Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenRechtsgeleerdheid
Header image Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid

Het recht regelt vrijwel alle aspecten van onze maatschappij. Tijdens deze studie leer je om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. Daarvoor hoef je echt geen wetten in je hoofd te stampen!

Hoe stel je een huurcontract op? Welke straf geef je een moordenaar? Welke persoonlijke gegevens mag je van anderen online publiceren? Wat moet er gebeuren bij een echtscheiding en wie betaalt het schoonmaken van vervuilde grond? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid leer je wetten en regels te gebruiken en te interpreteren aan de hand van rechtelijke uitspraken.

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen.

Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je krijgt inleidingen in de hoofdvakken, zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar maak je een keuze uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Alle afstudeerrichtingen hebben een eigen opleidingspagina waar je meer informatie kunt vinden. Na je bachelor kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

De bachelor rechtsgeleerdheid is een brede opleiding en kent daarom geen uitgesproken studentprofiel. Studenten met een alfa, gamma of bèta profiel zijn te vinden op de rechtenfaculteit. Wel is gebleken dat succesvolle rechtenstudenten een goed analytisch vermogen hebben, niet terugschrikken voor het bestuderen van juridische teksten en een goede studiediscipline hebben om zelfstandig te studeren.

Meer over deze opleiding
 • Testimonial van Marloes Teunissen

  – Marloes Teunissen
 • Testimonial van Ayla Bosma

  Kies een studie die je écht interesseert

  Bij het kiezen van een studie is het belangrijk om niet alleen naar baankansen te kijken. Over 4 jaar kan de markt er namelijk heel anders uit zien. Kies een studie die je écht interesseert. Dat maakt het studeren zoveel makkelijker en leuker.

  Ik heb ervoor gekozen om het eerste jaar van mijn bachelor in Leeuwarden te volgen. Ik woon zelf in Leeuwarden en ben erg gehecht aan mijn omgeving maar ik heb deze keuze vooral gemaakt omdat je dicht bij de docenten staat, gemakkelijk vragen kan stellen het moeilijker is om niet-actief mee te doen.

  Bovendien ontstaat er door de kleine groepen sneller een band tussen jou en je studiegenoten. We zijn inmiddels al een paar keer samen uit eten geweest en komen elkaar regelmatig tegen in de trein.

  Ik wil graag als tip meegeven hoe belangrijk het is om de werkgroepen niet alleen te volgen, maar ook voor te bereiden. Dit klinkt natuurlijk ontzettend schools, maar het is een belangrijk advies. Niet alleen heb je daardoor (voornamelijk in het eerste jaar) recht op een bonus, je begrijpt ook de stof beter waardoor niet alles aankomt op die laatste weken voor het tentamen. Het is echt een kleine moeite, met veel plezier.

  Sluiten
  – Ayla Bosma
 • Testimonial van Iason van der Meulen

  Van kleins af aan een groot rechtvaardigheidsgevoel

  Van kleins af aan heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor mijn interesse voor de opleiding Rechtsgeleerdheid is ontstaan. Om écht zeker te zijn van mijn studiekeuze heb ik open dagen van verschillende universiteiten bezocht en heb ik een online Webklas gevolgd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam er achter dat ik het interessant vind om uit te zoeken wat mogelijk is binnen de kaders van de wet en in hoeverre de persoonlijke vrijheid van individuen mag worden beperkt.

  Het recht is voor ontzettend veel zaken de basis en beïnvloedt ons hele leven. Ook is het recht een discipline die invloed heeft op vele andere gebieden. Dit zorgt ervoor dat de studie een goede basis vormt voor de toekomst en het mogelijk maakt om later ontzettend veel kanten op te gaan! 

  Sluiten
  – Iason van der Meulen
 • Testimonial van Elbrich de Jong

  Een hechte eerstejaars groep en goed contact met docenten

  Tijdens de middelbare school twijfelde ik nog over de studie Rechten, dus ik besloot me goed te oriënteren. Zo heb ik onder andere meegedaan aan Een Dag Rechten, waarbij we naar een rechtbank gingen én een echte rechtszaak bijwoonden. Hierna was ik overtuigd: ik wilde Rechtsgeleerdheid studeren!

  Ik heb ervoor gekozen om mijn eerste jaar te volgen aan de vestiging van de RUG in Leeuwarden. In Leeuwarden krijg je namelijk in een kleine klas onderwijs aangeboden. Hierdoor leer je je klasgenoten goed kennen en zijn de lijntjes met de docenten kort. Daarnaast kwam het mij praktisch gezien erg goed uit: ik kon nog een jaar thuis blijven wonen en me volledig op de studie richten.

  Inmiddels heb ik mijn propedeuse behaald en kan ik met recht zeggen dat Rechten studeren een hele goede keuze is. De kennis die je opdoet is zeer bruikbaar.
  Mijn ervaring is dat de studie zeer goed te doen is, als je elke week de lesstof bijhoudt. En als je Rechten wilt studeren in een klas waarbij de eerstejaars groep hecht is en het contact met de docenten goed, dan moet je zeker overwegen om in Leeuwarden te studeren!

  Sluiten
  – Elbrich de Jong
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Croho code
50700
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Vorm
voltijd
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in CijfersStudie in Cijfers
printOok beschikbaar in het: English