Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Dutch Law Ondernemingsrecht
Header image Ondernemingsrecht

Ondernemingsrecht

De Master Ondernemingsrecht is één van de zes specialisaties die binnen de Master Nederlands Recht valt. Met deze master word je juridisch specialist in het ondernemingsrecht, waarmee je aan de slag kan in onder andere de advocatuur en in het bedrijfsleven.

Doordat je jezelf niet tot één vakgebied beperkt, is de Master Ondernemingsrecht tijdens de studie én in het werkveld interessant en waardevol!

Als juridisch specialist in het ondernemingsrecht adviseer je bedrijven over een scala aan zaken, zoals geschillen tussen aandeelhouders, fusies, reorganisaties en het opstellen en naleven van contracten. Deze rol kan zowel binnen de advocatuur als binnen het bedrijfsleven worden vervuld . Ook voor wie een carrière in het internationale bedrijfsleven ambieert, is de Master Ondernemingsrecht uitermate geschikt.

Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een zelfgekozen seminar in het Nederlands recht te volgen en te kiezen voor een vak binnen het Recht in Praktijk-onderdeel dat aansluit bij jouw interesses. Dit stelt je in staat om je te profileren op een terrein dat nauw aansluit bij jouw passie en interessegebieden.

De master is gericht op verdieping en verbreding van kennis van en inzicht in het Nederlandse ondernemingsrecht. Daarbij wordt ruime aandacht geschonken aan internationale en Europese invloeden.
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
Februari, Maart, September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

De Groningse specialisatie Ondernemingsrecht biedt studenten een zeer brede basis. De diversiteit aan vakken stelt studenten in staat om zich verder te verdiepen in specifieke aspecten van het recht.

Door de vakken Ondernemingsrecht 1 en 2 krijg je een breed en verdiept inzicht in het juridisch opereren en functioneren van BV’s en (beurs-) NV’s in de (inter)nationale praktijk. Het vak Commerciële Contracten c.s. geeft een verdiept inzicht in de theorie en praktijk van enkele commerciële contracten die veel voorkomen in de onderenmingsrechtelijke transactie- en procespraktijk.

Voorts willen we met de vakken Insolventierecht, Mededingingsrecht en Arbeidsovereenkomstenrecht ervoor zorgen dat je een diepgaand begrip ontwikkelt van deze deelgebieden van het bedrijfsrecht, die steeds crucialer worden in de praktijk.

Door de keuze voor een specifiek seminaar en een Recht in Praktijk-vak kun je binnen de vaardighedenleerlijn van de afstudeerrichting nog een eigen accent aan de afstudeerrichting geven. Mogelijkheden tot verdere specialisatie zijn onder meer:
  • Het seminaar Ondernemingsrecht of het seminaar Corporate Litigation gecombineerd met de masterclass Ondernemingsrecht
  • Het seminaar Auteursrecht gecombineerd met de masterclass Merken- en Modellenrecht of de masterclass Octrooirecht
Programma

De eenjarige Master Ondernemingsrecht is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde Master Nederlands Recht. Door de vakken Ondernemingsrecht 1 en 2 krijg je een breed en verdiept inzicht in het juridisch opereren en functioneren van BV's en (beurs-)NV's in de (inter)nationale praktijk. Het vak Commerciële Contracten c.s. geeft verdiept inzicht in de theorie en praktijk van enkele commerciële contracten die veel voorkomen in de ondernemingsrechtelijke transactie- en procespraktijk.

Niet alleen vergroot je je kennis met verplichte vakken als Insolventierecht, Arbeidsovereenkomstenrecht en Mededingingsrecht, die cruciaal zijn om inzicht te krijgen in herstructureringen, reorganisaties en overnames, maar je hebt ook de mogelijkheid om zelf een seminaar Nederlands Recht en een vak Recht in Praktijk te kiezen. Hierdoor kun je jezelf profileren en een specifiek terrein verkennen dat jouw bijzondere interesse wekt.

Een uitgebreide omschrijving van het volledige programma vind je hier terug: https://www.rug.nl/rechten/onderwijs/ondernemingsrecht-programma-beschrijving.pdf

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Arbeidsovereenkomstenrecht (6 EC)
Ondernemingsrecht 1 (6 EC)
Seminaar Nederlands recht (6 EC)
Commerciële contracten c.s. (6 EC)
Insolventierecht (6 EC)
Mededingingsrecht (6 EC)
Masterscriptie (12 EC)
Recht in Praktijk (6 EC)
Ondernemingsrecht 2 (6 EC)

Curriculum

Tijdens blok 1 volg je het vak Ondernemingsrecht 1. Je verwerft een diepgaande kennis over hoe besluiten binnen bedrijven worden genomen, wie welke bevoegdheden heeft, en hoe bedrijven zich vertegenwoordigen bij transacties. We gaan diep in op procedures zoals aansprakelijkheidskwesties van bestuurders en geschillen tussen aandeelhouders. Ook ontdek je hoe Europese regels ons nationale ondernemingsrecht beïnvloeden.

Tegelijkertijd verdiepen we ons in het Arbeidsovereenkomstenrecht, waarin we wekelijks aan de slag gaan met praktische arbeidsrechtelijke vraagstukken.

In blok 2 staan de vakken Insolventierecht en Commerciële Contracten c.s. centraal. Het vak Insolventierecht geeft inzicht in de verschillende insolventieprocedures en hoe deze de posities van schuldenaren en schuldeisers beïnvloeden. In het vak Commerciële Contracten c.s. duiken we in de wereld van commerciële contracten die veel voorkomen in de praktijk, zoals aandelenkoopovereenkomsten.

Als student Ondernemingsrecht ben je vrij om een seminaar te kiezen dat bij jouw interesse past. Zo staan in de blokken 1 en 2 op het programma: het seminaar Ondernemingsrecht, het seminaar Corporate Litigation en het seminaar Onderneming en Arbeid.

In blok 3 ligt de focus op het vak Mededingingsrecht, waarin je leert over de regels die eerlijke concurrentie waarborgen.

In blok 4 staan de Nederlandse en Europese regels voor (beurs)vennootschappen en financieel recht centraal.
In de blokken 3 en 4 staat ook het vak Recht in Praktijk op het programma. Hierin krijg je de kans om praktische vaardigheden op te doen in bijvoorbeeld de Masterclass Ondernemingsrecht of de Masterclass Octrooirecht, en sluit je af met een scriptie.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Via een pre-master

Extra informatie:

Kijk voor meer informatie op onze website voor doorstromen na HBO, of neem contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Heb je de bachelor Rechtsgeleerdheid aan een andere Nederlandse universiteit afgerond, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

De specialisatie Nederlands recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid geeft drempelloze toelating tot de master Nederlands recht. Heb je een andere specialisatie in de bachelor gevolgd, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 februari 202501 februari 2025
01 maart 202501 maart 2025
01 september 202501 september 2025

Voor de Master Nederlands Recht zijn 1 september, 1 februari en 1 maart instroommomenten. Als deadline hiervoor geldt dat per startmoment aan alle eisen voldaan moet zijn: aanmelding, betaling en afronding van vooropleiding.

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

De Master Ondernemingsrecht geeft, samen met de Bachelor Rechtsgeleerdheid, toegang tot de togaberoepen in de rechterlijke macht en in de advocatuur (met name de commerciële, zakelijke praktijk). Maar dat niet alleen: de master is ook een uitstekende voorbereiding op juridische functies bij bedrijven, financiële instellingen (zoals banken en verzekeraars), maatschappelijke instellingen (zoals de zorg) en overheden.

Potentiële werkgevers in de advocatuur waar je aan kunt denken zijn grote kantoren als Allen & Overy, De Brauw, Freshfields, Houthoff, Loyens & Loeff, NautaDutilh, Simmons & Simmons en Stibbe. Maar ook regionale kantoren bieden volop kansen, zoals Dorhout, Hoving, Plas Bossinade, Trip en Yspeert.

Arbeidsmarkt

Uit alumni-onderzoek blijkt dat studenten die de masterspecialisatie Ondernemingsrecht hebben afgerond, voor een groot deel werkzaam zijn in de advocatuur. Ook werken veel afgestudeerden bij de overheid, de rechtsbijstand en in het bedrijfsleven. Wat betreft de regio loopt het werkveld uiteen: de kleine meerderheid werkt in de Randstad, maar een groot deel werkt ook in het noorden van het land.

Potentiële beroepen

  • Advocaat
  • Rijkstrainee
  • Bedrijfsjurist
Onderzoek
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie

Contact

  • Prof. Dr. Mr. Docent Hylda Boschma (Hoogleraar Ondernemingsrecht)
    Email: h.e.boschma rug.nl
    Telefoon: 050 36 37762
  • Studieadviseurs Rechtsgeleerdheid (Studieadviseurs)
    Email: studieadvies-rechten rug.nl

Studieverenigingen

SGOR Studentengenootschap voor Onderneming en Recht

Het SGOR is een juridische vereniging verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Bij het S.G.O.R. wordt studenten de mogelijkheid geboden om buiten de universiteit om actief met hun studie aan de slag te gaan. Het S.G.O.R. begint waar de colleges eindigen. De activiteiten die het S.G.O.R. jaarlijks organiseert zijn er namelijk allemaal op gericht om de leden verdieping te bieden ten aanzien van de stof die op de colleges gedoceerd wordt. Deze verdieping wordt gecreëerd in een ontspannen en vrijblijvende sfeer, waar veel ruimte is voor gezelligheid en vriendschappen. Daarnaast heeft het S.G.O.R. als doel het tot stand brengen, bevorderen en onderhouden van contacten met het bedrijfsleven en de advocatuur.
https://www.sgor.nl/home
Lees meer
Studentprofiel

De specialisatie Ondernemingsrecht trekt vooral studenten aan die later werkzaam willen zijn als advocaat in de zakelijke advies- en procespraktijk, als bedrijfsjurist of als manager van een handelsonderneming, verzekeringsmaatschappij, bank, luchtvaartmaatschappij, merkenbureau, etc.

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je natuurlijk ook een afspraak maken met één van onze studieadviseurs. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.