Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Dutch Law Togamaster (duaal)
Header image Togamaster

Togamaster

Ben je vastbesloten om een carrière na te streven in de rechtspraak, de advocatuur of bij het Openbaar Ministerie? Dan is de Togamaster de juiste keuze voor jou! Tijdens de Togamaster doe je praktijkervaring op terwijl je studeert.

De Togamaster duurt anderhalf jaar en is een duale masteropleiding. Dit betekent dat je onderwijs in de master Nederlands recht (met een specialisatie in arbeidsrecht, ondernemingsrecht, privaatrecht, staats- en bestuursrecht of strafrecht) combineert met verschillende stages.

Tijdens de opleiding maak je eerst kennis met de rechtspraak, advocatuur en het Openbaar Ministerie, onder meer door middel van korte stages. Na deze kennismakingsstages word je geplaatst voor een langere stage van vijf maanden bij een stage-aanbieder. Als je de lange stage loopt bij de rechtspraak of het Openbaar Ministerie, blijf je vijf maanden op dezelfde plek. Als je echter de lange stage in de advocatuur loopt, dan wissel je na tweeënhalve maand van advocatenkantoor om ervaring op te doen bij verschillende kantoren.

Alle stages binnen de Togamaster zijn vier dagen per week, doorgaans van maandag tot en met donderdag. Voor de lange stage ontvang je een stagevergoeding. De lange stage geschiedt op basis van een driepartijenovereenkomst tussen jou als student, de Rijksuniversiteit Groningen en de stage-aanbieder.

De stages helpen je een weloverwogen beroepskeuze te maken en bieden de mogelijkheid om je communicatieve en juridische vaardigheden verder te ontwikkelen in de praktijk. Door de combinatie van studeren en stagelopen leer je bovendien de wisselwerking tussen theorie en praktijk kennen. Je krijgt hierbij ondersteuning via het Seminaar Togamaster (Rechtspleging), waar je in een kleine, geselecteerde groep medestudenten oefent met schriftelijke en mondelinge vaardigheden en nadenkt over ethiek en beroepshouding in de togaberoepen.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het collegegeld voor de Togamaster lager is dan voor de reguliere master Nederlands recht, omdat het een duale opleiding betreft. In het collegejaar 2025-2026 bedraagt het collegegeld voor de Togamaster 1914 euro, vergeleken met 2601 euro voor de gewone master Nederlands recht.

Solliciteer hier

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
LLM in Nederlands Recht
Type opleiding
Master
Duur
18 maanden (60 ECTS)
Croho code
66451
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Rechtsgeleerdheid
Bekijk deze video
Waarom dit programma in Groningen?

De Togamaster is een duale opleiding. Het volgen van onderwijs wordt afgewisseld met beroepsuitoefening. De universiteit werkt daartoe samen met een groot aantal organisaties (Rechtspraak, Openbaar Ministerie en Advocatuur).

Programma

Als Togamaster student volg je vijf van de verplichte hoofdvakken van één van de afstudeerrichtingen van de master Nederlands recht (Privaatrecht, Staats- en Bestuursrecht, Arbeidsrecht, Ondernemingsrecht óf Strafrecht). Ook volg je het Seminaar Togamaster (Rechtspleging).

Naast deze vakken omvat de Togamaster een praktijkgericht gedeelte dat bestaat uit stages. De Togamaster kent korte kennismakingsstages (in blok 2 van jaar 1) en een lange stage van vijf maanden in blok 3 en blok 4 van jaar 1. Tijdens de kennismakingsstages krijg je de kans om gedurende acht dagen (verspreid over twee weken, van maandag tot en met donderdag) ervaring op te doen in de rechtspraak, in de advocatuur en bij het Openbaar Ministerie.

Het Seminaar Togamaster (Rechtspleging) begint in het eerste semester met een schrijfpracticum, waarbij je een zakelijke brief en een processtuk opstelt . In het tweede semester zijn er terugkomdagen waarin we samen reflecteren op de praktijkervaringen . Ook is er dan aandacht voor de mondelinge vaardigheden die vereist zijn binnen de togaberoepen. Denk hierbij aan het geven van presentaties over ethische kwesties die je tegenkomt tijdens je stage, waarbij we dieper ingaan op beroepshouding en ethiek.

Het seminaar Togamaster (Rechtspleging) wordt in het tweede jaar afgerond .

VakkenVakkencatalogus >
Hoofdvak Nederlands Recht 1 (6 EC)
Hoofdvak Nederlands Recht 2 (6 EC)
Hoofdvak Nederlands Recht 3 (6 EC)
Hoofdvak Nederlands Recht 4 (6 EC)
Hoofdvak Nederlands Recht 5 (6 EC)
Seminaar Togamaster (rechtspleging) (6 EC)
Stage Togamaster (12 EC)

In het laatste semester van de Togamaster wordt het seminaar Togamaster (Rechtspleging) afgerond.

Tijdens dit gedeelte van het seminaar gaan we dieper in op onderwerpen als vergelijkend bewijsrecht. Ook oefen je mondelinge vaardigheden, die van essentieel belang zijn in de togaberoepen. Dit omvat het houden van een juridisch betoog bij het verdedigen van een stelling en het verfijnen van onderhandelingsvaardigheden. Het seminaar heeft een totale omvang van 6 ECTS.

Daarnaast werk je aan je scriptie.

Het is belangrijk op te merken dat je de flexibiliteit hebt om met vakken te schuiven. Met andere woorden, je kunt ervoor kiezen om de verplichte hoofdvakken van je afstudeerrichting niet in het eerste jaar te volgen, maar deze uit te stellen tot het tweede jaar.

VakkenVakkencatalogus >
Scriptie Nederlands Recht (12 EC)
Seminaar Togamaster (vervolg) (6 EC)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Voor gemiddeld 20 weken
  • Maximaal 30 EC

De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

Toelatingseisen

Doorstroommogelijkheden

Doorstromen vanaf..

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenHanzehogeschool Groningen

Via een pre-master

Extra informatie:

Studenten die in het bezit zijn van een HBO-rechtendiploma zijn toelaatbaar tot de Togamaster indien zij de pre-master Rechtsgeleerdheid richting Nederlands Recht, aangevuld met het vak burgerlijk recht 2, succesvol hebben afgerond.

VooropleidingOrganisatieInstroom
HBO - RechtenAlle HBO instellingen

Via een pre-master

Extra informatie:

Studenten die in het bezit zijn van een HBO-rechtendiploma zijn toelaatbaar tot de Togamaster indien zij de pre-master Rechtsgeleerdheid richting Nederlands Recht, aangevuld met het vak burgerlijk recht 2, succesvol hebben afgerond.

VooropleidingOrganisatieInstroom
RechtsgeleerdheidRijksuniversiteit Groningen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

Heb jij de richting Nederlands recht, Internationaal en Europees recht of IT-recht afgerond? Dan ben je drempelloos toelaatbaar.

Heb jij de richting Fiscaal recht, Notarieel recht of Juridische Bestuurskunde afgerond? Dan moet je vakkenpakket aangevuld zijn met alle vakken voor civiel effect.

VooropleidingOrganisatieInstroom
Juridische BestuurskundeAlle WO instellingen

Drempelloze toelating

Extra informatie:

Een kandidaat die bij aanvang van de Togamaster in het bezit is van een diploma van een andere juridische faculteit, is toelaatbaar tot de Togamaster als het diploma vergelijkbaar is met het diploma Rechtsgeleerdheid van de RUG (en dus ook civiel effect heeft).

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
werkervaring

Je hebt deelgenomen aan sociale en maatschappelijke activiteiten.

gemiddeld cijfer

Een goed studieresultaat is een van de selectie-eisen van de Togamaster. Als indicatie hiervoor gelden de volgende uitgangspunten: het cijfer van de Studentenrechtbank of de bachelor scriptie is een 7,5 of hoger en het gemiddelde cijfer van de verplichte vakken: Strafrecht (2 en 3), Bestuursrecht: Besluitvorming, Bestuursrecht: Rechtsbescherming, Handelsrecht, Burgerlijk Recht (2 en 3) en Burgerlijk Procesrecht uit de bachelor Rechtsgeleerdheid is minimaal een 7 na maximaal twee tentamenkansen per onderdeel. Indien het cijfer voor de Studentenrechtbank of de bachelorscriptie een 7 bedraagt, moet voor de hierboven genoemde verplichte vakken uit de bachelor Rechtsgeleerdheid het cijfer gemiddeld een 7,5 of hoger bedragen.

cijferlijst

Zie toelichting bij 'gemiddeld cijfer'.

Curriculum Vitae (CV)
intake gesprek

Er is een selectieprocedure van toepassing op deze master. Een sollicitatiegesprek maakt hier onderdeel van uit. Zie de informatie onder het kopje 'Aanmeldingsprocedure'.

(motivatie-)brief

In de periode van 1 t/m 15 mei kun je solliciteren naar een plek in de togamasteropleiding die in het volgende studiejaar begint. Om te solliciteren kun je gebruik maken van het sollicitatieformulier (de link naar het formulier vind je onder het kopje 'Aanmeldingsprocedure'. In dit formulier vragen we je om een motivatiebrief, curriculum vitae, ongeschoonde cijferlijst en je studieplanning in te sturen.

overige toelatingseisen

Je kunt aantonen dat je beschikt over goede mondelinge, schriftelijke en sociale vaardigheden. Daarnaast beschik je over een geschikte attitude, motivatie en talent voor het volgen van deze opleiding. Kijk voor diploma-eisen bij 'Doorstroommogelijkheden'.

Ben jij nog niet in het bezit van de genoemde diploma's bij 'Doorstroommogelijkheden', maar verwacht je dit bij aanvang van de Togamaster wel te zijn? Dan kun je ook solliciteren naar een Togamasterplaats. Het vereiste diploma moet zijn behaald voor 1 september van het jaar waarin de student de Praktijkmaster Nederlands recht (Togamaster) wil volgen.

Aanmeldingsprocedure

Voor de Togamaster zijn per studiejaar ongeveer 18 plekken beschikbaar. Voor deze master is dan ook een selectieprocedure van toepassing. In de selectieprocedure beoordeelt een Toelatings- en selectiecommissie of een student aan de gestelde eisen voldoet. De Toelatings- en selectiecommissie selecteert kandidaten voor een sollicitatiegesprek. In de periode van 1 t/m 15 mei kun je solliciteren naar een plek in de togamasteropleiding die in het daarop volgende studiejaar begint.

Selectieprocedure

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten15 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 1863duaal
EU/EER2025-2026€ 1914duaal

Praktische informatie voor:

Na je studie

De mogelijkheden zijn eindeloos na je studie. Potentiële werkgevers zijn de rechterlijke macht, zowel in de rechtspraak als bij het Openbaar Ministerie. Ook kun je bij een advocatenkantoor aan de slag.

Arbeidsmarkt

Veel studenten kunnen na afloop van de Togamasteropleiding direct bij het Openbaar Ministerie, een gerechtelijke instantie of bij een advocatenkantoor aan de slag. Vanuit hier geven ze carrière verder vorm, binnen of buiten de desbetreffende organisatie.

Potentiële beroepen

  • Advocaat
  • Officier van Justitie
  • Rechter
Onderzoek

Togamasterstudenten zullen tijdens de beroepsuitoefening oplossingen moeten formuleren op tal van juridische vragen.

Steeds zullen zij daarvoor rechtspraak en literatuur moeten onderzoeken. Daarnaast komen Togamasterstudenten in aanraking met onderzoek dat door de faculteit wordt uitgevoerd, omdat zij naast de specifieke onderdelen van de Togamaster minimaal vijf hoofdvakken van een specialisatie van de studierichting Nederlands recht volgen. De docenten van die hoofdvakken doen (vaak) onderzoek aan de faculteit en integreren hun onderzoek in het mastervak.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie
Een dag student RechtenOude Boteringestraat 18Meer informatie
Een dag student RechtenMeer informatie

Contact

Studieverenigingen

Civielrechterlijke Vereniging Gerhardus Diephuis

Civielrechtelijke vereniging Diephuis is een studievereniging in Groningen die zich in de eerste plaats richt op privaatrecht-studenten, maar haar deuren open heeft staan voor iedere rechten student.
Voor de student die zich oriënteert op het privaatrecht worden gedurende het gehele collegejaar verscheidene activiteiten georganiseerd. Ieder jaar zet een groep enthousiaste actieve leden zich ervoor in om deze tot een groot succes te maken.
https://www.diephuis.nl/

JFV

Juridische faculteitsvereniging
https://www.jfvgroningen.nl
Lees meer
Studentprofiel

Leergierig, goede studieresultaten, goede mondelinge, schriftelijke en sociale vaardigheden, deelgenomen hebben aan sociale en maatschappelijke activiteiten, bereid om handen uit de mouwen te steken.