Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Bedrijfskunde - Business and Management
Header image Bedrijfskunde - Business and Management

Bedrijfskunde - Business and Management

Studeer bedrijfskunde met het profiel business and management en leer complexe bedrijfsprocessen en -omgevingen doorgronden, zodat je voorbereid bent op een strategische rol in het bedrijfsleven van de toekomst.

Hoe ontwikkel je een bedrijfsstrategie? Welke kansen en bedreigingen liggen er voor bedrijven in digitalisering? Hoe ga je als manager van een modern bedrijf om met actuele maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid en mensenrechten? Over dit soort vragen leer je meer tijdens het profiel B&M. Er wordt speciale aandacht besteed aan manieren waarop organisaties hun strategie en interne processen aanpassen aan de vaak dynamische markten en maatschappelijke omgevingen waarin zij zich bevinden. Nadat je de BSc Bedrijfskunde met het profiel B&M hebt afgerond, ben je in staat om complexe bedrijfsprocessen en -omgevingen te doorgronden en kun je deze vertalen naar strategische implicaties en koppelen aan veranderprocessen binnen een organisatie.

Door gastcolleges en cases uit de praktijk van grote bedrijven, zoals Vrumona, Belsimpel, IBM en ING, is de wetenschappelijke kennis die je opdoet direct gerelateerd aan de praktijk. Je gaat op bedrijfsbezoek, werkt met bedrijfssimulaties en schrijft in je derde jaar een ondernemingsplan. Deze bacheloropleiding geeft je direct toegang tot de éénjarige masterprogramma’s: MSc Business Administration, MSc Human Resource Management, MSc International Business and Management, MSc International Financial Management, MSc Marketing en MSc Technology and Operations Management. Het is ook mogelijk om direct te worden toegelaten tot een van de andere masterprogramma’s, maar dit is mede afhankelijk van je keuze voor de minor in het derde jaar.


Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Bedrijfskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
50645
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Economie en bedrijfskunde
Waarom dit programma in Groningen?
  • Studeer aan een opleiding waar je wetenschappelijke inzichten direct toepast op cases uit de praktijk en op wereldwijde bedrijfsvraagstukken, waarin thema's als duurzaamheid, diversiteit en inclusie, en digitalisering centraal staan.
  • Het onderwijs in Groningen wordt verzorgd door ervaren docenten uit verschillende wetenschappelijke disciplines en met een grote variatie aan culturele achtergronden.
  • Bedrijfskunde in Groningen is een van de weinige plekken waar nog volop Nederlandstalig onderwijs wordt aangeboden, maar waar ook kennis wordt gedeeld door internationale experts.
  • Volg een veelzijdig programma met een uitdagende mix van verschillende onderwijsvormen, waarbij colleges en kleinschalig onderwijs elkaar aanvullen.
  • De Faculteit Economie en Bedrijfskunde (RUG) behoort tot de 1% business schools wereldwijd met zowel een EQUIS als een AACSB accreditatie.
Programma

Tijdens jouw eerste jaar Bedrijfskunde volg je vakken over organisatiekunde, marketing, financial accounting, human resource management en supply chain operations.

Hoe breng je een bedrijfsvraagstuk in kaart? Hoe kwantificeer en interpreteer je gegevens? Hoe doe je een literatuurstudie? Hoe zet je een marketingonderzoek op? Dit zijn vragen waar je je mee bezig houdt tijdens dit studiejaar. Ook ga je op bedrijfsbezoek of voer je onderzoek uit bij een bedrijf. In de verschillende vakken wordt de verbinding gemaakt met actuele maatschappelijke en milieuvraagstukken op het gebied van energie, digitalisering en mensenrechten.

Tijdens het eerste jaar begint ook je oriëntatie op de profielkeuze voor het tweede jaar. Mogelijk heb je al een idee welk profiel je aanspreekt door de verschillende vakken in het eerste jaar. Je kunt ook het evenement 'Pick Your Profile' bijwonen om je nog beter voor te bereiden op de profielkeuze.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Management Science (5 EC)
Marketing BDK (5 EC)
Organisatie en technologie (5 EC)
Gedrag in organisaties (5 EC)
Statistiek BDK (5 EC)
Supply Chain Operations (5 EC)
Academic Skills I (5 EC)
Financial Accounting BDK (5 EC)
Managing Digital Business (5 EC)
Academic Skills II (5 EC)
Management Accounting BDK (5 EC)
Organisatie en omgeving (5 EC)

Dit jaar begint jouw specialisatie in een van de profielen binnen de bedrijfskunde: Business and Management (B&M). Meteen tijdens het eerste blok krijg je in het vak Management- en Organisatietheorie een overzicht van de belangrijkste inhoudelijke thema's binnen het B&M profiel. Verschillende van deze thema's diep je vervolgens uit in vakken als Digital Business & Transformation en Organisatieverandering en leiderschap.

Daarnaast leer je in het tweede jaar over onderwerpen zoals Operations Management, gericht op primaire transformatieprocessen en de aansturing daarvan. Ook komt het onderwerp Human Resource Management voorbij, waarin het gaat over taak inrichting, motivatie en recruitment. Daarnaast is er aandacht voor Strategic Management waarbij je strategische keuzes van organisaties, op verschillende organisatieniveaus en in interactie met de omgeving, leert te begrijpen. Verder leer je belangrijke onderzoeksvaardigheden, bijvoorbeeld in vakken als onderzoeksontwerp. Deze komen van pas wanneer je de bachelor thesis gaat schrijven en mogelijk later voor een master thesis. Maar ook tijdens je loopbaan is het belangrijk om in staat te zijn problemen gestructureerd te kunnen onderzoeken.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Financial Management BDK (5 EC)
Kwalitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
Management- en Organisatietheorie (5 EC)
Accounting for Management Control (5 EC)
Kwantitatieve onderzoeksmethoden (5 EC)
Operations Management B&M/TM (5 EC)
Human Resource Management B&M (5 EC)
Introductie Ethiek en Recht BDK (5 EC)
Onderzoeksontwerp (5 EC)
Marktcontext en marktonderzoek (5 EC)
Organisatieverandering en Leiderschap (5 EC)
Strategic Management B&M (5 EC)

In het eerste semester van het derde jaar heb je de mogelijkheid om je verder te verdiepen in een specifiek gebied middels een ruim minorenaanbod. Voorbeelden hiervan zijn minoren in: Innovation and Entrepreneurship, Finance, Management Control, en Economic Development and Globalization. Je kunt ook een semester aan een andere faculteit volgen of in het buitenland te studeren!

Tijdens het tweede semester van het derde jaar volg je naast het schrijven van de thesis nog vier vakken. Er komen in deze vakken diverse sociaal maatschappelijke relevante thema's aan bod zoals hoe je rekening houdt met ethische overwegingen in bedrijfsprocessen. Corporate social responsibility en duurzaamheid zijn ook onderwerpen die aandacht krijgen. Daarnaast leer je over digitale transformatie processen en de invloed hiervan op organisaties: Hoe kunnen bedrijven omgaan met digitalisering? Wat maakt deze trend een bedreiging of juist een kans? En wanneer moet een bedrijf aan de slag met digitale transformatie? Om zelf het ondernemerschap te ervaren, maak je een compleet bedrijfsplan, waarin je alle kennis over business management inzet die je de afgelopen jaren hebt opgedaan. Je begint met een origineel idee, doet marktonderzoek, stelt een merkstrategie en groeiplan op en leert je eigen ondernemingsplan evalueren en analyseren.

Je sluit het programma af met de bachelor's thesis in business and management.

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Minor / Studeren in het buitenland (30 EC)
Ethische en Juridische aspecten van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (5 EC)
Integrative Research Project (5 EC)
Bachelor's Thesis BDK-B&M (10 EC)
Contemporary Theories on B&M (5 EC)
Digital Business and Transformation (5 EC)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
  • Maximaal 30 EC

Wil je een semester in het buitenland studeren? Onze jaarindeling sluit goed aan op die van de meeste buitenlandse universiteiten. Tijdens je studie word je uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden voor een exchange. Het is een uitgelezen kans om je persoonlijke én vakinhoudelijke horizon te verbreden!

Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid
  • VWO Economie & Maatschappij
  • VWO Cultuur & Maatschappij

    Het profiel Cultuur en Maatschappij moet je aanvullen met ten minste Wiskunde A of B.

  • HBO propedeuse

    Als je met een afgeronde HBO-propedeuse wilt instromen, dan kan dat mits je voldoet aan de wiskunde-eis en de eis voor Engelse taalvaardigheid. Voor wiskunde geldt dat je minstens wiskunde A of B (voorheen wiskunde A12 of B1) op VWO-niveau afgerond hebt. Voor Engels geldt eveneens dat je dit op VWO-niveau hebt afgerond of een van de Engelse certificaten hebben behaald: een niveau van 80 op een internet-based (iBT) TOEFL-test (Spreken 20 en Schrijven 20), of een niveau van 6 op een IELS-test (Spreken 6 en Schrijven 5,5), een Cambridge B2 First, C1 Advanced of C2 Proficiency (alle onderdelen 169, Spreken 169, Schrijven 162) of een B2 score (alle onderdelen).

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

Matching is een laatste check van je studiekeuze waarna je definitief besluit of de studie wel leuk en interessant genoeg is en of jij bij de studie past. Alle aankomende studenten hebben recht op deelname aan matchingsactiviteiten.

Als je je voor het eerste jaar van een opleiding, moet je dit uiterlijk op 1 mei doen. Dit is wettelijk vastgelegd. Vervolgens heb je recht op een zogeheten matchingsactiviteit. Bij zo'n activiteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Elke opleiding doet de matching een beetje anders. Je krijgt vanzelf bericht en uitleg als je je hebt aangemeld via Studielink.

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Bijna alle studenten gaan na hun bachelor Bedrijfskunde verder met een gespecialiseerd masterprogramma.

Het profiel Business and Management biedt directe toegang tot een breed scala aan masteropleidingen: MSc Business Administration, MSc Human Resource Management, MSc International Business and Management, MSc International Financial Management, MSc Marketing, MSc Technology and Operations Management en de Research Master in Economics and Business. Het is ook mogelijk om direct te worden toegelaten tot een van de andere masterprogramma's, maar dit is mede afhankelijk van je keuze voor de minor in het derde jaar.

Zo geldt voor de MSc Finance een afgeronde minor in Finance als toelatingseis en voor de MSc Economic Development and Globalization (ED&G) een afgeronde minor ED&G als toelatingseis.

Arbeidsmarkt

Je bent goed voorbereid op de arbeidsmarkt door alle vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan. Zoals het doorgronden van complexe bedrijfsprocessen, het objectief beoordelen van informatie en het analyseren van de invloed van maatschappelijke ontwikkelingen op organisaties.

Met een profiel Business and Management kun je denken aan management- en consultancy functies op het gebied van algemene strategie, human resource management, marketing, ict of financiën. Je helpt een bedrijf bij het bepalen van de strategie, verbeteren van de efficiëntie maar ook effectiviteit en bij het introduceren van innovatieve (klant)oplossingen. Ook non-profitorganisaties en overheden zijn druk bezig hun manier van werken te professionaliseren.

Potentiële beroepen

  • Business analist
  • Manager financiële zaken
  • Consultant
  • Brand manager
  • Marketeer
Onderzoek

Onderwijs gekoppeld aan onderzoek én loopbaanontwikkeling

Ons onderzoeksgedreven onderwijs is sterk geworteld in de bedrijfspraktijk en de maatschappij. De kern van onze onderwijsaanpak is (interdisciplinair) onderzoek en in samenwerking met externe partners voeren studenten en professoren projecten uit over maatschappelijk relevante onderwerpen zoals de gezonde samenleving en de economie van gezondheidszorgsystemen, digitalisering en hoe AI het bedrijfsleven en de samenleving vormgeeft, leiderschap en governance, toekomstige welvaart en duurzaamheid, klimaatverandering en hoe de overstap naar hernieuwbare energie aan te pakken. Vanaf de eerste dag van je studie gaat het erom een echte impact te hebben.

Ik heb voor het profiel B&M heb gekozen vanwege de diversiteit aan vakken (Kirsten van der Hauw)

Waarom ik voor het profiel B&M heb gekozen? B&M heeft een heel divers vakken aanbod. Waar A&C en TM al specifieker ingaan op bepaalde thema's biedt B&M nog steeds een variëteit aan vakken net zoals in het eerste jaar. Dit is ook wat ik zo leuk vind, je leert aspecten van zowel B&M, maar ook A&C en TM en hebt zo een brede basis. Ik hoop na mijn studie dan ook een baan te vinden waar ik deze brede basis kan toepassen in het bedrijfsleven.

Ik kan je aanraden goed te kijken waar op basis van het eerste jaar je interesses liggen. Als dit erg breed is, dan is wellicht B&M de juiste profielkeuze.

Lees meer

Studieverenigingen

EBF

De EBF (Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging) is de vereniging die voor studenten het gat tussen studie en het bedrijfsleven overbrugt.
De EBF organiseert symposia, onderzoeksprojecten binnen Europa en daarbuiten, een groot tweedaags congres, etc.
https://www.ebfgroningen.nl/
Lees meer
(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS (deeltijd: 20 ECTS) hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is). Meer informatie: https://www.rug.nl/education/bachelor/nederlandse-studenten/studiekeuze-en-voorlichting/bsa

Aansluitende master programma's