Skip to ContentSkip to Navigation
Education Bachelor's degree programmes Classics (part-time)
Header image Classics

Classics

Hou je van klassieke talen? Wil je weten hoe mensen in de klassieke oudheid leefden en hoe dit onze cultuur heeft beïnvloed? Groningen laat de oudheid spreken!

In deze bacheloropleiding verdiep je je in het Grieks én het Latijn. Daarnaast bestudeer je de cultuur van de oudheid en het belang hiervan voor onze moderne cultuur.

De opleiding in Groningen onderscheidt zich door Grieks en Latijn aan te bieden in combinatie met de vakken Oude Geschiedenis, Archeologie en Antieke Wijsbegeerte. Zo bestudeer je de context waarin antieke teksten zijn ontstaan en de wisselwerking tussen taal, literatuur, politiek, maatschappij en antieke denkkaders. Daarnaast kijk je hoe de klassieke oudheid doorwerkt in latere perioden, zoals de middeleeuwen en de renaissance.
In het eerste jaar bestudeer je onderwerpen als grammatica, drama, proza, literatuurgeschiedenis en krijg je een inleiding in de drie cultuurvakken. In het tweede jaar ga je door met epos, lyrische poëzie, taal- en literatuurwetenschap en begin je aan onderzoekscolleges. In het derde jaar volg je een minor, ga je op excursie en schrijf je een scriptie.

Je kunt deze studie zowel in voltijd als deeltijd doen.

Facts & Figures
Degree
BA in Classics
Course type
Bachelor
Duration
36 months (180 ECTS)
Croho code
56003
Language of instruction
Dutch
Start
September
Faculty
Arts
Why study this programme in Groningen?
 • De Groningse opleiding GLTC onderscheidt zich door het onderwijs in het Grieks en Latijn aan te bieden op een geïntegreerde wijze met de cultuurhistorische vakken Oude Geschiedenis, Archeologie en Antieke Wijsbegeerte.
 • Relatief kleinschalige opleiding, dus veel onderling contact tussen studenten en docenten.
 • Vrijheid voor een deel eigen invulling van de studie.
Programme

Het eerste jaar van je bachelor ontwikkel je je taalvaardigheid zo goed dat je Grieks en Latijnse teksten zelfstandig en redelijk vlot kunt lezen en vertalen. Je begint ook al met het lezen van grote auteurs als Euripides, Plautus, Plato en Cicero. Ook krijg je een goede basiskennis van de oude geschiedenis, archeologie en filosofie van de oudheid. Daarnaast wordt systematisch aandacht besteed aan academische vaardigheden.

In het tweede en derde jaar heb je voldoende taalvaardigheid opgedaan om dieper op de inhoud van de teksten in te gaan. In het tweede jaar lees je epiek (o.a. Homerus en Vergilius) en geschiedschrijvers, zoals Herodotus en Tacitus. Dat doe je in combinatie met het bestuderen van inscripties en papyri, die een andere bron vormen om geschiedenis te leren kennen. Verder begin je met onderzoekscolleges, ga je op excursie naar de Griekse of Romeinse wereld en is er tijd ingeruimd voor zelfstandige le

In het derde jaar is het eerste semester gereserveerd voor de minor. In het tweede semester volg je onderzoekscolleges en besteed je weer tijd aan zelfstandige lectuur en schrijf je je bachelorscriptie.

Study abroad

 • Study abroad is optional

Neem voor meer informatie over studeren in het buitenland contact op met de contactpersoon uitwisselingen van GLTC: studieadviseur drs. R.P. van der Borg (studieadviseur.gltc rug.nl).

Entry requirements

Admissible Dutch diploma profiles

 • VWO Natuur & Techniek

  met Latijn en/ of Grieks op eindexamenniveau

 • VWO Natuur & Gezondheid

  met Latijn en/ of Grieks op eindexamenniveau

 • VWO Economie & Maatschappij

  met Latijn en/ of Grieks op eindexamenniveau

 • VWO Cultuur & Maatschappij

  met Latijn en/ of Grieks op eindexamenniveau

Admission requirements

Specific requirementsMore information
previous education

Voor de studenten die eindexamen hebben gedaan in óf Grieks óf Latijn (en dus niet in allebei), bestaat er de overgangsmodule voor de andere taal. Zij volgen in het eerste jaar een overgangsmodule in die taal in combinatie met de colleges Taalvaardigheid I en II.

additional subject

Grieks en/of Latijn op eindexamenniveau.

other admission requirements

Taaleis Engels: een VWO diploma, een VWO deelcertificaat voor Engels (met een 6 of hoger), minimum TOEFL eis iBT 90 (met een minimum van 21 voor alle onderdelen), of IELTS 6.5 (met een minimum van 6 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 180.

Choice of degree programme check

The degree programme will organize a matching procedure. Attendance is optional. The advice is not binding.

Explanatory notes

De Faculteit der Letteren gaat er van uit dat jij, via een bezoek aan de Open dagen, deelname aan een Eén Dag student en/of aan een Webklas, jezelf goed hebt voorbereid op de opleiding van jouw keuze. Op basis van deze voorlichtingsactiviteiten bepaal jijzelf of je goed matcht met de opleiding.

Vragen over matching bij de Faculteit der Letteren? Hier kun je verdere informatie vinden: www.rug.nl/matching

Application deadlines

Type of studentDeadlineStart course
Dutch students01 May 202501 September 2025
EU/EEA students01 May 202501 September 2025
non-EU/EEA students01 May 202501 September 2025

Choice of degree programme check

The Faculty of Arts believes students can decide for themselves whether they match with their chosen program based on the available bachelor program information, by visiting the Open Days, and by participating in a Webclass and/ or Student for a Day. If you are unable to attend one of these activities, a final opportunity for matching is to contact one of the students of the program in June.

If you have any further questions about matching, check out: www.rug.nl/matching

Admission requirements

Specific requirementsMore information
previous education

Requirements for International diploma holders: see Admissions Guide. It contains the criteria for all International VWO equivalents: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/admission/procedures/application-informatie/with-non-dutch-diploma/entry-requirements/bachelor-entry-requirements/vwo-equivalent-qualifications.

Additionally, you will need to have passed your final exams in Greek and/or Latin, to satisfy the entry requirement. If you have not passed your final exams in Greek or Latin, you will take extra courses in Greek or Latin alongside Language Proficiency I and II.

language test

International students will have to satisfy an additional Dutch language requirement, which can be met by passing the State Examination in Dutch as a Second Language (NT2, programme II). This examination guarantees Dutch proficiency at CEFR level B2. However, Dutch proficiency at CEFR level C1 or higher is recommended.

Additional language requirement English: A VWO diploma or a subject certificate for VWO English (mark 6 or higher), minimum requirement of TOEFL iBT 90 (with a minimum of 21 on all items), or IELTS 6.5 (with a minimum of 6 on all items). Cambridge C1 Advanced or C2 Proficiency with a minimum score of 180.

Application deadlines

Type of studentDeadlineStart course
Dutch students01 May 202501 September 2025
EU/EEA students01 May 202501 September 2025
non-EU/EEA students01 May 202501 September 2025
Tuition fees
NationalityYearFeeProgramme form
EU/EEA2024-2025€ 1863part-time

Practical information for:

After your studies

De meeste studenten gaan na het behalen van hun bachelordiploma verder met een masteropleiding. De vijf mastertracks die direct aansluiten bij de bachelor Grieks en Latijn zijn:

 • Classics (1 jaar)
 • Ancient History (1 jaar)
 • Digital Humanities (1 jaar)
 • Educatieve Master Grieks en Latijn (2 jaar)
 • Research Master Classical, Medieval and Early Modern Studies (2 jaar)

De laatste twee mastertracks bereiden je voor op respectievelijk een baan in het voortgezet onderwijs en in het onderzoek

Job prospects

De breedheid van een Letterenopleiding, de grote taalvaardigheid en het kritisch en analytisch vermogen maken classici geschikt voor allerlei functies. Afgestudeerden komen terecht in het onderwijs of in de wetenschap. Daarnaast kun je staflid worden van een (wetenschappelijke) bibliotheek of van een museum (afhankelijk van je specialisatie). Verder komen afgestudeerden terecht in de journalistiek, bij uitgeverijen, in het bedrijfsleven of in het culturele werk.

Op de website van studievereniging Boreas vind je onder 'na de studie' meer informatie en verhalen van oud-GLTC'ers.

Job examples

 • Teacher
 • Researcher
 • Staff member in a museum or (academic) library
 • Staff member at a publishing house
 • Communication consultant
 • Journalist
 • Policy officer
Research

Het onderzoek van de stafleden van de opleiding Griekse en Latijnse Taal en Cultuur in Groningen bestrijkt alle aspecten van de oudheid: taalkunde en letterkunde Grieks en Latijn, antieke filosofie, klassieke archeologie en oude geschiedenis. Studenten hebben vaak de mogelijkheid om, bijvoorbeeld als studentassistent, aan dit onderzoek bij te dragen.

Studenten worden aangemoedigd om het CRASIS Ancient World Seminar bij te wonen; hier worden lezingen gehouden door internationaal vermaarde wetenschappers en vindt ontmoeting en discussie plaats tussen studenten en stafleden van alle opleidingen in Groningen die zich met de Oudheid bezig houden. Elke twee jaar wordt door onze stafleden de internationale Groningen Workshop on Hellenistic Poetry georganiseerd.

Zie voor meer informatie onze Engelstalige onderzoekspagina.


Apply nowBrochureEventsContact
Open Dagdiverse locatiesMore information

Contact

Study associations

Boreas

Boréas is the study association of the bachelor Greek and Latin Language and Culture and the associated master programs in Groningen.
Boréas organizes several annual events for its members including an introduction camp and a Christmas dinner. Besides leisure activities, Boréas also organizes study related activities such as lectures and excursions.
https://www.boreasgroningen.nl
Read more
(Binding) study advice
 • A minimum of 45 EC in the first 12 months (binding)

You will be offered study advice after the first year of study. You can expect a positive result if you have earned more than 45 ECTS credit points (out of a total of 60 ECTS). If you have earned fewer than 45 ECTS and are issued a negative result, you will not be allowed to continue with your degree programme.

You will receive preliminary study advice in December to make sure that you know where you stand. Please contact your study advisor as soon as possible if you have any questions about the BSA system. N.B. Some degree programmes use a tutoring system; please check with your study advisor.

Related master's programmes