Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit WijsbegeerteKenniscentrum FilosofieOnze mensen

Bart Streumer

metaethiek, politieke filosofie
Bart Streumer
Bart Streumer
Bio

Bart Streumer is adjunct-hoogleraar ethiek en politieke filosofie. Hij studeerde filosofie in Groningen en aan de Universiteit van Reading in Engeland. Daar promoveerde hij in 2003 op een proefschrift over praktisch redeneren en vrije wil. Van 2002 tot 2005 werkte hij als research fellow aan de Universiteit van Cambridge, om vervolgens in de functie van UD en daarna UHD terug te keren naar Reading. Sinds 2013 is hij werkzaam op onze faculteit, waar hij college geeft over onderwerpen binnen de ethiek, de metaethiek en de politieke filosofie.

Persoonlijke website

Werkterrein

De expertise van Bart Streumer betreft de politieke filosofie, de ethiek en in het bijzonder de metaethiek. Deze discipline reflecteert op de ethiek en onderzoekt het karakter van morele oordelen. Zijn morele oordelen sentimenten, of zijn het opvattingen over feiten? En als het opvattingen over feiten zijn, bestaan die feiten dan? Daarnaast houdt Bart Streumer zich ook bezig met de relatie tussen sociaal-economische gelijkheid en morele verantwoordelijkheid, en met name met de vraag of ongelijkheid tussen mensen alleen gerechtvaardigd is als ze daar zelf verantwoordelijk voor zijn.

Activiteiten
Publiekspublicaties
  •   ‘Anti-Realisme’. Bijdrage aan het ‘Basisboek Ethiek’ (Martin van Hees, Thomas Nys en Ingrid Robeyns, red.) Amsterdam: Boom
Lezingen ( een selectie)
Laatst gewijzigd:06 mei 2015 14:47