Skip to ContentSkip to Navigation
EducationMaster's and PhD degree programmesDutch LawPrivaatrecht
Header image Privaatrecht

Privaatrecht

De master Privaatrecht geeft jou toegang tot de (internationale) advocatuur, rechterlijke macht, het (internationale) bedrijfsleven én de overheid. Je baankansen zijn uitstekend.

De master Privaatrecht biedt zowel een verdieping in de privaatrechtelijke vakken (bekend uit de bachelor), als verbreding met nieuwe vakken. Zo kom je tijdens het vak Bijzondere Contracten in aanraking met (praktijk)onderwerpen als de overeenkomst van opdracht, agentuur en de vaststellingsovereenkomst. Het vak Goederenrecht gaat o.a. in op beperkte rechten zoals pand en erfpacht.

Afhankelijk van je profielkeuze verdiep je je in nieuwe vakken als Internationaal Privaatrecht, Ondernemingsrecht of Personen- en Familierecht. Daarnaast is er aandacht voor de internationale (EU-) achtergrond van bepaalde regels.

Niet alleen je kennis en je begrip van het materiële privaatrecht worden groter in deze master. Het gaat ook om de vraag 'hoe bewijs ik mijn gelijk (bewijsrecht) en hoe haal ik mijn recht (beslagrecht)'. Want ook wie niet zelf procedeert, moet weten 'hoe de hazen lopen'.

Na het afronden van deze master weet je te werken met regels en belangenafwegingen in een dynamisch rechtsgebied dat nauw aansluit bij maatschappelijke en economische ontwikkelingen. En daar heb je veel aan, ongeacht welke (juridische) kant je later opgaat!

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Waarom dit programma in Groningen?

De master Privaatrecht is een bewust breed opgezette master die inspeelt op de vraag vanuit de praktijk naar breed opgeleide juristen die flexibel kunnen worden ingezet. Met deze master vergroot je dan ook je kansen op de arbeidsmarkt. Daar waar specifieke masters toegang bieden tot specifieke functies, staat er met deze master een breed scala aan mogelijkheden voor de deur. Een uitstekende basis dus om in de praktijk te onderzoeken welke verdere sub specialismen jou het meeste aanspreken.

Door de inzet van (gast)docenten uit zowel wetenschap als praktijk en zowel uit de Randstad als uit de regio, maak je tijdens de master op verschillende manieren kennis met de praktijk.

Programma

De master Privaatrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht. Naast een aantal verplichte vakken kun je zelf, door middel van een aantal keuzevakken in blok 1 en 3, een accent leggen op een van de volgende drie profielen: Commerciële procespraktijk, Vastgoed of Personen- en familierecht.

Periodes
VakkenVakkencatalogus >1234
Jeugdrecht (6 EC, facultatief)
Omgevingsrecht (6 EC, facultatief)
Ondernemingsrecht 1 (6 EC, facultatief)
Verbintenissenrecht (6 EC)
Seminaar Nederlands recht (6 EC)
Goederenrecht (6 EC)
Internationaal privaatrecht (6 EC)
Huurrecht (6 EC, facultatief)
Letselschade en Beroepsziekten (6 EC, facultatief)
Personen- en familierecht (6 EC, facultatief)
Scriptie (18 EC)
Burgerlijk procesrecht 2 (6 EC)

Studielast

Gemiddeld 40 uur college en zelfstudie per week

Het aantal lesuren + zelfstudie komt uit op 40 uur per week. Het aantal lesuren is variabel en zal gemiddeld op ongeveer 8 uur per week uitkomen.

Curriculum

De master Privaatrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht. Je hebt de keuze uit drie profielen: Commerciële procespraktijk, Vastgoed of Personen- en familierecht.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is niet voorzien
Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Deficiëntieprogramma

Extra informatie:

Kijk voor meer informatie op onze website voor doorstromen na HBO, of neem contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

De specialisatie Nederlands recht binnen de bachelor Rechtsgeleerdheid geeft drempelloze toelating tot de master Nederlands recht. Heb je een andere specialisatie in de bachelor gevolgd, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Toelating onder voorwaarden

Extra informatie:

Heb je de bachelor Rechtsgeleerdheid aan een andere Nederlandse universiteit afgerond, neem dan eerst contact op met een van onze studieadviseurs: studieadvies-rechten rug.nl

Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
EU/EER2020-2021€ 2143voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Potentiële beroepen

 • Advocaat
 • Insolventieadviseur
 • Juridisch medewerker
 • Bedrijfsjurist
Onderzoek
Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Privaatrecht, neem dan contact op:

 • 
						Testimonial van

  Alumnus Alain Ancery: “Nieuwe perspectieven op alledaagse onderwerpen”

  Lees verder

  In 2002 ben ik begonnen met mijn studie Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al in het eerste semester wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik werd gegrepen door alle maatschappelijke vraagstukken die in de afzonderlijke vakken aan de orde kwamen. De studie bood mij nieuwe perspectieven op eigenlijk alledaagse onderwerpen.

  Sluiten
Studentprofiel

Sta jij midden in de maatschappij? Dan ben jij bij deze master op de juiste plek. Niet alleen studenten die zich als partijdig jurist het prettigst voelen, maar ook studenten die op termijn een carrière bij de rechterlijke macht ambiëren, zullen zich in deze specialisatie bijzonder thuis voelen. De opleiding biedt een groot scala aan beroepsmogelijkheden:

Zowel de kleine, als de middelgrote als de grote (internationale) advocatuur, juridische afdelingen van (internationale) commerciële bedrijven, verzekeraars (waar onder rechtsbijstandsverzekeraars), banken, ziekenhuizen en de overheid (gemeentelijke, provinciale en rijksoverheid en toezichthouders).

Studiebegeleiding

Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.