Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Law
Header image Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid

Hoe stel je een huurcontract op? Welke straf geef je een moordenaar? Welke persoonlijke gegevens mag je van anderen online publiceren? Wat gebeurt er bij een echtscheiding? Hoe los je een geschil op?

Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid word je daarvoor opgeleid. Je leert om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. En die praktijk is enorm veelzijdig. Het recht is namelijk overal. Als je eenmaal weet waar je op moet letten, zie je overal om je heen dingen gebeuren waar het recht een rol bij speelt. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een bericht op social media, het uitbrengen van je stem bij de verkiezingen of als je (niet) stopt voor het rode stoplicht.

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen. Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je maakt kennis met hoofdvakken zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar maak je een keuze uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Na het afronden van deze opleiding kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

Het eerste jaar van onze bacheloropleiding bieden we, naast Groningen, ook aan in Leeuwarden bij de RUG/Campus Fryslân. Hier worden exact dezelfde vakken gegeven als in Groningen. Gemiddeld studeren zo'n 40 studenten in Leeuwarden.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50700
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in Cijfers

Kennisbank Rechten

In de Kennisbank Rechten vind je alle praktische informatie over ons onderwijs. Hierbij kun je denken aan college- en tentamenroosters, de jaarindeling, studieonderdelen, bijvakken en minoren en informatie over het intekenen voor vakken en werkgroepen. Maar ook aan informatie over studeren met een functiebeperking en contactinformatie van onze studieadviseurs en de examencommissie.

Wil jij meer weten over hoe het onderwijs bij ons is georganiseerd? Neem dan een kijkje in onze Kennisbank Rechten.

Lees meer
Waarom dit programma in Groningen?

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist, met kennis van privaatrecht, strafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, Europees recht en internationaal recht. De brede kennis en de vele vaardigheden die je met deze studie opdoet, zijn van groot belang voor je carrière na de studie. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open, waaronder de togaberoepen (advocatuur, Openbaar Ministerie en rechterlijke macht).

In je derde jaar volg je de Studentenrechtbank. Tijdens de Studentenrechtbank kruip je in de huid van rechter of procespartij en breng je jouw juridische vaardigheden in de praktijk. Zo schrijf je bijvoorbeeld een pleidooi of een vonnis en volg je een communicatietraining. De eindzitting vindt plaats in de oude rechtbank in Groningen. Hier presenteer je jouw casus voor publiek (familie en vrienden zijn van harte welkom) en word je beoordeeld door een jury uit de praktijk.

Programma

In het eerste jaar van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid maak je kennis met de hoofdgebieden van het recht zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht. Een studiejaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

De vakken die je in het eerste studiejaar volgt zijn: Algemene Rechtswetenschap, Rechtsgeschiedenis, Staatsrecht, Bestuursrecht, Burgerlijke Recht, Strafrecht en Juridische Onderzoeksvaardigheden.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Algemene Rechtswetenschap 1 (10 EC)
Rechtsgeschiedenis 1 (5 EC)
Algemene Rechtswetenschap 2 (10 EC)
Staatsrecht 1 (5 EC)
Bestuursrecht 1 (5 EC)
Burgerlijk Recht 1 (10 EC)
Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 (5 EC)
Strafrecht 1 (10 EC)

Het studieprogramma tijdens het tweede en derde studiejaar is afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.

Studielast

Gemiddeld 20 uur college en zelfstudie per week

Je krijgt ongeveer 20 uur college per week. De overige tijd besteed je aan het zelfstandig bestuderen van de stof en het voorbereiden van opdrachten.

Het jaar bestaat uit vier onderwijsblokken. Per blok volg je twee vakken tegelijkertijd gedurende een collegeperiode van zeven weken. Daarna volgt een korte tentamenperiode. In de eerste twee jaar van de opleiding kun je vaak bonuspunten verdienen met het goed voorbereiden van wekelijkse opdrachten.

Programma-opties
Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra(honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Meer informatie over deze optie

Fiscaal Recht (specialisatie)
Internationaal en Europees Recht (specialisatie)

Wil jij een loopbaan in óf buiten Nederland? Wil jij werken aan vraagstukken binnen het Nederlandse recht én in grensoverschrijdende context? Met deze afstudeerrichting kun je beide kanten op!

Internationaal publiekrecht en Europees recht zijn, afzonderlijk of in combinatie, een goede voorbereiding voor een loopbaan in of buiten Nederland. Een loopbaan waarin je niet alleen werkt aan vraagstukken binnen de Nederlandse rechtsorde, maar juist ook in een grensoverschrijdende context. Het kan hierbij gaan om de toepassing van Europees recht of internationaal recht binnen Nederland, de ontwikkeling en toepassing van het Europese recht in de Europese Unie of de ontwikkeling en toepassing van recht dat op wereldschaal geldt.Je kunt dit doen in veel verschillende rollen, bijvoorbeeld als:* advocaat in Nederland die zich bezighoudt met vreemdelingenrecht of met mensenrechten;* bedrijfsjurist die geconfronteerd wordt met Europese regelgeving;* medewerker op een ministerie waar Europese regelingen omgezet moeten worden in Nederlands recht;* vertegenwoordiger van Nederland in internationale onderhandelingen over nieuwe verdragen;* medewerker van een internationale organisatie zoals de Europese Unie of de Verenigde Naties.Deze specialisatie verbreedt je mogelijkheden, maar houdt ook alle opties open voor carrières waarvoor het civiel effect een vereiste is. De internationale en Europese dimensie van het recht staat centraal zonder je loopbaanmogelijkheden als jurist in Nederland te beperken. Nederland én de wereld zijn je werkterrein!

Meer informatie over deze optie

Nederlands Recht (specialisatie)
IT-Recht (specialisatie)

Internet is onmisbaar voor ons maatschappelijk en professionele functioneren. Daarom vraagt de informatiemaatschappij waarin we leven om moderne juristen met verstand van recht én IT.

Zij moeten als advocaat, rechter, officier of bedrijfsjurist antwoord kunnen geven op vraagstukken die te maken hebben of die ontstaan door digitalisering.Als je belangstelling hebt voor het recht en beseft dat informatietechnologie de wereld en ons dagelijks leven compleet heeft veranderd, dan is de afstudeerrichting IT-recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Het is geen technische studie, maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is.De studie duurt 3 jaar. Je wordt opgeleid tot jurist en krijgt onderwijs in alle hoofdgebieden van het recht. Daarnaast volg je specialistische vakken op het gebied van IT-recht. Bij IT-recht gaat het om juridische vragen over IT-gebruik. Daarbij kun je denken aan vragen over bescherming van persoonsgegevens, auteursrecht op het internet en downloaden, aankopen doen via webshops en computercriminaliteit. Ook komen de grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet uitgebreid aan de orde.Na de bachelor kun je kiezen voor de masteropleiding IT-recht, voor een masterspecialisatie binnen Nederlands recht of voor de Onderzoeksmaster.In combinatie met de masteropleiding IT-recht of met de masteropleiding Nederlands recht vormt deze bachelor een klassieke juridische opleiding met een zeer moderne inhoud: je kunt advocaat, rechter, officier van justitie of bedrijfsjurist worden. Maar door de brede en innovatieve opzet kun je ook op veel andere plaatsen terechtkomen.

Meer informatie over deze optie

Notarieel Recht (specialisatie)

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • VWO Natuur & Techniek
 • VWO Natuur & Gezondheid
 • VWO Economie & Maatschappij
 • VWO Cultuur & Maatschappij
 • HBO propedeuse

  HBO-propedeuse geeft met ingang van 1 september 2015 aan de RUG niet meer automatisch toegang tot deze studie. HBO propedeuses die toegang bieden tot de bachelor Rechtsgeleerdheid zijn: HBO SJD en HBO Rechten. Overige HBO propedeuses geven geen toegang tot deze bacheloropleiding.

 • academische propedeuse

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is verplicht. Het advies is niet bindend.

 • Er zijn speciale matchingsdagen. Deelname is verplicht.

Toelichting

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Aanmeldingsprocedure

Het volledige proces van aanmelding-matching-toelating kan best wat ingewikkeld zijn. Je wordt overladen met informatie en berichten, van Studielink, de universiteit en de faculteit (opleiding). Om jou daarin te ondersteunen hebben we 9 stappen uitgewerkt. Volg je alle stappen nauwkeurig, dan weet je zeker dat jij er alles aan gedaan hebt om toegelaten te kunnen worden tot je nieuwe studie! Je vindt de 9 stappen op onze website: www.rug.nl/rechten/matching.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202401 september 2024
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2023-2024€ 2314voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars:

Praktische informatie voor:

Na je studie

Vrijwel alle studenten Rechtsgeleerdheid volgen na de bachelor een eenjarige masteropleiding. Daarna zijn ze volwaardig jurist en vindt de overgrote meerderheid (meer dan 90%) een baan als jurist. De rest vindt werk in beroepen als financieel management, consultant of beleidsmedewerker.

Arbeidsmarkt

Rechtsgeleerdheid maakt van jou een allround jurist. Met deze opleiding staan alle juridische beroepen voor je open. Je kunt zowel advocaat, rechter of officier van justitie worden, maar ook terechtkomen in het bedrijfsleven of bij de overheid. Als jurist kun je ook een adviserende, leidinggevende of administratieve functie krijgen in het bank- en verzekeringswezen.

Wil je meer weten over jouw kansen op de arbeidsmarkt? Lees dan verder over het onderzoek dat wij hebben verricht naar het werkveld van afgestudeerde studenten (alumni) aan onze faculteit.

Potentiële beroepen

 • Togaberoepen (o.a. advocaat)
 • Notaris
 • Belastingadviseur
 • Juridische functie in het bedrijfsleven
 • Juridische functie bij de overheid
Onderzoek

Onderzoek Faculteit Rechtsgeleerdheid

Het onderzoek van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen is ondergebracht in het Centre for Law and Governance, waarin alle vakgroepen participeren. Waar mogelijk zullen de docenten het onderzoek betrekken bij de inhoud van de afzonderlijke vakken, bij de onderzoeksvakken in het 1e en 2e jaar en bij het bachelor afsluitende onderdeel.

Onderzoekers in beeld:

Prof. Bjorn Hoops

Prof. Heinrich Winter

Prof. Jeanne Mifsud Bonnici

Testimonial prof. Michel Vols (adjunct hoogleraar openbare-orde recht)
Onderwijs en onderzoek zijn nauw met elkaar verbonden. Mijn onderzoek richt zich op de aanpak van overlast en verstoringen van de openbare orde. Veel van de vragen die tijdens mijn colleges worden behandeld, ontleen ik aan mijn onderzoek. Wanneer kunnen huurders uit hun woning worden gezet? Wanneer is de burgemeester bevoegd om een drugspand dicht te timmeren? In hoeverre worden grondrechten (denk aan privacy en het huisrecht) beperkt? Tijdens college maken studenten zo kennis met de laatste maatschappelijke en juridische ontwikkelingen.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
						Testimonial van	Iason van der Meulen

  Waarom rechten? Van kleins af aan heb ik al een groot rechtvaardigheidsgevoel.

  – Iason van der Meulen
  Lees verder

  Van kleins af aan heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor mijn interesse voor de opleiding Rechtsgeleerdheid is ontstaan. Om écht zeker te zijn van mijn studiekeuze heb ik open dagen van verschillende universiteiten bezocht en heb ik een online Webklas gevolgd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam er achter dat ik het interessant vind om uit te zoeken wat mogelijk is binnen de kaders van de wet en in hoeverre de persoonlijke vrijheid van individuen mag worden beperkt.

  Het recht is voor ontzettend veel zaken de basis en beïnvloedt ons hele leven. Ook is het recht een discipline die invloed heeft op vele andere gebieden. Dit zorgt ervoor dat de studie een goede basis vormt voor de toekomst en het mogelijk maakt om later ontzettend veel kanten op te gaan!

  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Elbrich de Jong

  Ik was overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

  – Elbrich de Jong
  Lees verder

  Tijdens de middelbare school twijfelde ik nog over de studie Rechtsgeleerdheid, dus ik besloot me goed te oriënteren. Zo heb ik onder andere meegedaan aan Een Dag Rechten, waarbij we naar een rechtbank gingen én een echte rechtszaak bijwoonden. Hierna was ik overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

  Ik heb ervoor gekozen om mijn eerste jaar te volgen aan de vestiging van de RUG in Leeuwarden. In Leeuwarden krijg je namelijk in een kleine klas onderwijs aangeboden. Hierdoor leer je je klasgenoten goed kennen en zijn de lijntjes met de docenten kort. Daarnaast kwam het mij praktisch gezien erg goed uit: ik kon nog een jaar thuis blijven wonen en me volledig op de studie richten.

  Inmiddels heb ik mijn propedeuse behaald en kan ik met recht zeggen dat Rechtsgeleerdheid studeren een hele goede keuze is. De kennis die je opdoet is zeer bruikbaar. Mijn ervaring is dat de studie zeer goed te doen is, als je elke week de lesstof bijhoudt. En als je Rechtsgeleerdheid wilt studeren in een klas waarbij de eerstejaars groep hecht is en het contact met de docenten goed, dan moet je zeker overwegen om in Leeuwarden te studeren!

  Sluiten
 • 
						Testimonial van	Ayla Bosma

  Mijn studiekeuze tip? Kies een studie die je écht interesseert!

  – Ayla Bosma
  Lees verder

  Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om niet alleen naar baankansen te kijken. Over 4 jaar kan de markt er namelijk heel anders uit zien. Kies een studie die je écht interesseert. Dat maakt het studeren zoveel makkelijker en leuker.

  Ik heb ervoor gekozen om het eerste jaar van mijn bachelor in Leeuwarden te volgen. Ik woon zelf in Leeuwarden en ben erg gehecht aan mijn omgeving maar ik heb deze keuze vooral gemaakt omdat je dicht bij de docenten staat, gemakkelijk vragen kan stellen het moeilijker is om niet-actief mee te doen.

  Bovendien ontstaat er door de kleine groepen sneller een band tussen jou en je studiegenoten. We zijn inmiddels al een paar keer samen uit eten geweest en komen elkaar regelmatig tegen in de trein.

  Ik wil graag als tip meegeven hoe belangrijk het is om de werkgroepen niet alleen te volgen, maar ook voor te bereiden. Dit klinkt natuurlijk ontzettend schools, maar het is een belangrijk advies. Niet alleen heb je daardoor (voornamelijk in het eerste jaar) recht op een bonus, je begrijpt ook de stof beter waardoor niet alles aankomt op die laatste weken voor het tentamen. Het is echt een kleine moeite, met veel plezier.

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten

Nederlands- of Engelstalige bachelor?

Naast de Nederlandstalige bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid kun je ook kiezen voor de Engelstalige bacheloropleiding International and European Law. Het is belangrijk om te weten dat je je tijdens de Engelstalige bachelor niet zult verdiepen in het Nederlandse recht. Deze opleiding voldoet daarmee niet aan de vereisten voor civiel effect, en je kunt na deze studie dan ook geen togaberoepen uitoefenen.

Wil je uiteindelijk gaan werken als advocaat in een internationale setting, dan kies je dus voor de Nederlandstalige bachelor Rechtsgeleerdheid, die wel voldoet aan de vereisten voor civiel effect. De Engelstalige bachelor IEL geeft je vooral een sterke basis om te groeien naar een internationale functie van juridisch adviseur. Omdat deze opleiding volledig Engelstalig is, wordt IEL vooral gekozen door buitenlandse studenten. Een half jaar studeren in het buitenland is verplicht.

Lees meer

Studieverenigingen

JFV

Juridische faculteitsvereniging
https://www.jfvgroningen.nl
Lees meer
Studentprofiel

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid is een brede opleiding en daarom aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Studenten met een alfa, gamma of bèta profiel zijn te vinden op de rechtenfaculteit. Wel is gebleken dat succesvolle rechtenstudenten een goed analytisch vermogen hebben, niet terugschrikken voor het bestuderen van juridische teksten en een goede studiediscipline hebben om zelfstandig te studeren.

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

De vakken die je in het eerste studiejaar volgt, kunnen je 60 ECTS (studiepunten) opleveren. Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je 45 ECTS of meer behaald, dan krijg je een positief studieadvies. Je kunt dan in het tweede jaar gewoon doorstuderen. Heb je minder dan 45 ECTS behaald, dan krijg je een negatief studieadvies en mag je helaas niet doorgaan met je studie Rechtsgeleerdheid aan de RUG.

Hebben zich in het eerste jaar zeer bijzondere, zwaarwegende, persoonlijke omstandigheden voorgedaan? Dan kan het zijn dat we daar rekening mee houden in het studieadvies, dus meld dergelijke omstandigheden altijd tijdig bij de studieadviseur!

Studiebegeleiding

In je eerste studiejaar werk je samen in studiestartgroepen. De studiestartgroep is een mentor-systeem waarbij een kleine groep eerstejaarsstudenten wekelijks wordt begeleid door een ouderejaars student, die je op weg helpt bij het studeren. Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

Aansluitende master programma's