Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Law IT-recht
Header image IT-recht

IT-recht

Internet is onmisbaar voor ons maatschappelijk en professionele functioneren. Daarom vraagt de informatiemaatschappij waarin we leven om moderne juristen met verstand van recht én IT.

Zij moeten als advocaat, rechter, officier of bedrijfsjurist antwoord kunnen geven op vraagstukken die te maken hebben of die ontstaan door digitalisering.

Als je belangstelling hebt voor het recht en beseft dat informatietechnologie de wereld en ons dagelijks leven compleet heeft veranderd, dan is de afstudeerrichting IT-recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid iets voor jou. Het is geen technische studie, maar een juridische studie waar een zeer goede arbeidsmarkt voor is.

De studie duurt 3 jaar. Je wordt opgeleid tot jurist en krijgt onderwijs in alle hoofdgebieden van het recht. Daarnaast volg je specialistische vakken op het gebied van IT-recht. Bij IT-recht gaat het om juridische vragen over IT-gebruik. Daarbij kun je denken aan vragen over bescherming van persoonsgegevens, auteursrecht op het internet en downloaden, aankopen doen via webshops en computercriminaliteit. Ook komen de grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet uitgebreid aan de orde.

Na de bachelor kun je kiezen voor de masteropleiding IT-recht, voor een masterspecialisatie binnen Nederlands recht of voor de Onderzoeksmaster.

In combinatie met de masteropleiding IT-recht of met de masteropleiding Nederlands recht vormt deze bachelor een klassieke juridische opleiding met een zeer moderne inhoud: je kunt advocaat, rechter, officier van justitie of bedrijfsjurist worden. Maar door de brede en innovatieve opzet kun je ook op veel andere plaatsen terechtkomen.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLB in Rechtsgeleerdheid
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50700
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

De richting IT-recht is een multidisciplinaire juridische opleiding op het snijvlak van het recht en technologie en is uniek in Nederland.

De richting is kleinschalig van aard met veel aandacht voor de individuele student. Omdat je vakken volgt in alle rechtsgebieden, word je net als bij de opleiding Nederlands recht opgeleid tot allround jurist en staan de togaberoepen voor je open. IT-recht juristen zijn gewild bij de overheid, in de advocatuur of in het bedrijfsleven.

Programma

In jaar 1 krijg je een inleiding in diverse onderdelen van het recht, zoals het privaatrecht, het strafrecht en het staats- en bestuursrecht. Ook is er aandacht voor de geschiedenis van het recht en het rechtswetenschappelijk onderzoek. Het laatste vooral in de vakken Algemene Rechtswetenschap 1 en 2 en het vak Juridische Onderzoeksvaardigheden 1. Samen vormen deze vakken de start van de onderzoekslijn in de bachelor. Het vak Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 kent ook een IT-recht variant.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Algemene Rechtswetenschap 1 (10 EC)
Rechtsgeschiedenis (5 EC)
Studiestartgroepen (10 EC)
Algemene Rechtswetenschap 2 (10 EC)
Staatsrecht 1 (5 EC)
Bestuursrecht: Inleiding (5 EC)
Burgerlijk Recht 1 (10 EC)
Kies Bewust; jouw beroepsperspectief (facultatief)
Juridische Onderzoeksvaardigheden 1 (5 EC)
Strafrecht 1 (10 EC)

In het tweede jaar verdiep je je verder in de hoofdgebieden van het recht. Daarnaast volg je vakken op het gebied van het IT-recht, zoals Inleiding IT-recht, IT in de context van het recht, Recht en informatiemanagement en Communicatie- en mediarecht.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Bestuursrecht: Besluitvorming (10 EC)
Strafrecht 2 (5 EC)
Burgerlijk Recht 2 (10 EC)
Inleiding IT-recht (5 EC)
Communicatie- en Mediarecht (5 EC)
IT in de context van het recht (5 EC)
Recht en Informatie management (5 EC)
Bestuursrecht: Rechtsbescherming (5 EC)
Handelsrecht (10 EC)

In jaar 3 bestudeer je naast de hoofdgebieden van het Nederlands recht uitgebreid Internationaal en Europese recht. Op het gebied van IT-recht is in het bijzonder aandacht voor elektronisch contractenrecht, ethiek en Inleiding Intellectueel Eigendom. Jaar 3 wordt afgesloten met de proeve van juridische bekwaamheid: de Studentenrechtbank. Hierin vervul je, na een uitgebreide inhoudelijke voorbereiding op je rechtszaak en een presentatietraining, de rol van advocaat, rechter of officier van just

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Burgerlijk Procesrecht (5 EC)
Elektronisch Contractenrecht (5 EC)
Internationaal Publiekrecht (5 EC)
e-Thiek (5 EC)
Recht van de Europese Unie (10 EC)
Strafrecht 3 (10 EC)
Studentenrechtbank (10 EC)
Burgerlijk recht 3 (5 EC)
Inleiding Intellectueel Eigendom (5 EC)
Programma-opties
Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra (honours) programma van 30 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Meer informatie over deze optie

Richtingen Bachelor rechtsgeleerdheid (track)

In de Bachelor rechtsgeleerdheid is de propedeuse voor iedereen gelijk. Daarna kun je kiezen uit één van de volgende richtingen: Nederlands recht, internationaal en Europees recht, IT-recht, fiscaal recht, notarieel recht en juridische bestuurskunde. Deze pagina geeft informatie over de richting IT-recht binnen de Bachelor rechtsgeleerdheid.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • VWO Natuur & Techniek
 • VWO Natuur & Gezondheid
 • VWO Economie & Maatschappij
 • VWO Cultuur & Maatschappij
 • HBO propedeuse

  HBO-propedeuse (met havo) geeft met ingang van 1 september 2015 aan de RUG niet meer automatisch toegang tot deze studie. De opleiding kan aanvullende eisen stellen. Neem voor meer informatie contact op met de studieadviseur.

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Aanmeldingsprocedure

Kijk voor een volledig overzicht van de toelatingsprocedure op http://www.rug.nl/rechten/ds

Selectieprocedure

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202401 september 2024
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2023-2024€ 2314voltijd
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Als jurist gespecialiseerd in het IT-recht kun je advocaat, rechter of officier van justitie worden (indien civiel effect is behaald). Ook komen veel IT-juristen terecht in het bedrijfsleven, bij universiteiten en bij de overheid, bijvoorbeeld als Functionaris Gegevensbescherming. De meeste (middel)grote advocatenkantoren hebben tegenwoordig specialistische afdelingen op het gebied van het IT-recht.

Daarnaast zijn er tal van kleinere advocatenkantoren en adviespraktijken die zich specialiseren op het IT-recht en/of het privacyrecht. Voor meer informatie en de loopbaanperspectieven kun je deze vlog bekijken.

Potentiële beroepen

 • Functie in het bedrijfsleven
 • Functie bij de overheid
 • Togaberoepen
Onderzoek

Onderzoek IT-recht

Het onderzoek binnen IT-recht richt zich met name op informatiegrondrechten (privacy, vrijheid van meningsuiting, recht op overheidsinformatie), gegevensbescherming, de circulaire economie en elektronisch contracteren. Het onderzoek heeft hierbij zowel een positiefrechtelijk als een technisch karakter.

Het onderzoek binnen IT-recht is nauw verbonden met het onderwijsprogramma en de onderzoekers hebben dan ook allen een (uitgebreide) onderwijstaak. IT-recht verricht(te) onderzoek voor onder andere de Europese Commissie, ministeries, gemeenten, het Centraal Justitieel Incassobureau en instellingen in de gezondheidszorg (zoals het UMCG).

Onderzoekers in beeld:

mr. dr. A.M. (Aline) Klingenberg
Digitale overheidscommunicatie, openbaarheid van bestuur, privacy en gegevensbescherming.

mr. dr. E.D.C. (Evert) Neppelenbroek
Elektronisch contracteren, digitale inhoud in het vermogensrecht.

mr. dr. E.V. (Evgeni) Moyakine
IT-recht, privacy en gegevensbescherming, cybersecurity, telecommunicatierecht, internationaal/Europees recht, mensenrechten, humanitair recht, staatsaansprakelijkheid, private militaire en veiligheidsbedrijven.

dr. G.J. (Gerard) Ritsema van Eck
Opkomende surveillance technologieën, smart mobility, privacy- en gegevensbescherming.

dr. J.-H. (Jaap-Henk) Hoepman
Privacy by design, privacy-enhancing technologies, IT in de context van het recht.

mr. dr. J. (Jasper) Verstappen
Contractenrecht, goederenrecht, Europees recht, internationaal privaatrecht, consumentenrecht, rechtsvergelijking en technologierecht.

mr. L. (Laurent) Jensma
Learning analytics, Auteursrecht, Portretrecht en kunstmatige intelligentie.

mr. dr. M.H. (Mathieu) Paapst
Legal tech, open source, open standaarden, juridische, ethische en sociologische aspecten van de informatiemaatschappij.

mr. P.F.T. (Pepijn) Tukker
Effect van het gebruik van technologie op fundamentele rechten (waaronder het recht op gezondheid)

mr. T. (Tim) van Zuijlen
Geplande productveroudering in consumentenelektronica, privacy en gegevensbescherming.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

 • 
						Testimonial van	Frederick Leentfaar

  “De uitdaging van het recht zit in de praktische toepasbaarheid. Kijk dus verder dan de letter van de wet, ook tijdens je studie”

  – Frederick Leentfaar
  Lees verder

  Als Associate General Counsel Data Protection bij Instagram (Meta) geef ik tactisch en strategisch juridisch advies aan de verschillende teams die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het product Instagram, zodat privacyrisico's in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen worden geïdentificeerd en gemitigeerd. Hierbij heb ik ook contact met externe toezichthouders, zoals de Ierse privacytoezichthouder DPC.

  Analytisch denken, snel schakelen en praktisch durven adviseren, waarbij je risico's adequaat adresseert, waardeert en mitigeert zijn belangrijke competenties in mijn baan. Niet alleen de wet kennen, maar juist ook weten hoe deze in de praktijk in een snel veranderende wereld te kunnen toepassen.

  Ik heb 11 jaar in de reguliere advocatuur gewerkt als advocaat privacy en IT-recht en heb begin 2020 de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Ik ben in 2021 door een recruiter van Meta benaderd voor deze functie. Vanaf begin 2022 bekleed ik mijn huidige functie binnen Meta. Ik ben hierin nog altijd advocaat, maar nu zoals men het noemt ‘in dienstbetrekking’. Ik ben erg actief geweest binnen studievereniging LISA, waar ik diverse commissies en een bestuursjaar heb gedaan. Aan het eind van mijn bachelor heb ik drie maanden stage gelopen op een advocatenkantoor in de Verenigde Staten.

  Sluiten
 • 
						Testimonial van

  Vlog: Kies bewust voor IT-Recht!

  Lees verder

  Ben jij scholier en overweeg je om Rechtsgeleerdheid te gaan studeren? Dan raden we je zeker aan om alle Kies Bewust vlogs te bekijken. Want ook voor jou als studiekiezer bieden de vlogs veel relevante informatie.

  Je vindt de vlogs per afstudeerrichting op onze website en op YouTube:

  - Fiscaal Recht
  - Juridische Bestuurskunde
  - Internationaal en Europees Recht
  - IT-Recht
  - Nederlands Recht
  - Notarieel Recht

  Sluiten

Inleiding Nederlands Recht

IT-recht is een van de zes afstudeerrichtingen van de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Vraag jij je af of de opleiding bij je past? Ben je benieuwd naar de inhoud van dit vakgebied? Neem dan deel aan onze online cursus Inleiding Nederlands Recht. Daarmee maak je nu alvast kennis met een aantal aspecten van het recht (zoals het staatsrecht en het strafrecht) en kun je ontdekken of je de lesstof interessant vindt.

In de cursus Inleiding Nederlands Recht word je aan de hand van video’s, artikelen, oefenvragen en discussies begeleid bij je eerste stappen in de wereld van het recht. Na aanmelding krijg je vijf weken gratis toegang tot de cursus. Ga naar de website van FutureLearn en start meteen!

Lees meer

Studieverenigingen

LISA

LISA, wat staat voor Law & ICT Students' Association, is een studievereniging opgericht door studenten Recht & ICT van de Rijksuniversiteit Groningen.
Het doel van de vereniging is om de verdere ontplooiing en verdieping van de leden in het vakgebied van Recht & ICT te stimuleren en bij anderen meer inzicht in het vakgebied van Recht & ICT mogelijk te maken.
https://www.lisa-groningen.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar en aan het einde van je tweede studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Hebben zich in het eerste jaar zeer bijzondere, zwaarwegende, persoonlijke omstandigheden voorgedaan? Dan kan het zijn dat we daar rekening mee houden in het studieadvies, dus meld dergelijke omstandigheden altijd tijdig bij de studieadviseur!

Studiebegeleiding

Voor eerstejaars studenten zijn er studiestartgroepen. Dit is een mentorsysteem waarbij een kleine groep eerstejaars wekelijks begeleid wordt door een ouderejaars student die je op weg helpt bij het studeren.

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.

Aansluitende master programma's