Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenBacheloropleidingenBedrijfskunde
Header image Bedrijfskunde

Bedrijfskunde

Arbeidsmarkt

Met je master op zak kun je terecht in heel veel verschillende functies zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid en non-profitorganisaties.

Al onze opleidingen zijn EQUIS- en AACSB-geaccrediteerd, wat je diploma extra waarde geeft op de arbeidsmarkt. Ligt je interesse bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, dan kun je na de research master doorgaan met promotieonderzoek. Dat is de basis voor een wetenschappelijke carrière aan de universiteit of een onderzoeksbaan in het bedrijfsleven.

FEB Careers Company
Goed voorbereid de arbeidsmarkt op? De FEB Careers Company biedt allerlei activiteiten aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige carriere. Bezoek de website van de FEB Careers Company voor meer informatie: FEB Career Services

Potentiële beroepen

 • Management- en adviesfuncties

  Bij bedrijfskunde kun je denken aan management- en adviserende functies op het gebied van human resource management, marketing, ict of financiën. Je helpt een bedrijf bij het verhogen van de efficiëncy en het introduceren van innovatieve oplossingen. Ook non-profitorganisaties en overheden zijn druk bezig hun manier van werken te professionaliseren. Voorbeelden van functies die studenten bedrijfskunde kregen, zijn business analist, hoofd fondsenwerving van een liefdadigheidsinstelling en senior manager financiële zaken bij een grote gemeente.

 • Technologiemanager

  Met het profiel technologiemanagement kun je kiezen voor beroepen op het snijvlak van management en techniek, zoals bijvoorbeeld analist, consultant, brand manager, industrial engineer, informatieanalist, organisatieadviseur, productiemanager en kwaliteitsmanager. Feit is dat vrijwel alle afgestudeerden direct na hun afstuderen een baan vinden.

  Een technologiemanager kan eigenlijk overal terecht - van multinational tot adviesbureau, van luchtvaartmaatschappij tot voedingsmiddelenfabrikant -, zolang er maar een focus is op techniek en een continue drang naar verbetering.

 • Accountant of controller

  Studenten met het profiel accountancy volgen vrijwel allemaal aansluitend de masteropleiding accountancy en controlling en daarna een postinitiële opleiding, accountancy of controlling. Ook de Executive Master of Accountancy is een goede mogelijkheid. Na je masterstudie ben je assistent-accountant of -controller. In het werkgebied is nagenoeg geen werkloosheid en afgestudeerden van de Rijksuniversiteit Groningen zijn bijzonder geliefd in het bedrijfsleven.

  Als accountant werk je meestal voor één van de vier grote accountantskantoren: KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte of Ernst & Young. Bedrijven laten door zo'n kantoor hun jaarrekening controleren. Als accountant kijk je dan naar de totale organisatie van het bedrijf. Je vormt je een beeld van de administratieve organisatie, bekijkt informatiestromen en voert steekproeven en cijferanalyses uit om bepaalde transacties te testen. Een controller is een vaste medewerker van een bedrijf. De controller bereidt onder meer de jaarrekening voor en is verantwoordelijk voor het opstellen van budgetten, het maken van kostenberekeningen, het beoordelen van investeringsvoorstellen en het opstellen van prestatiemeetsystemen. Je wordt ook wel het financiële geweten van het bedrijf genoemd.

 • Testimonial van

  Na mijn onderzoek kreeg ik een baan aangeboden in Hong Kong

  Voor mijn master heb ik stage gelopen op het hoofdkantoor van Sonepar Asia Pacific. Na mijn onderzoek op het gebied van logistiek en warehouse management kreeg ik een baan aangeboden voor de komende twee jaar in Hong Kong.

  Azië heeft op het gebied waar in Sonepar opereert nog heel veel mogelijkheden, wat het werk hier heel uitdagend maakt. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van e-commerce platforms in Hong Kong en deze te integreren met de Sonepar-bedrijven in de rest van Azië. Een van de leuke dingen van hier werken is dat ik veel verschillende soorten projecten kan doen op verschillende werkvlakken. Technologiemanagement sluit hier ook goed bij aan omdat er veel verschillende onderdelen tijdens de studie worden behandeld.

  Om te kunnen leven en werken in Hong Kong is het zeker belangrijk dat je open staat voor nieuwe culturen. Dit is toch ook het land waar het uitmaakt op welke plek je aan tafel zit tijdens een bespreking en waar het uit den boze is iemand een klok cadeau te geven, aangezien dit staat voor ongeluk.

  Sluiten
 • Opleidingsvideo

  Lisan Lesscher

  – Opleidingsvideo
 • Testimonial van

  In de werkgroepen echt aan de slag

  Ik vind de werkgroepen het leukste, daar ga je echt met de stof aan de slag. Daarnaast zijn het kleine groepen, dus leer je je studiegenoten echt kennen en word je een beetje een 'klas'.

  'Na de middelbare school heb ik een half jaar gewerkt en daarna gereisd door Australië. Toen ik terugkwam studeerden vrienden van mij al in Groningen en ik wist dat de studie bedrijfskunde hier goed was, dus de keuze was snel gemaakt.

  Mijn M&O-leraar op de middelbare school had me bedrijfskunde aangeraden, omdat het een brede studie is in de richting die ik interessant vond. De overstap naar de universiteit wordt hier in Groningen heel makkelijk gemaakt. Je krijgt tussentoetsen waardoor je de boel een beetje bijhoudt.

  Ik vind de werkgroepen het leukste, daar ga je echt met de stof aan de slag. Daarnaast zijn het kleine groepen, dus leer je je studiegenoten echt kennen en word je een beetje een 'klas'. Ik raad alle nieuwe studenten aan op kamers te gaan. Je hebt heel veel vrijheid en je wordt er zelfstandig van. Maar begin wel op tijd met zoeken!'

  Sluiten
 • Testimonial van

  3e jaars student Robert Tuinsma over Accountancy en Controlling

  Derdejaars student Robert Tuinsma vertelt over de track Accountancy en Controlling binnen de opleiding Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

  Sluiten
printView this page in: English