Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieProfielwerkstukAlfasteunpuntEngels

Virginia Woolf

Virginia Woolf
Virginia Woolf

Virginia Woolf is één van de bekendere auteurs uit de Engelse literatuurgeschiedenis. Haar naam wordt vaak in één adem genoemd met schrijvers als Proust en Joyce en haar leven vormde de inspiratiebron voor toneelstukken als Who’s afraid of Virginia Woolf (verfilmd met Elizabeth Taylor en Robert Burton in de hoofdrol) en boeken The Hours van Michael Cunningham. Voor haar rol als Virginia Woolf in de verfilming van The Hours won Nicole Kidman in 2003 de Oscar voor beste actrice.

Haar leven

Virginia Woolf leed een leven dat door tragiek gekenmerkt werd. Haar moeder stierf in 1895, toen was Virginia 13; het leidde tot de eerste van een serie zenuwinzinkingen. Ook was Virginia slachtoffer van seksueel misbruik door haar halfbroers. Na de dood van haar moeder verhuisde ze met haar familie naar Bloomsbury, waar ze een intellectuele kring oprichtte: de Bloomsbury Friends. Hiervan was o.a. ook de bekende econoom J.M. Keynes lid. In 1912 trouwde ze, en maakte ze van het schrijven haar beroep. Daarmee oogstte ze in het interbellum zeer veel succes. Maar daarmee was de tragiek niet uit haar leven: regelmatig had ze zware depressies en zenuwinzinkingen. In 1941 pleegde ze zelfmoord; ze verdronk zich in een rivier vlak bij haar huis.

Haar werk

Het werk van Virginia Woolf was niet alleen in het interbellum zeer populair; ze wordt nog altijd gezien als één van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Wat haar zo bijzonder maakte, is dat ze haar romans niet boeiend maakte door er veel actie in te stoppen, maar juist door de lezer erg mee te laten voelen met de hoofpersonen. De karakters en hun motieven zijn erg goed uitgewerkt. Dit noemen we 'stream-of-consciousness'-schrijven. Het is deze techniek, waarbij karakters helemaal worden doorzien, die de titel heeft gegeven aan Who's afraid of Virginia Woolf?. Nog een reden voor met name mannen om bang voor haar te zijn: Virginia Woolf was een echte feministe. Het centrale thema in haar werk is de positie van de vrouw.

Wat kun jij met Virginia Woolf?

Woolfs centrale plaats in de Engelse literatuurgeschiedenis vormt een goede reden om een boek van haar in je leesdossier op te nemen. Bekende titels zijn Mrs. Dalloway, To the lighthouse en A room of one’s own. Maar Virginia Woolf kan ook een interessant onderwerp voor je (profiel)werkstuk vormen. Ondanks haar grote status, hebben veel mensen namelijk geen goed beeld van de werkelijke Virginia Woolf. Wat was haar visie op het feminisme? Waarom maakte Woolf zelf een eind aan haar leven? Wie waren Woolfs Bloomsbury friends en welke invloed hadden dezen mensen op haar leven? Interessante vragen die je in een werkstuk kunt proberen te beantwoorden. Je kunt ook een werkstuk schrijven over de 'stream-of-consciousness'-techniek. Wat betekent het precies, en waarom is het zo bijzonder?

Nicole Kidman als Virginia Woolf in de film The Hours
Nicole Kidman als Virginia Woolf in de film The Hours

Over The Hours

Als je een profielwerkstuk over Virginia Woolf wilt schrijven, is het erg aan te raden om The Hours te bekijken. Deze film gaat niet alleen over Virginia Woolf zelf, maar vooral ook over één van de belangrijkste thema's in haar werk: de positie van de vrouw in de twintigste eeuw. In drie portretten van heel verschillende vrouwen wordt Woolf stelling, dat het leven van de vrouw door mannen gedomineerd wordt, uitgewerkt. Woolfs roman Mrs. Dalloway is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de film. De leidende vraag heeft ook de naam aan de titel gegeven: wat doen de vrouwen in de uren dat ze niet hun rol vervullen, maar tijd voor zichzelf hebben?

Heb je vragen over dit onderwerp, mail dan naar: alfasteunpunt@rug.nl

Laatst gewijzigd:29 mei 2017 11:24