Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Law Onderwijs Practical information Voorlichting

Na je studie

Beroepsperspectief na je studie Rechtsgeleerdheid
Beroepsperspectief na je studie Rechtsgeleerdheid

‘Als ik kies voor een juridische opleiding, wat zijn dan mijn kansen op de arbeidsmarkt?’. Scholieren die voor de keuze van een vervolgopleiding staan, stellen deze vraag vaak aan ons. En terecht. Want natuurlijk wil je na je opleiding een leuke, betaalde en relevante baan vinden.

Ook wij vinden deze vraag belangrijk. Het kunnen vinden van een relevante baan zegt namelijk veel over de kwaliteit van ons onderwijs. En aan die kwaliteit hechten wij als universiteit veel waarde.

Daarom hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar het werkveld van afgestudeerde studenten (alumni) aan onze faculteit. Van de alumni die in de periode tussen 2020-2021 zijn afgestudeerd aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid in Groningen, heeft 100% een baan gevonden! Een resultaat waar wij natuurlijk erg trots op zijn. Maar wat voor banen zijn dit? In welke regio? Bij welke werkgevers? Daarover vertellen we graag wat meer.

Welke baan?

94% van de alumni heeft een juridisch beroep op academisch niveau. Daarbij kun je denken aan een functie als advocaat en juridisch medewerker maar ook aan functies als parketsecretaris, (kandidaat)notaris en belastingadviseur. De overige 6% is bijvoorbeeld werkzaam in het management, consultancy of in de financiële sector. De precieze invulling van de functie hangt natuurlijk sterk samen met de gekozen opleiding/specialisatie. Belangrijk om te vermelden is dat je pas rechter kunt worden nadat je een aantal jaren werkervaring hebt opgedaan als jurist.

Advocatuur
20%
Belastingadvies
13%
Detachering
2%
Financieel
3%
Juridische consultancy
4%
Notariaat
6%
Overheid
26%
Rechtsbijstand
6%
Rechtspraak/OM
10%
Universiteit
5%
NGO
1%
Zakelijk/ Overig
4%

In welke regio?

Van alle alumni werkt 45% in het Noorden, 33% in de Randstad en 21% elders in het land. 1% werkt in het buitenland.

In welke regio werken onze alumni?
In welke regio werken onze alumni?

Bij welke werkgevers?

Bijna 10% van de alumni is terecht gekomen bij een van de top 20 kantoren in Nederland. Hierbij moet je denken aan: Houthoff Buruma, Loyens & Loeff, NautaDutilh, De Brauw Blackstone Westbroek en Clifford Chance. Andere populaire werkgevers zijn de Gemeente, het Openbaar Ministerie, de Rijksuniversiteit Groningen, de Belastingdienst en de ministeries. En natuurlijk de Noordelijke kantoren zoals de Haan en Trip.

Laatst gewijzigd:12 februari 2024 15:05