Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Rechtsgeleerdheid Onderwijs Praktische informatie Voorlichting
Header image Juridische Bestuurskunde

Combineren masters Juridische Bestuurskunde & Staats- en Bestuursrecht

Datum:01 augustus 2021
Combineren masters Juridische Bestuurskunde & Staats- en Bestuursrecht
Combineren masters Juridische Bestuurskunde & Staats- en Bestuursrecht

In deze blog vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over het combineren van de masters Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) en Staats- en Bestuursrecht.

Bekijk de pagina van de master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur).

Bekijk de pagina van de master Staats- en Bestuursrecht.

Ben ik toelaatbaar tot de master Staats- en Bestuursrecht met een bachelor Juridische Bestuurskunde?

Nee, je bent niet drempelloos toelaatbaar tot de master Staats- en Bestuursrecht met een bachelor Juridische Bestuurskunde. Om toegelaten te worden tot de master Staats- en Bestuursrecht dien je de vakken van het civiel effect in de bachelor Juridische Bestuurskunde met succes af te ronden. Welke vakken dat zijn en wat het civiel effect is, lees je in de blog ‘Civiel effect in de bachelor Juridische Bestuurskunde’.

Wanneer ben ik toelaatbaar tot de master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur)?

De toelatingseisen voor de master Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) vind je in de blog ‘Master Juridische Bestuurskunde’.

Zijn de masters Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) en Staats- en Bestuursrecht te combineren?

Ja, de beide masters zijn te combineren. Een aantal vakken van de masters hebben namelijk overlap (bijvoorbeeld het vak Omgevingsrecht of Recht Decentrale Overheden). Het combineren van de beide masters betekent dat je twee masteropleidingen volgt die beiden moeten uitkomen op 60 ECTS. Een behaald cijfer op een overlappend vak zal slechts op één masterbul te zien zijn. Op de tweede masterbul zal achter het overlappende vak ‘VR’ worden geplaatst (= vrijstelling). Omdat de masters overlappende vakken hebben, betekent dit dat je netto niet hoeft uit te komen op 120 ECTS (60 + 60 ECTS). 

Let op, bij een tweede masteropleiding dienen minimaal 30 ECTS aan nieuwe onderdelen te zijn behaald! Zie art. 4.18 in de Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Voorbeeld

Stel dat je een overlappend vak van 6 ECTS met goed gevolg hebt afgerond. Het cijfer voor dit vak komt dan op jouw masterbul Juridische Bestuurskunde (Recht en Bestuur) te staan. Op jouw masterbul Staats- en Bestuursrecht komt ‘VR’ te staan. Die behaalde 6 ECTS tellen mee voor beide masters! Je dient dus nog 54 ECTS in beide masters te behalen. Daarmee kom je netto uit op 114 ECTS voor beide masters. 

De hoeveelheid overlappende vakken is geheel afhankelijk van jouw keuzes binnen de masters. Je kunt er voor kiezen om meerdere vakken te laten overlappen. Let er dan wel goed op dat bij je tweede masteropleiding minimaal 30 ECTS aan nieuwe onderdelen dienen te worden behaald!

Kan ik beide masters combineren in één scriptie?

Nee, er moeten twee scripties worden geschreven, omdat je na afronding van beide opleidingen ook twee masterbullen ontvangt. 

Waar kan ik terecht met mijn vragen omtrent studieplanning?

Voor vragen over studieplanning kun je contact opnemen met de studieadviseurs via studieadvies-rechten rug.nl

* Deze informatie kan te allen tijde wijzigen. Neem voor de zekerheid contact op met de studieadviseurs via studieadvies-rechten rug.nl

Tags: Algemeen