Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsBacheloropleidingenInformatiekunde
Header image Informatiekunde

Informatiekunde

Hoe bouw je een efficiënte zoekmachine? Hoe kan je Google-translate verbeteren? Hoe maak je een chatbot met behulp van machine learning? Hoe gebruiken mensen emoticons en hashtags in social media?

Informatiekunde: automatisch informatie verwerken

Informatie wordt wel eens met olie vergeleken: met ruwe olie kan je niks, met ruwe informatie evenmin. Maar bewerkte olie is veel waard, en hetzelfde geldt voor informatie. Het is daarom belangrijk om goede methoden te ontwikkelen om informatie te bewerken. Bij de opleiding Informatiekunde leer je hoe je informatie verzamelt en analyseert, hoe je kennis representeert en tekst interpreteert. Niet met de hand natuurlijk -- alles met behulp van computers en slimme software, die je ook zelf leert ontwikkelen.

Informatiekunde in Groningen: kunstmatige intelligentie met taal

Veel ruwe informatie is platte tekst (denk aan blogs, tweets, digitale fora, krantenberichten. Uit deze tekst is veel interessante informatie te halen). Dàt is wat we in Groningen doen: het automatisch analyseren en verifiëren van met name tekstuele content. Daarom is Informatiekunde in Groningen aan de Letterenfaculteit gevestigd. Toch krijg je na drie jaar een Bachelor of Science, omdat de aard van deze driejarige opleiding in essentie technisch is: veel programmeren, het optimaliseren van informatiesystemen en toepassen van machine learning (automatisch voorspellen op basis van patronen gevonden in grote hoeveelheden informatie).

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Informatiekunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56842
Voertaal
Nederlands
Start
September
Faculteit
Letteren
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?

Bij Informatiekunde in Groningen staan twee thema's centraal: computertaalkunde en toepassingen voor het web. In Groningen wordt bovendien de studie onderwezen aan de Faculteit der Letteren, en wordt de aandacht gericht op gegevens die relevant zijn voor letteren, zoals tekst, taal en webtechnologie. De studie is toepassingsgericht, waarbij theorie en praktijk een goede balans vormen.

Programma

In het eerste jaar maak je kennis met het vakgebied en leer je basisvaardigheden zoals programmeren in Python en het werken met het besturingssysteem Linux. Ook ontwikkel je kennis over digitale communicatie, taalkunde en internet-technologie. De meeste cursussen hebben zowel een theoretisch (hoorcollege) als een praktisch component (werkcollege).

Periodes
VakkenCourse Catalog >1234
Digital Communication (5 EC)
Inleiding Informatiekunde (5 EC)
Inleiding programmeren I (5 EC)
Inleiding programmeren II (5 EC)
Taalkunde voor CIW & IK (5 EC)
Tekstmanipulatie (5 EC)
Gevorderd programmeren (5 EC)
Inleiding wetenschappelijk onderzoek (5 EC)
Webtechnologie (5 EC)
Caleidoscoop IK (5 EC)
Project tekstanalyse (5 EC)
Webprogrammeren (5 EC)

In het vervolg van de studie krijg je meer specialistische vakken zoals zoekmachines, social media, databases, en database-driven webtechnologie. Voorts krijg je te maken met verschillende aspecten van kunstmatige intelligentie in de vakken human computer interaction, computationele grammatica, logisch programmeren en machine learning. Twee statistiekcursussen bereiden je voor op adequate informatiekundige analyses.

Periodes
VakkenCourse Catalog >1234
Databases (5 EC)
vrije ruimte (5 EC)
Zoekmachines (5 EC)
Database-driven Webtechnology (5 EC)
Logisch Programmeren (5 EC)
vrije ruimte (5 EC)
Computationele Grammatica (5 EC)
Human Computer Interaction (5 EC)
Statistiek I (5 EC)
Minor (5 EC)
Nl Annotation for ML (5 EC)
Sociale media (5 EC)
Statistiek II (5 EC)

In het laatste jaar krijg je één semester de tijd om een eigen richting aan je opleiding te geven via de minor. Je kunt kiezen voor een buitenlandminor of pre-masterminor, maar je kunt ook vakken volgen aan een andere universiteit of faculteit of stage lopen. In de tweede helft van het derde jaar volg je nog enkele verdiepende vakken (information retrieval en taaltechnologie) en sluit je je studie af met een onderzoek en scriptie.

Periodes
VakkenCourse Catalog >1234
Minor (30 EC)
Information Retrieval (5 EC)
Ba-scriptie Inf. met onderzoekswerkgroep (10 EC)
vrije ruimte (10 EC)
Taaltechnologie (5 EC)

Curriculum

Disclaimer: I.v.m. een programmawijziging kunnen de vakken van jaar 2 en 3 in de tabel hierboven nog wijzigen.

Programma-opties
Vrije ruimte (major)

Tijdens de opleiding kom je in aanraking met meerdere disciplines. In het tweede en derde jaar heb je (naast je minor) de mogelijkheid om zelf vakken te kiezen in je vrije ruimte. Je kunt dit gebruiken om een specialisatie te kiezen die het beste bij je past. Je kan hierbij denken aan:

 • Recht en ICT
 • Bedrijfskunde
 • Kunstmatige intelligentie
 • Taalkunde
 • Communicatie
Minoren (minor)

Het vijfde semester besteed je aan je minor: een pakket samenhangende vakken dat toekomstgericht is. Het bereidt je voor op een vervolg in een mastertrack of op de arbeidsmarkt. Kies uit een careerminor, buitenlandminor, universitaire minor of facultaire minor. Lees via de link hierboven meer over de inhoud van deze minoren.

Meer informatie over deze optie

University of Groningen Honours College (honoursprogramma)

Het Honours College biedt talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen.

Dat doe je door het volgen van een extra (honours)programma van 45 studiepunten naast je reguliere bacheloropleiding van 180 studiepunten, en door tal van andere activiteiten die je samen met honoursstudenten van andere opleidingen onderneemt en organiseert.

Ontwikkeling van talent en eigen initiatief zijn de uitgangspunten van het honoursprogramma van de RUG.

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is aanbevolen
 • Voor gemiddeld 16 weken
 • Maximaal 30 EC
Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

 • Cultuur & Maatschappij

  wiskunde A of wiskunde BHeb je Wiskunde C gedaan, dan moet je een toets overleggen van de Centrale Commissie Voortentamen (http://www.ccvx.nl/) of het Bosswell Beta Instituut (http://www.boswell-beta.nl/).

 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek
 • HBO propedeuse

  Plus Wiskunde A of B, toets overleggen van de Centrale Commissie Voortentamen (http://www.ccvx.nl/) of het Bosswell Beta Instituut (http://www.boswell-beta.nl/). Extra taaleis Engels: minimum TOEFL eis iBT 90 (met een minimum van 21 voor alle onderdelen), of IELTS 6.5 (met een minimum van 6 voor alle onderdelen). Talencentrum Engels test (LCET) niveau C1 (B2 voor niet meer dan 2 onderdelen).

Toelatingseisen

Februari-instroom is niet mogelijk, neem voor vragen hierover contact op met de studieadviseur (zie voor contactgegevens het 'Meer Weten' tabblad).

Studiekeuzecheck

De opleiding verzorgt matching. Deelname is optioneel. Het advies is niet bindend.

Toelichting

Wil je in september beginnen met een bacheloropleiding aan de Rijksuniversiteit Groningen? Meld je dan uiterlijk op 1 mei aan in Studielink. De opleiding geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van een matchingsactiviteit, om te zien of jij en de studie bij elkaar passen. Welke matchingsactiviteiten er precies zijn, verschilt per faculteit.

Heb je vragen over matching? Kijk dan op www.rug.nl/matching

Studiekeuzecheck

If you intend to start with a bachelor degree programme at the University of Groningen in September, make sure to apply before May 1 in Studielink. The degree programme will give you the option to participate in a matching activity to see if you and the degree programme are a match. Which matchings activity they provide depends on the faculty and programme.

Any questions about matching? Check www.rug.nl/matching

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
taaltoets cijfer

Minimum requirement of TOEFL iBT 90 (with a minimum of 21 on all items), or IELTS 6.5 (with a minimum of 6 on all items). Language Centre English Test (LCET) level C1 (B2 for no more than two components)

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
non-EU/EEA studenten01 mei 201901 september 2019
01 mei 202001 september 2020
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2018-2019€ 2060voltijd
niet EU/EER2018-2019€ 8300voltijd
EU/EER2019-2020€ 2083voltijd
niet EU/EER2019-2020€ 8900voltijd

Gehalveerd wettelijk collegegeld voor eerstejaars: https://www.rug.nl/education/tuition-fees-halved

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

De perspectieven op de arbeidsmarkt zijn momenteel zeer gunstig voor informatiekundigen. Dat is ook niet vreemd, want veel (grote en kleine) bedrijven weten niet wat ze met de vele informatie die ze tot hun beschikking hebben kunnen doen (laat staan hoe). Ook is er behoefte aan verbetering van communicatie tussen klant en bedrijf (denk bijvoorbeeld aan chatbots die worden ingezet bij klantenservice, gepersonaliseerde advertenties, en automatische analyse van social media voor productrecensies).

Onze afgestudeerden komen terecht bij een breed scala aan bedrijven. Enkele voorbeelden: Anchormen, Atos, Belsimpel, DUO, Fox IT, Goldman Sachs, IBM, Sogeti, en Wehkamp. Veel van onze studenten hebben vaak al voor de afronding van de studie een baan bij een ICT-bedrijf. Sommige daarentegen zijn ondernemend ingesteld, vinden een gat in de markt, en kiezen ervoor een eigen bedrijf te starten. Er zijn al verschillende goedlopende ICT-bedrijven opgericht door alumni uit Groningen, vaak ook met medestudenten. Drie succesvolle voorbeelden: Crowdy News (social content curation), Flocker (online marketing), Klippa (digitaal declareren).

Potentiële beroepen

 • Information Specialist
 • Software Developer
 • Webdesigner
 • Data Analytics Consultant
 • Operational Risk Manager
 • Security Consultant
 • Fraud Analyst
 • Content Manager
 • Online Marketeer
 • Data Scientist
Onderzoek

Als student Informatiekunde ontwikkel je een goede theoretische en praktische basis voor het verrichten van informatiekundig onderzoek. De kennis die je opdoet en de vaardigheden die je verwerft, sluiten goed aan op de eisen van de arbeidsmarkt voor onderzoekers in de Informatiekunde.

Het informatiekundig onderzoek in Groningen richt zich op het ontwikkelen, het gebruik en de evaluatie van taal- en webtechnologie. Voorbeelden zijn het automatisch zoeken en analyseren van informatie in oude en nieuwe media, machinaal vertalen, dialectology, corpus annotatie, gamification, en het automatisch ontleden en interpreteren van tekst. Dit onderzoek wordt gecoördineerd in de groep Computational Linguistics binnen het Center for Language and Cognition Groningen (CLCG).

Zie ook de persoonlijke websites van:
Nu aanmeldenDownload brochureOpen dagen en evenementenContact
Open DagBroerstraat 5Meer informatie
Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Informatiekunde, neem dan contact op:

 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
								Testimonial van	Daphne Groot

  Informatiekunde in Groningen is een mooie mix van zowel ICT als taalkunde

  – Daphne Groot
  Lees verder

  Hoi! Ik ben Daphne, 19 jaar en studeer nu sinds twee jaar Informatiekunde in Groningen. Ik ben geboren en opgegroeid in de kop van Noord-Holland, in een klein plaatsje Tuitjenhorn. Inmiddels woon ik op kamers op maar 10 minuutjes fietsen van het centrum van Groningen. In mijn vrije tijd hou ik erg van muziek luisteren, reizen, lezen en series kijken, maar ook gezellig afspreken van tijd tot tijd vind ik leuk om te doen.

  Waarom Informatiekunde?

  Ik vond het kiezen van een studie vrij lastig om te moeten doen, ik wilde namelijk geen verkeerde keus maken en echt iets kiezen wat ik leuk vond om nú te doen, maar ook wat ik over een aantal jaar nog steeds leuk zou vinden. Uiteindelijk kwam ik de studie Informatiekunde tegen, en dat sprak mij wel aan. Op de middelbare school volgde ik het vak informatica en dat was toen een van mijn favoriete vakken, vooral omdat ik het heel leuk vond om bezig te zijn met het maken van websites. Toen dus bleek dat Informatiekunde dat ook bevatte en dat je er ook verscheidende andere programmeertalen zou leren, was de keuze vrij snel gemaakt. Zeker omdat je met Informatiekunde geen wiskunde B nodig hebt zoals voor Informatica en Informatiekunde in Groningen een mooie mix is van zowel ICT als taalkunde.

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Studentambassadeur Annouck Braggaar

  De studie heeft van alles wat, van taalkunde tot programmeren. Vooral die mix van vakken vind ik erg interessant.

  – Studentambassadeur Annouck Braggaar
  Lees verder

  Over Anouck

  Ik ben Anouck Braggaar en ik ben 21 jaar oud. Ik woon al een tijdje in Groningen met twee huisgenootjes. Mijn ouders wonen in Assen dus ik was al vaker in Groningen geweest. Naast mijn studie speel ik viool en vind ik het leuk om met vriendinnen af te spreken. Ik zit nu in het derde jaar van informatiekunde en heb er nog geen moment spijt van gehad!

  Waarom Informatiekunde?

  Ik was eerst begonnen met scheikunde. Ik kwam er al vrij snel achter dat scheikunde niet de studie voor mij was. Toen ben ik verder gaan zoeken. Ik heb vooral veel op de site van de RUG gekeken. Op de site kwam ik informatiekunde tegen. Dat leek me wel wat, ik wilde eigenlijk geen bèta studie meer gaan doen dus had ik me vooral gericht op de faculteit letteren. Informatiekunde leek me een ‘gouden middenweg’. Het ligt op het snijvlak van alfa en bèta. Dat sprak me erg aan. Vervolgens ben ik nog naar een open dag geweest op de RUG. Na de open dag wist ik zeker dat ik informatiekunde wilde gaan doen. Ik ben nog steeds erg tevreden over mijn studiekeuze, ik heb een omweg gehad voordat ik bij informatiekunde terecht kwam maar ik voel me nu helemaal op mijn plek! De studie heeft van alles wat, van taalkunde tot programmeren. Vooral die mix van vakken vind ik erg interessant.

  Lees meer over Annouck Braggaar en waarom zij gekozen heeft Informatiekunde in Groningen te studeren!

  Vragen? Stuur Annouck een e-mail!

  Sluiten
 • 
								Testimonial van	Iris Scheepers

  Onderwerpen die ik altijd interessant heb gevonden

  – Iris Scheepers
  Lees verder

  Informatiekunde in Groningen was de eerste studie van de eerste Open dag die ik bezocht. Omdat bij deze opleiding de nadruk sterk op taal en webtechnologie ligt, twee onderwerpen die ik altijd al interessant heb gevonden, is Informatiekunde in mijn gedachten blijven hangen. Een paar Open dagen later was mijn keuze gemaakt. Ik had geen ervaring met programmeren, dus het begin was een klein beetje onwennig. Na wat hulp en uitproberen krijg je het echter snel onder de knie.

  Omdat Informatiekunde een kleinschalige studie is en ik lid ben geworden van ASCI, kon ik gemakkelijk contact leggen met veel studiegenoten, waaronder ook ouderejaars. Ik had niet verwacht dat ik zo snel zoveel leuke mensen zou leren kennen!

  Sluiten
 • Bekijk deze videoSluiten
 • 
								Testimonial van	Reinard van Dalen

  Veel ervaring opgedaan

  – Reinard van Dalen
  Lees verder

  Informatiekunde is de perfecte studie voor mensen met een brede interesse, die affiniteit hebben met ICT, en puzzelen niet uit de weg gaan. Informatiekunde brengt alfa en bèta samen in één opleiding. Naast programmeren leer je deze kennis toepassen op onder andere taalkundige problemen. De opleiding biedt binnen het programma veel keuzevrijheid. Dit houdt in dat je van Informatiekunde jouw persoonlijke opleiding kunt maken.

  Groningen is een erg gemoedelijke en gezellige stad waar het studentenleven bruisend is. Naast mijn studie vind ik het erg leuk om mij actief in te zetten voor de universiteit en dit studentenleven. Bij de studievereniging ASCI en de studentenvereniging Ganymedes heb ik verschillende studiegerelateerde en gezelligheidsactiviteiten georganiseerd. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie deelgenomen aan de universitaire politiek. Namens Letteren Vooruit heb ik mij voor de studenten ingezet in de Faculteitsraad van de Faculteit der Letteren en ben ik voorzitter geweest van het bestuur van deze partij. Door mijn inzet voor het studentenleven en de universiteit heb ik veel mensen leren kennen en ervaring opgedaan over politiek, bestuur en organisatie.

  Sluiten

Webklas

Zit je op het vwo en wil je graag weten hoe dat is, studeren? De opleiding Informatiekunde biedt een webklas aan! Een webklas is een door de RUG gemaakte online cursus voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo'n cursus in tien studielasturen kennismaken met Informatiekunde door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.

Interesse? Meld je hier aan!

Lees meer

Studieverenigingen

ASCI

ASCI Groningen is een studievereniging voor informatiekundestudenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. De vereniging heeft als doel de belangen van de studenten te behartigen en de contacten tussen de studenten en tussen de studenten en de Faculteit der Letteren te bevorderen. ASCI Groningen organiseert tal van gezelligheids- en studiegerelateerde activiteiten en verschaft studiemateriaal.
https://www.ascigroningen.nl
Lees meer
Studentprofiel

Informatiekunde is de perfecte studie voor jou wanneer je geboeid bent door de vele mogelijkheden van informatietechnologie in traditionele en nieuwe media. Je bent creatief en je wilt graag leren programmeren. Je levert graag een praktische bijdrage aan de maatschappij door het ontwikkelen van slimme software die de communicatie tussen mensen verbetert of vernieuwt. Je vindt het leuk om te leren hoe mensen taal gebruiken en om ingewikkelde vraagstukken uit te pluizen en op te lossen.

(Bindend) studieadvies
 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).

Studiebegeleiding

De overgang van school naar universiteit brengt veel veranderingen met zich mee. In het eerste jaar van je studie word je daarom extra goed begeleid.

Om de overgang te versoepelen is er voor alle eerstejaars het mentoraatsysteem. Tijdens de bijeenkomsten leer je hoe je effectief kunt studeren en hoe je bewuste keuzes maakt in je studie. Daarnaast kun je tijdens je gehele studie een afspraak maken met de studieadviseur. Daar kun je terecht als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Zij kunnen je bij complexe problemen ook doorverwijzen naar studentendecanen of de cursussen van Studieondersteuning.

Aansluitende master programma's