Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of PhilosophyEducationThesis summaries

Melief, M.C.

Vakgroep Ethiek, Sociale en Politieke Filosofie

Welkom thuis, een filosofische analyse van het begrip thuis

Thuis als theoretisch concept is complex. Op de vraag ‘wat betekent thuis?’ zijn verschillende antwoorden vanuit een verscheidenheid van disciplines mogelijk. Je kunt je thuis voelen bij een persoon, in je huis of in je land. Thuis kan verwijzen naar een fysieke structuur maar ook naar een sociale relatie. Het doel van deze scriptie is om uiteen te zetten waar we het over hebben als we over thuis spreken.

Het begrip thuis behandel ik aan de hand van verschillende niveaus waarop we ons thuis kunnen voelen. David Morley maakt in Belongings: place, space and identity in a mediated world een onderscheid tussen drie niveaus van thuis voelen: ‘thuis voelen in je huis’, ‘thuis voelen in je buurt’ en het ‘thuis voelen in een land’. Het eerste niveau gaat vooral over thuis in combinatie met het huis, je identiteit, architectuur. Het tweede niveau gaat over de verhouding tussen jou en de ander, het besef dat een thuis onderdeel is van een buurt waar je andere mensen tegen komt. Het derde niveau gaat op een abstracter niveau over thuis, over internationale ontwikkelingen, grenzen en het feit dat je identiteit verbonden kan zijn met het land waarin je woont.

Thuis kan dus op verschillende niveaus van betekenis verschillen. Maar dat betekent niet dat de drie niveaus totaal los van elkaar staan. Morley beschrijft ook hoe deze drie niveaus altijd met elkaar in verband staan. Een gebrek aan thuis op het ene niveau kan wel gevolgen hebben voor het andere niveau. Een vluchtelingencrisis kun je bijvoorbeeld terugzien in de buurt, wanneer er nieuwe vluchtelingen geplaatst worden.

Wanneer we ons beseffen dat de drie niveaus wel met elkaar te maken hebben kunnen we ook adequater nadenken over oplossingen bij een gevoel van ontheemding. De drie niveaus (1) thuis in huis, (2) thuis in de buurt en (3) thuis in een land zijn het uitgangspunt van deze scriptie. Vragen die centraal staan zijn: wat betekent thuis op deze verschillende schaalniveaus? Wat verandert op elk niveau aan het begrip thuis? En welke eigenschapen van thuis lijken constant te zijn?

Laatst gewijzigd:25 augustus 2017 16:32