Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Media Studies Journalism (Dutch taught)
Header image Journalism (Dutch taught)

Journalism (Dutch taught)

Een gezonde samenleving heeft goede journalistiek nodig. Hoe en waarom is de journalistiek zo aan het veranderen? Hoe maak je zelf onafhankelijke, betrouwbare en boeiende journalistieke verhalen?

Door de wol geverfde journalisten begeleiden je intensief bij het ontdekken, onderzoeken en vertellen van die journalistieke verhalen, binnen en buiten onze newsroom. Je leert crossmediaal te werken in tekst, beeld en geluid voor verschillende platforms: online, televisie, radio, print. Verdieping, specialisatie en een ondernemende houding zijn daarbij van groot belang. Zo kun je als professional aan de slag op een redactie of je eigen onderneming starten.

Je bestudeert hoe nieuwsmedia werken en in ontwikkeling zijn, wat onze journalistieke cultuur kenmerkt en hoe deze zich verhoudt tot bijvoorbeeld politiek en literatuur. Ook ontwikkelingen als globalisering, burgerschap en digitalisering komen daarbij aan bod. Je leert welke wetenschappelijke methodes en theorieën je het beste voor je onderzoek kunt gebruiken.

Dit programma heeft plaats voor max. 30 studenten. In het voorjaar doe je mee aan de selectieprocedure. Entreevoorwaarden: een bij aanvang van de master afgeronde universitaire bachelor en liefst een pakket van 30 ECTS uit de minor Minor Journalistiek (of vergelijkbare vakken aan een andere universiteit).


Facts & Figures
Degree
MA in Media Studies
Course type
Master
Duration
18 months (90 ECTS)
Croho code
60831
Language of instruction
Dutch, English
Start
September
Faculty
Arts
Why study this programme in Groningen?

Bijzonder aan deze mastertrack is de combinatie van de studie van de journalistieke cultuur oftewel Journalism Studies met een breed scala aan journalistieke vaardigheden. De focus ligt daarbij op de journalistiek in en van de toekomst. Het programma staat open voor studenten van alle universitaire bachelors in Nederland.

Studenten hebben voor het maken van journalistieke producties toegang tot professionele faciliteiten, zoals een eigen redactieruimte met instructielokaal, krachtige werkstations, een radio- en televisiestudio, montageruimtes en opnameapparatuur. De opleiding heeft uitstekende relaties op de stage- en arbeidsmarkt, werkt samen met de NOS op het gebied van onderwijs en onderzoek, en onderhoudt relaties met buitenlandse universiteiten als Sheffield en Cardiff.

Programme

De eerste twee semesters bestaan uit theoretische vakken op het gebied van Journalism Studies en vakken journalistieke vaardigheden.

Semesters
CoursesCourse Catalog >1a1b2a2b
JV1: Houding en interactie (5 EC)
Journalism Studies: Theory and Methods (10 EC)
JV2: Het journalistieke Verhaal (10 EC)
Theoretische Specialisatie I: Journalistiek en literaire cultuur (5 EC, optional)
Theoretische Specialisatie II: Journalism and Political Culture (5 EC, optional)
Theoretische Specialisatie III: Global Journalism (5 EC, optional)
Theoretische Specialisatie IV (5 EC, optional)
JV3: Profilering en Verdieping (10 EC)
Ma-scriptie Journalistiek: voorbereiding (5 EC)
Onderzoekscollege Journalistiek 1 (10 EC, optional)
Research Seminar I (10 EC, optional)
Research Seminar II (10 EC, optional)
Research Seminar III (10 EC, optional)
Journ. Innovatie en Ondernemerschap (5 EC)

Het derde en laatste semester wordt besteed aan de masterscriptie en de verplichte redactiestage bij een nieuwsorganisatie.

Semesters
CoursesCourse Catalog >1a1b
Ma-scriptie Journalistiek (15 EC)
Ma-stage Journalistiek (15 EC)

Study load

40 hours of class and self-study per week on average

Curriculum

De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte. Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen.

In 2018-2019 bieden we de onderzoekscolleges Wat verwacht het publiek van online journalistiek? (in samenwerking met Dagblad van het Noorden) en Popularisation and Diversity in Visual Journalism aan. Het praktijkgedeelte is voor iedereen gelijk. Daarbij horen ook onderwerpen als storytelling, onderzoeksjournalistiek en online journalistiek. In de tweede helft van het programme kiest je bovendien voor een profiel: Online, Tekst, Beeld of Geluid. Drie keer per jaar werken alle studenten een of twee weken lang samen aan de nieuwssite journalist.io. Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

Programme options
Keuzevakken (specialization)

De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte.

Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de drie onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen. In 2017-2018 ging het om Jongeren, sociale media en nieuwsgebruik, Popularisaton and Diversity in Visual Journalism en Foreign Corresponding and Crises.

Het praktijkgedeelte is tijdens de eerste helft van het programma voor iedereen gelijk. Daarbij horen ook onderwerpen als storytelling, onderzoeksjournalistiek en online journalistiek. In de tweede helft kies je voor een profiel: Online, Tekst, Beeld en Geluid. Drie keer per jaar werken alle studenten een of zelfs twee weken lang samen aan de nieuwssite journalist.io.

Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

Master's placement (specialization)

A placement is a fixed component of this Master's track.

It is your responsibility to find a placement yourself, but the Office for Student Affairs can offer help with this where necessary.

Study abroad

 • Study abroad is optional
 • Maximum of 15 EC

Het is mogelijk de verplichte redactiestage in het buitenland te doen.

Entry requirements

Transfer options

Transferring from...

Study programmeOrganizationTransition
All Universities of applied sciences

Via a pre-master with a maximum of 60 EC

More information:

Studenten met een HBO-opleiding volgen eerst een schakelprogramma van 60 ECTS, bestaande uit onderdelen van de BA Media Studies en de (premaster)minor Journalistiek/Journalism. Daarnaast geldt ook voor hen dat deelname aan de selectieprocedure verplicht is.

Study programmeOrganizationTransition
All Research universities

Via a pre-master

More information:

Van Nederlandse kandidaten wordt verwacht dat zij minimaal 30 ECTS in de minor Media en Journalistieke Cultuur van de RUG hebben behaald tijdens hun bachelor, of vergelijkbare vakken aan een andere universiteit.

Study programmeOrganizationTransition
Media StudiesUniversity of GroningenAdditional requirements

Admission requirements

Specific requirementsMore information
previous education

Toelating is mogelijk met alle bachelors van wetenschappelijke universiteiten.

Kandidaten dienen te beschikken over minimaal 30 ECTS aan onderdelen uit de minor Journalistiek of minor Media Studies verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen, dan wel inhoudelijk hiermee vergelijkbare onderdelen behaald aan een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit. Ruime ervaring in de journalistiek kan eveneens gelden al 'vooropleiding', dit ter beoordeling van de toelatingscommissie.

grade list

Een gewaarmerkte cijferlijst

Curriculum Vitae (CV)

Een Curriculum Vitae (CV)

entry test

Kandidaten maken een selectietoets (deze toets ontvang je na aanmelding in de toelatingsprocedure via https://www.rug.nl/let/application-mediastudies, bestaande uit een wetenschappelijke essay-opdracht en een opdracht rond actualiteit en nieuwswaarde. De selectieprocedure sluit 1 mei. De ingangstoetsen zijn beschikbaar vanaf 1 april.

language test

Extra taaleis Engels (ook voor studenten die een premasterprogramma willen volgen): een vwo-diploma of een certificaat vwo Engels (cijfer 6 of hoger), minimum TOEFL eis iBT 100 (met een minimum van 25 voor alle onderdelen), of IELTS 7 (met een minimum van 6.5 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 185. Als je een VWO-diploma hebt, hoef je geen taaltoets te overleggen.

Voor studenten met buitenlandse diploma's geldt de volgende taaleis Nederlands:

De Toelatingscommissie kan voorafgaand aan de inschrijving verplichten tot het met goed gevolg afleggen van een toets Nederlands, af te nemen door een door de Toelatingscommissie aan te wijzen instantie.

Aan de eis inzake voldoende beheersing van de Nederlandse taal wordt voldaan door het met goed gevolg afleggen van het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2, II). Dit examen garandeert een beheersing van het Nederlands op ERK niveau B2. Aanbeveling verdient evenwel een beheersing van het Nederlands op minimaal ERK niveau C1.

(motivation-) letter

In je motivatiebrief leg je uit waarom je een loopbaan in de journalistiek ambieert, welke eerdere ervaring je hebt in de journalistiek, wat je van het programma verwacht en waarom jij de juiste student bent voor deze richting.

other admission requirements

Let op: Studenten met een HBO-opleiding volgen eerst een premasterprogramma van 60 ECTS, bestaande uit onderdelen van de BA Media Studies en de (premaster)minor Journalistiek/Journalism. Een overzicht van de premaster Journalistiek vind je op deze webpagina. Daarnaast geldt ook voor hen dat deelname aan de selectieprocedure verplicht is.

Selection procedure

Een aanmelder moet zowel aan de toelatingseisen voldoen als succesvol een selectieprocedure doorlopen om toegelaten te kunnen worden tot de masteropleiding.

Application deadlines

Type of studentDeadlineStart course
Dutch students01 May 202501 September 2025
EU/EEA students01 May 202501 September 2025
non-EU/EEA students01 May 202501 September 2025

Admission requirements

Specific requirementsMore information
previous education

Toelating is mogelijk met alle bachelors van erkende wetenschappelijke universiteiten.

Kandidaten dienen te beschikken over minimaal 30 ECTS aan academische cursussen met een journalistieke oriëntatie. Ruime ervaring in de journalistiek kan eveneens gelden als 'vooropleiding', dit ter beoordeling van de toelatingscommissie.

grade list

Een gewaarmerkte cijferlijst

Curriculum Vitae (CV)

Een Curriculum Vitae (CV)

entry test

Kandidaten maken een selectietoets (deze toets ontvang je na aanmelding in de toelatingsprocedure via https://www.rug.nl/let/application-mediastudies, bestaande uit een wetenschappelijke essay-opdracht en een opdracht rond actualiteit en nieuwswaarde. De selectieprocedure sluit 1 mei. De ingangstoetsen zijn beschikbaar vanaf 1 april.

language test

Extra taaleis Engels (ook voor studenten die een premasterprogramma willen volgen): een vwo-diploma of een certificaat vwo Engels (cijfer 6 of hoger), minimum TOEFL eis iBT 100 (met een minimum van 25 voor schrijfvaardigheid ), of IELTS 7 (met een minimum van 6.5 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 185. Als je een VWO-diploma hebt, hoef je geen taaltoets te overleggen.

Voor studenten met buitenlandse diploma's geldt de volgende taaleis Nederlands:

De Toelatingscommissie kan voorafgaand aan de inschrijving verplichten tot het met goed gevolg afleggen van een toets Nederlands, af te nemen door een door de Toelatingscommissie aan te wijzen instantie.

Aan de eis inzake voldoende beheersing van de Nederlandse taal wordt voldaan door het met goed gevolg afleggen van het staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2, II). Dit examen garandeert een beheersing van het Nederlands op ERK niveau B2. Aanbeveling verdient evenwel een beheersing van het Nederlands opminimaal ERK niveau C1.

(motivation-) letter

In je motivatiebrief leg je uit waarom je een loopbaan in de journalistiek ambieert, welke eerdere ervaring je hebt in de journalistiek, wat je van het programma verwacht en waarom jij de juiste student bent voor deze richting.

other admission requirements

Let op: Studenten met een HBO-opleiding (University of Applied Science) volgen eerst een pre-masterprogramma van 60 ECTS, bestaande uit onderdelen van de BA Media Studies en de (premaster)minor Journalistiek/Journalism. Een overzicht van de premaster Journalistiek vind je op deze webpagina. Daarnaast geldt ook voor hen dat deelname aan de selectieprocedure verplicht is.

Language requirements

ExamMinimum score
NT2level 4

Selection procedure

Een aanmelder moet zowel aan de toelatingseisen voldoen als succesvol een selectieprocedure doorlopen om toegelaten te kunnen worden tot de masteropleiding.

Application deadlines

Type of studentDeadlineStart course
Dutch students01 May 202501 September 2025
EU/EEA students01 May 202501 September 2025
non-EU/EEA students01 May 202501 September 2025
Tuition fees
NationalityYearFeeProgramme form
EU/EEA2024-2025€ 2530full-time
non-EU/EEA2024-2025€ 18700full-time

Practical information for:

After your studies

Job prospects

De mastertrack Journalistiek biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. De meeste alumni werken in de journalistiek, in dienst van een nieuwsorganisatie of (steeds vaker) als freelancer/zzp'er. Anderen vinden werk op het terrein van communicatie en voorlichting, meestal in de non-profitsector of bij de overheid. Ook werk op het gebied van beleidsontwikkeling en -ondersteuning, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek komt regelmatig voor.

Ruim 60 procent van de afgestudeerden gaat werken in de journalistiek, als freelancer of in dienstverband. Nog eens 20 procent doet mediagerelateerd werk, bijvoorbeeld als pr/communicatiemedewerker of zelfstandig tekstschrijver. Zo'n 8 procent werkt als beleidsadviseur. Een klein deel van de studenten gaat door met een tweede master en/of promotieonderzoek.

In de Nationale Studenten Enquete 2017 kreeg het onderdeel Voorbereiding Beroepsloopbaan een 4.4 uit 5.

Job examples

 • Journalist
 • Verslaggever
 • Beleidsmedewerker
 • Onderzoeker
 • PR Medewerker
 • Voorlichter
Research

Onderzoek naar Journalism Studies

De theoriedocenten voeren gevarieerd onderzoek uit op het terrein van Journalism Studies, ook binnen grotere samenwerkingsprojecten met bijvoorbeeld de universiteiten in Sheffield en Cardiff. Tijdens de opleiding maak je als student kennis met dat onderzoeksterrein en leer je ook zelf onderzoek te doen. Dat gebeurt tijdens de theorie- en onderzoekscolleges en bij je masterscriptie.

Soms leidt dat tot publicaties in de vorm van artikelen of boeken. Een voorbeeld is het boek De hoofdredacteur. Over ondernemend leiderschap in de journalistiek (2011), dat voortkwam uit een onderzoekscollege met dat onderwerp.

De afdeling stimuleert de deelname van studenten aan congressen en symposia over journalistiek en Journalism Studies. Ook kun je gevraagd worden om als studentassistent mee te helpen aan een onderzoek.

Een paar langer lopende onderzoeksprojecten:

Op de profielpagina's vind je meer over de onderzoeksprojecten van de docenten.

Voorbeelden van masterscripties zijn te vinden in de scriptie repository .

Apply nowBrochureEventsContact

Contact

 • Tessa Hummel (Studieadviseur)
  Email: studyadvicemediastudies rug.nl
 • Erika Kastelein MA (Studieadviseur)
  Email: studyadvicemediastudies rug.nl
 • Lisa Eising (Studentambassadeur)
  Email: l.eising student.rug.nl
 • Admission Office (Contact form)
  Telephone: +31-(0)50 363 8976

“Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is.”

Mijn naam is Ingrid Woudwijk. Na mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in september begonnen aan de Nederlandstalige master Journalistiek aan de RUG. Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is. Je bent in het begin veel aan het schrijven, maar daarna ga je ook bezig met beeld en geluid. Als je net zoals ik nog niet weet waarin je je wil specialiseren, dan is het heel fijn om van alle disciplines iets mee te krijgen, voordat je die uiteindelijke keuze maakt.

Je krijgt veel praktijkles, iets wat ik bij mijn bachelor soms miste. Naast de drie dagen praktijklessen, verdiep je je ook in de theorieën die met journalistiek te maken hebben. Op maandag hebben we een college en een werkgroep. Dinsdag is een zelfstudiedag, die je ook wel echt nodig hebt. Het is dus een drukke studie. Het is iets drukker dan ik verwachtte door de vele opdrachten die je moet doen. Desondanks vind ik het wel erg leuk en leerzaam, en zou ik de opleiding zeker aanraden als je journalistieke ambities hebt.

Read more

Selectie

De mastertrack Journalistiek heeft, samen met de mastertrack Journalism, maximaal 60 plaatsen per jaar en kent alleen een startmoment in september. Vanaf januari begint de selectieprocedure, tot 1 mei. Nadat je je hebt opgegeven, ontvang je de selectietoetsen. Je hebt 5 werkdagen de tijd om deze te maken en in te sturen, samen met je aanmeldingsdossier. De Toelatingscommissie beslist of je rechtstreeks kunt worden toegelaten of dat je eerst een premasterprogramma moet doen. Soms houdt de Toelatingscommissie een aanvullend gesprek met kandidaten. Aanmelden voor de toelatingsprocedure kan via deze link.

Read more

Study associations

Max. L. Snijders

Max L. Snijders is a study association for students taking a Master's track in Journalism at the University of Groningen.
The association is named after the first Dutch professor of journalism and former editor-in-chief of the Utrechts Nieuwsblad.
https://totdemax.news/

MESA

MESA is the study association of the bachelor and master programs of Media Studies. The association aims to help the cultural and academic growth of its members as well as improve contact between them. Additionally, the association plays a vital role in promoting and introducing the bachelor to both new and prospective students.
MESA is comprised of various committees, each with their own objectives to help us achieve our goals. Numerous events are organized all year round such as the first years introduction camp, parties, trips, excursions and debates amongst other things and offers services such as high-quality summaries.
https://mesagroningen.nl/
Read more
Student profile

de master: geknipt voor studenten die…

 • een brede belangstelling hebben
 • willen weten hoe de journalistiek in elkaar zit
 • een goed verhaal willen vertellen
 • actief en ondernemend zijn
 • een zwak hebben voor het laatste nieuws
 • goede journalistiek belangrijk vinden
Study support

Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexe zaken verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan.

Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, bijvoorbeeld over studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij het Studenten Service Centrum (SSC).