Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts
Header image Uit de collegebank geklapt
Inge van der Molen

Altijd weer die dode witte mannen

Datum:19 juni 2024
Inge van der Molen (afgestudeerd bachelorstudent) schrijft momenteel een scriptie voor haar tweede bachelor Filosofie. Binnen deze scriptie combineert ze de filosofie met de neerlandistiek. Ze gaat in op het vraagstuk om welke redenen we kritisch kunnen zijn op de mannelijke literaire canon. En hoe zouden we een ‘nieuwe’, inclusievere canon moeten inrichten? 
Nynke de Haan, masterstudent LVHO

Gedichten waar (n)iemand op zit te wachten

Datum:12 juni 2024
Nynke de Haan (masterstudent LVHO) ging ooit Nederlands studeren vanwege de letterkunde en taalkunde. De kennis die ze hierover opdeed in de bachelor probeert ze als docent nu over te brengen op middelbare scholieren. Maar hoe breng je de neerlandistiek de klas in? En zitten leerlingen daar eigenlijk wel op te wachten?
Alec de Jong, eerstejaars bachelorstudent

Hoe Achilles 'een loser' werd

Datum:05 juni 2024
Alec de Jong (eerstejaars bachelorstudent) studeert niet alleen Nederlands, maar ook Grieks en Latijn. Deze studies blijken een verrijking op elkaar te zijn. De eeuwenoude mythes die Alec bij de klassieke talen bestudeert, kan hij bij Nederlands ombouwen tot nieuwe verhalen door er moderne schrijftechnieken op los te laten.
Kim den Hartog (links) en Eline van Smeden (rechts)

En de koffie is gratis

Datum:29 mei 2024
Eline van Smeden en Kim den Hartog (beide derdejaars bachelorstudent) werken dit studiejaar als student-assistent in het Profielversterkingsteam Nederlands. Wat doet het Profielversterkingsteam precies? En hoe dragen Eline en Kim als student-assistent hun steentje bij? Hierover lees je alles in dit blog!
Hilde Bos, masterstudent Neerlandistiek

Achter de schermen bij een educatieve uitgeverij

Datum:22 mei 2024
Hilde Bos (masterstudent Neerlandistiek) loopt stage bij een educatieve uitgeverij waar ze schoolboeken maken voor Nederlands. Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de totstandkoming van zo'n schoolboek? Hilde vertelt in dit blog hoe ze binnen haar stage heeft kunnen bijdragen aan betekenisvol onderwijs.
Hanne Wiersma, eerstejaars bachelorstudent

De Avondshow met Arjen Lubach: een schendmachine van taalregels

Datum:15 mei 2024
Het favoriete programma van Hanne Wiersma (eerstejaars bachelorstudent) is De avondshow van Arjen Lubach. Sinds zij Nederlands studeert, snapt ze steeds beter waarom ze het programma zo grappig vindt. Bij het vak Semantiek leerde Hanne over bepaalde regels die we tijdens gesprekken onbewust hanteren. In De avondshow worden deze regels constant overtreden.
Hidde van Deemter, masterstudent Neerlandistiek

Thuis in kinderboeken

Datum:24 april 2024
Hidde van Deemter (masterstudent Neerlandistiek) heeft onderzoek gedaan naar het 'thuis' in kinderboeken. Hoe ziet 'thuis' er in verschillende verhalen uit? Waar groeien de kinderen op? Hoe ziet de gezinssamenstelling eruit? En zijn de gezinnen eigenlijk wel een beetje divers, zodat ieder kind zich kan herkennen in een verhaal? In deze blog geeft Hidde antwoord op al deze vragen.
Inge van der Molen, afgestudeerd bachelorstudent

Schrijven met dromersogen

Datum:10 april 2024
Inge van der Molen houdt ervan om zelf creatief te schrijven. Het jaarlijkse gastschrijverschap aan de RUG - waarbij een schrijver colleges verzorgt aan een select groepje studenten - was dan ook echt wat voor haar. Dit jaar mocht ze aanschuiven bij Raoul de Jong.
Vera Smit, masterstudent Neerlandistiek

Het recept voor goede excuses

Datum:03 april 2024
Vera Smit (masterstudent Neerlandistiek) heeft onderzoek gedaan naar het maken van excuses. Wat is er eigenlijk voor nodig om een geslaagde excuses te maken? In dit blog neemt Vera je mee langs de verschillende fases van sorry zeggen.
Leonie Moreels

Moederziel alleen

Datum:27 maart 2024
Leonie Moreels was vanuit Antwerpen op uitwisseling in Nederland. Nu ze weer terug is in België, is het tijd om haar scriptie te schrijven. Ze kwam erachter dat er binnen de literatuur veel over moederschap wordt geschreven, maar dat literatuurwetenschappers - vooral binnen het Nederlandse taalgebied - er vrijwel geen aandacht aan besteden. Daar moet verandering in komen, vond ze.