Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen PedOn 50 jaar orthopedagogiek Foto's

2009

In 2009 werd besloten maar eens te kijken wie er echt om kon gaan met potten en pannen en potlepels. Al eerder was er een keer een kijkje genomen in de Italiaanse keuken door een groep medewerkers en ze kregen van deze sessie niet genoeg en dus kwam het voorstel het veertig jarig bestaan van Orthopedagogiek in 2009 creatief te vieren met een kooksessie bij restaurant de Jacobijn in de binnenstad van Groningen. Gek genoeg zijn zowel het Italiaanse restaurant aan het Zuiderdiep en de Jacobijn  al geruime tijd op slot en of dit met de Orthopedagogen te maken heeft zal nooit bekend worden.

In 2009 werd officieel een start gemaakt met de zogenaamde Academische werkplaats ‘Care 4 Youth’ een samenwerking tussen UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen en wel onze eigen afdeling Orthopedagogiek differentiatie Jeugdzorg, onder leiding van Prof. Dr. Erik Knorth. Het College van Bestuur van de Universiteit haar de heer Poppema afgevaardigd de feestelijke bijeenkomst bij te wonen.

De Engelandreis was al 15 jaar een jaarlijks gebeuren en in 2009 was er samenwerking met de universiteit van Oldenburg waardoor collega Gisela Schulze ook meekon. Erik Knorth was tevens begeleider en Alexander Minnaert schoof halverwege de week ook bij en andermaal een onvergetelijke week met veel kennisopbrengst maar ook veel sociale bezigheden

Wat was ze toch een kanjer die Marleen Janssen. De eerste hoogleraar ter wereld op het gebied van Doofblindheid en dat binnen onze afdeling Orthopedagogiek. In 2009 was het tijd voor haar oratie. En we zijn blij dat ze nog steeds zeer actief is.

Ontelbaar binnen een minuut is het aantal studenten dat sinds 1975 mee is geweest op introductieweekend en nog had Hans Knot er niet genoeg van. Roel de Groot had zich al een aantal jaren eerder teruggetrokken en sinds 2001 was Jana Knot-Dickscheit tevens volop aanwezig als begeleider. Als je zo op de foto’s kijkt komen bekende gezichten voorbij maar hoe ze ook allemaal weer heten?

In 2009 andermaal een uitje en ook die keer was er weer een fietstocht gepland die ons door mooie delen van Groningen en Noord Drenthe bracht. Opmerkelijk, maar tevens begrijpelijk, was dat vaak dezelfde collega’s meegingen. Fietsen is o zo gezond! De lunch was weer massaal en we genoten dat op een grasveld achter een kerkhof. Hoe bedenk je zoiets?

In 1978, bij haar afscheid, werd professor Bladergroen benoemd tot ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw. We dienden tot 2009 te wachten dat er weer eindelijk een ridder in ons gezelschap kwam. Het was Hans Knot die in april van dat jaar werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn decennia lang werk op historisch gebied en de uitgebreide bijdrage aan de Nederlandse cultuurgeschiedenis, evenals zijn tomeloze inzet voor activiteiten binnen orthopedagogiek die officieel niet tot zijn taakstellingen behoorden.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:24