Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Language and Culture Education Language and culture Education - Dutch Language and Culture
Header image Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen - Nederlandse Taal en Cultuur

Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen - Nederlandse Taal en Cultuur

Na je bachelor je verder verdiepen in je vak en leren deze kennis over te brengen aan jongeren? Het onderwijs zoekt inspirerende docenten Nederlands!

Wie herinnert zich niet die ene fantastische docent? Als leraar heb je een enorme invloed op de ontwikkeling van jongeren. Leerlingen willen een leraar die weet waar hij/zij het over heeft, dit op een actieve manier kan overbrengen én oog voor de leerling heeft. In deze tweejarige master ontwikkel je je tot docent voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs.

In het eerste jaar van je master verdiep je je daarom in je vak. Je volgt een programma aan de Faculteit Letteren dat grotendeels overeenkomt met de master Neerlandistiek. In het tweede semester volg je colleges bij de Lerarenopleiding en loop je een korte stage om de basis van het lesgeven onder de knie te krijgen.

In het tweede jaar volg je de overige vakken bij de Lerarenopleiding. Daar ligt de nadruk op de verbinding tussen theorie en praktijk. Je verdiept je in de ontwikkeling van leerlingen en je leert hoe leerlingen Nederlands leren - en wat dat betekent voor je lessen. Vanaf het begin van het jaar geef je die lessen op een school in Noord-Nederland.

Dat doe je niet alleen: je werkt veel samen met je mede-studenten – met die van Nederlands, maar ook die van andere talen. De begeleiding is intensief, zowel op je stageschool als op de universiteit.
Na het behalen van je diploma ben je eerstegraads bevoegd; je mag dan in het hele voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo), het mbo en het praktijkonderwijs werken.
Heb je al een master op het gebied van Nederlands? Of ben je nog bezig met je bachelor, maar wil je een educatieve minor volgen? Kijk op welke manieren je nog meer leraar kunt worden!

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in Educatie in de Taal- en cultuurwetenschappen
Type opleiding
Educatieve master
Duur
24 maanden (120 ECTS)
Croho code
68536
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, September
Faculteit
Letteren
Waarom dit programma in Groningen?

De master Educatie in de Taal - en Cultuurwetenschappen, track Nederlands onderscheidt zich door de grote keuzevrijheid. Zo kun je kiezen uit diverse masterprogramma's en die combineren met je Lerarenopleiding. Elk van die programma's bevat veel keuzevakken, zodat je op basis van jouw interesse een interessant programma kan samenstellen.

De vakken die je bij de Lerarenopleiding volgt kenmerken zich door de verbinding tussen praktijk en theorie. Ook werk je intensief samen met studenten van de andere moderne vreemde talen. Daardoor kijk je over de grenzen van je eigen vak heen.

Tenslotte leer je hoe je je academisch denkniveau in de praktijk kunt toepassen als leraar – en het functioneren van je leerlingen en jezelf kritisch tegen het licht te houden.

Programma

Je volgt in je eerste jaar 50 ECTS van een programma dat grotendeels overeenkomt met de master Neerlandistiek aan de Faculteit der Letteren: 30 ECTS aan vakken en 20 ECTS scriptie. In het tweede semester volg je het vak Neem regie van de Lerarenopleiding. Hierin leer je de basis van het lesgeven en volg je een korte stage.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Vakinhoudelijke onderdelen (50 EC)
Neem regie (10 EC)

In het tweede jaar van de opleiding volg je nog een vak van 10 ECTS van je vakmaster. Daarnaast volg je op de woensdag colleges op de Lerarenopleiding (Geef les, Verken je schoolvak, Vorm je visie, Verdiep je schoolvak, Onderzoek het leren). De overige dagen loop je stage. Je draait onder begeleiding van een werkplekbegeleider en instituutsopleider mee op school: je bereidt lessen voor en geeft ze, neemt deel aan leerlingbesprekingen etc.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Geef les (5 EC)
Verken je schoolvak (15 EC)
Vorm je visie (5 EC)
Onderzoek het leren (10 EC)
Vakinhoudelijke onderdelen (10 EC)
Verdiep je schoolvak (15 EC)

Curriculum

 • Literatuur-, cultuur- en/of taalwetenschappelijke vakken op het gebied van Nederlandse Taal en Cultuur
 • Begeleide LiO stage
 • Theoretische verbreding en verdieping

Als aanvulling op het eigen vakkenaanbod van deze educatieve master is er het landelijke MasterLanguage-programma. Masterlanguage is een landelijk cursusaanbod o.a. gericht op de taal Nederlands. De cursussen worden gegeven in de doeltaal en worden gezamenlijk verzorgd door docenten van de RU, RUG, UL, UU, UVA, VU. Informatie over de cursussen, ingangseisen en inschrijving staat op de website van Masterlanguage: www.masterlanguage.nl. In overleg met de examencommissie van je masteropleiding kun je cursussen volgen bij Masterlanguage.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
Nederlandse Taal en CultuurAlle WO instellingenDrempelloze toelating
VooropleidingOrganisatieInstroom
Nederlandse Taal en CultuurRijksuniversiteit GroningenDrempelloze toelating

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding
 • Bachelordiploma Nederlandse Taal en Cultuur of
 • HBO-diploma tweedegraads + afgeronde premaster Nederlandse Taal en Cultuur (60 EC)
taaltoets cijfer

Heb je je middelbare schooldiploma buiten Nederland behaald? Dan kan de Toelatingscommissie eisen dat je aantoont het Nederlands op NTII-niveau te beheersen. Voor het schoolvak Nederlands geldt aanvullend dat je het Nederlands op niveau C1 of hoger dient te beheersen.

overige toelatingseisen

Kijk voor informatie over toelating en aanmelding op:

Aanmeldingsprocedure

Je kunt deze master beginnen in september en februari. De vakken van de Lerarenopleiding worden echter maar op één moment in het jaar aangeboden. Het verdient daarom de voorkeur om in september te beginnen.

Heb je al een educatieve minor gevolgd of heb je al een tweedegraads bevoegdheid? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor vrijstellingen. Neem daarvoor contact op met de toelatingscommissie op toelatingscommissie.lerarenopleiding@rug.nl.

Voor vragen rondom de masterprogramma’s van de Faculteit der Letteren, neem contact op met studieadviseur Aletta Westra of Albert Everaarts (studieadviseurnederlands@rug.nl). Voor vragen rondom het programma van de Lerarenopleiding kun je terecht bij studieadviseur Anna Verkade.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 januari 202501 februari 2025
15 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
EU/EER2024-2025€ 1863deeltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Natuurlijk kun je na het behalen van je diploma aan de slag als docent. Dat kan op het voortgezet onderwijs (ook in de bovenbouw van havo/vwo), op het mbo, in het praktijkonderwijs of in het volwassenenonderwijs. De vaardigheden en kennis die je in deze masteropleiding opdoet vormen echter ook een goede basis voor werk in andere sectoren waar voorlichting en informatieoverdracht aan jongeren onderdeel van je werk vormt.

Als je aan de slag gaat als docent blijft de Lerarenopleiding je ondersteunen. In het Expertisecentrum Vakdidactiek Noord kun je je aansluiten bij netwerken van collega’s die je op weg helpen om je te blijven ontwikkelen als docent. Ook vind je er een ruim aanbod aan andere nascholingsactiviteiten.

 • Alumni van de Lerarenopleiding vinden elkaar op LinkedIn.
 • Hulp nodig bij de planning van je loopbaan? RuG Career Services helpt!

Arbeidsmarkt

Met je eerstegraads bevoegdheid Nederlands mag je lesgeven aan alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Je bent daarnaast ook geschikt voor banen bij educatieve uitgeverijen en bij de CITO, de instantie die de eindexamens ontwerpt. Verder heb je volop kansen voor een baan bij de overheid of in het bedrijfsleven. Je kunt bijvoorbeeld voorlichter of communicatieadviseur worden, een eigen tekstbureau beginnen of gaan werken bij een literaire uitgeverij.

Potentiële beroepen

 • Docent Nederlands
 • Medewerker bij een educatieve uitgeverij
 • Communicatieadviseur
 • Voorlichter
Onderzoek
 • 
						Testimonial van	Laura Noord

  Ik combineer lesgeven met een baan als educatief auteur

  – Laura Noord
  Lees verder

  'Op dit moment werk ik als docente Nederlands op een middelbare school in het noorden van de provincie Groningen. Met veel plezier geef ik les aan havo- en vwo-leerlingen. Naast dat het werk erg leuk en gevarieerd is, leer ik ook elke dag weer nieuwe dingen.

  Lesgeven verveelt niet snel, omdat elke dag anders is. Naast het lesgeven, werk ik ook als educatief auteur bij Noordhoff Uitgevers. Voor een lesmethode Nederlands voor het mbo werk ik mee aan, bijvoorbeeld, extra opdrachten en toetsen voor de digitale leeromgeving.
  Na het afronden van mijn bachelor Nederlandse taal en cultuur in 2012 heb ik twee masters afgerond. Allereerst de master Neerlandistiek en vervolgens de eenjarige lerarenopleiding (LVHO docent Nederlands). Ik heb er heel bewust voor gekozen om deze twee masters na elkaar te gaan doen en niet tegelijkertijd, zoals bij een tweejarige educatieve master. Ik wilde heel graag een stage lopen buiten het lesgeven om. Tijdens de master Neerlandistiek heb ik dan ook stage gelopen bij Noordhoff Uitgevers, waar ik heb geholpen bij twee lesmethoden en waar ik dus nu nog steeds werkzaam ben.
  Ik zou het iedereen aanraden om deze combinatie te maken, omdat je zo breder georiënteerd bent en meer werkervaring opdoet. Ik kwam er zo zelf achter dat ik beide kanten, het lesgeven en het bedrijfsleven, erg leuk vind. Over vijf jaar zie ik mezelf nog steeds lesgeven, maar dan wel in combinatie met bijvoorbeeld het werk als educatief auteur.’


  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Eline Wijma

  Wat je tijdens de colleges leert, kun je vaak meteen toepassen tijdens je lessen op je stage

  – Eline Wijma
  Lees verder

  Mijn naam is Eline Wijma, ik ben 23 jaar oud en ik volg de eenjarige master LVHO in de Taal- en Cultuurwetenschappen tot docent Nederlands. Ik ben deze master gaan doen omdat het me leuk leek om in contact te staan met pubers en om mijn kennis en enthousiasme over mijn vak over te kunnen brengen. Dit is zeker niet tegengevallen!

  Waarom Educatie/LVHO

  Bij lesgeven komen veel verschillende aspecten kijken. Je moet je lessen voorbereiden en tijdens de lessen moet je lesstof uitleggen, orde houden, en wil je ook nog eens jouw enthousiasme voor je vak overbrengen en aansluiten bij de interesses van pubers. Een hele uitdaging, maar gelukkig krijg je ook veel energie van de leerlingen!

  Tijdens de colleges krijg je concrete handvatten die je kunt gebruiken tijdens je lessen. Wat je tijdens de colleges leert, kun je vaak meteen toepassen tijdens je lessen op je stage.


  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten

Tegemoetkoming studiekosten

Wil je leraar worden of een extra bevoegdheid halen? Er zijn verschillende financiële regelingen van het ministerie van OCW waar je gebruik van kunt maken!

Lees meer

Webklas

Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Nederlands biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte online cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Nederlands door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.

Lees meer

Studieverenigingen

ZaZa

ZaZa Instituutsvereniging Nederlands is de studievereniging van de studie Nederlandse Taal en Cultuur en Taalwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Als studievereniging voor Nederlands en Taalwetenschap kan het niet anders dan dat ZaZa naar het ons zo geliefde alfabet is vernoemd: zonder letters geen Nederlandse) taal. Neem de eerste en de laatste letter van ons alfabet, verdubbel ze, voeg een vleugje creativiteit toe en daar is onze naam: ZaZa. ZaZa heeft als doel om studenten met een passie voor de Nederlandse taal/literatuur en de taalwetenschap samen te brengen door middel van zowel studiegerelateerde als niet-studiegerelateerde activiteiten. Dat doel wordt nagestreefd met behulp van elf actieve commissies, twee lustrumcommissies en twee ondersteunende organen.
http://www.zaza-nederlands.nl/
Lees meer
Studiebegeleiding

In de opleiding tot leraar zijn er meerdere personen die je intensief begeleiden: je vakdidacticus en je instituutsopleiders op de opleiding, je werkplekbegeleider en je schoolopleider op de stageschool. Zij ondersteunen je op je weg naar het docentschap. Daarnaast kun je bij de Letterenfaculteit ondersteuning krijgen van studieadviseur Aletta Westra en Albert Everaarts. Bij hen kun je terecht met vragen over studieplanning, voorlichting, vrijstellingen met betrekking tot je vakmaster.

Heb je vragen over de stages en het programma van de Lerarenopleiding, dan kun je terecht bij studieadviseur Anna Verkade (a.t.verkade@rug.nl).
Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, zoals studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij de afdeling Studieondersteuning van het Studenten Service Centrum (SSC).