De master Landschapsgeschiedenis is de enige mastertrack in Nederland die gericht is op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse en Europese landschap.
Landschap speelt een centrale rol bij de oplossing van belangrijke vraagstukken. In de programma Landschapsgeschiedenis bestudeer je de ontstaanswijze, opbouw en betekenis van het landschap. De kennis die je opdoet, leer je actief inzetten op het gebied van ruimtelijke ordening, erfgoedzorg, landschapsbeleid, landschapsplanning en landschapsbeheer.
De master biedt je mogelijkheden voor je individuele ontwikkeling en samenwerking met je medestudenten. Naast verplichte vakken over het Nederlandse en Europese landschap zijn er ok een aantal keuzemodules waarin:
Landschapsgeschiedenis hanteert een sterk interdisciplinaire aanpak, waarbij diverse benaderingen worden gecombineerd binnen de driehoek aarde, mens en natuur. Zo krijg je een praktische scholing in het analyseren van de opbouw en ontstaansgeschiedenis van het landschap met behulp van bronnen en methoden uit verschillende vakgebieden: Geografische Informatie Systemen (GIS); historisch-geografisch veldwerk; archiefonderzoek; oud schrift (Paleografie); veldbodemkunde; landschapsbelevingsonderzoek; historische kartografie; naamkunde (toponymie); oral history; pollenonderzoek (paleobotanie).
Ben je geïnteresseerd in een onderzoeksgerichte carrière? Kijk ook eens bij ons Research Masterprogramma Kunst- en Cultuurwetenschappen.