Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Hoe bedenk je een profielwerkstuk-onderwerp?

Het leuke aan het schrijven van een profielwerkstuk is dat je onderzoek mag doen naar een onderwerp dat je zelf leuk vindt. Dit kan tegelijkertijd ook erg lastig zijn, want hoe vind je een geschikt onderwerp dat binnen één van je schoolvakken past? Hierbij wat tips:

1. Wat vind ik leuk?

Het klinkt heel logisch, maar wat je het beste kunt doen is allereerst bij jezelf te rade gaan. Wat vind je zelf echt interessant, wat houdt je bezig? Je krijgt de kans om te schrijven over iets waar je echt interesse in hebt, dus maak daar ook gebruik van!

2. Brainstormen

Ga brainstormen! De volgende vragen kunnen daarbij helpen. Schrijf de antwoorden op een kladblaadje zonder er over na te denken.

  • Wat wil je gaan studeren?
  • Wat zijn/is je hobby(‘s)?
  • Waar weet je helemaal niets vanaf, maar zou je wel iets over willen weten?
  • Wat is je favoriete schoolvak?
  • Welke berichten lees je als eerste in de krant?
  • Over welke onderwerpen praat je met je vrienden?
  • Heb je het gevoel dat er een probleem is in de samenleving en wil je graag de oorzaak of het effect weten?

3. With a little help from my friends

Schakel je vrienden in! Wat vinden zij goed bij je passen? Wat houdt jou volgens hen bezig en waar ben je volgens hen goed in? Dit kan verrassende, maar vaak ook leuke ideeën voor onderwerpen voor je profielwerkstuk opleveren.

4. Think outside the box

Denk breder dan alleen de onderwerpen die op school worden behandeld. Je hobby of vrijetijdsbesteding lijkt misschien niets met school te maken te hebben, maar toch zijn ze vaak in te passen bij een vak. Als je bijvoorbeeld graag naar de bioscoop gaat kun je voor Frans, Duits of Engels een film in die taal analyseren, of bij een boekverfilming een boek en een film vergelijken.

Of zoek je inspiratie bij een wetenschapper? Bezoek dan eens een lezing van Groningse wetenschappers bij het Studium Generale Groningen of het Koninklijk Natuurkundig Genootschap (deze lezingen zijn ook online terug te kijken). Misschien zetten hun verhalen je wel aan het denken!

5. Schakel de Steunpunten in

Doe inspiratie voor je profielwerkstuk op per schoolvak! We leggen je uit wat voor soort onderzoek je kan doen en laten wat voorbeelden zien.

Kom je er niet uit? Weet je wel wat je interessant vindt, maar niet hoe je er een profielwerkstuk over kunt schrijven? Dan kunnen wij je misschien helpen. Mail je vraag naar alfasteunpunt rug.nl, betasteunpunt rug.nl of gammasteunpunt rug.nl. Onze student-assistenten zullen je vraag beantwoorden.

Laatst gewijzigd:28 juni 2024 13:48