen een commissie of het bestuur leer je ook nog eens heel veel! Mede door mijn bestuursjaar ben ik erachter gekomen dat ik romans wil doorspitten om alle taal- en spelfouten eruit te halen, contacten wil onderhouden met auteurs en wil samenwerken met collega’s: ik wil later aan het werk bij een literaire uitgeverij!
Op mijn visitekaartje staat Contentmarketeer bij marketingbureau
Dizain. Zelf zie ik mijn werk als 'verhalen vertellen'. Ik vertel
verhalen over merken. In alle mogelijke vormen: van een slogan tot
een heel magazine. Het leukste aan marketing is dat de trends zich
voortdurend ontwikkelen. Je bent dus nooit uitgeleerd.
Een merk is een ingewikkeld iets. Merken bestaan alleen maar in ons
brein als netwerken van associaties en gevoelens.
Het bouwen van een goed verhaal, dat leer je bij de studie Nederlands. Bij Taalbeheersing leer je relevante luisteraars bereiken en boeien. Taalkundige kennis is cruciaal om precies en foutloos te communiceren. Met collega’s heb ik regelmatig vurige discussies over de beste formulering van een zin. Letterkunde is het stukje 'verhalen vertellen'. Ik put inspiratie uit literaire voorbeelden en mijn brede kennis van de Nederlandse cultuur en geschiedenis.
Een goede contentmarketeer is taalgevoelig en creatief. Daarnaast is kennis van de Nederlandse cultuur onmisbaar. Hiervoor moet je op academisch niveau kunnen denken en onderzoeken. Een commerciële houding is nuttig, maar niet essentieel. Daarvoor hebben we weer andere mensen in dienst. Zo kan ik me voor honderd procent richten op de creatieve uitdaging.
Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Nederlands biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte online cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Nederlands door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.
Interesse? Meld je dan aan voor de webklas.