Skip to ContentSkip to Navigation
EducationMaster's and PhD degree programmesLanguage and Culture EducationLanguage and culture Education - Dutch Language and Culture
Header image Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen - Nederlandse Taal en Cultuur

Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen - Nederlandse Taal en Cultuur

Na je bachelor je verder verdiepen in je vak en leren deze kennis over te brengen aan jongeren? Het onderwijs zoekt inspirerende docenten Nederlands!

Wie herinnert zich niet die ene fantastische docent? Als leraar heb je een enorme invloed op de ontwikkeling van jongeren. Leerlingen willen een leraar die weet waar hij/zij het over heeft, dit op een actieve manier kan overbrengen én oog voor de leerling heeft. In deze tweejarige master ontwikkel je je tot docent voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs.

In het eerste jaar van je master verdiep je je daarom in je vak. Je volgt een programma aan de Faculteit Letteren dat grotendeels overeenkomt met de master Neerlandistiek. In het tweede semester volg je colleges bij de Lerarenopleiding en loop je een korte stage om de basis van het lesgeven onder de knie te krijgen.

In het tweede jaar volg je de overige vakken bij de Lerarenopleiding. Daar ligt de nadruk op de verbinding tussen theorie en praktijk. Je verdiept je in de ontwikkeling van leerlingen en je leert hoe leerlingen Nederlands leren - en wat dat betekent voor je lessen. Vanaf het begin van het jaar geef je die lessen op een school in Noord-Nederland.

Dat doe je niet alleen: je werkt veel samen met je mede-studenten – met die van Nederlands, maar ook die van andere talen. De begeleiding is intensief, zowel op je stageschool als op de universiteit.

Na het behalen van je diploma ben je eerstegraads bevoegd; je mag dan in het hele voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo), het mbo en het praktijkonderwijs werken.

Heb je al een master op het gebied van Nederlands? Of ben je nog bezig met je bachelor, maar wil je een educatieve minor volgen? Kijk op welke manieren je nog meer leraar kunt worden!Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen
Type opleiding
Educatieve master
Duur
24 maanden (120 ECTS)
Croho code
68536
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, September
Faculteit
Letteren
Waarom dit programma in Groningen?

De master Educatie in de Taal - en Cultuurwetenschappen, track Nederlands onderscheidt zich door de grote keuzevrijheid. Zo kun je kiezen uit diverse masterprogramma's en die combineren met je Lerarenopleiding. Elk van die programma's bevat veel keuzevakken, zodat je op basis van jouw interesse een interessant programma kan samenstellen.

De vakken die je bij de Lerarenopleiding volgt kenmerken zich door de verbinding tussen praktijk (30 ECTS stage) en theorie. Ook werk je intensief samen met studenten van de andere moderne vreemde talen. Daardoor kijk je over de grenzen van je eigen vak heen.

Tenslotte leer je hoe je je academisch denkniveau in de praktijk kunt toepassen als leraar – en het functioneren van je leerlingen en jezelf kritisch tegen het licht te houden.

Programma

Je volgt in je eerste jaar 50 ECTS van een programma dat grotendeels overeenkomt met de master Neerlandistiek aan de Faculteit der Letteren: 30 ECTS aan vakken en 20 ECTS scriptie. In het tweede semester volg je de Basiscursus en Masterstage 1 van de Lerarenopleiding. Hierin leer je de basis van het lesgeven en volg je een korte stage.

Periodes
VakkenCourse Catalog >1234
Vakinhoudelijke onderdelen (50 EC)
Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC)
Masterstage 1 (5 EC)

In het tweede jaar van de opleiding volg je nog een vak van 10 ECTS van je vakmaster. Daarnaast volg je op de maandag colleges op de Lerarenopleiding (Vakdidactiek 1, 2 en 3 en Pedagogiek). De overige dagen loop je stage. Je draait onder begeleiding van een vakcoach en tutor mee op school: je bereidt lessen voor en geeft ze, neemt deel aan leerlingbesprekingen etc.

Periodes
VakkenCourse Catalog >1234
Vakdidactiek 1 (5 EC)
Pedagogiek (5 EC)
Masterstage 2 (15 EC)
Vakdidactiek 2 (5 EC)
Masterstage 3 (10 EC)
Vakdidactiek 3 (10 EC)
Vakinhoudelijke onderdelen (10 EC)

Curriculum

 • Literatuur-, cultuur- en/of taalwetenschappelijke vakken op het gebied van Nederlandse Taal en Cultuur
 • Begeleide LiO stage
 • Theoretische verbreding en verdieping

Als aanvulling op het eigen vakkenaanbod van deze educatieve master is er het landelijke MasterLanguage-programma. Masterlanguage is een landelijk cursusaanbod o.a. gericht op de taal Nederlands. De cursussen worden gegeven in de doeltaal en worden gezamenlijk verzorgd door docenten van de RU, RUG, UL, UU, UVA, VU. Informatie over de cursussen, ingangseisen en inschrijving staat op de website van Masterlanguage: www.masterlanguage.nl. In overleg met de examencommissie van je masteropleiding kun je cursussen volgen bij Masterlanguage.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Heb je je middelbare schooldiploma buiten Nederland behaald? Dan kan de Toelatingscommissie eisen dat je aantoont het Nederlands op NTII-niveau te beheersen. Voorhet schoolvak Nederlands geldt aanvullend dat je het Nederlands op niveau C1 of hoger dient te beheersen.

vooropleiding
 • Bachelordiploma Nederlandse Taal en Cultuur of
 • HBO-diploma tweedegraads + afgeronde premaster Nederlandse Taal en Cultuur (60 EC)
overige toelatingseisen

Kijk voor informatie over toelating en aanmelding op: http://www.rug.nl/lerarenopleiding

Aanmeldingsprocedure

Je kunt deze master beginnen in september en februari. De vakken van de Lerarenopleiding worden echter maar op één moment in het jaar aangeboden. Het verdient daarom de voorkeur om in september te beginnen.

Heb je al een educatieve minor gevolgd of heb je al een tweedegraads bevoegdheid? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen. Neem daarvoor contact op met de toelatingscommissie op toelatingscommissie.lerarenopleiding@rug.nl.

Voor vragen rondom de masterprogramma’s van de Faculteit der Letteren, neem contact op met studieadviseur Aletta Westra of Albert Everaarts (studieadviseurnederlands@rug.nl). Voor vragen rondom het programma van de Lerarenopleiding kun je terecht bij studieadviseur Chris Diederiks.

Doorstroommogelijkheden

VooropleidingOrganisatieInstroom
Nederlandse Taal en CultuurAlle WO instellingenDrempelloze toelating
VooropleidingOrganisatieInstroom
Nederlandse Taal en CultuurRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 december 201901 februari 2020
15 mei 202001 september 2020
01 december 202001 februari 2021
EU/EEA studenten01 december 201901 februari 2020
01 mei 202001 september 2020
01 december 202001 februari 2021
non-EU/EEA studenten01 december 201901 februari 2020
01 mei 202001 september 2020
01 december 202001 februari 2021
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
EU/EER2019-2020€ 1534deeltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Met je eerstegraads bevoegdheid Nederlands mag je lesgeven aan alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Je bent daarnaast ook geschikt voor banen bij educatieve uitgeverijen en bij de CITO, de instantie die de eindexamens ontwerpt. Verder heb je volop kansen voor een baan bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt bijvoorbeeld voorlichter of communicatieadviseur worden, een eigen tekstbureau beginnen of gaan werken bij een literaire uitgeverij.

Potentiële beroepen

 • Docent Nederlands
 • Medewerker bij een educatieve uitgeverij
 • Communicatieadviseur
 • Voorlichter
Onderzoek
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master weekBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen - Nederlandse Taal en Cultuur, neem dan contact op:

 • 
						Testimonial van	Laura Noord

  Ik combineer lesgeven met een baan als educatief auteur

  – Laura Noord
  Lees verder

  'Op dit moment werk ik als docente Nederlands op een middelbare school in het noorden van de provincie Groningen. Met veel plezier geef ik les aan havo- en vwo-leerlingen. Naast dat het werk erg leuk en gevarieerd is, leer ik ook elke dag weer nieuwe dingen.

  Lesgeven verveelt niet snel, omdat elke dag anders is. Naast het lesgeven, werk ik ook als educatief auteur bij Noordhoff Uitgevers. Voor een lesmethode Nederlands voor het mbo werk ik mee aan, bijvoorbeeld, extra opdrachten en toetsen voor de digitale leeromgeving.
  Na het afronden van mijn bachelor Nederlandse taal en cultuur in 2012 heb ik twee masters afgerond. Allereerst de master Neerlandistiek en vervolgens de eenjarige lerarenopleiding (LVHO docent Nederlands). Ik heb er heel bewust voor gekozen om deze twee masters na elkaar te gaan doen en niet tegelijkertijd, zoals bij een tweejarige educatieve master. Ik wilde heel graag een stage lopen buiten het lesgeven om. Tijdens de master Neerlandistiek heb ik dan ook stage gelopen bij Noordhoff Uitgevers, waar ik heb geholpen bij twee lesmethoden en waar ik dus nu nog steeds werkzaam ben.
  Ik zou het iedereen aanraden om deze combinatie te maken, omdat je zo breder georiënteerd bent en meer werkervaring opdoet. Ik kwam er zo zelf achter dat ik beide kanten, het lesgeven en het bedrijfsleven, erg leuk vind. Over vijf jaar zie ik mezelf nog steeds lesgeven, maar dan wel in combinatie met bijvoorbeeld het werk als educatief auteur.’


  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Erik Stok

  "Ik vind het fijn dat je in de master veel eigen keuze hebt, maar dat dit niet ten koste gaat van de begeleiding."

  – Erik Stok
  Lees verder

  Ik heb de Educatieve Master vooral gekozen omdat ik uiteindelijk voor de klas wil. De master bestaat uit twee jaren en wordt verdeeld in een deel bij vakmaster Neerlandistiek en een deel bij de lerarenopleiding. Ik vind het fijn dat je in de master veel eigen keuze hebt, maar dat dit niet ten koste gaat van de begeleiding.

  Zo heb je in de vakmaster ruime keuze waarmee je naast de verplichte vakken je opleiding in kunt vullen. Bij de lerarenopleiding krijg je ruim de tijd om je eigen rol en functioneren te ontdekken. Je wordt begeleid bij iedere stap en er staan altijd mensen voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

  Het weinig aantal contacturen wordt geconcentreerd op één, soms twee dagen zodat je daarnaast ruim de tijd hebt voor je stage. Deze stage kost je drie dagen in de week en vind ik vrij intensief. In de tweede helft van het eerste jaar kun je, tijdens stage 1, rustig wennen aan het achterin zitten en langzaam meer voor de klas staan. De master geeft je de ruimte om te ontdekken of het vak docent iets voor je is. Met de adviezen die je in het eerste jaar krijgt kun je een weloverwogen keuze voor je toekomst maken.

  In je tweede jaar, tijdens stage 2 en 3, geef je zelfstandig les. Het is fantastisch om dan eigen klassen te hebben; eigen leerlingen die je iets mag leren over de pracht van jouw schoolvak.

  Sluiten

Tegemoetkoming studiekosten

Wil je leraar worden of een extra bevoegdheid halen? Er zijn verschillende financiële regelingen van het ministerie van OCW waar je gebruik van kunt maken!

Lees meer

Studieverenigingen

ZaZa

ZaZa is de studievereniging voor studenten Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen.
De vereniging organiseert vele activiteiten, van lezingen tot feesten en van buitenlandse reis tot carrièredag. Ook ontvang je als lid tien procent korting op je studieboeken. Bezoek Zaza online op www.zaza-nederlands.nl/.
http://www.zaza-nederlands.nl/
Lees meer
Studiebegeleiding

In de opleiding tot leraar zijn er meerdere personen die je intensief begeleiden: je vakdidacticus en je tutor op de opleiding, je vakcoach en je schoolopleider op de stageschool. Zij ondersteunen je op je weg naar het docentschap. Daarnaast kun je bij de Letterenfaculteit ondersteuning krijgen van studieadviseur Aletta Westra en Albert Everaarts. Bij hen kun je terecht met vragen over studieplanning, voorlichting, vrijstellingen met betrekking tot je vakmaster.

Heb je vragen over de stages en het programma van de Lerarenopleiding, dan kun je terecht bij studieadviseur Chris Diederiks. Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, zoals studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij de afdeling Studieondersteuning van het Studenten Service Centrum (SSC).