Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Law
Header image Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid

Ben jij iemand die altijd als eerste opstaat om voor gerechtigheid te pleiten? Ben je gefascineerd door de complexiteit van wetten en regels? Dan is rechtsgeleerdheid misschien wel iets voor jou!

Hoe stel je een waterdicht huurcontract op? Welke straf verdient een moordenaar? Welke gegevens mag je eigenlijk online delen? Wat gebeurt er bij een echtscheiding? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid word je hiervoor opgeleid.

Je leert om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. En die praktijk is enorm veelzijdig. Het recht is namelijk overal. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, zie je overal om je heen dingen gebeuren waar het recht een rol bij speelt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bericht op social media, het uitbrengen van je stem bij de verkiezingen of als je (niet) stopt voor het rode stoplicht.

Aan het eind van je eerste jaar krijg je de kans om je eigen weg te kiezen. Hierbij kies je uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Na het afronden van deze opleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

Het eerste jaar van onze bacheloropleiding bieden we, naast Groningen, ook aan in Leeuwarden bij de RUG/Campus Fryslân. Hier worden exact dezelfde vakken gegeven als in Groningen. Gemiddeld studeren zo'n 40 studenten in Leeuwarden.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50700
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

Met de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid word jij dé alleskunner op juridisch gebied, met kennis van privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, Europees recht en internationaal recht. De brede kennis en de vele vaardigheden die je met deze studie opdoet, zijn van groot belang voor je carrière na de studie. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open, waaronder de togaberoepen (advocatuur, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht).

In je derde jaar volg je de Studentenrechtbank. Tijdens de Studentenrechtbank kruip je in de huid van rechter of procespartij en breng je jouw juridische vaardigheden in de praktijk. Zo schrijf je bijvoorbeeld een pleidooi of een vonnis en volg je een communicatietraining. Het hoogtepunt hiervan is de eindzitting, die plaatsvindt in de oude zittingszaal in Groningen. Hier presenteer je jouw casus voor publiek (ook jouw familie en vrienden zijn van harte welkom) en word je beoordeeld door een jury uit de praktijk.

Programma

In het eerste jaar van de Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid maak je kennis met de hoofdgebieden van het recht zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht. Een studiejaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

De vakken die je in het eerste studiejaar volgt zijn: Algemene Rechtswetenschap, Rechtsgeschiedenis, Staatsrecht, Bestuursrecht, Burgerlijke Recht, Strafrecht en Juridische Onderzoeksvaardigheden.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Algemene Rechtswetenschap 1 (10 EC)
Rechtsgeschiedenis 1 (5 EC)
Algemene Rechtswetenschap 2 (10 EC)
Staatsrecht 1 (5 EC)
Bestuursrecht 1 (5 EC)
Burgerlijk Recht 1 (10 EC)
Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 (5 EC)
Strafrecht 1 (10 EC)

Het studieprogramma tijdens het tweede en derde studiejaar is afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.

Het studieprogramma tijdens het tweede en derde studiejaar is afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.

Studielast

Gemiddeld 20 uur college en zelfstudie per week

Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

Het jaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. In de eerste twee jaar van de opleiding kun je vaak bonuspunten verdienen met het goed voorbereiden van wekelijkse opdrachten.

Curriculum

De Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen. Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je maakt kennis met hoofdvakken zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar krijg je de kans om je eigen weg te kiezen. Hierbij kies je uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Na het afronden van deze opleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.
Programma-opties
Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra(honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Meer informatie over deze optie

Fiscaal Recht (specialisatie)
Internationaal en Europees Recht (specialisatie)

Wil jij een loopbaan in óf buiten Nederland? Wil jij werken aan vraagstukken binnen het Nederlandse recht én in grensoverschrijdende context? Met deze afstudeerrichting kun je beide kanten op!

Internationaal publiekrecht en Europees recht zijn, afzonderlijk of in combinatie, een goede voorbereiding voor een loopbaan in of buiten Nederland. Een loopbaan waarin je niet alleen werkt aan vraagstukken binnen de Nederlandse rechtsorde, maar juist ook in een grensoverschrijdende context. Het kan hierbij gaan om de toepassing van Europees recht of internationaal recht binnen Nederland, de ontwikkeling en toepassing van het Europese recht in de Europese Unie of de ontwikkeling en toepassing van recht dat op wereldschaal geldt.Je kunt dit doen in veel verschillende rollen, bijvoorbeeld als:* advocaat in Nederland die zich bezighoudt met vreemdelingenrecht of met mensenrechten;* bedrijfsjurist die geconfronteerd wordt met Europese regelgeving;* medewerker op een ministerie waar Europese regelingen omgezet moeten worden in Nederlands recht;* vertegenwoordiger van Nederland in internationale onderhandelingen over nieuwe verdragen;* medewerker van een internationale organisatie zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties.Deze specialisatie verbreedt je mogelijkheden, maar houdt ook alle opties open voor carrières waarvoor het civiel effect een vereiste is. De internationale en Europese dimensie van het recht staat centraal zonder je loopbaanmogelijkheden als jurist in Nederland te beperken. Nederland én de wereld zijn je werkterrein!

Meer informatie over deze optie

Nederlands Recht (specialisatie)
IT-Recht (specialisatie)

Digitalisering, zoals bijvoorbeeld de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, vormt de samenleving en de manier waarop wij met elkaar omgaan..

Daarom vraagt de maatschappij om juristen met verstand van recht én IT.Als je belangstelling hebt voor het recht en je beseft dat een jurist kennis moet hebben van de specifieke vraagstukken rondom informatietechnologie en het recht, dan is de afstudeerrichting IT-recht binnen de Bachelor Rechtsgeleerdheid echt iets voor jou! Het is geen technische studie, maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is.De studie duurt 3 jaar. In deze 3 jaar word je opgeleid tot jurist. Je krijgt onderwijs in alle hoofdgebieden van het recht en daarnaast in vakken op het gebied van IT-recht. Denk hierbij aan het oplossen van juridische puzzels rondom kunstmatige intelligentie, of vraagstukken over online platformen, gebruik van data, auteursrecht, online aankopen en cybercrime. Ook komen de grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet uitgebreid aan de orde.En na het behalen van je bachelor liggen er tal van mogelijkheden op je te wachten. Ga je voor de masteropleiding IT-recht, kies je voor een van de andere masters als bijvoorbeeld privaatrecht, strafrecht of ondernemingsrecht, of kies je voor de spannende wereld van onderzoek? De keuze is aan jou!

Meer informatie over deze optie

Notarieel Recht (specialisatie)

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • VWO Natuur & Techniek
 • VWO Natuur & Gezondheid
 • VWO Economie & Maatschappij
 • VWO Cultuur & Maatschappij
 • HBO propedeuse

  HBO-propedeuse geeft met ingang van 1 september 2015 aan de RUG niet meer automatisch toegang tot deze studie. HBO propedeuses die toegang bieden tot de bachelor Rechtsgeleerdheid zijn: HBO SJD en HBO Rechten. Overige HBO propedeuses geven geen toegang tot deze bacheloropleiding.

 • academische propedeuse

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Aanmeldingsprocedure

Het volledige proces van aanmelding-matching-toelating kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 9 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie! Je vindt de 9 stappen op onze website: www.rug.nl/rechten/matching.

Het volledige proces van aanmelding-matching-toelating kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 9 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie! Je vindt de 9 stappen op onze website: www.rug.nl/rechten/matching.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Vrijwel alle studenten Rechtsgeleerdheid volgen na de bachelor een eenjarige masteropleiding. Daarna zijn ze volwaardig jurist en vindt de overgrote meerderheid (meer dan 90%) een baan als jurist. De rest vindt werk in beroepen als financieel management, consultant of beleidsmedewerker.

Arbeidsmarkt

Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open. Je kunt zowel advocaat, rechter of officier van justitie worden, maar ook terechtkomen in het bedrijfsleven of bij de overheid. Als jurist kun je ook een adviserende, leidinggevende of administratieve functie krijgen in het bank- en verzekeringswezen.

Wil je meer weten over jouw kansen op de arbeidsmarkt? Lees dan verder over het onderzoek dat wij hebben verricht naar het werkveld van afgestudeerde studenten (alumni) aan onze faculteit.

Potentiële beroepen

 • Togaberoepen (o.a. advocaat)
 • Notaris
 • Belastingadviseur
 • Juridische functie in het bedrijfsleven
 • Juridische functie bij de overheid
Onderzoek

Onderzoek Faculteit Rechtsgeleerdheid

Het onderzoek van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen is ondergebracht in het Centre for Law and Governance, waarin alle vakgroepen participeren. Waar mogelijk zullen de docenten het onderzoek betrekken bij de inhoud van de afzonderlijke vakken, bij de onderzoeksvakken in het 1e en 2e jaar en bij het bachelor afsluitende onderdeel.

Onderzoekers in beeld:

Prof. Bjorn Hoops

Prof. Heinrich Winter

Prof. Jeanne Mifsud Bonnici

Testimonial prof. Michel Vols (adjunct hoogleraar openbare-orde recht)
Onderwijs en onderzoek zijn nauw met elkaar verbonden. Mijn onderzoek richt zich op de aanpak van overlast en verstoringen van de openbare orde. Veel van de vragen die tijdens mijn colleges worden behandeld, ontleen ik aan mijn onderzoek. Wanneer kunnen huurders uit hun woning worden gezet? Wanneer is de burgemeester bevoegd om een drugspand dicht te timmeren? In hoeverre worden grondrechten (denk aan privacy en het huisrecht) beperkt? Tijdens college maken studenten zo kennis met de laatste maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Open Dagdiverse locatiesMeer informatie

Contact

 • 
						Testimonial van	Alumnus Joris Vos

  Kies iets waarvoor je steeds weer de motivatie kan opbrengen om je erin te verdiepen

  – Alumnus Joris Vos
  Lees verder

  Het recht heeft mij altijd geboeid. Ik begon eerst met een studie hbo-rechten, aangezien ik het recht vooral ook praktisch van aard vond en dacht dat het hbo daar beter bij aan zou sluiten. Al gauw vond ik dat de diepgang bij die opleiding wat ontbrak, waarop ik besloot mijn propedeuse te halen en mij in te schrijven voor Rechtsgeleerdheid aan de RUG.

  Aangezien de RUG zowel een bachelor- als masteropleiding IT-recht aanbood, was de keuze voor mij snel gemaakt. Ik houd namelijk heel erg van technologie en vind het fantastisch om daar, op een juridische manier, mee bezig te zijn. Ik had ook enige tijd getwijfeld om een hardcore IT-opleiding te volgen, maar het juridische aspect trok mij toch meer dan het echt hardcore technische deel.

  In de praktijk heb ik heel veel gehad aan deze opleiding. De opleiding leert je welke rechtsgebieden er allemaal zijn, dat ieder rechtsgebied weer bepaalde specifieke onderdelen kent en hoe je bronnen moet zoeken en lezen. Ik merk steeds vaker dat ik ooit wel iets heb gehoord tijdens de opleiding (wat inmiddels grotendeels is weggezakt), waardoor ik weet dat op dat gebied iets speelt en het dus aan te raden is om daar nog eens goed naar te kijken of een specialist in te schakelen. De opleiding geeft je dus een uitstekende basiskennis van het recht en biedt ruimte voor specialisatie. In de praktijk kun je daar op verder bouwen.

  Tip
  Kies vooral iets wat je aanspreekt. Als je je eenmaal in iets verdiept en ergens tijd in steek, is het toch altijd wel interessant. Het is de kunst om geboeid te blijven, dus kies vooral ook iets waarvoor je steeds weer de motivatie kan opbrengen om je erin te verdiepen.

  Neem tijdens je studie alvast een kijkje in de keuken bij verschillende organisaties. Zodra je aan het werk bent, kom je niet overal zo gemakkelijk meer binnen. Gebruik juist die tijd en “neutrale” positie die je als student hebt om mee te gaan met kantoorbezoeken en als werkstudent werkzaam te zijn.
  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Iason van der Meulen

  Waarom rechten? Van kleins af aan heb ik al een groot rechtvaardigheidsgevoel.

  – Iason van der Meulen
  Lees verder

  Van kleins af aan heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor mijn interesse voor de opleiding Rechtsgeleerdheid is ontstaan. Om écht zeker te zijn van mijn studiekeuze heb ik open dagen van verschillende universiteiten bezocht en heb ik een online Webklas gevolgd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam er achter dat ik het interessant vind om uit te zoeken wat mogelijk is binnen de kaders van de wet en in hoeverre de persoonlijke vrijheid van individuen mag worden beperkt.

  Het recht is voor ontzettend veel zaken de basis en beïnvloedt ons hele leven. Ook is het recht een discipline die invloed heeft op vele andere gebieden. Dit zorgt ervoor dat de studie een goede basis vormt voor de toekomst en het mogelijk maakt om later ontzettend veel kanten op te gaan!

  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Elbrich de Jong

  Ik was overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

  – Elbrich de Jong
  Lees verder

  Tijdens de middelbare school twijfelde ik nog over de studie Rechtsgeleerdheid, dus ik besloot me goed te oriënteren. Zo heb ik onder andere meegedaan aan Een Dag Rechten, waarbij we naar een rechtbank gingen én een echte rechtszaak bijwoonden. Hierna was ik overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

  Ik heb ervoor gekozen om mijn eerste jaar te volgen aan de vestiging van de RUG in Leeuwarden. In Leeuwarden krijg je namelijk in een kleine klas onderwijs aangeboden. Hierdoor leer je je klasgenoten goed kennen en zijn de lijntjes met de docenten kort. Daarnaast kwam het mij praktisch gezien erg goed uit: ik kon nog een jaar thuis blijven wonen en me volledig op de studie richten.

  Inmiddels heb ik mijn propedeuse behaald en kan ik met recht zeggen dat Rechtsgeleerdheid studeren een hele goede keuze is. De kennis die je opdoet is zeer bruikbaar. Mijn ervaring is dat de studie zeer goed te doen is, als je elke week de lesstof bijhoudt. En als je Rechtsgeleerdheid wilt studeren in een klas waarbij de eerstejaars groep hecht is en het contact met de docenten goed, dan moet je zeker overwegen om in Leeuwarden te studeren!

  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Ayla Bosma

  Mijn studiekeuze tip? Kies een studie die je écht interesseert!

  – Ayla Bosma
  Lees verder

  Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om niet alleen naar baankansen te kijken. Over 4 jaar kan de markt er namelijk heel anders uit zien. Kies een studie die je écht interesseert. Dat maakt het studeren zoveel makkelijker en leuker.

  Ik heb ervoor gekozen om het eerste jaar van mijn bachelor in Leeuwarden te volgen. Ik woon zelf in Leeuwarden en ben erg gehecht aan mijn omgeving maar ik heb deze keuze vooral gemaakt omdat je dicht bij de docenten staat, gemakkelijk vragen kan stellen het moeilijker is om niet-actief mee te doen.

  Bovendien ontstaat er door de kleine groepen sneller een band tussen jou en je studiegenoten. We zijn inmiddels al een paar keer samen uit eten geweest en komen elkaar regelmatig tegen in de trein.

  Ik wil graag als tip meegeven hoe belangrijk het is om de werkgroepen niet alleen te volgen, maar ook voor te bereiden. Dit klinkt natuurlijk ontzettend schools, maar het is een belangrijk advies. Niet alleen heb je daardoor (voornamelijk in het eerste jaar) recht op een bonus, je begrijpt ook de stof beter waardoor niet alles aankomt op die laatste weken voor het tentamen. Het is echt een kleine moeite, met veel plezier.

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Sonali Maggan

  Tijdens de opleiding zul je zien dat docenten vaak nog werkzaam zijn in de praktijk of werkzaam zijn geweest en daardoor veel kunnen vertellen over hun ervaringen in de praktijk

  – Sonali Maggan
  Lees verder

  Tijdens mijn middelbare schooltijd kwam ik erachter dat ik in de toekomst graag een beroep wilde uitoefenen waarmee ik iets kon bijdragen aan de maatschappij. Ik ging vaak langs een bejaardentehuis om de ouderen daar te vermaken en te helpen. We speelden onder andere spelletjes en maakten vaak wandelingen. De tijd die ik heb doorgebracht in het bejaardentehuis leerde mij dat ik niet per se de zorg in hoefde om mijn steentje bij te dragen aan de maatschappij.

  Dit had ik eigenlijk wel altijd voor ogen. Ik stuitte daar namelijk op een groot probleem. De meeste ouderen wisten vaak niet hoe zij hun bezittingen konden nalaten aan hun nabestaanden of hoe zij eventueel uitsluitingen konden maken. Zij vroegen dit vaak aan mij als jong persoon en helaas kon ik hun vragen destijds niet beantwoorden. Ik ben op onderzoek gegaan en zo kwam ik voor het eerst in aanraking met het testament. Na kennis te hebben genomen van dit onderwerp kwam ik uit op het beroep van een notaris. Echter, wilde ik mijn keuze niet laten afhangen van mijn ervaringen uit het bejaardentehuis. Dus ik besloot om rechten te gaan studeren en tijdens mijn studie te ontdekken welke aspecten van dit vakgebied mij nog meer interesseerden.

  Ik heb uiteindelijk gekozen voor de afstudeerrichting Notarieel Recht. Naar mijn mening ligt deze richting het dichtst bij mij als persoon en hoop ik mijzelf nog verder te ontplooien in dit vakgebied. In de toekomst zou ik graag een huis willen kopen of laten bouwen op een kavel, te trouwen met mijn partner en hoop ik later natuurlijk een eigen notariskantoor te hebben. Wanneer je als (kandidaat-)notaris aan de slag gaat dan hou je je in beginsel met drie rechtsgebieden bezig, namelijk: ondernemingsrecht, vastgoedrecht en personen- en familierecht. Als ik kijk naar wat ik als persoon hoop te bereiken, dan past dit in de genoemde rechtsgebieden. Hierdoor kan ik naast mijn werk ook mijn kennis toepassen in mijn privésfeer en dat vind ik ook één van de leukste dingen aan deze opleiding.

  Recht in de praktijk

  Tijdens de opleiding zul je zien dat docenten vaak nog werkzaam zijn in de praktijk of werkzaam zijn geweest en daardoor veel kunnen vertellen (tijdens de colleges) over hun ervaringen in de praktijk en wat je als student kon verwachten. Daarnaast doen docenten veel onderzoek en schrijven zij zelfs boeken of wetenschappelijke stukken die soms worden voorgeschreven als tentamenliteratuur. Ze houden de studenten hierdoor altijd op de hoogte van de nieuwste wijzigingen en de gevolgen voor de praktijk. Daarnaast bestaat er in de Master een Recht in Praktijk onderdeel waarbij je kunt kiezen op welke manier jij graag nog meer van de praktijk zou willen zien. Je kunt hierbij denken aan een stage bij een kantoor, maar je kunt ook masterclasses volgen om je verder te verdiepen en daar middels onderzoek praktijkopdrachten over te maken. Dit is een hele mooie en leuke manier om te oriënteren welk rechtsgebied het beste bij jou past en om te ontdekken bij welke instantie jij in de toekomst graag zou willen werken.

  Het leukste onderdeel binnen de opleiding Notarieel Recht vind ik het seminar. Het seminar bestaat uit vijf opdrachten over verschillende rechtsgebieden waarbij er verschillende vaardigheden aan bod komen in hoedanigheid van een notaris, zoals het maken van een deelnemerslijst, het schrijven van een brief aan een leek of het schrijven van interne memo’s aan collega’s. Tijdens het seminar werk je met z’n tweeën aan de opdrachten en het fijne daarvan is dat je kunt sparren over het onderwerp en het probleem van meerdere perspectieven kunt bekijken. Je kunt tijdens het seminar dus ook veel kennis van je medestudenten opdoen.

  Waarom Rechten?

  De opleiding is veelzijdig en erg interessant omdat je er als persoon zelf ook veel van kunt leren. De opleiding focust zich niet alleen op de drie eerdergenoemde rechtsgebieden, maar kijkt ook naar de fiscale aspecten van het recht. De notariële studenten krijgen tijdens de opleiding ook zeker te maken met een stukje fiscaal recht. Er wordt van de student verwacht dat zij aan het einde van hun opleiding ook weten wat de fiscale gevolgen zijn van wat zij adviseren. Dit valt gelukkig allemaal te leren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om het civiel effect te behalen. Hiermee heb je de mogelijkheid om de togaberoepen uit te oefenen. Op deze manier kun je je opleiding verbreden en meer kennis vergaren.

  Het leukste aan de opleiding Notarieel Recht is dat het erg kleinschalig is, daardoor ken je vrijwel iedereen met wie jij in de collegebanken zit. Het fijne hiervan is onder andere dat je met meerdere studenten kunt sparren over de stof, je gezellig met elkaar tussen de colleges door de stad in kunt gaan en samen kunt studeren.

  Inhoudelijk is het leukste toch wel dat je niet gewoon iemand helpt, maar ook daadwerkelijk contact met mensen hebt en ook gesprekken met hen voert. Ik zou het niet leuk vinden om alleen op kantoor te zitten of advies in het algemeen uit te brengen zonder dat ik een idee heb voor wie of wat ik het advies schrijf. Ik vind het sociale aspect vooral erg leuk en de cliënten zien weglopen met een goed gevoel en een glimlach, dat maakt mijn dag ook weer goed.

  Studentambassadeur

  Ik ben studentambassadeur geworden omdat ik het zelf erg fijn vond om aan het begin van mijn opleiding een ervaren student te spreken over hun ervaringen over de Bachelor Rechtsgeleerdheid. Ik heb met meerdere studenten van verschillende afstudeerrichtingen gesproken, op deze manier kon ik meer informatie inwinnen over de richtingen waarin ik geïnteresseerd was. Door hun ervaringen werd ik geënthousiasmeerd om Notarieel Recht te gaan studeren. Aangezien ik er in mijn eerste jaar zoveel aan heb gehad, vind ik het fijn om ook een ander te kunnen helpen en eventuele twijfels weg te nemen om voor deze studie te kiezen. Heb je nog vragen? Schroom dan niet en neem contact met me op door mij een mail te sturen naar s.maggan student.rug.nl.

  - Sonali Maggan (masterstudent Nederlands Recht, specialisatie Notarieel Recht)

  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Iris Haarsma

  Geniet vooral van de tijd dat je bezig bent, ook als het wat langer duurt dan je misschien had gehoopt.

  – Iris Haarsma
  Lees verder

  Ik ben begonnen met HBO-rechten hier in Groningen. Door meerdere stages in o.a. het strafrecht en het feit dat de bachelor op het HBO wat meer praktijkgericht is ben ik erachter gekomen dat de advocatuur mij erg interesseert. Om deze reden ben ik hierna de Pre-master Rechtsgeleerdheid gaan doen en zit ik nu alweer in de Master Strafrecht. Doorslaggevend in mijn studiekieze was het feit dat ik met de master uiteindelijk de advocatuur in kan gaan, en dat is exact wat ik wil.

  Het leukst aan mijn studie vind ik allereerst dat je in het algemeen wat leert over (bijna) ieder rechtsgebied. Het recht komt overal voor en doordat je over veel rechtsgebieden wat meekrijgt in de colleges kom je er zelf ook achter wat jou het meest interesseert. Doordat rechtsgeleerdheid zo breed is, heb je langer de tijd om jezelf te specialiseren in hetgeen waar jij enthousiast van word en hoef je niet gelijk na het eerste jaar een bepaalde richting op. Wanneer je weet waar je enthousiast van word, krijg je vervolgens ook nog alle vrijheid om dit naar jouw specifieke wensen in te vullen. Wil je studeren in het buitenland, stages lopen bij verschillende gerechtelijke instanties of wil je meerdere specialisaties volgen, alles is mogelijk en dat vind ik fijn.

  Wat ik minder leuk vind aan de studie is dat het misschien soms net wat te theoretisch is. Rechten is zoveel meer dan alleen theorie, leer maar eens goede stukken te schrijven en goed te kunnen pleiten. Ik vind het jammer dat dit pas meer in de master aan bod komt.

  Waarom Groningen?

  Voornamelijk omdat de opleiding hier goed staat aangeschreven en omdat ik Groningen gewoon echt een hele leuke stad vind om te wonen en leven. Het is natuurlijk dé studentenstad en dat merk je. Ik word daar zelf heel erg blij van. Het is er mega gezellig en een pluspunt is ook nog eens de horeca!

  Nevenactiviteiten

  Ik werk in de horeca en doe een bestuursjaar bij de strafrechtelijke studievereniging Simon van der Aa die verbonden is aan de RUG. Daarnaast volg ik extra vakken, los van de reguliere vakken uit de master. Een bestuursjaar is parttime en is zeker te combineren met je studie. Uiteraard kost het wat tijd maar je leert er enorm veel van en het is ook erg gezellig en goed voor je professionele ontwikkeling! Ik ben voorzitter van de vereniging, dit houdt onder andere in dat ik het contact met de RvA en Vakgroep Strafrecht onderhoud. Daarnaast leid ik de bestuursvergaderingen en heb ik een controlerende functie over de bevoegdheden van mijn mede-bestuursleden.

  Een commissie bij een studievereniging in een rechtsgebied wat jou interesseert raad ik dan ook zeker aan tijdens je studie. Dit kost iets minder tijd maar ook hier leer je veel!

  Toekomst

  De toekomst die ik voor ogen heb is om wel echt de advocatuur in het strafrecht in te gaan. Komende tijd wil ik nog wat stages lopen bij verschillende advocatenkantoren om bepaalde plekken (randstad/Groningen bijvoorbeeld) en verschillende kantoren mee te maken. Ik ben van mening dat je je altijd moet oriënteren in het vak wat jij wilt uitoefenen. Hierdoor doe ik direct wat meer ervaring op in de advocatuur

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten

Kennisbank Rechten

In de Kennisbank Rechten vind je alle praktische informatie over ons onderwijs. Hierbij kun je denken aan college- en tentamenroosters, de jaarindeling, studieonderdelen, bijvakken en minoren en informatie over het intekenen voor vakken en werkgroepen. Maar ook aan informatie over studeren met een functiebeperking en contactinformatie van onze studieadviseurs en de examencommissie.

Wil jij meer weten over hoe het onderwijs bij ons is georganiseerd? Neem dan een kijkje in onze Kennisbank Rechten.

Lees meer

Nederlands- of Engelstalige bachelor?

Naast de Nederlandstalige bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid kun je ook kiezen voor de Engelstalige bacheloropleiding International and European Law. Het is belangrijk om te weten dat je je tijdens de Engelstalige bachelor niet zult verdiepen in het Nederlandse recht. Deze opleiding voldoet daarmee niet aan de vereisten voor civiel effect, en je kunt na deze studie dan ook geen togaberoepen uitoefenen.

Wil je uiteindelijk gaan werken als advocaat in een internationale setting, dan kies je dus voor de Nederlandstalige bachelor Rechtsgeleerdheid, die wel voldoet aan de vereisten voor civiel effect. De Engelstalige bachelor IEL geeft je vooral een sterke basis om te groeien naar een internationale functie van juridisch adviseur. Omdat deze opleiding volledig Engelstalig is, wordt IEL vooral gekozen door buitenlandse studenten. Een half jaar studeren in het buitenland is verplicht.

Lees meer

Studieverenigingen

JFV

Juridische faculteitsvereniging
https://www.jfvgroningen.nl
Lees meer
Studentprofiel

De Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid is een brede opleiding en daarom aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Studenten met een alfa, gamma of bèta profiel zijn te vinden op de rechtenfaculteit. Wel is gebleken dat succesvolle rechtenstudenten een goed analytisch vermogen hebben, niet terugschrikken voor het bestuderen van juridische teksten en een goede studiediscipline hebben om zelfstandig te studeren.

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

De vakken die je in het eerste studiejaar volgt, kunnen je 60 ECTS (studiepunten) opleveren. Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je 45 ECTS of meer behaald, dan krijg je een positief studieadvies. Je kunt dan in het tweede jaar gewoon doorstuderen. Heb je minder dan 45 ECTS behaald, dan krijg je een negatief studieadvies en mag je helaas niet doorgaan met je studie Rechtsgeleerdheid aan de RUG.

Hebben zich in het eerste jaar zeer bijzondere, zwaarwegende, persoonlijke omstandigheden voorgedaan? Dan kan het zijn dat we daar rekening mee houden in het studieadvies, dus meld dergelijke omstandigheden altijd tijdig bij de studieadviseur!

Studiebegeleiding

In je eerste studiejaar werk je samen in studiestartgroepen. De studiestartgroep is een mentorsysteem waarbij een kleine groep eerstejaarsstudenten wekelijks wordt begeleid door een ouderejaars student, die je op weg helpt bij het studeren.

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

Aansluitende master programma's