Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenPedagogische Wetenschappen
Header image Pedagogische Wetenschappen

Pedagogische Wetenschappen

Je hebt zin om je te verdiepen in onderzoek naar opvoeding, onderwijs en hulpverlening én je vindt het leuk om met mensen te werken. Dan is Pedagogische wetenschappen iets voor jou!

Als student Pedagogische wetenschappen leer je vanuit verschillende invalshoeken kijken naar kinderen, jongeren en hun opvoeders.

Je onderzoekt hoe de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien hun gedrag en ontwikkeling beïnvloedt. Je bent nieuwsgierig naar kinderen, jongeren en hun ouders, maatschappelijk bewust en je hebt een kritische en frisse blik.

Pedagogische wetenschappen is een driejarige bachelor waarin je wordt opgeleid tot een academische professional. In je eerste jaar leg je een brede basis door vakken te volgen als Ontwikkelingspsychologie, Sociologie, Filosofie en Geschiedenis van de Pedagogiek. In de loop van het tweede jaar specialiseer je je in een van de volgende richtingen:

 • Pedagogiek / Onderwijskunde
 • Orthopedagogiek

Direct bij instroom kun je ook kiezen voor het double degree programma Academische Opleiding Leraar Basisonderwijs (AOLB) met daarin de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Het programma van de AOLB wijkt af van dat van de reguliere opleiding Pedagogische Wetenschappen. Kijk hiervoor op de opleidingspagina van de AOLB.

**Onze bachelor scoort als beste in de categorie Pedagogische Wetenschappen in de 2018 Keuzegids Universiteiten**


Jij

 • bent nieuwsgierig naar kinderen, jongeren en hun ouders
 • bent maatschappelijk bewust
 • hebt een kritische en frisse blik
Meer over deze opleiding
 • Opleidingsvideo

  Yildau Bijlsma, student Pedagogische wetenschappen

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Marlien Jonkers

  Het is een aanbeveling om je actief in te zetten voor een studievereniging

  Ik vond orthopedagogiek meteen heel interessant. Er werd op een hele fijne manier lesgegeven, ieder college kwam er een andere docent over zijn of haar specialisme praten zoals: leerstoornissen, gedragsproblemen of delinquent gedrag

  Daarvan vind ik vooral gedragsproblemen interessant. Hoe ga je met die kinderen om? Hoe komt een bepaalde stoornis tot uiting? Ik heb door het vak brede kennis gekregen over stoornissen bij kinderen. Wat ik vooral leuk vind is dat mijn vader in die sector werkt. Hij is veel bezig met autistische kinderen, als hij thuis een verhaal vertelt kan ik erover mee denken en praten. Ik merk dat mijn kennis in zekere zin meteen toepasbaar is. Na mijn eerste jaar had ik net niet genoeg punten om aan het tweede jaar te beginnen, ik moest nog twee vakken halen. Ik heb toen besloten om te solliciteren voor de functie van voorzitter van het bestuur van de studievereniging van pedagogiek: Odiom. En ik ben aangenomen! Ik vind het echt een aanbeveling voor nieuwe studenten om zich actief in te zetten voor een studievereniging: je leert snel veel mensen kennen, leert organiseren en besturen, het staat heel goed op je cv en het is erg gezellig. We organiseren studiegerelateerde activiteiten, zoals excursies en lezingen, maar ook sociale activiteiten zoals borrels. Iedere eerste maandag van de maand borrelen we in een café. We grappen altijd dat het alarm dat iedere eerste maandag om twaalf uur afgaat ons borrelalarm is.

  Sluiten
  – Marlien Jonkers
 • Testimonial van Annemijn Smulders

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen.

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen. In het eerste jaar volg je een variatie aan vakken en in het tweede jaar kies je pas een richting. Ik koos de richting Algemene Pedagogiek en Onderwijskunde, maar focus me op dit moment meer op het eerste.

  Algemene Pedagogiek gaat niet specifiek over onderwijs of, zoals bij orthopedagogiek, over individuele problemen van kinderen. Algemene Pedagogiek bestudeert kinderen en jongeren op groepsniveau. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan problemen zoals overgewicht, radicalisering of depressie.

  Een leuk vak vond ik Sociale en Educatieve Interventies. Daar waren we echt bezig met het bedenken van oplossingen voor actuele problemen. We dachten bijvoorbeeld na over jonge vluchtelingen die in Nederland aankomen als ze 16 of 17 zijn. Zodra ze 18 worden vervalt veel hulp. We keken dan hoe je de sociale integratie van deze jongeren kan bevorderen.

  Bij pedagogiek denken mensen al snel dat je heel erg van kinderen moet houden en dat je intensief met kinderen gaat werken, maar de opleiding is veel breder dan dat. Tijdens de bachelor kom je eigenlijk geen kind tegen. De opleiding gaat bijvoorbeeld ook over de kenmerken van goed onderwijs is en hoe men het beste leert. Dat is van toepassing op zowel kinderen als volwassenen.

  Ik vind identiteitsontwikkeling bij adolescenten heel interessant. Ik schrijf mijn scriptie over LGBT-jongeren. Ik onderzoek hoe ervaringen met discriminatie het welzijn van deze jongeren beïnvloeden. Ik zou later wel willen werken bij een instelling zoals Rutgers, die zich bezighoudt met seksuele voorlichting onder jongeren en het vergroten van het bewustzijn van seksuele diversiteit op nationaal en internationaal niveau.

  Annemijn Smulders, 22 jaar. 

  Sluiten
  – Annemijn Smulders
 • Testimonial van Mirjam Boelens

  Ik heb de specialisatie orthopedagogiek gekozen omdat ik voornamelijk geïnteresseerd ben in gedrags- en opvoedingsproblemen.

  Bij het kiezen van mijn studie twijfelde ik tussen Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, ik wilde namelijk iets met gedragswetenschappen doen. Een vriendin van mijn moeder werkt in het speciaal basisonderwijs en ik ben een paar keer met haar meegegaan om te kijken hoe dat was. Dat sprak me erg aan, en uiteindelijk leek psychologie me iets te biologisch. Daarom koos ik voor Pedagogische Wetenschappen en ik heb tot nu toe geen spijt gehad van mijn keuze.

  Ik zit nu in de laatste fase van mijn bachelor en begin bijna aan de master Orthopedagogiek. Ik heb de specialisatie orthopedagogiek gekozen omdat ik voornamelijk geïnteresseerd ben in gedrags- en opvoedingsproblemen. Het lijkt me heel erg leuk en interessant om bijvoorbeeld bij de Raad voor de Kinderbescherming of Veilig Thuis stage te lopen en misschien later ook te werken.

  Ik ben op dit moment student-assistent bij een project dat de jeugdbeschermingssystemen in Nederland, Engeland en Duitsland bekijkt en vergelijkt. Daarvoor heb ik ook ouders bezocht bij wie een melding van kindermishandeling in het gezin is gedaan, om te vragen wat beter kan in de procedures van de jeugdbescherming. Mijn masterscriptie ga ik ook over dit onderwerp schrijven, maar dan meer over ouderparticipatie, dus in hoeverre ouders participeren in een onderzoek naar aanleiding van een melding over kindermishandeling. Ik vind het onderwerp erg interessant en door het studentassistentschap krijg je toch wat meer ervaring met de praktijk.

  De opleiding zit goed in elkaar en docenten staan open voor vragen en opmerkingen. Iedere lichting studenten heeft een jaarvertegenwoordiging, ik zat daar in mijn eerste jaar bij. Zij houden enquêtes over vakken en studenten kunnen hen mailen met opmerkingen over de opleiding. De vertegenwoordiging geeft dat dan weer door aan de opleidingscoördinator zodat de kwaliteit van de opleiding nog beter wordt.

  Sluiten
  – Mirjam Boelens
 • Testimonial van Yasemin Sinir

  Ik wil later graag met kinderen werken die trauma's hebben opgelopen.

  Ik heb een lange weg afgelegd om op de universiteit terecht te komen. Ik heb eerst vmbo-t gedaan, daarna havo, vervolgens heb ik de propedeuse behaald van hbo Pedagogiek en nu zit ik alweer in het derde jaar van de universitaire bachelor Pedagogische wetenschappen.

  Ik wilde altijd al wat doen met kinderen, ik vind het heel leuk om met ze te werken en iets voor ze te betekenen. Naast mijn studie doe ik bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk bij Humanitas, waar ik kinderen voorlees die de taal niet zo goed beheersen, bijvoorbeeld kinderen van asielzoekers. 

  Hbo Pedagogiek vond ik interessant, maar ik wilde meer weten over de theorie en meer de diepte in, dus daarom besloot ik naar de universiteit over te stappen. De stof die ik hier op de universiteit leer is niet per se moeilijker dan op het hbo, het lastige is alleen dat het heel veel is. Je raakt makkelijk het overzicht kwijt, maar als je alles goed bijhoudt is het zeker te doen.

  Je kunt binnen de opleiding verschillende richtingen kiezen. Ik heb voor Orthopedagogiek gekozen, dat gaat over kinderen die speciale zorg nodig hebben. Later wil ik echt de praktijk in, en ik zou bijvoorbeeld graag met kinderen werken die trauma's hebben opgelopen. Ik vind het heel belangrijk dat die worden geholpen zodat ze weer op een normale manier verder kunnen leven. Om dat te doen moet ik natuurlijk wel precies weten hoe ik die kinderen het beste kan helpen en dat leer ik bij deze opleiding.

  Ik heb tijdens de eerste jaren van de studie in de onderwijscommissie gezeten en op dit moment heb ik twee studentassistentschappen, dat zijn baantjes binnen de faculteit. Bij een help ik een docent met zijn lessen en onderzoek, en de andere is bij een project waar ik interviews transcribeer. Ik kan het iedereen aanraden om dat te doen, het zijn nuttige bijbaantjes waar je voor je studie ook wat aan hebt.

  Sluiten
  – Yasemin Sinir
 • Opleidingsvideo

  Yildau Bijlsma, student Pedagogische wetenschappen

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Marlien Jonkers

  Het is een aanbeveling om je actief in te zetten voor een studievereniging

  Ik vond orthopedagogiek meteen heel interessant. Er werd op een hele fijne manier lesgegeven, ieder college kwam er een andere docent over zijn of haar specialisme praten zoals: leerstoornissen, gedragsproblemen of delinquent gedrag

  Daarvan vind ik vooral gedragsproblemen interessant. Hoe ga je met die kinderen om? Hoe komt een bepaalde stoornis tot uiting? Ik heb door het vak brede kennis gekregen over stoornissen bij kinderen. Wat ik vooral leuk vind is dat mijn vader in die sector werkt. Hij is veel bezig met autistische kinderen, als hij thuis een verhaal vertelt kan ik erover mee denken en praten. Ik merk dat mijn kennis in zekere zin meteen toepasbaar is. Na mijn eerste jaar had ik net niet genoeg punten om aan het tweede jaar te beginnen, ik moest nog twee vakken halen. Ik heb toen besloten om te solliciteren voor de functie van voorzitter van het bestuur van de studievereniging van pedagogiek: Odiom. En ik ben aangenomen! Ik vind het echt een aanbeveling voor nieuwe studenten om zich actief in te zetten voor een studievereniging: je leert snel veel mensen kennen, leert organiseren en besturen, het staat heel goed op je cv en het is erg gezellig. We organiseren studiegerelateerde activiteiten, zoals excursies en lezingen, maar ook sociale activiteiten zoals borrels. Iedere eerste maandag van de maand borrelen we in een café. We grappen altijd dat het alarm dat iedere eerste maandag om twaalf uur afgaat ons borrelalarm is.

  Sluiten
  – Marlien Jonkers
 • Testimonial van Annemijn Smulders

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen.

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen. In het eerste jaar volg je een variatie aan vakken en in het tweede jaar kies je pas een richting. Ik koos de richting Algemene Pedagogiek en Onderwijskunde, maar focus me op dit moment meer op het eerste.

  Algemene Pedagogiek gaat niet specifiek over onderwijs of, zoals bij orthopedagogiek, over individuele problemen van kinderen. Algemene Pedagogiek bestudeert kinderen en jongeren op groepsniveau. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan problemen zoals overgewicht, radicalisering of depressie.

  Een leuk vak vond ik Sociale en Educatieve Interventies. Daar waren we echt bezig met het bedenken van oplossingen voor actuele problemen. We dachten bijvoorbeeld na over jonge vluchtelingen die in Nederland aankomen als ze 16 of 17 zijn. Zodra ze 18 worden vervalt veel hulp. We keken dan hoe je de sociale integratie van deze jongeren kan bevorderen.

  Bij pedagogiek denken mensen al snel dat je heel erg van kinderen moet houden en dat je intensief met kinderen gaat werken, maar de opleiding is veel breder dan dat. Tijdens de bachelor kom je eigenlijk geen kind tegen. De opleiding gaat bijvoorbeeld ook over de kenmerken van goed onderwijs is en hoe men het beste leert. Dat is van toepassing op zowel kinderen als volwassenen.

  Ik vind identiteitsontwikkeling bij adolescenten heel interessant. Ik schrijf mijn scriptie over LGBT-jongeren. Ik onderzoek hoe ervaringen met discriminatie het welzijn van deze jongeren beïnvloeden. Ik zou later wel willen werken bij een instelling zoals Rutgers, die zich bezighoudt met seksuele voorlichting onder jongeren en het vergroten van het bewustzijn van seksuele diversiteit op nationaal en internationaal niveau.

  Annemijn Smulders, 22 jaar. 

  Sluiten
  – Annemijn Smulders
 • Opleidingsvideo

  Yildau Bijlsma, student Pedagogische wetenschappen

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van Marlien Jonkers

  Het is een aanbeveling om je actief in te zetten voor een studievereniging

  Ik vond orthopedagogiek meteen heel interessant. Er werd op een hele fijne manier lesgegeven, ieder college kwam er een andere docent over zijn of haar specialisme praten zoals: leerstoornissen, gedragsproblemen of delinquent gedrag

  Daarvan vind ik vooral gedragsproblemen interessant. Hoe ga je met die kinderen om? Hoe komt een bepaalde stoornis tot uiting? Ik heb door het vak brede kennis gekregen over stoornissen bij kinderen. Wat ik vooral leuk vind is dat mijn vader in die sector werkt. Hij is veel bezig met autistische kinderen, als hij thuis een verhaal vertelt kan ik erover mee denken en praten. Ik merk dat mijn kennis in zekere zin meteen toepasbaar is. Na mijn eerste jaar had ik net niet genoeg punten om aan het tweede jaar te beginnen, ik moest nog twee vakken halen. Ik heb toen besloten om te solliciteren voor de functie van voorzitter van het bestuur van de studievereniging van pedagogiek: Odiom. En ik ben aangenomen! Ik vind het echt een aanbeveling voor nieuwe studenten om zich actief in te zetten voor een studievereniging: je leert snel veel mensen kennen, leert organiseren en besturen, het staat heel goed op je cv en het is erg gezellig. We organiseren studiegerelateerde activiteiten, zoals excursies en lezingen, maar ook sociale activiteiten zoals borrels. Iedere eerste maandag van de maand borrelen we in een café. We grappen altijd dat het alarm dat iedere eerste maandag om twaalf uur afgaat ons borrelalarm is.

  Sluiten
  – Marlien Jonkers
 • Testimonial van Annemijn Smulders

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen.

  Ik heb Pedagogische Wetenschappen in Groningen gekozen omdat je hier niet direct één bepaalde richting hoeft te kiezen. In het eerste jaar volg je een variatie aan vakken en in het tweede jaar kies je pas een richting. Ik koos de richting Algemene Pedagogiek en Onderwijskunde, maar focus me op dit moment meer op het eerste.

  Algemene Pedagogiek gaat niet specifiek over onderwijs of, zoals bij orthopedagogiek, over individuele problemen van kinderen. Algemene Pedagogiek bestudeert kinderen en jongeren op groepsniveau. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan problemen zoals overgewicht, radicalisering of depressie.

  Een leuk vak vond ik Sociale en Educatieve Interventies. Daar waren we echt bezig met het bedenken van oplossingen voor actuele problemen. We dachten bijvoorbeeld na over jonge vluchtelingen die in Nederland aankomen als ze 16 of 17 zijn. Zodra ze 18 worden vervalt veel hulp. We keken dan hoe je de sociale integratie van deze jongeren kan bevorderen.

  Bij pedagogiek denken mensen al snel dat je heel erg van kinderen moet houden en dat je intensief met kinderen gaat werken, maar de opleiding is veel breder dan dat. Tijdens de bachelor kom je eigenlijk geen kind tegen. De opleiding gaat bijvoorbeeld ook over de kenmerken van goed onderwijs is en hoe men het beste leert. Dat is van toepassing op zowel kinderen als volwassenen.

  Ik vind identiteitsontwikkeling bij adolescenten heel interessant. Ik schrijf mijn scriptie over LGBT-jongeren. Ik onderzoek hoe ervaringen met discriminatie het welzijn van deze jongeren beïnvloeden. Ik zou later wel willen werken bij een instelling zoals Rutgers, die zich bezighoudt met seksuele voorlichting onder jongeren en het vergroten van het bewustzijn van seksuele diversiteit op nationaal en internationaal niveau.

  Annemijn Smulders, 22 jaar. 

  Sluiten
  – Annemijn Smulders
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Pedagogische Wetenschappen
Croho code
56607
Type opleiding
Bachelor
Voertaal
Nederlands (100%)
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Start
September
Vorm
voltijd
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen
Studie in CijfersStudie in Cijfers
printOok beschikbaar in het: English