Het nieuwe ontslagrecht, (te?) goedkope Oost-Europese chauffeurs, werknemers die staken en de opkomst van de zzp'er. Als arbeidsrechtsspecialist krijg je hiermee te maken.
De beroepsbevolking bestaat uit negen miljoen personen, waarvan de meesten werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Miljoenen Nederlanders hebben dus dagelijks te maken met arbeidsrechtelijke rechten en plichten. Als zij hun baan verliezen, zijn zij aangewezen op een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Ook wordt er steeds vaker 'over de grens' gewerkt. Het arbeidsrecht wordt dan ook steeds internationaler.
In deze master verdiep je je in al deze (en nog veel meer) aspecten van het arbeidsrecht. Je wordt opgeleid tot arbeidsrechtspecialist en volgt de vakken Arbeidsovereenkomstenrecht, Collectief Arbeidsrecht, Europees Arbeidsrecht, Internationaal arbeidsrecht, Socialezekerheidsrecht, Ondernemingsrecht en de Masterclass Procederen in arbeidszaken. Je komt op verschillende manieren in aanraking met de praktijk. Bijvoorbeeld via onze gastdocenten die in veel vakken worden ingeschakeld, maar vooral tijdens de Masterclass Procederen in arbeidszaken. Deze Masterclass organiseren wij in samenwerking met o.a. advocatenkantoren (in de regio én de Randstad) en de rechterlijke macht. De bijeenkomsten vinden op locatie plaats.
Arbeidsrecht is een veel gevraagd specialisme waarmee je terecht kunt in bijvoorbeeld de advocatuur, het bedrijfsleven, bij vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid.
Als student van de master Arbeidsrecht kan je aan extra 'events' meedoen, naast je studie. Wij organiseren die (mede) zelf of we worden bij de organisatie van evenementen door anderen betrokken. Om je een idee te geven, laten we hieronder zien wat er de afgelopen twee jaar vanuit onze sectie te doen was.
Hugo Sinzheimer Moot Court Competition (17-19 juni
2021)
Deze jaarlijkse internationale arbeidsrechtelijke pleitwedstrijd
vindt dit jaar online plaats in plaats van zoals gepland in
Tbilisi. Onze hoogleraar Europees en vergelijkend arbeidsrecht
Beryl ter Haar is een van de organisatoren.
Internationaal Seminar Telework (20 april
2021)
Een rechtsvergelijkend 12 uur durend seminar over op
afstand werken (o.a. thuis werken) speciaal voor studenten
arbeidsrecht georganiseerd. Deelnemende landen waren Italië,
Nederland, Polen en Rusland.
SGOR symposium Wet arbeidsmarkt in balans (28 februari
2020)
Het SGOR organiseert in samenwerking met hoogleraar Saskia Peters
vrijwel jaarlijks een symposium op het gebied van het arbeidsrecht,
speciaal voor de masterstudenten van de RUG. In 2020 stond de
‘WAB’ centraal, met deze wet werd het recentelijk
ingevoerde ontslagrecht van de Wet werk en zekerheid weer flink
gewijzigd.
Max Rood Pleitwedstrijd
Elk jaar proberen we een Gronings team samen te stellen dat de eer
van de RUG hoog houdt op de arbeidsrechtelijke pleitwedstrijd
georganiseerd door de Universiteit van Leiden.