Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Bedrijfskunde - Business and Management
Header image Bedrijfskunde - Business and Management

Bedrijfskunde - Business and Management

Ben je op zoek naar een academische bachelor in bedrijfskunde? Dan is de BSc Bedrijfskunde met het profiel Business and Management mogelijk wat voor jou.

Het Business and Management (B&M) profiel is één van de drie profielen binnen de BSc Bedrijfskunde. Het eerste jaar van bedrijfskunde is oriënterend van aard en leer je over verschillende bedrijfsprocessen. Voor aanvang van het tweede jaar kies je een profiel waarin bepaalde studieonderdelen van het eerste jaar worden verdiept en in samenhang toegepast.

Binnen het profiel Business & Management houd je je bezig met vragen als: hoe ontwikkel je een bedrijfsstrategie? Wie zijn je klanten en hoe ga je ze bedienen? Hoe zorg je als manager dat je medewerkers goed (blijven) functioneren? Er wordt speciale aandacht besteed aan sociale (verander)processen binnen organisaties en de wijze waarop verschillende typen organisaties interacteren met hun omgeving. Nadat je de BSc Bedrijfskunde met het profiel B&M hebt afgerond, ben je in staat om complexe bedrijfsprocessen te doorgronden en kun je deze koppelen aan sociale (verander)processen binnen een organisatie.


Deze bacheloropleiding geeft je direct toegang tot de éénjarige masterprogramma’s: MSc Business Administration, MSc Human Resource Management, MSc International Business and Management, MSc International Financial Management, MSc Marketing en MSc Technology and Operations Management. Het is ook mogelijk om direct te worden toegelaten tot een van de andere masterprogramma’s, maar dit is mede afhankelijk van je keuze voor de minor in het derde jaar.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Bedrijfskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50645
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Economie en bedrijfskunde
Waarom dit programma in Groningen?
 • Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen is veelzijdig en gericht op praktische toepassingen van wetenschappelijke inzichten: vanuit een brede basis start je met een specialisatie in het tweede studiejaar in business and management. Daarbij is de inhoud van het studieprogramma sterk gelinkt aan mondiale vraagstukken.
 • Het onderwijs in Groningen wordt verzorgd door ervaren docenten uit verschillende wetenschappelijke disciplines en met een grote variatie aan culturele achtergronden.
 • Bedrijfskunde in Groningen is een van de weinige plekken waar nog volop Nederlandstalig onderwijs wordt aangeboden, maar waar ook kennis wordt gedeeld door internationale experts.
 • Binnen het programma bedrijfskunde is een mooie mix van verschillende onderwijsvormen, waarbij colleges en kleinschalig onderwijs elkaar aanvullen.
 • De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (RUG) behoort tot de 1% business schools wereldwijd met zowel een EQUIS als een AACSB accreditatie.
Programma

In het eerste jaar van de BSc Bedrijfskunde volg je vakken op het gebied van organisatiekunde, marketing, financial accounting, human resource management en supply chain operations.

Hoe breng je een bedrijfsvraagstuk in kaart? Hoe kwantificeer en interpreteer je gegevens? Hoe doe je een literatuurstudie? Hoe zet je een marketingonderzoek op? Dit zijn vragen waar je je mee bezig houdt tijdens dit studiejaar. Ook ga je op bedrijfsbezoek of voer je onderzoek uit bij een bedrijf. In de verschillende vakken wordt de verbinding gemaakt met actuele maatschappelijke en milieuvraagstukken op het gebied van energie, digitalisering en mensenrechten.

Tijdens het eerste jaar begint ook je oriëntatie op de profielkeuze voor het tweede jaar. Mogelijk heb je al een idee welk profiel je aanspreekt door de verschillende vakken in het eerste jaar. Je kunt ook het evenement 'Pick Your Profile' bijwonen om je nog beter voor te bereiden op de profielkeuze.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Management Science (5 EC)
Marketing BDK (5 EC)
Organisatie en technologie (5 EC)
Gedrag in organisaties (5 EC)
Statistiek BDK (5 EC)
Supply Chain Operations (5 EC)
Academic Skills I (5 EC)
Financial Accounting BDK (5 EC)
Informatiemanagement BDK (5 EC)
Academic Skills II (5 EC)
Management Accounting BDK (5 EC)
Organisatie en omgeving (5 EC)

Tijdens dit jaar begint jouw specialisatie in één van de deelgebieden binnen de bedrijfskunde namelijk business and management.

In het tweede jaar leer je over onderwerpen zoals Operations Management, gericht op primaire transformatieprocessen en de aansturing daarvan. Ook komt het onderwerp Human Resource Management voorbij, waarin het gaat over bijvoorbeeld taak inrichting, motivatie en recruitment. Daarnaast is er aandacht voor Strategic Management waarbij je strategische keuzes van organisaties op verschillende organisatieniveaus en interactie met de omgeving, leert te begrijpen. Verder zal een deel van de vakken focussen op het aanleren van onderzoeksvaardigheden. Deze komen van pas wanneer je de bachelor thesis gaat schrijven en mogelijk later voor een master thesis. Maar ook tijdens je loopbaan is het belangrijk om in staat te zijn problemen gestructureerd te kunnen onderzoeken.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Financial Management BDK (5 EC)
Kwalitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
Management- en Organisatietheorie (5 EC)
Accounting for Management Control (5 EC)
Kwantitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
Operations Management B&M/TM (5 EC)
Human Resource Management B&M (5 EC)
Introductie Ethiek en Recht (5 EC)
Onderzoeksontwerp (5 EC)
Marktcontext en marktonderzoek (5 EC)
Organisatieverandering en Leiderschap (5 EC)
Strategic Management B&M (5 EC)

In het eerste semester van het derde jaar heb je de mogelijkheid om je verder te verdiepen in een specifiek gebied middels een ruim minorenaanbod. Voorbeelden hiervan zijn minoren in: Innovation and Entrepreneurship, Finance, Management Control, en Economic Development and Globalization. Je kunt ook een semester aan een andere faculteit volgen of in het buitenland te studeren!

Tijdens het tweede semester van het derde jaar volg je naast het schrijven van de thesis nog vier verschillende vakken. Er komen in deze vakken diverse sociaal maatschappelijke relevante thema's aan bod zoals hoe je rekening houdt met ethische overwegingen in bedrijfsprocessen. Corporate social responsibility en duurzaamheid zijn ook onderwerpen die aandacht krijgen. Daarnaast leer je over digitale transformatie processen en de invloed hiervan op organisaties. Tevens volg je een vak waarin je een compleet bedrijfsplan leert opzetten op basis van een eigen origineel idee en zal je je eigen ondernemingsplan leren evalueren en analyseren.

Je sluit het programma af met de bachelor's thesis in business and management.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Minor (30 EC)
Ethics in Business and Management (5 EC)
Integrative Research Project (5 EC)
Bachelor's Thesis BDK-B&M (10 EC)
Contemporary Theories on B&M (5 EC)
Digital Business and Transformation (5 EC)

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief
 • Maximaal 30 EC

Wil je een semester in het buitenland studeren? Onze jaarindeling sluit goed aan op die van de meeste buitenlandse universiteiten. Tijdens je studie word je uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden voor een exchange. Het is een uitgelezen kans om je persoonlijke én vakinhoudelijke horizon te verbreden!

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • VWO Natuur & Techniek
 • VWO Natuur & Gezondheid
 • VWO Economie & Maatschappij
 • VWO Cultuur & Maatschappij

  Het profiel Cultuur en Maatschappij moet je aanvullen met ten minste Wiskunde A of B.

 • HBO propedeuse

  Als je met een afgeronde HBO-propedeuse wilt instromen, dan kan dat mits je voldoet aan de wiskunde-eis en de eis voor Engelse taalvaardigheid. Voor wiskunde geldt dat je minstens wiskunde A of B (voorheen wiskunde A12 of B1) op VWO-niveau afgerond hebt. Voor Engels geldt eveneens dat je dit op VWO-niveau hebt afgerond of een van de Engelse certificaten hebben behaald: een niveau van 80 op een internet-based (iBT) TOEFL-test (Spreken 20 en Schrijven 20), of een niveau van 6 op een IELS-test (Spreken 6 en Schrijven 5,5), een Cambridge B2 First, C1 Advanced of C2 Proficiency (alle onderdelen 169, Spreken 169, Schrijven 162) of een B2 score (alle onderdelen).

Studiekeuzecheck

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202401 september 2024
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2023-2024€ 2314voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Bijna alle studenten gaan na hun bachelor Bedrijfskunde verder met een gespecialiseerd masterprogramma.

Het profiel Business and Management biedt directe toegang tot een breed scala aan masteropleidingen: MSc Business Administration, MSc Human Resource Management, MSc International Business and Management, MSc International Financial Management, MSc Marketing, MSc Technology and Operations Management en de Research Master in Economics and Business. Het is ook mogelijk om direct te worden toegelaten tot een van de andere masterprogramma's, maar dit is mede afhankelijk van je keuze voor de minor in het derde jaar.

Zo geldt voor de MSc Finance een afgeronde minor in Finance als toelatingseis en voor de MSc Economic Development and Globalization een afgeronde minor ED&G als toelatingseis.

Arbeidsmarkt

Met een profiel Business and Management kun je denken aan management- en consultancy functies op het gebied van algemene strategie, human resource management, marketing, ict of financiën. Je helpt een bedrijf bij het bepalen van de strategie, verbeteren van de efficiëntie maar ook effectiviteit en bij het introduceren van innovatieve (klant)oplossingen. Ook non-profitorganisaties en overheden zijn druk bezig hun manier van werken te professionaliseren.

Potentiële beroepen

 • Business analist
 • Manager financiële zaken
 • Consultant
 • Brand manager
 • Marketeer
Onderzoek

Onderwijs gekoppeld aan onderzoek én loopbaanontwikkeling

Ons onderwijs sluit aan op het bedrijfsleven en staat midden in de maatschappij. Daarnaast besteedt de faculteit vanaf het begin van de opleiding aandacht aan wetenschappelijk onderzoek en loopbaanontwikkeling. Een analytische en kritische attitude en een groot probleemoplossend vermogen zijn immers kwaliteiten die elke student nodig heeft in een verdere carrière.

In samenwerking met externe partners voeren we onderzoeksprojecten uit op het gebied van bijvoorbeeld het bankwezen, lokale overheid, klantanalyses, leiderschap, energie, gezond ouder worden en lean operations.

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Ik heb voor het profiel B&M heb gekozen vanwege de diversiteit aan vakken (Kirsten van der Hauw)

Waarom ik voor het profiel B&M heb gekozen? B&M heeft een heel divers vakken aanbod. Waar A&C en TM al specifieker ingaan op bepaalde thema's biedt B&M nog steeds een variëteit aan vakken net zoals in het eerste jaar. Dit is ook wat ik zo leuk vind, je leert aspecten van zowel B&M, maar ook A&C en TM en hebt zo een brede basis. Ik hoop na mijn studie dan ook een baan te vinden waar ik deze brede basis kan toepassen in het bedrijfsleven.

Ik kan je aanraden goed te kijken waar op basis van het eerste jaar je interesses liggen. Als dit erg breed is, dan is wellicht B&M de juiste profielkeuze.

Lees meer

Studieverenigingen

EBF

De EBF (Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging) is de vereniging die voor studenten het gat tussen studie en het bedrijfsleven overbrugt.
De EBF organiseert symposia, onderzoeksprojecten binnen Europa en daarbuiten, een groot tweedaags congres, etc.
https://www.ebfgroningen.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Aansluitende master programma's