Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Notarial Law
Header image Notarieel recht

Notarieel recht

Mensenwerk, dat is waar deze studie toe opleidt. Je adviseert mensen bij belangrijke beslissingen, zoals een huwelijk, het kopen van een huis, of het starten van een onderneming.

Binnen de eenjarige master verdiep je je in het terrein van het privaatrecht in brede zin, het belastingrecht, ondernemingsrecht, erfrecht en het registergoederenrecht. Ook volg je een praktisch onderzoeksvak. Hierin krijg je inzicht in de samenhang tussen de verschillende vakken die je gevolgd hebt.

De master bevat het recht 'van de wieg tot het graf' en richt zich op de praktijk van alledag: vakken als relatievermogensrecht, registergoederenrecht en erfrecht raken iedereen – van jong tot oud. De vakken die de notariële opleiding kenmerken zijn alle praktijkgericht. Daarmee wordt niet gedoeld op alleen de praktijk van de notaris; in zoverre is de naam van de opleiding misleidend. Je kunt de opleiding aanvullen met extra vakken die je toegang geven tot beroepen in de advocatuur, het Ministerie van Justitie of rechtbanken (civiel effect).

De master Notarieel recht sluit je af met een scriptie.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Notarieel Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66828
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Rechtsgeleerdheid

Praktijkmaster Notarieel recht

Naast de reguliere master Notarieel recht kun je ook kiezen voor de Praktijkmaster Notarieel recht. De Praktijkmaster bestaat uit de reguliere master, aangevuld met een stage bij Trip Advocaten & Notarissen en het seminaar Praktijkmaster. Dit is een schrijfseminaar waarin je een aantal schrijfopdrachten maakt, deels van algemene aard, deels specifiek ontworpen voor de notariële beroepspraktijk. Na voltooiing van je scriptie presenteer en verdedig je deze.

Lees meer
Waarom dit programma in Groningen?

In combinatie met de bachelor notarieel recht biedt deze master dé universitaire beroepsopleiding voor het notariaat. De afgestudeerden notarieel recht uit Groningen worden niet alleen notaris, maar zijn ook gewild in andere sectoren zoals binnen de onroerend-goed-sector of het verzekerings- of bankwezen.

Uniek zijn de mogelijkheden tot het lopen van stages in het buitenland en het zeer actief meedoen met het onderzoek dat door de sectie Notarieel Recht wordt verricht.

Programma

In het masterjaar zet je de kroon op je werk. Bij een aantal vakken ga je verder de diepte in en wordt de link met de praktijk nader gelegd.

Periodes
VakkenVakkencatalogus >1234
Fiscaal ondernemingsrecht voor niet-fiscalisten (6 EC)
Vastgoedrecht in de 21e eeuw (6 EC)
Seminaar Notariële C.S. (6 EC)
Goederenrecht C.S. (6 EC)
Internationaal Privaatrecht (6 EC)
Ondernemingsrecht 1 (NV- en BV Recht) (6 EC, facultatief)
Successiewet voor Notariëlen (6 EC)
Recht in Praktijk
Scriptie (12 EC)
Agrarisch Recht (6 EC, facultatief)
Estate Planning en Bedrijfsopvolging (6 EC, facultatief)

Curriculum

Kijk voor het volledige studieprogramma in de online onderwijs catalogus van de RUG - http://www.rug.nl/ocasys/rug/vak/showpos?opleiding=363

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 20 weken
 • Maximaal 30 EC

De faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

VooropleidingOrganisatieInstroom
Notarieel rechtRijksuniversiteit Groningen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

De oude stijl bachelor Notarieel recht van de RUG (gestart vóór 2013) geeft drempelloos toegang tot de master Notarieel recht.

RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Aanvullende eisen:
 • minimum kennis
Extra informatie:

Alleen een volledig afgeronde afstudeerrichting Notarieel recht geeft toegang tot de master Notarieel recht.

VooropleidingOrganisatieInstroom
Notarieel RechtAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Kennis-deficiëntie wegwerken tijdens de bachelor of via contractonderwijs. Vraag de studieadviseur naar het actuele deficiëntie overzicht voor instroom per september 2015.

Aanmeldingsprocedure

Ben jij geïnteresseerd in de Praktijkmaster Notarieel recht? Voor de Praktijkmaster Notarieel recht gelden andere toelatingseisen en een andere aanmeldingsprocedure dan voor de reguliere master Notarieel recht.

In dit document vind je alle belangrijke informatie over de selectieprocedure en sollicitatie voor de Praktijkmaster Notarieel recht. Om te solliciteren voor de Praktijkmaster kun je gebruik maken van het sollicitatieformulier.

Voor de reguliere master Notarieel recht vind je de toelatingseisen onder 'Doorstroommogelijkheden'

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2021-2022€ 1084voltijd
EU/EER2021-2022€ 798deeltijd
EU/EER2021-2022€ 798duaal

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

De opleiding Notarieel recht is bijzonder breed, zeker wanneer daarnaast de aantekening civiel effect wordt behaald. Wil je notaris worden dan ga je stage lopen op een notariskantoor en de beroepsopleiding Notariaat voltooien. Behalve voor een loopbaan in het notariaat kun je ook kiezen voor een carrière in de onroerendgoedbranche, het verzekeringsbedrijf, de bankwereld, de advocatuur, de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie (bij togaberoepen is het aanvullende civiel effect nodig).

Potentiële beroepen

 • Functie in het verzekeringswezen
 • Functie bij de rechterlijke macht
 • Functie in de advocatuur
 • Functie in de onroerendgoedbranche
 • Functie in het notariaat
 • Functie in het bedrijfsleven
Onderzoek

Onderzoek notarieel recht

Het onderzoek van de stafleden Notarieel Recht concentreert zich rond de thema's landrechten en familievermogensrecht. Maak kennis met deze onderzoekers via onderstaande links.

In de opleiding betrekken de docenten hun onderzoek bij de inhoud van de afzonderlijke vakken, met name bij de onderzoeksvakken in het 1e en 2e jaar en bij het afsluitende onderdeel (onderzoeksproject).

Onderzoekers in beeld:

Prof. mr. dr. W.D. Kolkman

Prof. mr. dr. L.C.A. Verstappen

Zie de talrijke andere onderzoekers van het Notarieel Instituut Groningen en op Facebook

Testimonial prof. mr. dr. W.D. Kolkman (hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder notarieel recht)

'De sectie Notarieel Recht (zie www.notarieelinstituut.nl) verricht nationaal en internationaal onderzoek op het gebied van het familievermogensrecht, het vastgoedrecht en het ondernemingsrecht, alsmede de fiscale aspecten daarvan. Veel van het onderzoek komt terug in het onderwijs in de notariële bachelor en master, zodat deze een wat meer praktische inslag krijgen dan andere studierichtingen. Zie de bovenstaande sites voor meer actuele informatie.

De notariële opleiding komt in de diverse rankings steevast op de eerste of tweede plaats van Nederland en heeft een zeer goede naam. Kom langs als je meer wilt weten!'

 • 
						Testimonial van	Amber Woldring

  'Je wordt uitgedaagd om na te denken over complexe situaties'

  – Amber Woldring
  Lees verder

  Ga je trouwen? Een huis kopen? Of wil je graag je eigen bedrijf starten? Er is een breed scala aan gebeurtenissen waarvoor de wet voorschrijft dat je naar een notaris gaat. Hij is niet alleen degene die de nodige akte passeert, maar ook je adviseur op het moment dat je voor grote, belangrijke keuzes komt te staan.

  Waar je in de bachelor notarieel recht een brede basis legt op het gebied van personen- en familierecht, erfrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht geeft de master notarieel recht je de kans om deze kennis verder uit te diepen en te leren toepassen in de praktijk. Je wordt uitgedaagd om na te denken over complexe situaties en deze uit te werken ‘als ware je zelf notaris’. Hoe wikkel je bijvoorbeeld een nalatenschap af, als er een tiental erfgenamen zijn die niet met elkaar door één deur kunnen? Wat adviseer je de oprichter van een B.V. over de statuten die moeten worden opgesteld?

  Afgezien van het feit dat ik de rechtsgebieden erg interessant vind, heb ik voor de specialisatie notarieel recht gekozen omdat het mij helpt mezelf te ontwikkelen als een goed, kritisch jurist. Als notaris sta je midden in de maatschappij en heb je niet alleen te maken met veel verschillende (rechts)personen, maar draag je ook de verantwoordelijkheid om mee te gaan met maatschappelijke veranderingen, technologie en je cliënten hierin wegwijs te maken. Omdat een notaris bij zo veel verschillende situaties om de hoek komt kijken, is het een erg veelzijdig en vooral uitdagend vak.

  Op dit moment is het notariaat enorm in trek en als student zijn er ontzettend veel mogelijkheden nadat je de master notarieel recht hebt afgerond. Je kunt aan de slag bij zowel kleine als grote kantoren, van het Hoge Noorden tot de Amsterdamse Zuidas. De vakgroep van notarieel recht en de studievereniging geven je talloze mogelijkheden je te oriënteren op het gebied van je carrière, zodat je uiteindelijk op een plek terecht komt die echt bij je past.

  Ik volg de master met veel plezier en kan dan ook iedereen aanraden deze te volgen. Indien je meer informatie wil kun je altijd contact opnemen met mij of iemand van de vakgroep notarieel recht.


  Sluiten

Studieverenigingen

Vevonos

Vevonos is de studievereniging voor notariële studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging heeft 200 leden en organiseert gedurende het collegejaar verschillende activiteiten en evenementen, zoals de introductiedag voor nieuwe leden, het symposium, het Internationaal Studieproject, bezoeken aan notariskantoren en de maandelijkse borrels. Ook organiseert Vevonos samen met haar notariële zusterverenigingen landelijke activiteiten: een congres, een gala, een feest en een hockeytoernooi.
http://www.vevonos.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Studenten die midden in de maatschappij staan, zullen zich aangetrokken voelen tot deze studie. De opleiding biedt een groot scala aan beroepsmogelijkheden. Met name de studenten die zich als onpartijdig jurist (de advocaat is partijdig, de notaris is onpartijdig) het prettigst voelen, zullen deze studie interessant vinden.

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.