Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of LawActueelIn the media

In the media

in the media
Marcel Brus: 'Gambia daagt Myanmar voor Internationaal Gerechtshof vanwege verdrijving Rohingya, een belangrijke testcase'
Posted on:12 November 2019

Gambia heeft bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag een zaak aangespannen tegen Myanmar vanwege de bloedige verdrijving van honderdduizenden leden van de islamitische Rohingya-minderheid.

Marcel Brus: 'Als we vrouwelijke Syriëgangers daar laten berechten krijgen ze misschien een zware óf te lichte straf'
Posted on:11 November 2019

Een groep vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen willen de Nederlandse Staat via een kort geding dwingen dat ze opgehaald worden uit de gevangenkampen in Noord-Syrië.

Berend Roorda: 'Ik houd mijn hart vast voor de Sinterklaasintochten'
Posted on:10 November 2019

Kick Out Zwarte Piet werd vrijdag in Den Haag belaagd door Zwarte Piet-voorstanders. Is dit de voorbode van meer geweld?

Gerard Ritsema van Eck: 'Politietaken mogen niet zomaar worden uitbesteed aan burgers'
Posted on:08 November 2019

Met een app à la Pokémon Go zou de burger mee gaan helpen autodiefstal tegen te gaan. Maar de politie ziet nu ook zelf te veel „bezwaren”.

Marcel Brus: 'Irakese regering kan buitenlanders ter dood veroordelen als misdaden zijn gepleegd op Irakese bodem'
Posted on:07 November 2019

De bereidheid van de VVD om Nederlandse jihadisten in Irak en Syrië te laten veroordelen tot de doodstraf, wekt verwondering in de regeringscoalitie. CDA en D66 vinden dat de liberalen de grenzen van internationale verdragen overschrijden.

Michel Vols: 'Verhuurder heeft plicht te zorgen voor gezond en veilig gebouw'
Posted on:07 November 2019

Levensgevaarlijk zijn ze, die oude geisers die nog steeds in veel Amsterdamse keukens hangen. Maar verhuurders zien het niet als hun verantwoordelijkheid die apparaten te vervangen.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Werkgevers opgelet!'
Posted on:06 November 2019

Nadat een klant bij de kassa van ALDI Zoetermeer haar boodschappen had afgerekend, laat zij een glazen pot met groente vallen. De kassière vraagt meteen een collega de vloer schoon te maken.

Herman Bröring: 'Het is vrij uniek dat het Rijk in beroep gaat tegen een besluit van de gemeente'
Posted on:06 November 2019

De gemeente Smallingerland wilde uitbreiding van de gaswinning voorkomen, maar dat kan niet zomaar, oordeelt de Raad van State.

Jan Brouwer: 'Boeren overtraden strafwet met blokkade politiebureau'
Posted on:05 November 2019

De boeren die maandagavond met zo'n zestig trekkers het politiebureau in Zuidhorn blokkeerden zijn daarvoor strafbaar. Dat zegt hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer.

Michiel van der Wolf: 'Verwardheid is geen grond om iemand van zijn vrijheid te beroven'
Posted on:02 November 2019

Ergün S., die wordt verdacht van de moord op twee schoonmakers in de Groninger Pathé-bioscoop, had dringend psychische hulp nodig, zo hebben familieleden van hem verklaard.

Gerrit van der Veen: 'Pfas-besluit Van Veldhoven best verdedigbaar'
Posted on:01 November 2019

Na de stikstofcrisis is er nu ook de pfas-impasse. Bouwers en grondverzetbedrijven kunnen of durven niet meer met grond te werken die vervuild is door de ‘eeuwige chemicaliën’. Hoe kwam het zover?

Gerrit van der Veen: 'Gemeenten baseren zich bij PFAS-regels op het Besluit bodemkwaliteit'
Posted on:31 October 2019

Meerdere gemeenten wachten niet op nieuwe landelijke PFAS-regels. In plaats daarvan hebben ze op eigen houtje de norm flink versoepeld, of ze zijn daarmee bezig.

Berend Roorda: 'Vooral bij controversiële demonstraties politie-inzet nodig'
Posted on:30 October 2019

In Nederland worden steeds meer demonstraties bij de overheid gemeld. Demonstranten zijn er druk mee, maar vergeet de gemeentes en de politie niet.

Herman Bröring: 'Gebrek aan draagvlak is geen juridisch argument tegen zoutwinning'
Posted on:30 October 2019

Het argument draagvlak dat de gemeente Midden-Groningen opvoert in haar strijd tegen de zoutwinning, houdt juridisch gezien geen stand. Dat betoogt hoogleraar Herman Bröring van de Rijksuniversiteit Groningen.

Berend Roorda: 'Soms willen mensen alleen hun onvrede kwijt, maar activisten willen ook vaak dat de regering iets verandert'
Posted on:26 October 2019

Er wordt steeds meer gedemonstreerd in Nederland. Dit jaar zijn er tot nu toe ruim 3000 demonstraties aangemeld bij 14 grote steden in Nederland, 500 meer dan twee jaar geleden.

Jan Brouwer: 'Een boa moet zich met wapen kunnen verweren'
Posted on:26 October 2019

Hoogleraar Recht en Samenleving Jan Brouwer is het eens met minister Grapperhaus die boa’s wil bewapenen met wapenstok en pepperspray.

Charlotte Pavillon: 'Contracten voor onbepaalde tijd kun je maandelijks opzeggen'
Posted on:23 October 2019

Een tijdschrift, telefoon, pechhulp of de sportschool: we hebben al gauw een abonnement of tien, met alle kosten van dien. Je sluit ze gemakkelijk af. Maar hoe kom je er weer van af?

Berend Roorda: 'Albert Heijn zou achtervolgen busjes door Wakker Dier kunnen voorleggen aan rechter'
Posted on:23 October 2019

Wakker Dier achtervolgt de komende tijd bezorgwagens van Albert Heijn met een bus met grote billboards waarop de tekst 'Wij achtervolgen Albert Heijn net zo lang, tot ze de AH kip niet meer bezorgen' te lezen is.

Berend Roorda: 'Protestvorm kan averechts werken als je een grens over gaat'
Posted on:22 October 2019

Vorige week protesteerden de Groninger boeren, deze week was er een nationale actiedag bij onze oosterburen. Duizenden trekkers legden het verkeer in de verschillende hoofdsteden behoorlijk lam.

Berend Roorda: 'Waar ik echt van schrik zijn de studenten met burn-outs'
Posted on:22 October 2019

Universitair docent Berend Roorda bedacht met de Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties (SKLO) 'All Ears'. Een luisterend oor bij wie studenten hun hart kunnen luchten.

Hans Vedder: 'Moeilijk te voorspellen of een bedrijf als DAF zo'n miljardenboete aankan'
Posted on:18 October 2019
Alleen al in Nederland claimen transportbedrijven voor zo'n 4 miljard euro aan schade door verboden prijsafspraken tussen vrachtwagenbouwers.
Berend Roorda: 'Demonstraties weer veel gebruikt als politiek pressiemiddel'
Posted on:17 October 2019

Protest van boeren had meer effect dan dat van leraren en verpleegkundigen. Intimidatie maakt indruk, net als een krachtig symbool (de tractor) en duidelijke eisen.

Berend Roorda: 'Mensen vaker de straat op door polarisering, meer actiegroepen en sociale media'
Posted on:16 October 2019

Boeren die met een trekker de deur van een provinciehuis forceren. Klimaatbetogers die zichzelf vastlijmen aan een bankgebouw. Nederland is in de ban van demonstraties.

Berend Roorda: 'Met de vernielingen hebben boeren een grens overschreden'
Posted on:15 October 2019

De politie Amsterdam pakte bij een aantal geweldloze protesten van klimaatactivisten meer dan tweehonderd mensen op. Toen boze boeren het Groningse provinciehuis maandag met geweld belaagden werd er tijdens het protest zelf slechts één arrestatie verricht.

Carien de Jager: 'Risicovolle producten te complex voor bijsluiter-vergelijking'
Posted on:15 October 2019

Risicovolle producten afschaffen, zou misschien wel het beste antwoord zijn op de niet goed functionerende financiële bijsluiters. ‘Verwacht niet teveel van de PRIIPs KID. Producten zijn te complex om goed te kunnen vergelijken.’

Herman Bröring: 'Ik snap heel goed dat provincie Groningen niet zwicht onder druk van protesterende boeren'
Posted on:14 October 2019

'Ik snap heel goed dat de provincie Groningen niet zwicht onder de druk van de protesterende boeren', dat zegt Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jan Brouwer: 'De boeren moeten oppassen dat ze hun hand niet overspelen'
Posted on:14 October 2019

Voor acht provinciehuizen demonstreerden vandaag boeren met tractoren. En met resultaat, want drie provincies hebben de nieuwe stikstofregels voorlopig van tafel gehaald. "Dit is vragen om verdere acties", zegt Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid.

Herman Bröring: ' Ik vind dat bestuurders een beetje stevige knieën moeten hebben'
Posted on:14 October 2019

Waarom geeft de overheid zo snel toe wanneer de boeren met hun tractoren oprukken naar de provinciehuizen? Groninger hoogleraren reageren verwonderd op de gebeurtenissen.

Berend Roorda: 'Activisten Extinction Rebellion in overtreding toen ze weigerden Stadhouderskade te verlaten'
Posted on:09 October 2019

De klimaatactivisten van Extinction Rebellion haalden de afgelopen dagen meerdere keren het nieuws. Bij de bezetting bij het Rijksmuseum werden veel klimaatactivisten aangehouden.

Fokko Oldenhuis: 'De NAM was te machtig en de kleine burger kwam in de verdrukking'
Posted on:09 October 2019

Elf juristen hebben de krachten gebundeld en samen een boek geschreven over de juridische aspecten van de gaswinning. En dat zijn er nogal wat, zegt één van de schrijvers Fokko Oldenhuis.

Herman Bröring: 'We buigen ons bijvoorbeeld over de vraag: wanneer is de schade veroorzaakt door gaswinning?'
Posted on:09 October 2019

Het leek schier onmogelijk: een boek schrijven over al die juridische haken en ogen aan het Groningse gaswinningsdossier. Steeds veranderde de nieuwste wet of regeling de situatie.

Brigit Toebes: 'De wet eist dat de overheid de gezond­heid van burgers beschermt'
Posted on:05 October 2019

In steden zijn talloze verkooppunten van ongezond voedsel die burgers verleiden tot ongezond eten. Het Rijk en de gemeenten wijzen naar elkaar bij de aanpak ervan; er zouden onvoldoende juridische mogelijkheden zijn.

Michel Vols: 'Overal waar mensen samenwonen, is er gedoe tussen buren'
Posted on:02 October 2019

Stank, herrie en schuurtjes die nét een paar centimeter over de erfgrens worden gebouwd: steeds meer mensen hebben bonje met de buren. Woensdag wordt er in de Tweede Kamer over gepraat.

Berend Roorda: 'Boerenblokkade op de snelweg valt in principe onder het demonstratierecht'
Posted on:01 October 2019

Duizenden boeren zijn de weg op om te protesteren met als gevolg de langste file ooit. Mag dat zomaar?

Xuejun Zhao is awarded the Best Future International Lawyer Award for her outstanding academic prowess
Posted on:01 October 2019

Xuejun Zhao’s essay delves specifically into SDG 13: Climate Action, where the current trend of climate litigation is analyzed. Her essay explores the feasibility of climate litigation, and considers the existing domestic cases, as well as the possibility of turning to the international realm

Huub Willems: 'Ondernemingsraden worden steeds professioneler'
Posted on:30 September 2019

Een ondernemingsraad die in een geschil met de werkgever de gang naar de Ondernemingskamer maakt, heeft gemiddeld een slagingskans van bijna 43 procent.

Herman Bröring: 'NAM heeft enorm drukmiddel' en Jan Brouwer: 'Misplaatste grootspraak'
Posted on:25 September 2019

De NAM heeft de Nederlandse overheid gedreigd de gaskraan in Groningen voortijdig dicht te draaien. Dat staat zwart op wit in een geheim verslag dat in handen is van RTV Noord.

Berend Roorda spreekt op Publieksacademie voor de Rechtspraak over het demonstratierecht
Posted on:24 September 2019

Mensen die zich vastketenen aan de hekken rond een boorlocatie van de NAM. Zijn die aan het actievoeren of aan het demonstreren? Met een groep in de winkelstraat zingen - met spandoeken - dat je tegen de roetveegpiet bent. Ben je dan demonstrant? Of toch actievoerder?

Brigit Toebes: 'Farmabedrijven moeten naar maatschappelijke zorgplicht handelen'
Posted on:22 September 2019

Farmabedrijf Leadiant is ‘Het zwarte schaap van de farmaceutische industrie’, zo kopte het FD. Het bedrijf maakte zijn medicijn CDCA wel 500 keer duurder dan de oorspronkelijke kostprijs. Leadiant is de naming and shaming nu beu en bijt van zich af. Is de verontwaardiging terecht?

Edwin Woerdman: 'Moet de overheid stikstof-emissierechten veilen? Of gratis weggeven?'
Posted on:19 September 2019

De varkenshouders komen met een nieuwe oplossing om uit de stikstofimpasse te komen. Ze willen dat het recht om stikstof uit te stoten vrij verhandelbaar wordt op de markt. Kortom, kabinet, introduceer verhandelbare stikstofrechten.

Rosalie Koolhoven: '88% van de bestellers bij Thuisbezorgd.nl gaat naar de eerste vijf restaurants'
Posted on:16 September 2019

Komt je maaltijd wel uit het restaurant waar je hebt besteld? En is het restaurant dat Thuisbezorgd.nl je aanbeveelt op de site wel het restaurant met de beste beoordeling?

Hinke de Groot: 'Knelpunten zorgen ervoor dat sommige partijen liever geen POP3-subsidie aanvragen'
Posted on:11 September 2019

Het aanvragen van Europese POP-subsidie wordt als zeer complex ervaren en dat schrikt belanghebbenden af. Ook vinden zij het aanvraagtraject lang en vol financiële onzekerheid.

Douwe Jan Elzinga: 'CvdK Bovens had burgemeester Maastricht moeten waarschuwen voor mogelijke schijn belangenverstrengeling'
Posted on:07 September 2019

De Limburgse commissaris van de Koning Theo Bovens (CDA) had de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-Ter Strake moeten adviseren de koop van een huis van de Heerlense topambtenaar Wim Lousberg aan de gemeenteraad te melden.

Wiene Van Hattum: 'Minister Dekker negeert uitspraak van Europese Hof voor de Rechten van de Mens'
Posted on:06 September 2019

De man die 6 mensen neerschoot in een Delfts café en 36 jaar geleden werd veroordeeld tot levenslang, krijgt wederom geen gratie. Levenslang is in Nederland ook echt levenslang.

Douwe Jan Elzinga: 'Bij koop huis burgemeester Maastricht lopen belangen door elkaar'
Posted on:06 September 2019

Burgemeester Annemarie Penn - Te Strake van Maastricht heeft in het voorjaar van 2018 een pand gekocht van een ambtenaar die een hoofdrol speelde in een politieke affaire in die stad. De onderhandse verkoop is niet officieel bij de gemeente gemeld. Deskundigen spreken van belangenverstrengeling.

Berend Roorda: 'Demonstraties door laten gaan binnen zicht- en hoorafstand van dat waartegen gedemonstreerd wordt'
Posted on:06 September 2019

Pas over ruim twee maanden verwelkomt Nederland Sinterklaas, maar voor veel burgemeesters zorgt zijn komst nu al voor kopzorgen. En dus organiseerde Ollongren een spoedcursus demonstratierecht.

Jan Brouwer: 'Je moet een autoriteit vinden die kan opboksen tegen instanties als SodM'
Posted on:05 September 2019

Inwoners van Pieterzijl en omgeving gaan in beroep tegen het besluit van het ministerie van Economische Zaken (EZ) om gaswinning door middel van de fracking-methode in het gebied toe te staan. En daar is geld voor nodig.

Gijsbert Vonk: 'Je hoort vaak dat er armoede is op platteland, maar het zijn grote steden waar cijfers afwijken'
Posted on:03 September 2019

In Groningen wonen veel armen in vergelijking met de rest van Nederland, blijkt uit cijfers die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag publiceert. Dat geldt voor zowel de gemeente als de provincie.

Albertjan Tollenaar: 'Burger is door decentralisatie niet beter af en dreigt vaker te worden vermalen tussen wal en schip'
Posted on:03 September 2019

De decentralisatie van het sociaal domein in 2015 is meer dan alleen het verschuiven van bevoegdheden naar een lagere bestuurslaag. De decentralisatie was ook een transformatie van het sociaal domein resulterend in een nieuwe (rechts)betrekking tussen overheid en burger.

Jan Brouwer: 'De vraag is hoe reëel het argument van overlast door drugsgebruik in de openbare ruimte is'
Posted on:02 September 2019

Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

Column Fokko Oldenhuis in De Riepe: 'Vijvers in woonwijken'
Posted on:31 August 2019

Een jongetje van bijna 2 jaar oud, weet te ontsnappen via de kapotte schutting in de tuin van de ouderlijke woning. Hij fietst de voortuin in van een verderop (25 à 50 m) gelegen woning en komt vervolgens met zijn driewieler in de vijver in die voortuin terecht.

Heinrich Winter: 'Er lopen heel veel donorkinderen rond met behoorlijk heftige verhalen'
Posted on:30 August 2019

Maria en haar moeder stappen naar de rechter omdat haar donorvader anoniem wil blijven. En meer kinderen zullen volgen, is de verwachting.

Berend Roorda: 'Burgemeesters kiezen veiligheid boven vrijheid'
Posted on:23 August 2019

Als burgemeesters vreedzame vergaderingen of demonstraties verbieden uit vrees voor gewelddadige tegendemonstraties, dan is dat ‘een perverse prikkel’ om door te gaan met geweld of daarmee dreigen.

Gerard Ritsema van Eck: 'Vaak werd alleen achteraf aan de agenten gevraagd wat ze van de bodycam vonden'
Posted on:16 August 2019

De politie koopt tweeduizend bodycams, die geweld tegen agenten moeten voorkomen. Maar zijn ze echt zo effectief?

Paulien de Winter: 'Tussen de regels is altijd meer te lezen'
Posted on:16 August 2019

Onlangs promoveerde ze op haar proefschrift 'Tussen de Regels' aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar zij vier jaar onderzoek deed naar handhavingspraktijken bij het UWV en sociale diensten.

Jan Brouwer: 'Verbieden van motorclubs is een dure en zinloze onderneming'
Posted on:14 August 2019

Nederland wil motorbende Caloh Wagoh verbieden. De club, die ook enkele Belgische leden telt, ontwikkelde zich in een mum van tijd tot een occasioneel huurlingenleger voor drugskartels. Maar heeft een bestaansverbod wel zin?

Jan Brouwer: 'FC Groningen moet oppassen met het aan de leiband lopen van de KNVB'
Posted on:10 August 2019

FC Groningen mag tegen FC Twente onschuldige supporters weren die in hetzelfde vak F zaten als de fans die tegen Ajax vuurwerk afstaken. Dat bepaalde de kortgedingrechter. Hoe wordt tegen die uitspraak aangekeken?

Jan Brouwer: 'Verbod van een motorclub is een lege huls'
Posted on:09 August 2019

De MC Hardliners, een nieuwe motorclub en opvolger van de verboden Hells Angels, heeft zich voor het eerst echt in de openbaarheid getoond. Ruim twintig vooral jonge leden van de club poseerden donderdagmiddag op het bordes van het stadhuis van Haarlem.

Wilbert Kolkman: 'Nederlander massaal naar de notaris'
Posted on:09 August 2019

Wilbert Kolkman in de Stentor: "Het is een trend die we al langer zien. Vooral de toename van het aantal ouderen is daar een reden voor. Zij hebben ook meer vermogen, waardoor het belangrijker is om een testament op te stellen. Dat geldt ook voor het levenstestament"

Aline Klingenberg: 'Wist Siri-gebruiker dat hij afgeluisterd kan worden? Dat is maar de vraag'
Posted on:08 August 2019

Na Google en Amazon blijkt ook Apple mee te luisteren via een slimme spraakassistent. Onbedoeld ontvangt het techbedrijf zo allerlei persoonlijke details.

Aline Klingenberg: 'Dat Apple zegt dat audiofragmenten niet aan Apple ID gekoppeld worden, doet er niet toe'
Posted on:06 August 2019

De Siri-fragmenten die een bedrijf namens Apple beluisterde om de stemassistent te verbeteren, konden door de analisten aan een specifieke gebruiker gekoppeld worden. Omdat Apple aanvullende gegevens deelde met de analisten, waren de fragmenten niet zo anoniem als het bedrijf suggereert.

Martina Althoff: 'Verhalen over geweld en criminaliteit worden altijd interessant gevonden'
Posted on:01 August 2019

Op rechtspraak.nl worden sinds 1999 dagelijks vonnissen geplaatst, ook die in strafzaken. De reden: transparantie. Alle details over gepleegde misdrijven zijn in de uitspraken te vinden, hoe gruwelijk ook.

Jan Brouwer: 'Woningsluitingen opiumwet uit de hand gelopen'
Posted on:01 August 2019

Burgemeesters proberen te pas en te onpas woningen te sluiten waar illegale (hoeveelheden) drugs worden aangetroffen en gaan daarbij vaak voorbij aan het oorspronkelijke doel van artikel 13b van de Opiumwet, zegt hoogleraar algemene rechtswetenschap Jan Brouwer.

Charlotte Pavillon: 'Zzp’ers zijn aantrekkelijke prooi voor misleidende bedrijven'
Posted on:24 July 2019

Wie zzp’ers te grazen neemt met ondoorgrondelijke contracten, heeft in Nederland vrij spel. Zo zadelt het incassobureau Invorderingsbedrijf al acht jaar lang kleine bedrijven op met hoge kosten. Als je klaagt, wijst het bureau op de kleine lettertjes.

Laura Peters: 'Door speciale proces- en vonnisafspraken kunnen meer zaken worden opgepakt'
Posted on:23 July 2019

In de strijd tegen een overbelaste strafrechtketen bij het Openbaar Ministerie en rechtbanken wordt hoog opgegeven over het maken van procesafspraken tussen justitie en verdachten. Strafzaak Cymbal heeft op dat vlak trendsettende potentie.

Herman Bröring: 'Voor bewoners maakt het niet uit of schade vergoed wordt door NAM of staat, als er maar betaald wordt'
Posted on:21 July 2019

De Hoge Raad deed afgelopen vrijdag een opvallende uitspraak over de Groningse gaswinning. Niet alleen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), maar ook de Nederlandse staat is indirect aansprakelijk voor de schade die ontstaat door de gaswinning in Groningen.

Dimitry Kochenov: 'EU is zo ontworpen dat het moeilijk is elkaar aan te pakken. Dat is zowel het succes als de vloek van de EU'
Posted on:20 July 2019

De Visegrad Vier zijn met hun verzet tegen te innige Europese samenwerking een luis in de pels van de EU en voerden succesvol campagne tegen de kandidatuur van Frans Timmermans als Commissie-voorzitter. Zijn Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Polen een nieuwe machtsfactor in Europa?

Lucía Berro Pizzarossa: 'Conditional use risks offering loophole to governments wary of embracing medical abortion'
Posted on:15 July 2019

An update on abortion pills from the World Health Organizationundermines how the US regulates them. The update may make mifepristone and misoprostol more readily available worldwide. But in the US, not much is expected to change.

Paulien de Winter: 'De politiek is nu te veel gericht op oppakken van fraudeurs'
Posted on:10 July 2019

Socioloog Paulien de Winter keek naar de praktijk bij uitvoeringsinstanties als het UWV en het verschil met wat de wet voorschrijft. Ze pleit voor meer ruimte. „Medewerkers weten heel goed hoe ze mensen aan het werk moeten krijgen.”

Paulien de Winter: 'Streng WW-regime is gericht op 10 procent die fraudeert'
Posted on:10 July 2019

Wie een WW-uitkering ontvangt van het UWV of bijstand krijgt van de gemeente, wordt onderworpen aan een streng regime van plichten. Politici hebben strikte regels opgesteld om fraude tegen te gaan. Maar leidt die strenge aanpak ook tot brave burgers?

Hans Vedder: 'Met vraagmacht creëer je een gelijk speelveld op de markt voor medische hulpmiddelen'
Posted on:09 July 2019

Twee leveranciers van medische hulpmiddelen slepen acht grote ziekenhuizen in ons land voor de rechter. Volgens de leveranciers kopen ziekenhuizen die hulpmiddelen gezamenlijk in, waardoor sprake zou zijn van kartelvorming.

Charlotte Pavillon: 'Veel bedrijven zien mogelijk verbod telemarketing met argusogen aan'
Posted on:04 July 2019

Het kabinet poogt een einde te maken aan de grote irritatie die vele Nederlanders ondervinden bij ongevraagde telefonische aanbiedingen. Goede doelen en commerciële bedrijven mogen binnenkort niet langer zonder toestemming nieuwe klanten telefonisch benaderen.

Berend Roorda: 'Er is geen duidelijke grondslag om op te treden tegen uiterlijke kenmerken Hells Angels'
Posted on:04 July 2019

Burgemeester Bort Koelewijn van Kampen wil geen uitingen van de Hells Angels op straat zien in zijn gemeente. Dat heeft hij aan de lokale afdeling van de verboden motorclub laten weten, de enige in deze regio.

Paulien de Winter: 'Handhaving bij uitkeringen verschilt sterk per gemeente'
Posted on:03 July 2019

Er zijn grote verschillen in de manier waarop sociale diensten en UWV Werkbedrijven wetgeving over sociale zekerheid handhaven. Dat blijkt uit onderzoek van Paulien de Winter.

Jan Brouwer: 'Algeheel verbod op gebruik van drugs in de openbare ruimte in strijd met de Opiumwet'
Posted on:03 July 2019

Het gebruik van drugs in de openbare ruimte is steeds vaker verboden. Uit een inventarisatie van de NOS blijkt dat steeds meer gemeenten een algeheel verbod op drugsgebruik hebben afgekondigd voor publieke ruimte, zoals parken, pleinen of openbare gebouwen.

Martina Althoff: 'Mannen plegen vaker fysiek en seksueel geweld, vrouwen stalken en schelden eerder'
Posted on:30 June 2019

Of het nu gaat om individueel geweld, zoals aanranding en doodslag, of groepsgeweld, zoals rellen en oorlog, mannen zijn vaker de schuldigen dan vrouwen. Meer dan 80 procent van de geweldsmisdrijven in Nederland wordt door mannen gepleegd.

Willem Bruil: 'Alleen maar elektrische auto’s in Flevoland en op Veluwe en vliegtaks van € 400 per ticket als compensatie voor vliegveld Lelystad'
Posted on:30 June 2019

De gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beginnen steeds duidelijker te worden. Voor landbouwers die beweiden en/of bemesten: zij moeten binnen 3 maanden een natuurvergunning aanvragen

Björn Hoops: 'Landjepik betreft gemiddeld 20 tot 45 vierkante meter per geval, soms meer dan het tienvoudige'
Posted on:29 June 2019

Opeens hoort een gebied zomaar bij een ander land. Bezet, veroverd, teruggepakt. Of mooier uitgedrukt: geannexeerd, verenigd met het moederland, terug naar het eigen volk, Heim ins Reich. De Krim, of gewoon de groenstrook langs je huis: landjepik is zo oud als de mens.

Jan Brouwer: 'Miljoenen steken in het verbieden van motorclubs haalt niets uit'
Posted on:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout ingaan.

Jan Brouwer: 'Verbieden motorclubs werkt niet, ze richten gewoon een nieuwe club op'
Posted on:28 June 2019

Hoewel de overheid motorbendes sinds 2012 op de huid zit, blijft het aantal leden toenemen. Volgens hoogleraar Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen moet justitie zich weer richten op individuele bikers die de fout in gaan.

Promotie Annalies Outhuijse in Martinikerk Franeker
Posted on:27 June 2019

Annalies Outhuijse is dinsdagmiddag gepromoveerd op haar juridische proefschrift waarom bedrijven vaker onder boetes uitkomen voor kartelvorming dan in andere rechtszaken.

Dimitry Kochenov: 'Poland’s judicial reforms violate EU law'
Posted on:24 June 2019

Poland’s judiciary reform that lowered the retirement age for Supreme Court judges has breached EU law, the EU’s top court said in a binding ruling on Monday (24 June), which effectively means Poland will have to scrap the reform or face penalties from Brussels.

Jan Brouwer: 'De kritiek op de strafrechtketen is langzaamaan bekend'
Posted on:21 June 2019

Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Brabant, vraagt zich af of politie en justitie nog wel een deuk in een pakje boter kunnen slaan. De bestuurder uitte deze forse kritiek vrijdag tijdens een symposium in de Tilburgse LocHal.

Joep Koornstra: 'Aanpakken motorbendes blijft een kat-en-muisspel'
Posted on:07 June 2019

Het verbod op motorbendes als Hells Angels, Satudarah en No Surrender handhaven is nog niet zo makkelijk, denken experts. ‘Nog geen van de verboden is definitief.’

Berend Roorda: 'Wetgever, regel dat verbod op motorclubs nou goed'
Posted on:07 June 2019

De rechtbank in Assen heeft vrijdagmorgen motorclub No Surrender verboden. Eerder werden ook al motorclubs Hells Angels en Satudarah verboden.

Jan Brouwer: 'Agenten kunnen leden motorbendes niet dwingen hun jasje met logo uit te trekken'
Posted on:06 June 2019

Hells Angels Motorcycle Club gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank dat de motorclub verboden wordt. Dat heeft de advocaat van Hells Angels vandaag laten weten. Volgens hem is er voldoende grond om beroep in te stellen.

Berend Roorda: 'Ongelukkig dat demonstratie Pegida niet door kan gaan door geweld van anderen'
Posted on:04 June 2019

Anti-islambeweging Pegida mag donderdag en zaterdag niet demonstreren in Eindhoven. De burgemeester vreest verstoring van de openbare orde. Maar moet je het grondrecht van meningsuiting en demonstratie wel afwegen tegen het belang van openbare orde en veiligheid?

Jan Brouwer: 'Hells Angels Haarlem is bijvoorbeeld al verdergegaan als MC Hardliners'
Posted on:01 June 2019

De rechter noemt motorclub Hells Angels een criminele organisatie die in Nederland moet worden verboden. Dat lijkt slecht nieuws voor Hells Angels Kampen, het chapter waarvan burgemeester Koelewijn denkt dat het zich niet schuldig maakt aan criminele activiteiten.

Jan Brouwer: 'Oud-leden motorbendes kunnen zo weer een nieuwe club oprichten'
Posted on:31 May 2019

Hoogleraar Jan Brouwer, dé expert op het gebied van motorbendes, maakt gehakt van het verbod op de Hells Angels dat de rechtbank in Utrecht deze week uitsprak. Hij is ‘heel kritisch’ over de werkbaarheid.

Jan Brouwer: 'Leden motorbende Satudarah zijn nu lid van een club die net anders heet en gaan vrolijk verder'
Posted on:29 May 2019

Dé expert op het gebied van motorbendes, hoogleraar Jan Brouwer, maakt gehakt van het verbod op de Hells Angels. Hij is naar eigen zeggen ‘heel kritisch’ op het besluit van de Utrechtse rechtbank van vandaag.

Jan Brouwer: 'Verbod Hells Angels niet einde van criminaliteit'
Posted on:29 May 2019

De bekendste motorclub van Nederland, de Hells Angels, is vanaf vandaag verboden. Daartoe besloot de rechtbank in Utrecht vanmorgen. Justitie stelt dat de motorbende een bedreiging vormt voor de openbare orde, omdat de leden 'geweld verheerlijken en faciliteren'.

Berend Roorda: 'De wet die het voortzetten van motorbendes verbiedt, is veel te vaag'
Posted on:29 May 2019

Motorclub Hells Angels wordt verboden, heeft de rechter geoordeeld. Eerder verbood de rechtbank al de clubs Bandidos, Satudarah en Catervarius omdat ze in verband worden gebracht met criminele activiteiten. Maar heeft zo'n verbod wel het gewenste effect?

Berend Roorda: 'Het voortzetten van een motorclub is pas strafbaar als het verbod onherroepelijk is'
Posted on:29 May 2019

Met een verbod op Hells Angels is nog niet gezegd dat de motorclub ophoudt te bestaan. Justitie houdt er al rekening mee dat criminele motorclubs zoals Hells Angels na een verbod gewoon doorgaan met hun activiteiten.

Berend Roorda: 'Demonstratierecht weegt nu eenmaal zwaar, ook al zoekt Pegida de grenzen op'
Posted on:28 May 2019

Jonge mannen rennen rond met ijzeren staven, die lijken op steigerbuizen. Anderen gooien straattegels, vermoedelijk naar politiemensen. De beelden zijn te zien op een filmpje dat afgelopen weekend is gemaakt bij een demonstratie van de anti-islamitische organisatie Pegida bij de Al Fourqaan-moskee in Eindhoven.

Jan Brouwer: 'Pegida daagt alleen maar uit, provoceert, maar laat het zelf nooit uit de hand lopen'
Posted on:27 May 2019

Wat nu als Pegida nog een keer in Eindhoven wil komen demonstreren, zoals voorman Wagensveld al aankondigde? Kan dat verboden worden, vanwege de vrees voor verstoring van de openbare orde? Nee, zegt hoogleraar Jan Brouwer.

Herman Bröring: 'Geen formeel beletsel om aangifte te doen tegen Tanja Klip in zaak Eurochamp'
Posted on:27 May 2019

Meineed verjaart na twaalf jaar. De Eurochamp-affaire speelde bijna elf jaar geleden, dus is er volgens hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring aan de Rijksuniversiteit Groningen geen ‘formeel beletsel’ om aangifte te doen tegen Tanja Klip.

Michiel van der Wolf: 'Beperkt aantal plekken beschikbaar in Pieter Baan Centrum, Thijs H. eerst op wachtlijst'
Posted on:24 May 2019

De 27-jarige Thijs H. wordt verdacht van moord of doodslag op twee wandelaars in Brunssum en een in Den Haag. De rechter-commissaris heeft besloten dat hij ter observatie opgenomen wordt in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Kai Lindenberg: 'No means no gaat niet op in ons strafrecht'
Posted on:22 May 2019
Een slachtoffer van een zedendelict moet in Nederland nu wel wat meer doen dan ‘nee’ zeggen. „No means no gaat niet op in ons strafrecht”, zegt Kai Lindenberg, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Gijsbert Vonk: 'Twijfel of de lokale democratie wat betreft de Wmo goed werkt'
Posted on:22 May 2019

Hulp en zorg die via de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt geregeld, verschilt per gemeente. En als je postcode bepaalt dat je geen hulpmiddel of voorziening krijgt, neemt de druk op mantelzorg ook nog toe.

Kars de Graaf: 'We blijven achter ten opzichte van de eigen gestelde doelen'
Posted on:21 May 2019
Er gebeurt van alles op klimaatgebied. De klimaatwet wordt deze week door de Eerste Kamer geloodst, de staat staat deze week voor de Hoge Raad tegenover Urgenda en sinds december is er een voorlopig klimaatakkoord. Maar tegelijkertijd gebeurt er te weinig.
Hans Vedder: 'Alleen al zo'n lichtknopje, daar zit de Europese Unie achter'
Posted on:18 May 2019

Overal in huis heb je te maken met EU-regels. Van je telefoon tot het etiket op een pak melk. Hoogleraar Hans Vedder legt uit hoe de EU zich in je huis bevindt.

18 mei 2019 12:14
Gijsbert Vonk: 'Gemeenten lozen een deel van de eigen verantwoordelijkheid naar zorgaanbieders'
Posted on:18 May 2019

Burgers die naar de rechter stappen in een conflict met hun gemeente over hulp en ondersteuning voor ouderen of mensen met een chronische ziekte, krijgen vaak gelijk.

Rosalie Koolhoven: 'Consument kan de dupe worden van de grote macht van de platforms'
Posted on:18 May 2019

Wie een kapper in de buurt zoekt, wil weten hoe laat de trein naar Den Helder vertrekt of een kinderfeestje organiseert kan al bijna niet om de techbedrijven heen: Grote kans dat Google de weg naar een nieuw kapsel wijst.

Gijsbert Vonk: 'Uiteindelijk worden wel je voorzieningen afgenomen en is de rechter je grote bondgenoot'
Posted on:18 May 2019

Het klonk als een heel goed verhaal. Mensen met een beperking helpen, zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Een gezelschapshond, aangepast vervoer, extra handen in de huishouding.

Wouter Burgerhart: Waarde speculatiegrond bij erfenis onduidelijk. 'Koper heeft waarde met aankoop in feite zelf bepaald'
Posted on:13 May 2019

Steeds meer erfgenamen komen in de nalatenschap van een overleden familielid kleine kavels landbouwgrond tegen. De overledene heeft ze gekocht om mee te speculeren, vaak tegen hoge bedragen. Bij de erfbelasting leidt dat tot een discussie over de waarde van de grond.

Gohar Karapetian to speak at info session on EU Election at St. Maarten House
Posted on:13 May 2019

St. Maarten House in The Hague will host an information session with candidates for the European Union Parliament election on Friday, May 17. Citizens of the EU vote for their new Members of the European Union Parliament from May 26 to 29.

Jan Brouwer: 'Dwangsom lijkt stand te houden bij rechter, efficiënt middel tegen drugsdealers en ondermijning'
Posted on:11 May 2019

Voor het eerst heeft een rechter beslist dat een drugsdealer een dwangsom moet betalen. Ermelo heeft een landelijke primeur. Het gaat om een dealer die 5.000 euro moet neertellen vanwege het herhaaldelijk dealen van cocaïne en de drug GHB.

Stefan Keukenkamp 11-05-19, 07:01 Laatste update: 11:14
Michel Vols en Laurent Jensma ontwikkelen website voor online advies bij burenoverlast
Posted on:07 May 2019

Ervaart u regelmatig overlast van uw buren, maar weet u niet wat u daar aan kunt doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) maakten een website met adviezen.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Je blijft anoniem als je een melding doet op website overlastadvies'
Posted on:06 May 2019

Drijven jouw buren je soms tot waanzin, maar weet je niet wat je aan de overlast kan doen? Juristen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een website gemaakt, met adviezen.

Michel Vols: 'Kans op oplossing conflict is een soort postcodeloterij'
Posted on:06 May 2019

Al jaren knetterende ruzie met de buren vanwege de harde muziek en lijkt er geen einde te komen aan het conflict? De Rijksuniversiteit Groningen geeft sinds maandag gratis juridisch advies op de website overlastadvies.nl.

Michel Vols en Laurent Jensma: 'Website overlastadvies is instrument waar maatschappij echt wat aan heeft'
Posted on:06 May 2019

Wordt de herrie van je buren je te veel? Zijn de geuren uit het buurraampje niet meer te harden? Weet je niet wat je daartegen kunt doen? De RUG geeft gratis juridisch advies.

Michel Vols: 'We zien dat woonoverlast de enige vorm van overlast is die toeneemt over de jaren'
Posted on:05 May 2019

Stel, je hebt een buurman of -vrouw met psychiatrische problemen die overlast veroorzaakt. Harde muziek, scheldkanonnades, overduidelijke verslavingsproblematiek en ga zo maar door. Je probeert afspraken te maken, in contact te blijven, maar niks helpt.

Michel Vols: 'Het is interessant om te kijken wat voor soort overlast in welke gemeente voorkomt'
Posted on:04 May 2019

Vuilnis in de tuin, poep op de auto en lek gestoken banden. Buren maken elkaar het leven soms zuur. In veel gevallen is het veelgegeven advies 'praat erover' geen oplossing meer, zegt Michel Vols, hoogleraar Openbare Orde en Veiligheid.

Jan Brouwer: 'Als overheid en organisatie sta je toe dat mensen de uitoefening van grondrechten frustreren'
Posted on:01 May 2019

Zonder de inzet van een politiecordon kon de veiligheid van de organisatie en deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling niet worden gegarandeerd. Dat zegt Mieke Damsma, burgemeester van Midden-Drenthe.

Jan Brouwer: 'Laat dominee Steven Anderson gewoon komen, pleegt hij strafbare feiten dan kun je hem arresteren'
Posted on:01 May 2019

De Amerikaanse dominee Steven Anderson komt niet naar Nederland en de rest van het Schengengebied. Dat schrijft staatssecretaris Harbers woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Gerard Ritsema van Eck: 'Stel verdachte vlucht woning in, moet agent dan achtervolging onderbreken om camera uit te zetten?'
Posted on:29 April 2019

De politie krijgt meer bodycams, maar hoe zit het dan met de privacy? De politie maakt zich veel te gemakkelijk af van de privacyvragen die het gebruik van bodycams oproept, vindt RUG-onderzoeker Gerard Ritsema van Eck.

Douwe Jan Elzinga: 'De kans dat Otten door een gecoördineerde actie niet gekozen wordt is klein'
Posted on:26 April 2019

Niets aan de hand. Dat was eerder deze week de houding van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie, nadat zijn partijgenoot en medeoprichter Henk Otten in een weekendkrant had laten weten dat de stijl van Baudet niet altijd de zijne is.

Jan Brouwer: 'Door naar dit soort noodmaatregelen te grijpen, stigmatiseer je moslimkinderen op islamitische scholen'
Posted on:24 April 2019

Een door de Nederlandse overheid gefinancierde school heeft een oud-bestuurder die jubelend sprak over Islamitische Staat. Er komen dubieuze predikers over de vloer. De schoolleiding heeft volgens de AIVDbanden met een terroristische organisatie, die zij ook financieel steunden.

Michel Vols: 'Naast data is kwalitatief onderzoek naar de context nodig'
Posted on:24 April 2019

De civilologie dient zich in het privaatrecht aan als evenknie van de criminologie in het strafrecht. Advocaten kunnen er hun voordeel mee doen.

Gerhard Hoogers over Venezolaanse vluchtelingen en mensenrechten op Curaçao en Aruba
Posted on:21 April 2019

In Nederlands grootste buurland Venezuela voltrekt zich een economische en humanitaire crisis. Hyperinflatie, tekorten aan voedsel en water, en medicijnen zijn amper meer te verkrijgen. Steeds meer Venezolanen vluchten naar onze Caribische rijksdelen Curaçao en Aruba.

Jan Brouwer: 'Ingrijpen met Wet Bibob niet alleen juridisch onjuist maar ook politiek onverstandig'
Posted on:20 April 2019

In de strijd tegen het bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum zet het ministerie van Onderwijs een onorthodox wapen in: de Wet Bibob, die is bedoeld om zakelijke activiteiten van criminelen in de bovenwereld te dwarsbomen.

Wiene Van Hattum: 'De afspraak was dat er gratie kon worden verleend als de behandeling zou aanslaan'
Posted on:17 April 2019

Moet minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming een man gratie verlenen die tot levenslang is veroordeeld? Dat is de vraag waar de rechter zich vandaag over gaat buigen in een kort geding dat is aangespannen door Cevdet Y.

Edwin Woerdman: 'CO2-taks op langere termijn last voor energietransitie'
Posted on:15 April 2019

De voorgenomen CO2-taks voor bedrijven gaat grotendeels voorbij aan het feit dat er al een systeem voor CO2-beprijzing is: het Europese emissiehandelssysteem.

Edwin Woerdman: 'Nederlandse CO2-heffing is slecht idee'
Posted on:12 April 2019

Schadelijke uitstoot beprijzen is prima om emissies te beperken. Maar een Nederlandse heffing ondergraaft het Europese systeem, stelt expert Edwin Woerdman in een interview in de NRC.

Brigit Toebes: 'Health covenant heavily influenced by food and alcohol industry'
Posted on:12 April 2019

The government covenant to promote public health is biased in favour of the food and alcohol industry, health law professors said on Friday.

Brigit Toebes: 'Een suikertaks komt natuurlijk nooit van de grond als de voedselindustrie mag meepraten'
Posted on:11 April 2019

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft te veel geluisterd naar de voedings- en alcoholindustrie. De maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord zijn daarom niet effectief genoeg.

Jan Brouwer: 'Prachtig, de vertwijfeling in de ogen van Halsema'
Posted on:09 April 2019

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen. Maar met de Opiumwet valt dat niet altijd mee, zo bewijst een gesprek dat de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema voerde met stadsomroep AT5.

Edwin Woerdman: 'CO2-heffing voor industrie is paniekvoetbal'
Posted on:08 April 2019

Een nationale CO2-heffing bovenop het Europese emissiehandelssysteem maakt het realiseren van uitstootreducties voor de samenleving onnodig duur. Het kunstmatig verhogen van de CO2-prijs negeert bovendien de razendsnel dalende kosten van CO2-vrije energietechnologie.

Rob Wertheim: 'Plannen voor ondergrondse buizen, hoe kom ik daar in vredesnaam achter?'
Posted on:07 April 2019

Het is de nachtmerrie van iedere woningeigenaar: je komt er opeens achter dat de overheid plannen heeft met de grond waar jouw huis op staat en nog wel voor ondergrondse 'gifbuizen'.

Jan Brouwer: 'Deze manier van verzet tegen windmolens komt in de buurt van terreur'
Posted on:05 April 2019

De dreigementen aan windmolenparkbouwers gaan volgens Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap, te ver om het nog 'verzet' te noemen. Toch wil hij ervoor waken om het direct 'terreur' noemen.

Wilbert Kolkman: 'De onmetelijke vrijheid als student is mijn beste herinnering'
Posted on:31 March 2019

Mr. Studenten interviewde Hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Familievermogensrecht Wilbert Kolkman.

Kai Lindenberg: 'Nederland heeft een verdragsverplichting om onvrijwillige seks als zodanig strafbaar te stellen'
Posted on:28 March 2019
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat meer bescherming geven aan slachtoffers die tijdens een verkrachting ‘bevriezen’ en zich dus zich dus niet hebben verzet. Dat zegt hij in een interview met ZEMBLA.

Berend Roorda: 'Ook shockerende uitingen beschermd door Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens'
Posted on:28 March 2019

Abortusklinieken, en vooral hun bezoekers, hebben steeds vaker en heviger last van demonstranten die voor de deur staan, zo melden zij.

Joep Koornstra: 'Je mag zelf weten hoe je je kleedt, zelfs als een motorclub definitief is verboden'
Posted on:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Joep Koornstra: 'Wet die motorclubs moet verbieden te vaag'
Posted on:28 March 2019

Gemeenten kunnen leden van verboden motorclubs niet dwingen hun hesje uit te trekken. Die leden kunnen bovendien gewoon een nieuwe club oprichten.

Jan Brouwer: 'Justitie moet meer tijd steken in het individueel aanpakken van clubleden'
Posted on:28 March 2019

De aanpak van criminele motorclubs in Nederland schiet tekort. Voor het verbieden van Outlaw Motorcycle Gangs(OMG) zijn regels nodig die sneller en eenvoudiger toe te passen zijn.

Herman Bröring: 'Juridisch gezien niks in te brengen tegen komst 45 windturbines in Drentse Mondengebied'
Posted on:26 March 2019

Een verzoek om herziening van het besluit van de Raad van State om het licht op groen te zetten voor de aanleg van het windpark acht de hoogleraar bestuursrecht van de Rijksuniversiteit Groningen kansloos.

Gerrit Voerman: 'Baudet kon aansluiten bij actuele zaken: aanslag in Utrecht en recente klimaatcijfers'
Posted on:21 March 2019

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, is behendig in de ruimte gesprongen die tussen de VVD en de PVV is ontstaan.

Douwe Jan Elzinga: 'Winst Forum voor Democratie toont weeffout in ons politieke stelsel'
Posted on:21 March 2019

De victorie van Forum voor Democratie maakt het scherper duidelijk dan ooit: er zit een weeffout in het bestuurlijk stelsel. Dat zegt hoogleraar staatsrecht in Groningen Douwe Jan Elzinga.

Gerrit Voerman: 'Forumkiezer kon zich goed vinden in de beslissing van Baudet'
Posted on:20 March 2019

Sinds Forum voor Democratie in 2017 met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, is de achterban sterk gegroeid. Bij de provincialestatenverkiezingen werd de partij zelfs de grootste.

Pim Geelhoed: 'Je kunt altijd herziening aanvragen, ook als je voor een strafbaar feit veroordeeld ben'
Posted on:20 March 2019

De voortvluchtige crimineel Shahin Gheiybe (35) voert de strijd tegen de Nederlandse autoriteiten verder op. De voor poging tot moord veroordeelde Rosmalenaar laat vanuit Iran weten dat hij de zaak wil laten heropenen.

Alette Smeulers: 'Een terrorismeverdachte kan gemakkelijker en langer worden vastgehouden'
Posted on:19 March 2019

Nog voordat Gökmen T., hoofdverdachte van de schietpartij in een Utrechtse tram, werd opgepakt, kondigde de politie al aan rekening te houden met een terroristisch motief. Hoe komt zo’n inschatting tot stand, en wat betekent dit in de praktijk?

Hans Vedder: 'In de VS kun je een gevangenisstraf krijgen voor het overtreden van de kartelwetgeving'
Posted on:16 March 2019

Het is de schrik van de oliesjeiks én de Amerikaanse olie-industrie: antikartelwetgeving tegen de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen. Het Amerikaanse Congres heeft opnieuw een 'Nopec'-wet in voorbereiding, die het manipuleren van de oliemarkt door de lidstaten van de Opec moet verbieden.

Heinrich Winter: 'Prestige kan reden zijn dat veel geld in Groninger vliegveld wordt gestoken'
Posted on:15 March 2019

Door het kleine aantal vluchten is het voor Groningen Airport Eelde moeilijk om het hoofd financieel boven water te houden. In 2017 werd weliswaar een winst van bijna 300.000 euro behaald, de jaren ervoor lag het verlies tussen een half miljoen euro en ruim 2 miljoen euro.

Jan Brouwer: 'Opsporing van strafbare feiten is voor burgemeesters betrekkelijk nieuw'
Posted on:14 March 2019

Meerdere burgemeesters klagen dat hun ambtenaren door de privacywet geen gegevens over criminelen en hun bedrijven meer kunnen uitwisselen.

Michiel Herweijer: 'Forum Voor Democratie vult het gat op rechts in de politiek'
Posted on:13 March 2019

Forum voor Democratie maakt veel mensen nieuwsgierig. Een frisse, nieuwe partij met een aansprekende leider in Thierry Baudet en een duidelijke boodschap die over lijkt te komen bij de kiezers.

Charlotte Pavillon: 'Vergeten me in te schrijven voor tentamen Europees recht'
Posted on:11 March 2019

Charlotte Pavillon (39) studeerde vanaf 1997 eerst internationale betrekkingen en later rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde af in internationale betrekkingen in 2004 en in het Europees en internationaal recht met civiel effect in 2005.

Charlotte Pavillon: 'De kleine lettertjes zijn vaak een probleem, vooral als zij eenzijdig door een bedrijf zijn opgesteld'
Posted on:11 March 2019

Mr. van de week is Charlotte Pavillon, hoogleraar privaatrecht, in het bijzonder consumentenrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Dinsdag 5 maart sprak zij haar oratie uit over sancties in het consumentenrecht.

Laura Peters: 'Als er geen bewijs is, kan de rechter niet anders'
Posted on:08 March 2019

Niet zeker wie baby Jairo mishandelde, dus dan maar vrijspraak? De acht maanden oude baby overleed in 2010 nadat hij ernstig was mishandeld. Veel mensen kunnen niet begrijpen dat het gerechtshof nu tot een ander oordeel komt dan de rechtbank indertijd.

Gerrit Voerman: 'Het effect van verkiezingsaffiches is klein'
Posted on:06 March 2019

Verschillende gemeenten weigerden hun aanplakborden tevoorschijn te halen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat leidde tot ophef en verzet. Mogelijk speelt twijfel aan het nut van de borden mee.

Herman Bröring: 'De gaswinning leent zich bij uitstek voor een parlementaire enquête'
Posted on:06 March 2019

Waarom heeft de veiligheid van Groningers zo weinig aandacht gehad? 'Dat is in de parlementaire enquête misschien wel de belangrijkste vraag', zegt hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring.

Gerrit Voerman: 'Het maatschappelijk fundament van de VVD blijkt smal'
Posted on:06 March 2019

Al jaren wordt interne kritiek binnen de VVD op quasi-nonchalante toon gesmoord. Bij diverse partijprominenten valt dit niet goed, sommigen vertrekken.

Ellen 't Hoen: 'Op zoek naar nieuwe modellen tegen de hoge medicijnprijzen'
Posted on:02 March 2019

De dochter van de in 2013 vermoorde oud-politicus Els Borst heeft haar erfenis aangewend om een beloftevol kankermedicijn, dat van de Europese markt is verdwenen, op eigen kosten opnieuw te laten maken.

Wiene Van Hattum: ‘Levenslanggestraften houden het alleen vol door zich op een hobby te storten’
Posted on:01 March 2019

Moet Willem Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies doorbrengen? Vandaag komt het Openbaar Ministerie met een strafeis tegen hem. Verwachte eis: levenslang. Maar levenslang is in Nederland niet meer per se levenslang.

Jan Brouwer: 'Gemeentebesturen gedogen wel vaker onwettige gedragingen'
Posted on:25 February 2019

Het Haagse gemeentebestuur heeft zich decennialang actief ingezet om de gedoogde vreugdevuren op de stranden te laten doorgaan. De gemeente regelt – en betaalt – sinds de jaren tachtig steeds meer.

Hans Vedder: 'Ik verwacht niet dat ACM overname Sandd door Postnl zal goedkeuren'
Posted on:25 February 2019

De overname van Sandd door Postnl moet zorgen voor één groot, sterk postbedrijf. Postnl legt €130 miljoen neer voor Sandd en wil het bedrijf dan volledig integreren. Toch is deze overname nog niet zeker.

Annalies Outhuijse beantwoordt tien vragen aan Mr. Studenten
Posted on:25 February 2019

Afgelopen week publiceerde Mr. Studenten een interview met mr. Annalies Outhuijse. Zij is meerdere malen in het nieuws geweest vanwege haar uitmuntende cijferlijst.

Laura Peters: 'De strafrechtketen is aan het vastdraaien'
Posted on:21 February 2019

In een poging procedures te versnellen wil het Openbaar Ministerie vooraf met bekennende verdachten afspraken kunnen maken over de hoogte van de straf.

Martina Althoff: 'Met enkel het strafrecht loop je het risico dat uiteindelijk niemand zich begrepen voelt'
Posted on:20 February 2019

Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting?

Rianne Herregodts: 'Tuchtcolleges moeten meer zware zaken krijgen'
Posted on:20 February 2019

De tuchtcolleges voor advocaten, accountants en artsen zouden meer van elkaar kunnen leren teneinde genoeg zware en principiële zaken voor de tuchtrechter te krijgen. Dat is een van de voornaamste conclusies in een onlangs gepubliceerd proefschrift van voormalig advocaat Rianne Herregodts.

Laura Peters: 'Oplossing overbelasting strafrecht: deals met verdachten'
Posted on:19 February 2019

Ondermijnende criminaliteit staat boven aan de politieke agenda, maar juist op die misdaad is het strafrecht slecht toegerust, stelt wetenschapper Laura Peters vast. Zij pleit voor afspraken tussen verdachten en justitie, bezegeld door de rechter

Douwe Jan Elzinga: 'Kamerlid Achraf Bouali (D66) potentieel chantabel door berisping'
Posted on:18 February 2019

Kamerlid Achraf Bouali (D66) blijkt als diplomaat ernstig te zijn berispt. Dat maakt hem kwetsbaar volgens deskundigen.

Fokko Oldenhuis: 'Sekte moet aan banden'
Posted on:18 February 2019

De Nederlandse overheid moet zich veel harder inspannen om misstanden bij sektes tegen te gaan. „We raken de grip kwijt”, stelt Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fokko Oldenhuis: 'Overheid moet in actie komen tegen sektes'
Posted on:18 February 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, doet onderzoek naar sektes in ons land. Hij roept de overheid met klem op misstanden te signaleren en in te grijpen.

Adriaan Wierenga: 'Als justitie niet genoeg doet, zoek je als burgemeester naar alternatieven'
Posted on:15 February 2019

De hele bestuurlijke gereedschapskist is inmiddels uitgeprobeerd in de strijd tegen de overlast van een kleine groep criminele asielzoekers uit veilige landen, die asielzoekerscentra terroriseren en diefstallen plegen. Maar steeds blijken maatregelen niet te werken, of worden ze illegaal verklaard.

Fokko Oldenhuis: 'Ik kan mij voorstellen dat vereniging als Christen Queer route naar burgerlijke rechter omarmt'
Posted on:14 February 2019

De uitingsvrijheid is niet onbegrensd. Maar waar ligt het punt dat iemand bij het uitdragen van z’n boodschap rekening moet houden met de gevoelens van anderen en moet inbinden? En is met de recente publicatie van de ‘Nashville-verklaring' die onder verwijzing naar de Bijbel oproept om de homoseksuele identiteit af te zweren dit punt gepasseerd?

Rianne Herregodts: 'Tuchtrecht gebaat bij meer zware en principiële zaken'
Posted on:14 February 2019

Tuchtcolleges zouden er goed aan doen van elkaar te leren, zegt promovenda Rianne Herregodts. Wellicht biedt dat een oplossing voor de grootste uitdaging van de ­tuchtstelsels: het voor de tuchtrechter krijgen van genoeg zware en principiële zaken.

Gerrit Voerman: 'Snel stijgend ledental van Forum voor Democratie uitzonderlijk'
Posted on:12 February 2019

Forum voor Democratie is afgelopen jaar qua ledenaantal de vierde partij van het land geworden. De partij heeft nu bijna 31.000 leden. Dat blijkt uit het overzicht van de ledentallen dat het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen jaarlijks publiceert.

Charlotte Pavillon: 'De zzp'er is een gewilde prooi, omdat daar het consumentenrecht omzeild kan worden'
Posted on:11 February 2019

"Goedemiddag, ik bel u met een mooie aanbieding voor gunstige energietarieven, stoor ik u?" Wie als ondernemer ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heeft ongetwijfeld ooit zo'n telefoontje gekregen. Via telemarketeers krijgen ondernemers een aantrekkelijke aanbieding voor gas en elektra, vaak op hun thuisadres.

Redmar Wolf: 'Met het stellen van doelen komt de inspiratie vanzelf'
Posted on:11 February 2019

Redmar Wolf (52) studeerde Nederlands recht in Utrecht en fiscaal recht in Amsterdam.  Vervulde – als een van de laatsten – zijn dienstplicht als officier op de toenmalige Nederlandse legerbasis in Seedorf (Duitsland).

Redmar Wolf: 'Rechtstreekse betalingen aan de fiscus zijn nooit populair'
Posted on:11 February 2019

Mr. van de week is Redmar Wolf. De advocaat van Baker McKenzie en hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen hield zijn oratie over het betalen met data. Wolf is btw-specialist.

Rob Wertheim: 'Overheid heeft behoorlijke mate van vrijheid om marktconforme grondprijzen te vragen'
Posted on:10 February 2019

In de polder tussen Almere en Zeewolde loopt een internationaal bejubeld experiment: honderden particulieren bouwen er samen hun eigen dorpjes, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. De bouwrevolutie gaat met horten en stoten: deze week verdubbelde de gemeente plotseling de grondprijs.

Michiel Herweijer: 'De provincie is in hoge mate nodig'
Posted on:05 February 2019

Hef de provincies op, zegt hoogleraar Michiel de Vries (oud-Harlinger). Niet doen, regeert hoogleraar Michiel Herweijer, docent in Leeuwarden. Ze zijn allebei hoogleraar bestuurskunde.

Berend Roorda: 'Je moet je dus aan de wet houden. Ook aan de Leerplichtwet'
Posted on:02 February 2019

De klimaatdemonstraties van leerlingen onder schooltijd waaien over naar Nederland. Scholen gaan er verschillend mee om. Sommige scholen willen protestfoto’s zien.

Hans ter Haar: 'Hoorcolleges spelen een cruciale rol in ons onderwijs'
Posted on:01 February 2019

Als student kun je tegenwoordig aan de meeste universiteiten je colleges online volgen of terugkijken. Handig als je een keer ziek bent, maar aan de Rijksuniversiteit Groningen zien ze dat studenten vaker wegblijven uit de collegezaal en de lessen bingewatchen voor de tentamenweek.

Huub Willems: 'Ik zou niet graag in schoenen van bestuurders en commissarissen failliet Imtech staan'
Posted on:30 January 2019

Ruim vier jaar na het faillissement van Imtech slepen gedupeerde beleggers veertien bestuurders en commissarissen van het installatiebedrijf voor de rechter. De beleggers vinden dat bestuurders en toezichthouders aandeelhouders hebben misleid en stellen hen daarvoor aansprakelijk.

Gerrit van der Veen: Nog geen dwangsom voor Nederlandse staat in Urgendazaak
Posted on:29 January 2019

De Nederlandse staat gaat de door de rechter opgelegde reductie van CO2-uitstoot in 2020 niet halen. In een zaak die milieuorganisatie Urgenda had aangespannen legde de rechter een afname van 25 procent op. Die uitspraak hield in hoger beroep stand.

Redmar Wolf: Kun je belasting heffen over data?
Posted on:29 January 2019

Radio 1-programma Focus interviewde Redmar Wolf, fiscaal advocaat bij Baker en McKenzie in Amsterdam en Hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij hield zijn oratie over data, en dan vooral, kun je ook belasting heffen over data?

Hans ter Haar: 'Afschaffen, die onlinecolleges'
Posted on:29 January 2019

Onlinecolleges zijn handig, maar ze stimuleren een zwakke vorm van kennisverwerving en zouden daarom moeten worden afgeschaft. Dat vindt Hans ter Haar, docent notarieel recht en genomineerd voor Docent van het Jaar.

Pim Geelhoed: 'Als in verzoek het woord terrorisme voorkomt staat niets samenwerking tussen Europese landen in de weg'
Posted on:25 January 2019

Een kleine week na de uitzetting van journalist Ans Boersma door Turkije, blijft veel onduidelijk over de omstandigheden, en over haar ex-vriend Aziz.

Marcel Brus: 'Erkenning VS van Juan Guaidó als president Venezuela wel erg prematuur'
Posted on:24 January 2019

Rusland heeft de erkenning door de regering-Trump van Juan Guaidó als president van Venezuela veroordeeld als een schending van het internationaal recht en inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een soevereine staat.

Rianne Herregodts: 'Tuchtrechter beoordeelt vaktechnische kwaliteit advocaten niet sterk'
Posted on:24 January 2019

Op 24 januari promoveerde Rianne Herregodts, universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift Gemeenschappelijke normen voor vertrouwensberoepen.

Heinrich Winter: 'Je hebt als overheid afspraken met de burgers gemaakt, hou je daar dan aan'
Posted on:23 January 2019

Hoogleraar Bestuurskunde Heinrich Winter van de Rijksuniversiteit Groningen herkent en begrijpt de frustraties van omwonenden van luchthavens in Rotterdam en Limburg.

Kai Lindenberg: 'Niet duidelijk of de wet bij ontucht hetzelfde moet worden uitgelegd als bij verkrachting'
Posted on:22 January 2019

De rechtbank Limburg heeft een 55-jarige man uit Kerkrade veroordeeld voor het seksueel binnendringen van minderjarige meisjes, terwijl hij nooit fysiek contact had met zijn slachtoffers.


Berend Roorda: 'Burgemeesters bleken onvoldoende bekend met de spelregels van demonstraties'
Posted on:22 January 2019

Kick Out Zwarte Piet wilde in november vorig jaar bij 18 sinterklaasintochten actievoeren. Dat mislukte op de meeste plekken, ondanks een 'bijkans heilig' demonstratierecht. Wat ging er fout?

Gijsbert Vonk: 'Begrippen als tegenprestatie, vrijwilligerswerk en sociale reïntegratie lopen in de praktijk door elkaar'
Posted on:21 January 2019

Gemeenten moeten strenger optreden als niet voldaan wordt aan de bijstandseisen, vindt de staatssecretaris. Wethouders zijn boos. 'Met kortingen dreigen is flauwekul.'

Michelle Bruijn: 'Dreiging van Almelose burgemeester om pand zes maanden te sluiten niet redelijk'
Posted on:16 January 2019

Moet een gezin met vijf kinderen verhuizen wegens 95 gram hennep? Daarover moet de rechter deze maand oordelen. Volgens de woningcorporatie en de gemeente Almelo is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk.

Michelle Bruijn: 'Als burgemeester werkelijk woning wil sluiten, gebruikt hij zijn bevoegdheid verkeerd'
Posted on:16 January 2019

De rechtbank moet gaan beslissen of de Almelose vrouw met haar vijf kinderen hun huis moeten verlaten vanwege een overtreding van de Opiumwet. De corporatie Beter Wonen is niet van plan over haar hart te strijken. Burgemeester Arjen Gerritsen zal evenmin ingrijpen.

Brigit Toebes: 'Zo’n invloedrijke organisatie als de World Medical Association is ongelooflijk belangrijk'
Posted on:16 January 2019

De KNMG is na een lidmaatschap 71 jaar uit de World Medical Association gestapt. Een stap met grote impact, zeggen deskundigen.

Marc Hertogh: 'Ambtenaren van het ministerie proberen regelmatig de inhoud van WODC-onderzoeken te beïnvloeden'
Posted on:15 January 2019

Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid komt op grotere afstand te staan van het departement. Het krijgt huisvesting in een eigen gebouw en de onafhankelijke positie van het instituut wordt verbeterd.

Marc Hertogh: Eindoordeel over onafhankelijkheid WODC
Posted on:15 January 2019

Loopt het onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid aan de leiband van het departement, of kan het onafhankelijk zijn werk doen? De commissie die zich over die vraag heeft gebogen spreekt zich dinsdag uit.

Femke de Vries: 'De btw-loterij'
Posted on:13 January 2019

De kans is groot dat u net als ik behoort tot die paar miljoen Nederlanders die dachten de jackpot van de Oudejaarsloterij te winnen. Hopelijk bent u inmiddels bekomen van de teleurstelling.

Fokko Oldenhuis: 'Artikelen 'Nashville' ontkennen bestaansrecht homo’s en transgenders. Dat heeft mij als gelovig mens geraakt'
Posted on:12 January 2019

Hoe je ook aankijkt tegen de Nashvilleverklaring: wat zeggen de zeer felle reacties over Nederland? En maakt dat een kans, een strafrechtelijke vervolging van de initiatiefnemers?

Fokko Oldenhuis: 'Van der Staaij heeft op één dag alle respect verloren dat hij in jaren heeft opgebouwd'
Posted on:08 January 2019

Fokko Oldenhuis, hoogleraar recht en religie in Groningen, denkt dat het openbaar ministerie niet snel een strafzaak zal beginnen tegen de opstellers van de Nashvilleverklaring. Maar de burgerlijke rechter kan wel de tekst van artikel 7 en 12 onzorgvuldig noemen.

Michelle Bruijn: 'In heel Nederland worden steeds meer woningen gesloten door burgemeesters'
Posted on:07 January 2019

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen heeft de afgelopen jaren fors meer woningen gesloten vanwege drugs dan de jaren ervoor. Bleef het in 2015 bij vijf woningen en in 2016 bij één, daarna volgde een forse stijging.

Fokko Oldenhuis: 'Een predikant hoort een lam te zijn en geen wolf'
Posted on:07 January 2019

Het OM gaat de Nashvilleverklaring beoordelen op strafbaarheid en er zijn aangiftes gedaan. Aangifte doen wegens discriminatie heeft weinig zin, denkt hoogleraar recht en religie Fokko Oldenhuis.

Jan Brouwer: 'Supersnelrecht tijdens Oud en Nieuw is er alleen om de publieke opinie te bevredigen'
Posted on:07 January 2019

Net nu de roep om hardere maatregelen tegen relschoppers tijdens Oud en Nieuw steeds luider wordt, blijkt het supersnelrecht definitief mislukt. Dit jaar was er nog maar één zitting, en ook na de twee voorgaande jaarwisselingen werd het nauwelijks nog toegepast.

Albertjan Tollenaar en Herman Bröring: 'Gemeente had vuren Scheveningen niet mogen toestaan'
Posted on:05 January 2019

De gemeente Den Haag had de bouwers van de vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp hiervoor een officiële vergunning moeten laten aanvragen. De constructie waarbij werd gewerkt met alleen een convenant – afspraken tussen beide partijen – kan niet door de beugel.

Herman Bröring: 'Als de Raad van State de zaak terug verwijst naar het bestuur wordt het spannend'
Posted on:05 January 2019

De rijksoverheid weigert opnieuw de miljoenensubsidie voor Windpark N33 bij Meeden en Veendam in te trekken. Ondanks dat projectontwikkelaars hun zaken niet tijdig voor elkaar hebben.

John Morijn: 'Kiezer zou op de hoogte moeten worden gebracht van samenwerking tussen EU-partijen'
Posted on:01 January 2019

Nederlandse partijen werken in Europa met andere samen. Het is belangrijk te weten hoe dat zit, betoogt John Morijn.

printView this page in: Nederlands