How do you build an efficient search engine? How can you improve Google Translate? How can you use machine learning to make a chatbot? And how do people use emoticons and hashtags on social media?
Information Science: the automatic processing of information
Information is sometimes compared with oil: unprocessed oil is useless, as is unprocessed information. But once processed, oil becomes a valuable commodity, and so does information. This is why it’s important to develop good methods for processing information. The Bachelor’s programme in Information Science teaches you how to gather and analyse information, present knowledge and interpret texts. Not by hand obviously, but by using computers and smart software, which you will also learn to develop.
Information Science in Groningen: artificial intelligence with language
Much unprocessed information is presented in plain text. This includes blogs, tweets, digital fora and newspaper articles, for example. You can extract a lot of interesting information from these texts. And that’s what we do in Groningen: automatic analysis and verification, particularly of textual content. This is why the programme in Information Science at Groningen is taught at the Faculty of Arts. You will, however, be awarded a Bachelor of Science, because the nature of this three-year programme is essentially technical: it involves a lot of programming, optimizing information systems and applying machine learning (automatic predictions on the basis of patterns found in huge volumes of information).
N.B. The courses in this programme are mainly taught in Dutch, this is not an international BA-programme.
Hey-hoi! Mijn naam is Katja, ik ben 21 jaar oud en zit op dit moment in mijn tweede jaar van de Bachelor Informatiekunde. Ik ben lid van de studievereniging ASCI, hou van tekenen en lezen, mijn lievelingsdier is een eend en Nederlands is officieel mijn derde taal!
Mijn eerste connectie met Informatiekunde begon bij het programmeren. Ik vond coderen een leuke uitdaging voor mezelf en hoewel mijn ervaring toen nog niet groot was vond ik het fascinerend dat je met behulp van een speciale taal met computers kunt communiceren.
Je kunt verschillende kanten op gaan met programmeren. De reden waarom ik uiteindelijk voor Informatiekunde heb gekozen was de interessante combinatie van het programmeren en taal. De computer kent natuurlijk geen menselijke taal, daarom is een computer menselijke teksten laten lezen en het begrijpen daarvan geen makkelijke opdracht. Desondanks was ik geïnteresseerd in hoe we computers kunnen leren onze teksten, onze spraak en zelfs onze spelfouten te begrijpen. Deze taken worden tegenwoordig in verschillende sferen uitgevoerd, beginnend met kleine onderzoekjes zoals die van studenten en eindigend met grote onderzoeken door corporaties en de overheid. Het combineren van programmeren en taal brengt dus niet alleen veel mogelijkheden, maar ook veel ontwikkelingen in de toekomst die het aantrekkelijk maken om Informatiekunde te studeren.
Lees meer over Katja en waarom zij gekozen heeft Informatiekunde in Groningen te studeren!
Ik ben Carmen, ik ben 22 jaar en ik zit in mijn tweede jaar van Informatiekunde. Buiten school vind ik het leuk om te gamen, te haken en actief te zijn bij onze studievereniging ASCI.
Ik heb voor informatiekunde gekozen omdat ik al heel lang interesse heb in computers. Ik heb van mijn vorige HBO opleiding al ervaring met programmeren opgestoken en besloot toen om deze opleiding te doen. Ik zocht bovendien naar iets wat iets theoretischer was dan mijn HBO opleiding, maar nog wel een praktisch aspect behield. Informatiekunde is daar perfect voor.
Voordat ik Informatiekunde ben gaan studeren in Groningen, heb ik eerst Kunstmatige Intelligentie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Deze studie bleek na een half jaar toch niet helemaal iets voor mij te zijn. Toen ik op zoek ging naar andere ICT gerelateerde studies, kwam ik Informatiekunde tegen. Deze studie wist de onderwerpen die ik wél leuk vond bij Kunstmatige Intelligentie, zoals programmeren, te combineren met interessante taalkundige en communicatiewetenschappelijke onderwerpen.
Bij het maken van mijn studiekeuze, heb ik verschillende Informatiekunde open dagen in Nederland bezocht. De bijzondere combinatie van zowel programmeren als taalkunde in Groningen sprak mij van alle deze verschillende studies het meeste aan.
Aangezien een grote focus van deze studie ligt op het verwerken van taal met behulp van computers, is het wel belangrijk dat je (naast programmeren) enigszins geïnteresseerd bent in taalkunde. Hoewel deze combinatie mij goed is bevallen, kan het handig zijn om deze afweging te maken voordat je aan deze studie begint!
Ik vond het vak Informatica op de middelbare school erg leuk, maar ik wilde niet een studie die volledig gefocust was op programmeren. Hierdoor heeft de unieke combinatie van programmeren en taalkunde in Groningen mij persoonlijk aangetrokken tot Informatiekunde.
Toen ik de studie Informatiekunde gevonden had, ging ik mij oriënteren op de verschillende locaties waar deze studie wordt aangeboden. Groningen leek mij het leukst, omdat de studie kleinschalig wordt aangeboden, hierdoor ken je je studiegenoten goed, maar is ook de communicatie met de docenten laagdrempelig. Daarnaast vind ik de taalkundige aspecten van dataverwerking erg interessant.
Nadat ik mijn bachelor heb afgerond, ben ik van plan om mijn master ook in Groningen te volgen. Doordat de studie redelijk breed is, kun je meerdere masters kiezen, zelf ben ik geïnteresseerd in de master Computercommunicatie. Na mijn master kijk ik er erg naar uit om mijn opgedane kennis over Informatiekunde en Computercommunicatie onderwerpen toe te passen.
Raak niet ontmoedigd door het programeren! De programmeervakken starten allemaal op een beginnersniveau, zodat je dus ook zonder ervaring kan starten.
Verder ben ik tijdens mijn eerste jaar lid geworden van ASCI en hierdoor heb ik snel studiegenoten leren kennen, maar ben ik zo ook in contact gekomen met verschillende bedrijven. Ik raad het dus erg aan om lid te worden!
Informatiekunde in Groningen was de eerste studie van de eerste Open dag die ik bezocht. Omdat bij deze opleiding de nadruk sterk op taal en webtechnologie ligt, twee onderwerpen die ik altijd al interessant heb gevonden, is Informatiekunde in mijn gedachten blijven hangen. Een paar Open dagen later was mijn keuze gemaakt. Ik had geen ervaring met programmeren, dus het begin was een klein beetje onwennig. Na wat hulp en uitproberen krijg je het echter snel onder de knie.
Omdat Informatiekunde een kleinschalige studie is en ik lid ben geworden van ASCI, kon ik gemakkelijk contact leggen met veel studiegenoten, waaronder ook ouderejaars. Ik had niet verwacht dat ik zo snel zoveel leuke mensen zou leren kennen!
Are you at secondary school and want to know what studying at university is like? The Information Science programme is offering a web class! This online course from the University of Groningen is specially designed for secondary school students.
Are you interested? Please register here.