Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Education Bachelor

Na je studie

Beroepsperspectief na je studie Rechtsgeleerdheid

‘Als ik kies voor een juridische opleiding, wat zijn dan mijn kansen op de arbeidsmarkt?’. Scholieren die voor de keuze van een vervolgopleiding staan, stellen deze vraag vaak aan ons. En terecht. Want natuurlijk wil je na je opleiding een leuke, betaalde en relevante baan vinden.

Ook wij vinden deze vraag belangrijk. Het kunnen vinden van een relevante baan zegt namelijk veel over de kwaliteit van ons onderwijs. En aan die kwaliteit hechten wij als universiteit veel waarde.

Daarom hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar het werkveld van afgestudeerde studenten (alumni) aan onze faculteit. Van de alumni die in de periode tussen 2020-2021 zijn afgestudeerd aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid in Groningen, heeft 100% een baan gevonden! Een resultaat waar wij natuurlijk erg trots op zijn. Maar wat voor banen zijn dit? In welke regio? Bij welke werkgevers? Daarover vertellen we graag wat meer.

Welke baan?

94% van de alumni heeft een juridisch beroep op academisch niveau. Daarbij kun je denken aan een functie als advocaat en juridisch medewerker maar ook aan functies als parketsecretaris, (kandidaat)notaris en belastingadviseur. De overige 6% is bijvoorbeeld werkzaam in het management, consultancy of in de financiële sector. De precieze invulling van de functie hangt natuurlijk sterk samen met de gekozen opleiding/specialisatie. Belangrijk om te vermelden is dat je pas rechter kunt worden nadat je een aantal jaren werkervaring hebt opgedaan als jurist.

Advocatuur
20%
Belastingadvies
13%
Detachering
2%
Financieel
3%
Juridische consultancy
4%
Notariaat
6%
Overheid
26%
Rechtsbijstand
6%
Rechtspraak/OM
10%
Universiteit
5%
NGO
1%
Zakelijk/ Overig
4%

In welke regio?

Van alle alumni werkt 45% in het Noorden, 33% in de Randstad en 21% elders in het land. 1% werkt in het buitenland.

In welke regio werken onze alumni?
In welke regio werken onze alumni?

Bij welke werkgevers?

Het grootste deel van de afgestudeerden werkt bij de overheid, onder andere bij gemeenten, Ministeries en Rijksdiensten. Daarnaast werkt een groot deel in de advocatuur.

Andere populaire werkgevers zijn het Openbaar Ministerie, de Rijksuniversiteit Groningen en de Belastingdienst.

Wil je weten hoe is het om na je studie aan het werk te gaan?

Laatst gewijzigd:13 juni 2024 15:14