De master Landschapsgeschiedenis is de enige mastertrack in Nederland die gericht is op verleden, heden en toekomst van het Nederlandse en Europese landschap.
Landschap speelt een centrale rol bij de oplossing van belangrijke vraagstukken. In de programma Landschapsgeschiedenis bestudeer je de ontstaanswijze, opbouw en betekenis van het landschap. De kennis die je opdoet, leer je actief inzetten op het gebied van ruimtelijke ordening, erfgoedzorg, landschapsbeleid, landschapsplanning en landschapsbeheer.
Landschapsgeschiedenis hanteert een sterk interdisciplinaire aanpak, waarbij diverse benaderingen worden gecombineerd binnen de driehoek aarde, mens en natuur. Zo krijg je een praktische scholing in het analyseren van de opbouw en ontstaansgeschiedenis van het landschap met behulp van bronnen en methoden uit verschillende vakgebieden: Geografische Informatie Systemen (GIS); historisch-geografisch veldwerk; archiefonderzoek; oud schrift (Paleografie); veldbodemkunde; landschapsbelevingsonderzoek; historische kartografie; naamkunde (toponymie); oral history; pollenonderzoek (paleobotanie).
De master biedt je mogelijkheden voor je individuele ontwikkeling en samenwerking met je medestudenten. Naast verplichte vakken over het Nederlandse en Europese landschap zijn er ook een aantal keuzemodules waarin:
Landschap is voor mij belangrijk
Ik was op zoek naar een master waar wetenschappelijk werk een directe impact kan hebben in het veld. Dat het onderwerp landschap voor mij belangrijk is, bleek al tijdens mijn bachelor cultuurwetenschappen en vormgeving. Ik voelde me aangetrokken tot onderwerpen als ”eco criticism”, waar ik onderzoek deed naar “land art”, en “sustainable communities”, waardoor ik een blog begon voor seizoen- en streekgerechten.
Verscheidenheid aan mogelijkheden
Toen ik de Master Landschapsgeschiedenis tegenkwam, vielen mij de schellen van de ogen en realiseerde ik mij dat dit is waar ik in de toekomst aan zou willen werken. De verscheidenheid aan mogelijkheden om nieuwe kennis te genereren en toe te passen spreekt mij tot op de dag van vandaag aan. Tijdens deze studie heb ik naast de hard skills, oftewel uitgebreide kennis van de geschiedenis van het landschap van zandgebieden in Noordwest Europa, ook veel soft skills kunnen opbouwen. Ik heb geleerd om met mijn medestudenten met plezier en flexibiliteit aan moeilijke projecten te werken.
Persoonlijke ontwikkeling
De werkdynamiek tussen studenten en docenten is uniek in deze master. Ik studeerde met veel plezier omdat ik wist dat ik op elk moment ondersteuning kon zoeken. Mijn persoonlijke ontwikkeling werd organisch uitgedaagd en gestimuleerd. Ik vond de studiedruk niet overweldigend omdat de omgeving me in staat stelde te groeien en niet te stikken onder de studielast.
Ben je geïnteresseerd in een onderzoeksgerichte carrière? Kijk ook eens bij ons Research Masterprogramma Kunst- en Cultuurwetenschappen.