Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenOudheidstudiesGriekse en Latijnse Taal en Cultuur
Header image Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Griekse en Latijnse Taal en Cultuur

Are you interested in written and material sources from Antiquity? Do you want to know how to write a commentary on an ancient text? Then this track is just the thing for you.

For news and information about the department of Greek and Latin, visit the departmental website.

NB: If international students apply to this programme, the language of instruction will be English. This Master's track is also offered on a part-time basis.

In this one-year's Master track you learn how to tackle different aspects of Classical Antiquity in an academic way and how to write a commentary on a classical text. You may choose between a more linguistic or more cultural-historical approach. Besides literary sources, inscriptions, papyri and archaeological sources are also used to shed light on the world of Classical Antiquity. It is also possible to follow courses at another faculty, within the Masterlanguage programme, or to include a work placement in the programme. You will finish your programme by writing a thesis.

Ben je altijd al gefascineerd door schriftelijke en materiële bronnen uit de Oudheid? Wil je jezelf verdiepen in hoe je een commentaar schrijft op een antieke tekst? Dan is deze mastertrack iets voor jou.

Voor nieuws en informatie over de afdeling Grieks en Latijn, zie onze afdelingswebsite.

In de eenjarige mastertrack Griekse en Latijnse Taal en Cultuur specialiseer je je in de talen en cultuurgeschiedenis van de oudheid. Je verdiept je in het verleden, maar kijkt ook hoe de klassieke talen en cultuur doorwerken in onze eigen tijd.
Tijdens deze mastertrack leer je hoe je thema's uit de oudheid wetenschappelijk benadert. Hierbij kun je denken aan onderwerpen zoals de Trojaanse oorlog, de verhouding tussen Grieken, Romeinen en barbaren en de functie van literaire genres. Ook leer je hoe je schriftelijke en materiële bronnen kritisch evalueert en hoe je een commentaar schrijft op een tekst uit de oudheid. Het programma is breed opgezet. Je kunt zelf kiezen voor een meer talige of cultuurhistorische invulling. Het is ook mogelijk om enkele vakken van andere studies te volgen, zoals Filosofie, Archeologie en Rechten.
De track Griekse en Latijnse Taal en Cultuur kun je zowel in voltijd als deeltijd volgen. Het deeltijdprogramma omvat dezelfde onderdelen als het reguliere studieprogramma maar dan over meer jaren verdeeld.

Meer over deze opleiding
 • Testimonial van

  Als ik met talen, culturen of onderwijs bezig kan zijn, ben ik blij

  Ik vond deze studie uitdagend en veelzijdig: je leert niet alleen Grieks en Latijn, maar ook andere aspecten van het leven in de oudheid komen uitvoerig aan bod, zoals filosofie en archeologie. Na de bachelor was ik begonnen met de educatieve master en heb ik enkele maanden stage gelopen in het onderwijs. Omdat het voor de klas staan niet goed voelde, ben ik in de eerste helft van het tweede jaar overgestapt naar de master Oudheidstudies, track Griekse en Latijnse taal en cultuur.

  In mijn laatste semester heb ik stage gelopen bij de Groninger Archieven, afdeling Publieksactiviteiten. Deze afdeling was door mijn ervaring in het onderwijs voor mij de meest interessante. Ik heb leerlingen en studenten wegwijs gemaakt in de archieven en begeleid bij onderwijsprojecten.

  Ik weet niet precies wat voor werk ik uiteindelijk wil gaan doen, maar als ik met talen, culturen en/of onderwijs bezig kan zijn, ben ik blij. Ik ben momenteel als oproepkracht aan het werk bij een educatieve uitgeverij en bij een bedrijfje dat een digitale leeromgeving ontwikkelt. Beide baantjes zijn tijdelijk, maar ik doe er ervaring op en het helpt me te bepalen of ik in de uitgeverswereld zou willen werken. Maar het zou heel goed kunnen dat ik nog heel ergens anders terechtkom!

  Sluiten
Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MA in M Oudheidstudies
Croho code
60821
Type opleiding
Master
Voertaal
Engels (100%)
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Start
Februari, SeptemberFebruari, September
Vorm
voltijd
Faculteit
Letteren

Research Master

Ben je geïnteresseerd in een onderzoeksgerichte carrière? Kijk ook eens bij ons Research Master Programma Oudheidstudies

printOok beschikbaar in het: English