Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Careers Services Law Careers Services Law for companies Stageplaats aanbieden

Opleidingen en specialisaties

Banner

Wilt u meer weten over de inhoud van onze opleidingen? Neemt u dan een kijkje op onze opleidingspagina’s.

Ons aanbod aan juridische bacheloropleidingen bestaat uit een Nederlandstalige bacheloropleiding met zes verschillende afstudeerrichtingen en een Engelstalige bachelor.

Bachelor Rechtsgeleerdheid

Direct kiezen voor een specialisme is voor veel studenten lastig. Daarom begint onze Nederlandstalige brede bachelor Rechtsgeleerdheid met een algemeen jaar. In dat eerste jaar (de propedeuse) krijg je vakken als rechtswetenschappen en rechtsgeschiedenis en verdiep je je in Nederlands recht (staatsrecht, burgerlijk recht, strafrecht en bestuursrecht). Je gaat ook werken aan je juridische onderzoeksvaardigheden. Aan het einde van dat eerste jaar kies je de bachelorvariant waarin je je als tweede- en derdejaars student specialiseert.

Bachelor International and European Law

De Engelstalige bachelor International and European Law is rechtsvergelijkend, gericht op het internationale en Europese recht. Dat betekent dat je je tijdens deze bachelor niet zult verdiepen in het Nederlandse recht. Deze opleiding voldoet daarmee niet aan de vereisten voor civiel effect, en je kunt na deze studie dan ook geen togaberoepen uitoefenen. Wil je uiteindelijk gaan werken als advocaat in een internationale setting, dan kies je dus voor de bachelor Rechtsgeleerdheid, die wel voldoet aan de vereisten voor civiel effect. De Engelstalige bachelor IEL geeft je vooral een sterke basis om te groeien naar een internationale functie van juridisch adviseur. Omdat deze opleiding dus volledig Engelstalig is, wordt IEL vooral gekozen door buitenlandse studenten. Een half jaar studeren in het buitenland is verplicht.

Ons aanbod aan juridische masteropleidingen bestaat uit Nederlandstalige en Engelstalige masters:

Mastervoorlichting

Twee keer per jaar organiseren we een voorlichting voor onze masteropleidingen. Dit evenement vindt altijd plaats op een avond tijdens de Masterweek van de Rijksuniversiteit Groningen. De voorlichting wordt gegeven op de faculteit, ofwel in het Harmoniecomplex ofwel in de Turftorenstraat. Je kunt op deze avonden in ieder geval bij ons terecht voor:

  • presentaties van alle Nederlands- en Engelstalige masteropleidingen
  • presentaties van Careers Services Law en het Honourscollege
  • presentaties gericht op doorstroom vanuit het HBO
  • de mogelijkheid om 1-op-1 met de studieadviseurs en onze loopbaancoach in gesprek te gaan

Alle masterkiezers zijn welkom tijdens dit evenement, dus ook als je momenteel een andere bachelor aan de RUG doet, een juridische bachelor aan een andere universiteit of een HBO opleiding die toegang geeft tot één van onze masteropleidingen. Kijk voor meer informatie, programma, aanmelding en data op de website van de RUG Masterweek.

Meestertitel en Civiel Effect

Een afgeronde masterstudie in de rechten aan de RUG verschaft je de titel 'meester in de rechten' (mr. of LLM). Maar niet alle studies bereiden je voor op togaberoepen. Daarvoor moet de opleiding ook civiel effect geven. De Groningse bachelorvarianten Nederlands recht, IT-recht en Internationaal en Europees recht in combinatie met een juridische master van de RUG voldoen in ieder geval aan de civiel effect-vereisten. Maak je een andere combinatie van opleidingen en twijfel je of deze combinatie aan de CE-eisen voldoet? Neem dan even contact op met de studieadviseurs om te vragen of jouw studie civiel effect geeft.

Student (geweest) bij een andere studie?

Kom je van het HBO of heb je aan een andere universiteit een juridische bachelor gedaan en wil je overstappen naar een juridische master aan de RUG? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een doorstroomprogramma.

Laatst gewijzigd:16 november 2022 09:03