Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Tax Law
Header image Fiscaal Recht

Fiscaal Recht

Stel je voor: jij bent de expert die bedrijven helpt bij het navigeren door de complexe wereld van belastingen en financiën. Van het regelen van een internationale bedrijfsovername tot het adviseren over waarom bedrijven zich in Nederland vestigen. Lijkt je dit wat? Dan is de Master Fiscaal recht iets voor jou!

In deze master leer je alles wat je moet weten over het oplossen van fiscale vraagstukken voor zowel individuen als bedrijven. Grensoverschrijdend ondernemen, pensioenen, belastinginvordering - jij krijgt de kennis en vaardigheden om deze onderwerpen aan te pakken.

Met onderwerpen als beleggingsinstellingen, erven en schenken, en werken over de grens, krijg je een volledig beeld van alle facetten van het belastingrecht. Je bekijkt deze thema's vanuit nationaal, Europees én internationaal perspectief. Zo ben je helemaal klaargestoomd voor een carrière in een steeds globalere wereld.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Fiscaal Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66827
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, Maart, September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

In Groningen hanteren we een geïntegreerde aanpak van het onderwijs. Alles om de samenhang tussen belastingwetten. Je bouwt voort op de brede kennis die je hebt opgedaan tijdens je bachelor en ontwikkelt een mate van zelfstandigheid en creativiteit.

Door de kleinschaligheid is er veel aandacht voor jou als student. Als je de Bachelor én de Master Fiscaal Recht in Groningen hebt gevolgd, ben je uitstekend voorbereid op diverse functies in de beroepspraktijk. Zo ben je na het behalen van deze masteropleiding toelaatbaar tot het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB).

Bij diverse vakken van de Master Fiscaal Recht wordt een beroep gedaan op inbreng van docenten die ook werkzaam zijn in de praktijk (bijvoorbeeld bij de Masterclass Tax Risk Management & Tax Technology). De betrokken docenten informeren studenten ook over de positie van de afgestudeerde Master Fiscaal Recht in de praktijk. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de belastingadviespraktijk en de Belastingdienst. Overigens bestaat voor studenten ook de mogelijkheid om deel te nemen aan andere door de faculteit ondernomen initiatieven op het punt van employability.

In beginsel worden alle hoorcolleges opgenomen. Deze worden na registratie vrijwel onmiddellijk online geplaatst en zijn daarmee toegankelijk. Dit maakt het voor jou als student makkelijker om de opleiding te combineren met een stage of een baan in de beroepspraktijk.

Programma

Deze master duurt één jaar en behandelt complexe vraagstukken rond de fiscaliteit voor zowel individuen als bedrijven - van grensoverschrijdend ondernemen en transferpricing tot aan pensioenen, fiscaal toezicht en invorderingsrecht.

Andere onderwerpen zijn beleggingsinstellingen, erven en schenken, en werken over de grens. Al deze onderwerpen worden behandeld vanuit verschillende perspectieven, zowel nationaal, Europees als internationaal. Zo krijg je een compleet beeld van de fiscale wereld en ben je helemaal voorbereid op wat de toekomst in dit dynamische vakgebied te bieden heeft!

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Seminaar Belastingrecht (6 EC)
Onderneming en Belastingheffing CS (6 EC)
Successiewet, erfrecht en relatievermogensrecht (6 EC)
Internationaal & Europees Belastingrecht 1 (6 EC)
Ondernemingsfinanciering (6 EC)
Internationaal & Europees Belastingrecht 2 (6 EC)
Masterclass Tax risk management & Tax technology (6 EC)
Masterscriptie (12 EC)
Tax Accounting and transfer pricing (6 EC)

Studielast

Gemiddeld 12 uur college en zelfstudie per week

In een normale collegeperiode (twee vakken die tegelijkertijd worden gevolgd en een seminaar) zijn er ongeveer 12 college-uren. De rest van de tijd is gereserveerd voor zelfstudie en het afleggen van het tentamen. De meeste hoorcolleges zijn online beschikbaar.

Curriculum

Kijk voor het volledige studieprogramma in de online onderwijscatalogus van de RUG: https://ocasys.rug.nl/current/catalog/programme/PROG-364

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
Fiscaal Recht en EconomieAlle HBO instellingen

Via een pre-master van maximaal 60 EC

Extra informatie:

Kennis-deficiëntie wegwerken via de vastgestelde pre-master Rechtsgeleerdheid naar de Master Fiscaal recht.

Finance, Tax and AdviceAlle HBO instellingenVia een pre-master
VooropleidingOrganisatieInstroom
Finance, Tax and AdviceSaxionVia een pre-master
VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Aanvullende eisen:
 • minimum kennis
Extra informatie:

De bachelorrichting Fiscaal recht geeft drempelloos toegang tot de Master Fiscaal recht.

Voor andere richtingen geldt: kennis-deficiëntie wegwerken tijdens de bachelor of via contractonderwijs. Vraag de studieadviseur naar het actuele deficiëntie overzicht.

BedrijfskundeRijksuniversiteit Groningen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

De Bacheloropleiding Bedrijfskunde met het profiel Accountancy & Controlling geeft toegang tot de Pre-master Fiscaal recht.

Een bacheloropleiding van FEB met de minor Bedrijf en belastingen geeft toegang tot de Pre-master Fiscaal recht.

VooropleidingOrganisatieInstroom
Fiscaal RechtAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Kennis-deficiëntie wegwerken tijdens de bachelor of via contractonderwijs. Vraag de studieadviseur naar het actuele deficiëntie overzicht.

Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Kennis-deficiëntie wegwerken tijdens de bachelor of via contractonderwijs. Vraag de studieadviseur naar het actuele deficiëntie overzicht.

Toelatingseisen

Voor de reguliere Master Fiscaal recht geldt dat de RUG Bachelor Rechtsgeleerdheid met afstudeerrichting Fiscaal recht drempelloos toegang geeft.

Voor studenten met een HBO of WO bachelor in Finance, Tax and Advice (FTA), Fiscale economie en Fiscaal recht, of de RB opleiding, is er ook een mogelijkheid om toegang te krijgen tot de Pre-master Fiscaal Recht. Dit programma bereidt je voor op de Master Fiscaal Recht. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact op met onze studieadviseurs via studieadvies-rechten rug.nl.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 september 202401 september 2024
01 februari 202501 februari 2025
01 maart 202501 maart 2025
01 september 202501 september 2025
Collegegeld

Praktische informatie voor:

Na je studie

Na het behalen van de Master Fiscaal Recht staan er talloze carrièremogelijkheden voor je open. Je kunt aan de slag bij belastingadvieskantoren, de overheid (waaronder de belastingdienst, het ministerie van Financiën en de rechterlijke macht), grote ondernemingen en andere profit en non-profit organisaties. Ook het bank- en verzekeringswezen en werkgevers- en werknemersorganisaties hebben behoefte aan fiscaal juristen. Met aanvullende vakken kun je het civiel effect behalen.

Veel fiscaal juristen vinden hun weg naar belastingadvieskantoren, waar je kunt kiezen tussen internationale, landelijke of regionale kantoren. Internationaal werkende adviesbureaus bieden soms zelfs de mogelijkheid om in het buitenland te werken. Bij een landelijk of regionaal kantoor werk je meestal voor klanten die voornamelijk in Nederland actief zijn.

Een andere grote werkgever is de Belastingdienst, waar je je na verloop van tijd kunt specialiseren in een deelgebied van het belastingrecht. Ook kun je doorgroeien naar een functie waarbij fiscale techniek en managementtaken samenkomen.

Wil je liever bijdragen aan de formulering van fiscale wetgeving? Dan is een baan bij het ministerie van Financiën een logische keuze. Als je geïnteresseerd bent in de rechtspraak, is een functie binnen de rechterlijke macht een passende optie. Daar kun je geleidelijk aan groeien naar de functie van rechter.

Met het diploma van de Master Fiscaal Recht voldoe je aan de eisen voor het lidmaatschap van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs, zonder dat een extra diploma nodig is. Dit opent nog meer deuren naar een succesvolle loopbaan als fiscaal jurist!

Arbeidsmarkt

Fiscalisten hebben doorgaans een goede arbeidsmarktpositie, omdat er veel vraag is naar hun expertise.

Potentiële beroepen

 • Functie bij de overheid
 • Functie in het bedrijfsleven
 • Functie in het bank- of verzekeringswezen
Onderzoek

Onderzoek

Het onderzoek van de sectie Belastingrecht is geïntegreerd in het Centre for Law and Governance, waarin alle vakgroepen samenwerken. Docenten proberen onderzoek zoveel mogelijk te integreren in de vakken, waaronder het Seminar Belastingrecht. Studenten hebben bij het kiezen van hun afstudeerscriptie de vrijheid om onderwerpen te kiezen die passen binnen het onderzoek van de sectie.

Het onderzoek van de sectie Belastingrecht is onderverdeeld in twee thema's: 'Protecting European Citizens and Market Participants' en 'Public Interests and Private Relationships'. Het eerste thema richt zich op de bescherming van belastingplichtigen tegenover de belastingdienst, inclusief het recht om in geval van conflicten met de Nederlandse fiscale wetgeving een beroep te doen op de Europese rechter. Het tweede thema concentreert zich op de ontwikkeling van het belastingrecht in een steeds complexere samenleving, waarbij zelfregulering door burgers steeds meer wordt benadrukt.

De publicaties van de sectie Belastingrecht zijn onder andere te vinden in de Nederlandse Documentatie Fiscaal Recht en de Wegwijs-serie, uitgegeven door SDU.

Onderzoekers in beeld:

prof. dr. J.N. Bouwman

prof. dr. I.J.J. Burgers

mr. M. J. Boer

mr. R.P.C. Adema

mr. drs. A. Heidekamp

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact

Contact

 • 
						Testimonial van	Alumnus Stefan Knol

  Dit vakgebied is constant in ontwikkeling door politieke en maatschappelijke invloeden

  – Alumnus Stefan Knol
  Lees verder

  Tijdens mijn bachelor Fiscaal Recht & Economie wist ik al snel dat ik na deze opleiding meer diepgang wilde. Ik heb voor de Rijksuniversiteit Groningen gekozen omdat deze bekend staat als een kwalitatief hoogstaande universiteit op het gebied van (fiscaal) recht.

  Naast toepassing van ‘de letter van de wet’ heb ik bij de RUG écht geleerd om de gedachte achter de wetsartikelen te begrijpen, een onmisbare kwaliteit voor een fiscalist.

  Na het schakelprogramma heb ik de master Fiscaal Recht gevolgd en deze heb ik in juni 2018 afgerond. Als mij wordt gevraagd wat ik het mooiste vind van de studie Fiscaal Recht dan antwoord ik zonder twijfel dat het mooiste is om samen te sparren en te discussiëren met de docenten en professoren die op hun vakgebied zeer actuele en diepgaande kennis hebben.

  Na de studie kostte het mij nauwelijks moeite om een baan te vinden, dit lukt veel studenten zelfs al tijdens hun studie. Zeker op dit moment is de vraag naar goede fiscalisten groter dan het aanbod. Mijn loopbaan is al tijdens mijn studie begonnen, ik heb bij een multinational op de fiscale afdeling mogen werken en aansluitend heb ik in de adviessector een werkstudentschap gedaan. Nu werk ik voor de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën als Tax Talent Trainee (inspecteur/fiscalist). Dit geeft denk ik al aan hoe divers het werkveld is.

  In de praktijk merk je dat je veel hebt gehad aan je studie, enerzijds heb je een sterke inhoudelijke basis en anderzijds heb je geleerd hoe je nieuwe ontwikkelingen op je vakgebied volgt en plaatst in het grotere geheel. Daar zit misschien ook wel de charme én de uitdaging van het fiscale vakgebied: het is een vakgebied dat constant in ontwikkeling is door politieke en maatschappelijke invloeden.


  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Student Anne

  Geen moment spijt van mijn keuze

  – Student Anne
  Lees verder

  Net als veel middelbare scholieren wist ik eigenlijk niet wat ik wilde studeren na mijn examens. Ik heb echter nooit nagedacht over studeren in een andere stad dan Groningen. Toevallig liggen mijn roots in Groningen, maar het is ook gewoon een hele fijne studentenstad.

  Alles is op loopafstand, kroegen kennen geen sluitingstijd, overal zijn leuke eettentjes. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om je te ontwikkelen als student. Je kunt lekker rustig door je studententijd gaan of bij een van de vele studie- en/of studentenvereniging gaan.

  Ik begon met de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de RUG. Pas na twee jaar stapte ik over op de bachelor Fiscaal Recht. Ik hoopte dat Fiscaal Recht minder breed zou zijn en meer economie zou bevatten. Dit is deels uitgekomen; het is een mooie combinatie tussen recht en economie.

  Fiscaal recht is geen massale studie; je staat dicht bij je docenten en medestudenten. Bovendien is er een goede samenwerking tussen de faculteit en de studievereniging Groninger Fiscale Eenheid (GFE), waar ik zelf ook actief lid van ben geweest. Dit heeft mij de mogelijk geboden om kennis te maken met de praktijk, mijn sociale netwerk (ook professioneel) uit te breiden, uiteindelijk een aantal (betaalde) stages te lopen en twee hele gave reizen, naar respectievelijk San Francisco en Rio de Janeiro, te maken.

  Ik zit inmiddels in de masterfase en ben tot de conclusie gekomen dat de Fiscale opleiding mij een redelijk zekere toegang bied tot een bijzondere, veelzijdige en dynamische wereld. Als je affiniteit hebt met economie en recht, dan raad ik je zeker aan om je eens verder in deze opleiding te verdiepen.

  Sluiten

Studieverenigingen

GFE (Groninger Fiscale Eenheid)

De Groninger Fiscale Eenheid is een studievereniging voor fiscale studenten, zowel juristen als economen, van de Rijksuniversiteit Groningen.
Naast gezelligheid kan GFE ook veel voor haar leden betekenen tijdens en na hun studie. Zo kan er contact worden gelegd met andere studenten van dezelfde studierichting, maar kunnen studenten in hun eindfase van de studie ook makkelijk in contact komen met kantoren. Dit kan de kans op een stageplek of een eventuele baan vergroten. Activiteiten die GFE zoal organiseert zijn bijvoorbeeld een symposium, de kantorendag en een buitenlandse studiereis.
https://www.gfe.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Je bent nieuwsgierig, sociaal, vindingrijk, en taalkundig sterk. Enig gevoel voor cijfers komt ook van pas. Fiscaal juristen vormen een bijzondere groep juristen. Zij leren de fiscale regels niet alleen toe te passen op complexe situaties, maar zijn ook geïnteresseerd in de achtergrond van de fiscale regelgeving. Zij zien dwarsverbanden met andere rechtsgebieden en hebben economisch inzicht. Zij staan open voor mensen en begeleiden hen bij nationale en internationale fiscale vraagstukken.

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.