Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts
Header image Uit de collegebank geklapt
Hilde Bos, tweedejaars bachelorstudent

Met vallen en opstaan?

Datum:31 mei 2023
Hoe leert een kind taal? Hilde Bos (tweedejaars bachelorstudent) leerde in het vak Taalverwerving Nederlands dat er veel antwoorden bestaan op deze vraag. Hoe kan het verhaal van de jarenlang opgesloten Genie Wiley onderzoekers verderhelpen in deze kwestie?
Lotte Heerink, eerstejaars bachelorstudent

Zoektocht naar de juiste studie

Datum:24 mei 2023
Lotte Heerink (eerstejaars bachelorstudent) ging na de havo naar het hbo om Communicatie te studeren. Al snel merkte ze dat dit niet haar plek was. De studie Nederlands op de universiteit past een stuk beter bij haar. Wat maakt dat Lotte het bij Nederlands meer naar haar zin heeft en waarom vindt ze het niet erg eerst een 'foute' studiekeuze te hebben gemaakt?
Susanne Veenstra, tweedejaars bachelorstudent

Huh, maar jij studeert toch Nederlands?

Datum:17 mei 2023
Voor je studie Nederlands naar Schiermonnikoog en Zeehondencentrum Pieterburen? Susanne Veenstra (tweedejaars bachelorstudent) krijgt verbaasde reacties wanneer ze vertelt dat ze zich soms tussen de zeehonden en het helmgras bevindt voor haar studie. Wat heeft ze daar precies te zoeken?
Hanna Vegh, uitwisselingsstudent

Die gekke Hongaren…

Datum:10 mei 2023
Hanna Vegh (uitwisselingsstudent) gebruikt te pas en te onpas Hongaarse uitdrukkingen in het Nederlands. Dit levert nogal eens grappige situaties op. Hanna schrijft over de situaties waarin ze uitdrukkingen gebruikte die voor Nederlanders nogal vreemd in de oren klinken. En: zijn die Nederlandse uitdrukkingen eigenlijk wel zo normaal?
Jet Sterkman, derdejaars bachelorstudent

Wijzer lezen

Datum:03 mei 2023
Elk jaar schrijft een aantal studenten Nederlands leeswijzers die worden gebruikt door leesclubs. Jet Sterkman (derdejaars bachelorstudent) heeft er al heel wat op haar naam staan. Wat is een leeswijzer precies en wat maakt het schrijven hiervan voor Jet zo interessant?
Theo Woudstra

Stage: een onverwachte maar plezierige herinnering

Datum:26 april 2023
Theo Woudstra (masterstudent Neerlandistiek) brengt alle literaire monumenten van Friesland in kaart. Voor zijn stage bij het Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar crosst hij met zijn motor langs monumenten, schrijvershuizen, beelden, gedichten, en meer. Hoe herinneren wij ons de schrijvers uit het verleden?
Hilde Bos, tweedejaars bachelorstudent

Spreken is zilver, geweld is fout

Datum:19 april 2023
Een toneelstuk uit 1563. Wat moet je daar vandaag de dag nog mee? Hilde Bos (tweedejaars bachelorstudent) hielp mee met het maken van een tekstuitgave van zo'n toneelstuk. Ze vertelt hoe het maken van een teksteditie eraan toegaat en legt uit waarom zo'n tekst nu zeker nog relevant is.
Nynke de Haan, student Educatieve master Nederlands

Wil je dan ook docent worden?

Datum:12 april 2023
Nynke de Haan (student Educatieve master) stond er nooit om te springen docent te worden. Maar toen steeds meer mensen in haar omgeving wél voor de klas gingen staan, werd ze steeds enthousiaster. Inmiddels is ze begonnen aan de Educatieve master en loopt ze stage op een middelbare school in Groningen. Hoe vergaat het haar tot nu toe?
Susanne Veenstra, tweedejaars bachelorstudent

ZaZa: een kijkje achter de schermen

Datum:05 april 2023
Susanne Veenstra (tweedejaars bachelorstudent) vond de universiteit aanvankelijk best overweldigend. Gelukkig was daar studievereniging ZaZa, die haar hielp zich thuis te voelen in de studie én in het studentenleven. ZaZa blijkt Susanne inmiddels al veel te hebben gebracht: van vriendschappen tot professionele contacten. Hoe gaat het er precies aan toe in zo'n studievereniging?
Imme Schalij, masterstudent Neerlandistiek

Den Haag weet niet waar Groningen ligt

Datum:29 maart 2023
Een urgente kwestie in Groningen is de gaswinning, met alle gevolgen van dien. De slachtoffers van de aardbevingsschade zijn verwikkeld geraakt in een strijd met de Nederlandse Aardolie Maatschappij en de overheid. Hoe kijken de Groningse gedupeerden daarop terug? Imme Schalij (masterstudent Neerlandistiek) analyseerde verhoren van de parlementaire enquêtecommissie.