Skip to ContentSkip to Navigation
About usFaculty of Behavioural and Social SciencesPedOn50 jaar orthopedagogiekFoto's

2015

Het jaar 2015 werd geopend met een Nieuwjaarsontbijt dat werd aangeleverd door Elmer, een dagrestaurant in Groningen dat voornamelijk wordt gerund door jongeren met een verstandelijke beperking. Zeker de moeite van het bezoeken waard. Het ontbijt vond plaats in de Bladergroenvleugel waar ruimte genoeg is voor een dergelijke bijeenkomst. Of iedereen al goed wakker was is niet geheel duidelijk.

Op 11 oktober 2015 was de 29ste editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen. Met een afstand van 6,437 km lopen jaarlijks 23.000 deelnemers van Haren naar Groningen. In de afgelopen jaren is het grootste loopevenement van Noord Nederland uitgegroeid tot een volksfeest voor de stad Groningen en ver daar buiten. De Menzis 4 Mijl vindt altijd plaats op de tweede zondag in oktober. De charme van het evenement is de mix van een bedrijvenloop, wedstrijdloop, recreanten- en jeugdloop. Maar ook de speciale aandacht die uitgaat naar goede doelen. En kijk eens na deze prachtige foto van het zeer sportieve Orthopedagogiek team dat in 10-15 mee deed.

Op 5 maart 2015 promoveerde Tim Tausendfreund

Tim Tausendfreund onderzocht daarom een langdurig hulpverleningssprogramma, genaamd ‘Tien voor Toekomst’, dat op grote schaal in Nederland wordt toegepast. Het design van het onderzoek was longitudinaal en prospectief. In het onderzoek werden 122 gezinnen geïncludeerd over een periode van ruim vierenhalf jaar.

De resultaten laten zien dat toepassing van 'Tien voor Toekomst' gepaard gaat met een duidelijke afname van ouderlijke stress, met name in het eerste jaar. Bovendien blijken gezinnen met een aanvankelijk lager stressniveau een grotere kans te hebben om het programma eerder te beëindigen. Gedragsproblemen bij kinderen en het functioneren van het gezin als geheel tonen een minder coherent patroon van verandering. De focus van gezinscoaches op de begeleiding van ouders, meer dan op de begeleiding van kinderen, lijkt hiervoor een goede verklaring.

Op donderdag 28 mei 2015 werd afscheid genomen van Cintha de Jong, die sinds 1991 in dienst was van de Rijksuniversiteit als secretaresse van de afdeling Orthopedagogiek. Alvorens Cintha bij orthopedagogiek  kwam te werken, was ze ondermeer actief als groepsleidster binnen de Jeugdpsychiatrie. In 1976  sloot een deel van de kliniek en besloot Cintha dat het gezin voorrang kreeg en werden er drie kinderen geboren. Na een cursus ‘herintreden’ kwam ze in 1990 bij Orthopedagogiek ondermeer te werken als secretaresse voor Prof. Han Nakken en het Dagelijks Bestuur. Ook verzorgde ze in extra tijd het secretariaat voor het NIVOO, Noordelijk Instituut Voor Orthopedagogisch Onderzoek. Na de komst van drie nieuwe hoogleraren in 2004 stond ze deze terzijde om ze op een zo prettig mogelijk manier in Groningen te laten acclimatiseren.

Bij het samenstellen van deze fotopagina’s is er een oproep uitgegaan naar de huidige stafleden met de vraag te kijken of er nog foto’s zijn die beschikbaar kunnen worden gesteld. Soms kwam er van een activiteit slechts 1 foto binnen zoals die met de titel ‘conferentie internationale jeugdzorg 2015’. Het is niet duidelijk of er het thema ‘ijsproeven en keuren’ onderdeel van het programma was.

Jarenlang hing er op de achterdeur van ons pand aan de Grote Rozenstraat een bordje ‘Verboden voor honden’, waar iedereen trouw gehoor aan gaf. Na de renovatie van het gebouw en ook het schilderen van de achterdeur verdween de sticker en  was het voor sommige collega’s inspirerend werken, zoals blijkt op de foto waar Beitske Kooistra op staat met een zogenaamde gasthond, waar ze met regelmaat op past.

Op 6 november 2015nam Professor Dr. Erik Knorth afscheid van de Rijksuniversiteit en dus Orthopedagogiek, met een feestelijke bijeenkomst in de A-Kerk en een etentje voor collega’s en familie in van Swinderenhuys in de Oude Boteringestraat. Hoewel afscheid? Ook Erik Knorth is anno 2018 nog steeds actief bij de Basiseenheid Orthopedagogiek.

Laatst gewijzigd:05 april 2019 11:23